Cuptor Tip Camera cu Vatra Fixa

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Cuptor Tip Camera cu Vatra Fixa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

Tema proiectului:

Sa se proiecteze un cuptor tip camera cu vatra fixa, cu flacara, prevazut pentru încalzirea în vederea tratamentului termic a unei carcase din otel OLC 4, având dimensiunile 400 x 450 x 320 mm.

Cuptorul va avea ca sursa de caldura flacara alimentata cu gaz natural de Aricesti.

CAPITOLUL I

1.1 GENERALITATI

Agregatele termice nu sunt realizate izolat într-o unitate de productie, ele facând parte dintr-un ansamblu de agregate, instalatii si utilaje, care se interconditioneaza conducând la realizarea unui program de fabricatie sau a unui produs. Din aceasta cauza, este necesara cunoasterea si analizarea acestui ansamblu, pentru a putea fi dimensionat tehnologic si apoi analizat din punct de vedere tehnico-economic în mai multe variante.

Agregatul termic poate fi utilaj de baza sau auxiliar dupa pozitia pe care o are în fluxul tehnologic.

Ansamblul de lucrari care se realizeaza la proiectarea unui agregat termic cuprinde în general urmatoarele faze:

- primirea temei de proiectare (pentru unitate economica, sectie, atelier);

- stabilirea variantelor tehnologice pentru realizarea temei;

- alegerea tipurilor si a capacitatilor agregatelor termice;

- dimensionarea agregatelor termice din punct de vedere tehnologic, termotehnic si constructiv;

- stabilirea amplasarii utilajelor în variantele considerate.

Este necesar sa se tina cont de indicatiile din literatura de specialitate privind marimile uzuale de agregate termice realizate si de eventualele marimi tipizate existente.

Dimensionarea agregatelor termice din punct de vedere tehnologic, termotehnic si constructiv.

Cunoscând tipul de agregat termic, capacitatea lui nominala si marimea materialelor care urmeaza sa fie prelucrate, se face o dimensionare tehnologica ce consta în:

- dimensionarea partii tehnologice a agregatului termic (vatra, pereti, bolta etc.) în asa fel încât sa poata fi îndeplinite conditiile optime de lucru;

- stabilirea profilului agregatului termic în functie de regimul gazo-dinamic si de caracteristica transferului complex de caldura.

Aceste elemente sunt determinate de : tipul de combustibil folosit; regimul de temperatura necesar; caracteristicile instalatiilor de ardere.

Pe baza bilantului termic se determina consumul de combustibil si apoi se dimensioneaza instalatia de ardere (numarul si marimea arzatoarelor; conductele de aer si combustibil; canalele pentru transportul gazelor de ardere; instalatia de recuperare a caldurii; instalatia de evacuare a gazelor de ardere.

Utilajele de tratament termic sunt foarte diverse datorita: numarului mare de calitati de metale si aliaje din care sunt confectionate produsele, diversitatii mari de sorto-dimensiuni de produse care se supun tratamentului termic, caracterul productiei de piese care se trateaza termic (unicate, serie mica, mijlocie sau de masa).

Utilajele de încalzire au ponderea cea mai mare în atelierele de tratamente termice (cea. 70%), iar dintre acestea cuptoarele ocupa un rol important

Cuptoarele cu flacara utilizeaza pentru încalziri combustibili gazosi, prin contact direct al produselor de ardere cu încarcatura, sau indirect. Ele functioneaza într-un domeniu de temperatura de 550°... 1200°C.

Unul din cele mai utilizate cuptoare de acest tip este cuptorul camera vatra orizontala fixa, standardizat conf. STAS 11773-80.

Cuptorul prezentat în proiect încalzeste în vederea tratamentului termic o carcasa din OLC 45 având dimensiunile 400 x 450 x 320 mm, lucrând în regim tehnologic discontinuu cu gaz natural de Podeni.

Acest tip de cuptor prezinta urmatoarele avantaje:

- are o constructie simpla;

- are o exploatare si o întretinere usoara;

- sunt cele mai raspândite cuptoare în sectiile de tratament;

- se poate utiliza la realizarea oricarui ciclu de încalzire sau racire (pentru recoaceri, calin, reveniri sau tratamente termochimice).

Ele prezinta înca si dezavantaje:

- încalzirea realizata nu este uniforma;

- posibilitati de mecanizare si automatizare reduse.

Deoarece piesele supuse încalzirii suporta un tratament termic secundar, trebuie înlaturata posibilitatea supraîncalzirii acestora prin contactul direct cu flacara.

Pentru a evita contactul pieselor cu flacara, focarele trebuie amplasate sub camera de lucru. Aceasta amplasare permite sa se asigure o circulatie fortata a gazelor în vederea încalzirii uniforme a pieselor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cuptor Tip Camera cu Vatra Fixa.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „ EFTIMIE MURGU” RESITA FACULTATEA DE INGINERIE