Proiect Foraj

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 144 în total
Cuvinte : 27513
Mărime: 675.07KB (arhivat)
Publicat de: Hermina M.
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. INTRODUCRE 1
  2. CAPITOLUL 1 – GEOLOGIA STRUCTURII
  3. CAPITOLUL 2 - DATE DE LA SONDELE DE CORELARE FORATE PE STRUCTURA LEBĂDA VEST
  4. CAPITOLUL 3 – PROIECTAREA PROGRAMULUI DE CONSTRUCŢIE A SONDEI
  5. CAPITOLUL 4 – ALEGEREA FLUIDELOR PENTRU FORAJ
  6. CAPITOLUL 5 – ALEGEREA GARNITURII DE FORAJ ŞI A INSTALAŢIEI DE FORAJ
  7. CAPITOLUL 6 – PARAMETRII REGIMULUI DE FORAj
  8. CAPITOLUL 7 – PROIECTAREA PROFILULUI COLOANELOR DE BURLANE
  9. CAPITOLUL 8 – CIMENTAREA COLOANELOR
  10. CAPITOLUL 9 – ELEMENTE DE FORAJ DIRIJAT
  11. CAPITOLUL 10 – CARACTERISTICI ŞI ELEMENTE DE PREMEDITARE ALE PLATFORMELOR ROMÂNESTI
  12. CAPITOLUL 11 – DEVIZE DE CHELTUIELI
  13. CONCLUZII
  14. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Necesitatea acoperirii consumului de gaze , dar mai ales de petrol a determinat declanşarea unor operaţii de prospectare intensă, extinderea făcându-se şi în apele unor mări şi oceane.

Sonda proiectată , cu caracter de explorare cercetare este proiectată pentru adâncimea de 3960 m.

Prin forajele executate pe structurile Lebăda Vest şi Lebăda Est a fost dovedită existenţa unor acumulări industriale de hidrocarburi, în capcane morfostructurale şi litostratigrafice realizate în cadrul unor depozite cretacice şi eocene.

Analizele seismografice efectuate pe secţiuni seismice au confirmat continuitatea secţiunii de depozite care sunt productive pe structura Lebăda Vest şi la vest de această structură pe o distanţă de cel puţin 5-7 km.

Ţinând seama de existenţa altor lucrări similare (în special a celor din Marea Nordului ), trebuie să plece de la premisa unor explorări, chiar pe perioade de timp mai mari. Nu trebuie uitat faptul că metodele actuale de prospectare, deşi moderne, nu dau întotdeauna rezultate şi că investigaţiile pentru descoperirea unor presupuse zăcăminte marine se fac prin intermediul unui strat de apă de mare a cărui adâncime ajunge, uneori, la peste 100 m.

În aceste condiţii trebuie să ne aşteptăm la căutări îndelungate (unele zăcăminte marine de petrol au fost puse în evidenţă abia după zeci de foraje).

CAPITOLUL 1

GEOLOGIA STRUCTURII

1. EVALUAREA CONDŢIILOR GEOLOGO-FIZICE PE STRUCTURA LEBĂDA VEST

Structura Lebăda Vest , din punct de vedere geologic-regional aparţine platformei continentale româneşti a Mări Negre, fiind situată la cca. 75 km NE de oraşul Constanţa, pe flancul nord – estic al Depresiunii Istria, continuarea în domeniul marin a Bazinului Babadag. Lucrările de foraj executate până în prezent au pus în evidenţă acumulări industriale de hidrocarburi în depozitele Eocenului şi Albianului, clarificând în bună măsură aspectele lito-stratigrafice şi structurale sub care se dezvoltă sedimentul ce alcătuieşte Lebăda Vest.

1.1. Consideraţii lito-stratigrafice şi structurale.

Lucrările de cercetare geografică executate până în prezent în zona Lebăda Vest au evidenţiat faptul că în alcătuirea geologică a acesteia iau parte formaţiuni geologice aparţinând Cretacicului, Paleogenului, Miocenului şi Pliocen-Cuaternarului. Depozitele cretacice şi cele eocene formează un monoclin orientat NV-SE, cu înclinare spre SV, sprijinindu-se pe o ridicare cu aceeaşi orientare alcătuită din formaţiuni triasice, jurasice şi neocomiene. Ele sunt acoperite de depozite oligocene, miopliocene şi cuaternare în poziţie cvasiorizontală. Depresiunea Istria este constituită dintr-o succesiune groasă de depozite care începe probabil cu Paleozoicul şi sfârşeşte cu Cuaternarul. Din această succesiune, întreruptă de lacune stratigrafice (unele regionale, altele locale) pe structura Lebăda Vest au fost deschise prin foraje : Triasicul, Jurasicul, Cretacicul, Paleogenul, Neogenul şi Cuaternarul. În ordinea interceptării la foraj vor fi notate principalele caracteristici lito-faciale.

Cuaternarul + Romanianul , cu grosimi cuprinse între 120 m şi 190 m este alcătuit din depuneri relativ recente , slab consolidate, rezultate prin marno-argile cu intercalaţii de nisipuri şi pietrişuri, cu conţinut de ape slab saline.

Dacianul are grosimi similare formaţiunilor care îl acoperă, fiind dezvoltat în facies detritic, cu o uşoară superioritate a psamitelor (nisipuri în special) asupra argilelor şi marnelor argiloase sau marnelor nisipoase.

Ponţianul reprezintă termenul inferior al depunerilor detritice pliocene (Meoţianul lipseşte), care se aştern transgresiv şi discordant pe o suprafaţă de eroziune de vârstă sarmaţţian-badeniană în uşoară ridicare de la SE spre NV, cu grosimi cuprinse între cca. 425 m şi 320 m. S-a depus în facies aproape exclusiv pelitic, reprezentat prin argile cu intercalaţii subţiri adesea centimetrice, de nisipuri.

Sarmaţian-Badenian este ultima formaţiune aparţinând Neogenului cunoscută pe structură, depunându-se transgresiv şi discordant pe un relief de eroziune Oligocen, similar celui sarmaţian-badenian. În construcţia acestor depozite , cu grosimi cuprinse între 190 m şi 65 m se remarcă marnele argiloase, slab nisipoase în care apar intercalaţii subţiri de calcare grezoase.

Oliocenul s-a depus discordant pe un relief de eroziune reprezentat de depozite eocene, grezoase (în partea de vest a structurii) sau de diferiţi termeni calcaroşi ai Cretacicului.

Grosimea depozitelor oligocene creşte de la E la V, odată cu afundarea reliefului de eroziune , de la cca. 826 m (sonda 81), la cca. 1580 (sonda 816).

Din punct de vedere litofacial, depozitele oligocene s-au depus în facies aproape exclusiv pelitic (argilos) , cu rare şi subţiri intercalaţii de nisipuri şi gresii la partea superioară şi inferioară.

Aceste intercalaţii au ca principală caracteristică discontinuitatea şi sunt foarte rare şi puţin dezvoltate cu precădere în partea de vest a structurii, odată cu afundarea reliefului de eroziune eocen.

În partea estică a structurii, în special în zona sondei 814 îşi face apariţia în treimea superioară a Oligocenului un pachet de nisipuri cu dezvoltare lentiliformă , saturat cu apă sărată şi foarte puţine gaze.

Eocenul s-a depus discordant pe o suprafaţă de eroziune reprezentată de diferiţi termeni ai Cretacicului inferior sau de argilite jurasic medii, dezvoltându-se numai în partea de vest a structurii, începând cu zona sondei 817 Lebăda Vest. În alcătuirea depozitelor eocene, dezvoltate în facies greco-calcaros se regăsesc diverse tipuri de roci detritice : gresii cu ciment calcitic-argilos, cu treceri de calcare argiloase, microgrezoase, grezocalcare şi intercalaţii de calcare cristaline, argiloase cu silicifieri, microconglomerate şi material argilos.

Cretacicul are o dezvoltare inegală pe structură, fiind afectat de eroziune. În sondele săpate în sectorul estic al structurii, în cel vestic dezvoltându-se mai bine Eocenul, au fost întâlniţi mai mulţi termeni ai Cretacicului, în sucţiune completă fiind traversat numai de sonda 81.

Senonianul este reprezentat prin calcare pelito-morfe, uşor5 grezoase la partea superioară ( Maestrichtian) ,sub care apar calcare micritrice (Campanian), iar în bază calcare compacte , slab grezoase (Coniacian-Santonian).

Turonianul este alcătuit din gresii cuarţitice, cenuşii.

Cenomanianul incluzând în bază o secvenţă subţire, aparţinând Vraconianului, este constituit din marnocalcare grezoase cu intercalaţii subţiri de gresii cuarţitice.

Baremian-Aptianul şi Neocomianul sunt ultimii termeni ai Cretacicului întâlniţi în sonde pe întreaga structură. S-au depus pe osuprafaţă de eroziune reprezentaţi de argile jurasice medii sau depozite calcaros-dolomitice triasice.

Sub aspect litologic, Baremian-Apţianul este alcătuit din gresii cuarţoase şi calcaroase , iar Neocomianul este reprezentat printr-o alternanţă de argile şi argilite negre , tectonizate, cu intercalaţii subţiri de gresii.

Jurasic mediu este constituit din argile şistoase, uneori siltice, dure, cu o compactizare ridicată , cu intercalaţiicentimetrice de gresii argiloase.

Triasicul este cea mai veche formaţiune deschisă pe structura Lebăda Vest. Este reprezentat prin calcare şi dolomite microcristaline, argiloase, diagenizate, de vârstă triasic medie.

Din punct de vedere structural, zona Lebăda Vest este situată pe aliniamentul morfostructural Lebăda E-V , V-Sinoe, cu direcţie aproximativă E-V, aliniament care se află pe flancul nord-estic al Depresiunii Istria.

Evoluţia triasică a zonei este caracterizată de mişcări pe verticală ale subasmentului, aceste mioşcări determinând intervale de timp în care au avut loc procese de sedimentare şi intervale de timp în care sedimentaţia a suferit întreruperi şi/sau s-au desfăşurat procese de eroziune. Aceste fenomene sunt relevate de existenţa numeroaselor discordanţe şi lacune stratigrafice care separă diferitele unităţi lito-stratigrafice, determinând variaţii de grosime şi extindere în suprafaţă, dar şi suprafeţe morfostructurale complicate. Hărţile întocmite la diferite nivele structurale pun în evidenţă o importantă dezarmonie între aceste nivele, dezarmonie care a jucat un rol important în formarea capcanelor pentru hidrocarburi.

1.2. Agenţi contaminanţi pentru fluidul de foraj

Consultând succesiunea litostratigrafică descrisă anterior se poate constata cu uşurinţă că, până în prezent, forajele nu au întâlnit agenţi contaminanţi specifici pentru fluidul de foraj (sare gemă, gips, anhidrit).

Totuşi trebuie menţionată posibilitatea ca secvenţele predominant pelitice (în special cele ponţiene şi oligocene) să disperseze în fluidul de foraj, încărcându-l cu solide şi afectându-i proprietăţile reologice.

Preview document

Proiect Foraj - Pagina 1
Proiect Foraj - Pagina 2
Proiect Foraj - Pagina 3
Proiect Foraj - Pagina 4
Proiect Foraj - Pagina 5
Proiect Foraj - Pagina 6
Proiect Foraj - Pagina 7
Proiect Foraj - Pagina 8
Proiect Foraj - Pagina 9
Proiect Foraj - Pagina 10
Proiect Foraj - Pagina 11
Proiect Foraj - Pagina 12
Proiect Foraj - Pagina 13
Proiect Foraj - Pagina 14
Proiect Foraj - Pagina 15
Proiect Foraj - Pagina 16
Proiect Foraj - Pagina 17
Proiect Foraj - Pagina 18
Proiect Foraj - Pagina 19
Proiect Foraj - Pagina 20
Proiect Foraj - Pagina 21
Proiect Foraj - Pagina 22
Proiect Foraj - Pagina 23
Proiect Foraj - Pagina 24
Proiect Foraj - Pagina 25
Proiect Foraj - Pagina 26
Proiect Foraj - Pagina 27
Proiect Foraj - Pagina 28
Proiect Foraj - Pagina 29
Proiect Foraj - Pagina 30
Proiect Foraj - Pagina 31
Proiect Foraj - Pagina 32
Proiect Foraj - Pagina 33
Proiect Foraj - Pagina 34
Proiect Foraj - Pagina 35
Proiect Foraj - Pagina 36
Proiect Foraj - Pagina 37
Proiect Foraj - Pagina 38
Proiect Foraj - Pagina 39
Proiect Foraj - Pagina 40
Proiect Foraj - Pagina 41
Proiect Foraj - Pagina 42
Proiect Foraj - Pagina 43
Proiect Foraj - Pagina 44
Proiect Foraj - Pagina 45
Proiect Foraj - Pagina 46
Proiect Foraj - Pagina 47
Proiect Foraj - Pagina 48
Proiect Foraj - Pagina 49
Proiect Foraj - Pagina 50
Proiect Foraj - Pagina 51
Proiect Foraj - Pagina 52
Proiect Foraj - Pagina 53
Proiect Foraj - Pagina 54
Proiect Foraj - Pagina 55
Proiect Foraj - Pagina 56
Proiect Foraj - Pagina 57
Proiect Foraj - Pagina 58
Proiect Foraj - Pagina 59
Proiect Foraj - Pagina 60
Proiect Foraj - Pagina 61
Proiect Foraj - Pagina 62
Proiect Foraj - Pagina 63
Proiect Foraj - Pagina 64
Proiect Foraj - Pagina 65
Proiect Foraj - Pagina 66
Proiect Foraj - Pagina 67
Proiect Foraj - Pagina 68
Proiect Foraj - Pagina 69
Proiect Foraj - Pagina 70
Proiect Foraj - Pagina 71
Proiect Foraj - Pagina 72
Proiect Foraj - Pagina 73
Proiect Foraj - Pagina 74
Proiect Foraj - Pagina 75
Proiect Foraj - Pagina 76
Proiect Foraj - Pagina 77
Proiect Foraj - Pagina 78
Proiect Foraj - Pagina 79
Proiect Foraj - Pagina 80
Proiect Foraj - Pagina 81
Proiect Foraj - Pagina 82
Proiect Foraj - Pagina 83
Proiect Foraj - Pagina 84
Proiect Foraj - Pagina 85
Proiect Foraj - Pagina 86
Proiect Foraj - Pagina 87
Proiect Foraj - Pagina 88
Proiect Foraj - Pagina 89
Proiect Foraj - Pagina 90
Proiect Foraj - Pagina 91
Proiect Foraj - Pagina 92
Proiect Foraj - Pagina 93
Proiect Foraj - Pagina 94
Proiect Foraj - Pagina 95
Proiect Foraj - Pagina 96
Proiect Foraj - Pagina 97
Proiect Foraj - Pagina 98
Proiect Foraj - Pagina 99
Proiect Foraj - Pagina 100
Proiect Foraj - Pagina 101
Proiect Foraj - Pagina 102
Proiect Foraj - Pagina 103
Proiect Foraj - Pagina 104
Proiect Foraj - Pagina 105
Proiect Foraj - Pagina 106
Proiect Foraj - Pagina 107
Proiect Foraj - Pagina 108
Proiect Foraj - Pagina 109
Proiect Foraj - Pagina 110
Proiect Foraj - Pagina 111
Proiect Foraj - Pagina 112
Proiect Foraj - Pagina 113
Proiect Foraj - Pagina 114
Proiect Foraj - Pagina 115
Proiect Foraj - Pagina 116
Proiect Foraj - Pagina 117
Proiect Foraj - Pagina 118
Proiect Foraj - Pagina 119
Proiect Foraj - Pagina 120
Proiect Foraj - Pagina 121
Proiect Foraj - Pagina 122
Proiect Foraj - Pagina 123
Proiect Foraj - Pagina 124
Proiect Foraj - Pagina 125
Proiect Foraj - Pagina 126
Proiect Foraj - Pagina 127
Proiect Foraj - Pagina 128
Proiect Foraj - Pagina 129
Proiect Foraj - Pagina 130
Proiect Foraj - Pagina 131
Proiect Foraj - Pagina 132
Proiect Foraj - Pagina 133
Proiect Foraj - Pagina 134
Proiect Foraj - Pagina 135
Proiect Foraj - Pagina 136
Proiect Foraj - Pagina 137
Proiect Foraj - Pagina 138
Proiect Foraj - Pagina 139
Proiect Foraj - Pagina 140
Proiect Foraj - Pagina 141
Proiect Foraj - Pagina 142
Proiect Foraj - Pagina 143
Proiect Foraj - Pagina 144

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.DOC
  • Concluzii.DOC
  • Continut.DOC
  • Cuprins.DOC

Alții au mai descărcat și

Oțeluri pentru construcții navale

Caracteristicile mecanice ale marcilor de oteluri sunt prezentate în tabelul 1 Tabelul 1 Marca otelului Starea de livrare Rm (N/mm2) ReH (N/mm2)...

Metalurgia Cadmiului

METALURGIA CADMIULUI Tehnologiile de prelucrare a sub produselor cu continut de cadmiu pentru obtinerea cadmiului includ in mod necesar...

Metalurgia Molibden

METALURGIA MOLIBDENULUI Introducere: Molibdenul a fost descoperit in anul 1778 de catre Scheele prin dezagregarea cu acid azotic. Productia de Mo...

Măsurarea debitelor

1. Consideratii teoretice Debitul este o marime ce caracterizeaza transportul fluidelor prin conducte si canale. Debitul se defineste ca fiind...

Metalurgia Wolframului

1.Obtinerea W din concentratie de Wolframit prin sinterizare alcalina. Reactiile chimice de baza la faza de sinterizare sunt: 2FeWO4 +...

Cercetări pentru valorificarea deșeurilor feroase fine prin procedee neconvenționale

Furnalul a jucat un rol important in productia de fonta datorita eficientei utilizarii caldurii si a gazelor precum si productiei de masa. In...

Biomateriale

CAPITOLUL I BIOMATERIALE 1. Definiție, Caracterizare Biomaterialul în terminologia medicală este „orice material natural sau sintetic (care...

Alegerea regimurilor de prelucrare prin eroziune electrochimică

Printre parametrii electrotehnologici care influenteaza marimea interstitiului de lucru , siguri sunt aceia ale caror valori permit programarea...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei Sonde de Foraj Petrolier

INTRODUCERE Necesitatea acoperirii consumului de gaze, dar mai ales de petrol, a determinat declansarea unor operatii de prospectare intensa,...

Calculul Garniturii de Foraj

Cap. 1 Geologia structurii Valea Seacă Est Sonda 4 Valea Seacă Est – Explorare – Deschidere Structura Valea Seacă Est este situată în sectorul...

Eficiența și evaluarea investițiilor pentru modernizarea capacității de producție în cadrul SC Petrom SA București

Introducere În practica economică investiţia este privită ca o cheltuială făcută de persoane fizice sau juridice cu scopul de a obţine bunuri si...

Calculul și Construcția Utilajului Petrolier de Schelă

INTRODUCERE Un proiect înseamnă o lucrare tehnica întocmita pe baza unei teme date, care cuprinde calculele tehnico-economice, desenele,...

Stabilirea Arhitecturii Sondei

TEMĂ PROIECT STABILIREA ARHITECTURII SONDEI În esenţă, arhitectura unei sonde reprezintă programul de construcţie pentru realizarea sondei...

Proiectarea Troliului de Foraj TF - 38 cu Optimizarea Metodelor Firmei pentru Susținerea Post Vânzare a Acestuia

INTRODUCERE Petrolul s-a format în porii unor roci, numite roca mama la adâncimi mari, unde el se afla sub presiune si temperatura ridicata si de...

Proiectarea și exploatarea troliului de foraj (TF) al unei instalații de foraj (IF)

INTRODUCERE Instalația de foraj (IF) este un ansamblu de utilaje (U), care formează echipamente (Eq), agregate sau sisteme de lucru (A/SL) și...

Proiectarea programului de construcție al unei sonde în foraj pe structura Moreni

Tema proiectului este realizarea unui program de constructie a unei sonde ,pe structura Moreni, in scopul extractiei de hidrocarburi. Se va...

Ai nevoie de altceva?