Negocieri de aderare a României la UE - justiție

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Negociere
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4824
Mărime: 25.54KB (arhivat)
Publicat de: Alina S.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

La 1 februarie 1993 a fost semnat Acordul European de Asociere între Uniunea Europeană şi statele membre pe de o parte şi România pe de altă parte, acord care a intrat în vigoare în februarie 1995.

Consiliul European de la Helsinki a luat, în anul 1999, decizia de a începe negocierile de aderare cu România în anul 2000.

Din partea Uniunii Europene, Comisia Europeana este cea care a fost insarcinata de Statele Membre UE sa se ocupe de negocieri. Cu alte cuvinte, Romania negociaza cu Comisia Europeana, in calitatea sa de reprezentant al Statelor Membre UE.

De obicei, la inceputul fiecarei Presedintii UE (adica, o data la sase luni), Consiliul de Ministri al Uniunii anunta care sunt domeniile care urmeaza sa fie discutate, in perioada urmatoare, cu tarile candidate.

Din partea Romaniei, Guvernul a stabilit ca institutiile care coordoneaza procesul de negociere sunt Ministerul Integrarii Europene (prin Ministrul Integrarii Europene) si Delegatia de Negociere a Aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (condusa de un Ministru-Delegat, care indeplineste functia de Negociator-Sef).

Negociatorul-sef conduce procesul de negocieri, coordoneaza elaborarea documentelor de pozitie si urmareste progresele facute de Romania in punerea in practica a acquis-ului. Ministrul Integrarii Europene este responsabil pentru coordonarea tuturor activitatilor de integrare europeana, precum si pentru gestionarea asistentei financiare si tehnice puse la dispozitia Romaniei in procesul de aderare.

De asemenea, pentru fiecare domeniu in parte din acquis-ul comunitar exista, in procesul de negociere, „delegatii de sector”, care sunt formate din reprezentanti ai diferitelor Ministerelor sau altor institutii cu atributii in domeniu.

Există 31 de capitole de negociere, fiecare dintre ele(minus cap 31) acoperă un sector sau mai multe de activitate cărora le corespunde o parte din Acquis-ul comunitar care trebuie adoptat şi implementat de România. În urma negocierilor dacă părţile se pun de acord capitolul poate fi închis provizoriu. Până la finele anului 2002 au fost deschise 30 de capitole din care negociate şi închise provizoriu un număr de 16 capitole.

România trebuie să depună eforturi susţinute pentru îndeplinirea obiectivului Guvernului de aderare la UE la 1 ianuarie 2007. În acest context.Guvernul României a elaborat o serie de documente programatice care trebuie puse în aplicare cu eforturile întregii societăţi, dintre care,cele mai importante sunt:

Planul Naţional de Aderare la Uniunea Europeană (PNAR) - este instrumentul pentru aplicarea strategiei de integrare, în plan intern şi are ca obiectiv general îndeplinirea criteriilor de aderare stabilite de Consiliul European de la Copenhaga, iar ca obiectiv intermediar îndeplinirea priorităţilor Parteneriatului pentru Aderare UE - România. Acest plan este actualizat anual până cel târziu în luna iunie a anului curent şi este supus atenţiei instituţiilor UE.

Programul Economic de Preaderare - document de referinţă privind politica economică a României pe termen mediu, a fost elaborat pe baza prevederilor Programului de Guvernare pe perioada 2001-2004, a fost aprobat de Parlament şi a fost ulterior detaliat într-un Program de acţiune cu termene şi responsabilităţi precise fiind analizată trimestrial. Totodată acest program este corelat cu Programul Naţional de Aderare la UE , iar măsurile de politică economică sunt în acord cu Programul de adoptare a Acquis-ul comunitar.

Planul de implementare la nivel local al legislaţiei armonizate cu acquis-ul* comunitar- document prin care se realizează monitorizarea modului de implementare a compendiumului de legi comunitare în România.

Planul prioritar de acţiune pentru integrare în UE - document programatic prin care sunt prevăzute măsuri şi acţiuni de urmat pentru integrarea în UE.

In termeni practici, negocierile constau in schimbul de documente pe fiecare capitol in parte, intre tara candidata (document de pozitie, document complementar, informatii suplimentare) si Uniunea Europeana (document de pozitie comuna)

Documentele Romaniei

Prin Documentele de pozitie, Romania prezinta stadiul atins in domeniul adoptarii si punerii in practica a legislatiei europene, precum si calendarul continuarii procesului de armonizare legislativa cu acquis-ul comunitar.

Tot prin documentul de pozitie, Romania poate cere „perioade de tranzitie” (amanarea pentru o perioada limitata a aplicarii unei anumite prevederi) sau „derogari” (nepunerea in practica a anumitor reglementari pe teritoriul Romaniei), pe care apoi le negociaza cu Uniunea Europena.

Documentele Uniunii Europene

Proiectul de Pozitie comuna a Uniunii Europene este propus de Comisia Europene, dupa consultarea Statelor Membre. Pozitia comuna este apoi adoptata de catre Consiliul Uniunii Europene.

Preview document

Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 1
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 2
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 3
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 4
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 5
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 6
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 7
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 8
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 9
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 10
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 11
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 12
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 13
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 14
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 15
Negocieri de aderare a României la UE - justiție - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Negocieri de Aderare a Romaniei la UE - Justitie.doc

Alții au mai descărcat și

Persuasiunea, artă a relaționării

TEHNICI DE PERSUASIUNE Legile in sine nu sunt nici bune, nici rele. Ele exista si nimic mai mult. Felul cum manipulam sau folosim legile este...

Negociere și Contractare

1.Importanta negocierii in afacerile economice internationale Negocierea a aparut cu f mult timp inainte de a se dezvolta afacerile, pt ca...

Programarea Neuro-Lingvistica

Neuro-linguistic programming (NLP) is a set of techniques, axioms and beliefs, that adherents use primarily as an approach to personal development....

Te-ar putea interesa și

Libera circulație

INTRODUCERE UNIUNEA EUROPEANĂ: UN ALT PAS ÎNAINTE Uniunea Europeană a atins un punct critic în procesul dezvoltării ei. Să înghiţi dintr-o dată...

Aderarea României și Bulgariei la UE în 2007

INTRODUCERE Actualitatea temei Când Bulgaria şi România au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, cele două ţări păreau să intre într-un domeniu al...

Aspecte Politice și Juridice Specifice Etapei post-aderare a României la Uniunea Europeană

Introducere Pornind de la ideea conform căreia integrarea în structurile Uniunii Europene a reprezentat dintotdeauna o dimensiune intrinsecă...

România și uniunea economică și monetară

1. UNIUNEA ECONOMICĂ ŞI MONETARĂ 1.1. PREMISELE UNIUNII ECONOMICE SI MONETARE EUROPENE Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a...

Programe de finanțare ale Uniunii Europene pentru țările asociate

1.1. Relatiile României cu Uniunea Europeana înainte de 1989 România a aderat la Uniunea Europeana în cel de-al 50-lea an de existenta a...

Integrarea României în politica europeană de amenajare teritorială și de dezvoltare regională

I.CONSTRUCTIA POLITICILOR EUROPEI Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre şi numără aproape 500 de milioane de locuitori, începând...

Moneda Uniunii Europene

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania,...

Reglementarea protecției concurenței economice în România

1.1 Dimensiunile concurentei economice in economia de piata In literatura de specialitate concurenta presupune doua abordari, una...

Ai nevoie de altceva?