Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Optică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 16927
Mărime: 1.16MB (arhivat)
Publicat de: Florin C.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Paul ȘCHIOPU
Universitatea Maritimă Constanța

Extras din proiect

INTRODUCERE

Ultimul deceniu a fost martorul unor evoluţii semnificative in domeniul reţelelor optice. Astfel de tehnologii avansate precum multiplexarea cu diviziune in lungime de undă densă (DWDM), amplificarea optică, rutarea căilor optice (conectarea-in-cruce a lunigimi de undă), multiplexarea in lungime de undă adaugă/extrage (WADM), sau comutarea de mare viteză şi-au găsit locul in reţele WAN, rezultand in creşterea substanţială a capacităţii magistralei de telecomunicaţii şi o fiabilitate mult imbunătăţită.

In acelaşi timp, reţelele companiilor au trecut aproape in totalitate la arhitectura 100 Mbps Fast Ethernet. Cateva reţele locale (LAN) au trecut, din necesitate, chiar la rate de 1000 Mbps, datorită noului standard Gigabit Ethernet adoptat de curand de Institutul inginerilor din domeniul electric şi electronic (IEEE).

Un număr tot mai mare de locuinţe deţin mai mult de un calculator. Reţelele casnice permit mai multor calculatoare să folosească aceeaşi imprimantă sau aceeaşi conexiune la Internet. Cel mai adesea, o reţea casnică este construită folosind un hub sau un switch ieftin care pot interconecta pană la 16 dispozitive. Constructorii de locuinţe propun deja ca soluţie implicită cablarea cu cabluri CAT-5 (category 5). Casele mai vechi au ca opţiuni folosirea liniilor telefonice deja existente, sau a mai popularelor reţele wireless, bazate pe standardul IEEE 802.11. Diferite variante ale acestui standard pot oferi lăţimi de bandă de 11 Mbps sau chiar 54Mbps, compromisul reprezentand distanţa. Fie că este vorba de o reţea wireless sau pe fir, reţelele casnice reprezintă in fapt mici reţele locale (LAN), beneficiind de o interconectare a dispozitivelor la viteze foarte mari.

Aceste evoluţii ale reţelelor casnice, de intreprinderi, sau a magistralelor de date, dublate de incredibila creştere a volumului de trafic pe Internet, au accentuat lipsa acută de capacitate a reţelelor de acces. „Ultima milă” („Last mile”) rămane incă blocajul dintre LANurile de mare capacitate şi reţeaua de acces.

Fibra optică este capabilă să livreze servicii integrate de voce, video şi date la distanţe de peste 20km in reţeaua de acces a abonatului. Un mod direct de a desfăşura fibra optică in reţeaua de acces locală este de a folosi topologia P2P (point-to-point), cu fibre dedicate mergand de la CO la fiecare abonat in parte (Figura 1.2a). Deşi o arhitectură simplă, aceasta este o soluţie foarte scumpă deoarece necestiă o cantitate semnificativă de fibră cat şi de spaţiu in centrala locală pentru extremitatea conectorilor. Considerand N abonaţi, la o distanţă medie de L km de CO, un plan P2P necesită 2N transceiveri (emiţători-receptori) şi N*L lungime de fibră, presupunand că aceeaşi fibră este folosită pentru transmisie bidirecţională.

Pentru a reduce desfăşurarea de fibră se poate introduce un switch (comutator) in apropierea abonaţilor. Aceasta ar reduce lungimea fibrei la doar L, considerand neglijabilă distanţa dintre switch şi clienţi, dar va mări in fapt numărul de transceivere la 2N+2, deoarece se adaugă o legătură in plus in reţea (Figura 1.2b). in plus, un switch in vecinătatea abonaţilor presupune alimentare electrică precum şi acumulatori de rezervă. In prezent, una dintre cele mai costisitoare operaţii pentru LEC (local exchange carriers - transportatorii din centrala locală) este să furnizeze şi să intreţină energie electrică in bucla locală.

Aşadar, este logic să se inlocuiască switch-ul activ şi dependent de mediu cu un splitter (despărţitor) optic pasiv ieftin. O reţea optică pasivă (PON) este o tehnologie privită de mulţi ca o soluţie atractivă la problema "First Mile"; un PON minimizează numărul de transceiveri optici, terminaţii CO şi desfăşurare de fibră.

Numai in ultimii ani amestecul dintre tehnologiile mature, costul scăzut al componenetelor şi experienţa obţinută din reţelele magistrale de fibră optică au făcut realizarea unei reţele optice de acces un lucru tangibil. In 1999 econimiştii Verizon proclamau faptul că desfăşurarea de fibră optică in bucla locală devenise mai ieftină decat a cablurilor de cupru. In 2003 trei mari operatori de reţea din Statele Unite: Verizon, Bell South şi SBC Communications au anunţat o cerere de propunere (RFP - request for proposal) pentru echipamente PON bazate pe ATM (Asynchronous Transfer Mode). Mai devreme in acelaşi an, Nippon Telegraph and Telephone (NTT), o importantă reţea de transport din Japonia, anunţase un RFC pentru PON bazat pe Ethernet.

PON – VEDERE DE ANSAMBLU A TEHNOLOGIILOR IMPLICATE

Numai în ultimii ani amestecul dintre tehnologiile mature, costul scăzut al componenetelor şi experienţa obţinută din reţelele magistrale de fibră optică au făcut realizarea unei reţele optice de acces un lucru tangibil. În 1999 econimiştii Verizon proclamau faptul că desfăşurarea de fibră optică în bucla locală devenise mai ieftină decât a cablurilor de cupru. În 2003 trei mari operatori de reţea din Statele Unite: Verizon, Bell South şi SBC Communications au anunţat o cerere de propunere (RFP - request for proposal) pentru echipamente PON bazate pe ATM (Asynchronous Transfer Mode). Mai devreme în acelaşi an, Nippon Telegraph and Telephone (NTT), o importantă reţea de transport din Japonia, anunţase un RFC pentru PON bazat pe Ethernet.

Fibra optică

Pierderile puţine, zgomotul redus, şi lăţimea de bandă mare a fibrei optice, fac ideal acest tip de conexiune cand vine vorba de transmisia pe distanţe mari ale reţelelor esenţiale. Nu de mult, domeniul comunicaţiilor cu ajutorul fibrei optice a experimentat o crestere semnificativă, mulţumită dezvoltarii tehnologiilor WDM. Ca rezultat al acestei dezvoltari, costurile pentru componentele fibrei optice au scazut dramatic până la punctul la care este viabil în mod curent să se folosească tehnologia fibrei optice în cazul retelelor de acces.

Preview document

Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 1
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 2
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 3
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 4
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 5
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 6
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 7
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 8
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 9
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 10
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 11
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 12
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 13
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 14
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 15
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 16
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 17
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 18
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 19
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 20
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 21
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 22
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 23
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 24
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 25
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 26
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 27
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 28
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 29
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 30
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 31
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 32
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 33
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 34
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 35
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 36
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 37
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 38
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 39
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 40
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 41
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 42
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 43
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 44
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 45
Analiza rețelelor optice de acces FSO PON EPON - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Analiza Retelelor Optice de Acces Fso Pon Epon.docx

Alții au mai descărcat și

Manual de Fotografie

Aparatul de fotografiat: definitie si componente Cel mai simplu aparat de fotografiat este o cutie opaca (camera obscura), cu un orificiu minuscul...

Teoria Dispersiei și Absorbției Luminii în Medii Dielectrice

Teoria dispersiei Ţinând cont şi de absorbţie, indicele de refracţie este un număr complex, ñ = n + i în care cei doi termeni depind de...

Absorbția, difuzia și dispersia luminii - tratare fenomenologică

Absorbţia luminii Lumina este absorbită la trecerea prin medii optice, în sensul că unda luminoasă pierde energie la parcurgerea mediului...

Optică geometrică

I. PRINCIPIILE ŞI LEGILE OPTICII GEOMETRICE 1.1. Noţiuni fundamentale Tratarea riguroasă a propagării luminii este dată de modelul ondulatoriu,...

Oflalmologie

Sclerotica= invelisul extern; rol protector - la exterior se prind muschii globului ocular: muschiul drept extern, drept intern, drept superior,...

Lucrul forțelor - energia unui câmp electric

După cum se cunoaşte din mecanică, unui sistem de corpuri ce interacţionează prin forţe conservative i se poate asocia o energie potenţială prin...

Legătura între Intensitatea Câmpului Electric și Potențialul Electric

Am arătat că pentru a descrie câmpul electric se poate folosi una din cele două mărimi: intensitatea câmpului electric, care este un vector, sau...

Ai nevoie de altceva?