Extras din document
INTRODUCERE
Am aflat de când lucrez în optică, că ochiul este unul dintre cele mai complexe organe de simț și cred că furnizează organismului 80% din informațiile despre mediul înconjurător. Aceasta face ca rolul său în integrarea organismului în mediu, dar și în menținerea tonusului nervos să fie covârșitor. Dorinta de a ajuta oamenii să vadă mai clar a venit o dată cu timpul, pe măsura ce am observat reacția de încântare atunci când vederea clară era însoțită de o imagine impecabilă dată de o ramă bine aleasă.
În noile condiții determinate de evoluția științei care influențează atât condițiile de lucru, cât și modalitățile de petrecere a timpului liber, frecvența problemelor de vedere a crescut. Studiile statistice arată că aproximativ 50% din populație are probleme vizuale.
Aceasta a creat condiții pentru dezvoltarea unui domeniu nou - optometria oftalmică - și a unei noi profesii - tehnician optometrist.
Optometria oftalmică este știința care se ocupă cu investigarea funcționării sistemului vizual al omului, evidențierea problemelor vizuale, recomandarea mijloacelor și metodelor de ameliorare a funcționării în vederea obținerii confortului vizual în legătură cu nevoile subiectului, dar fără agresarea medicală a ochiului, dacă acest lucru este posibil.
Tehnicianul optometrist este cel care examinează și descifrează primele aspecte ale viciilor de refracție, prescrie și montează ochelari de corecție, acordă sfaturi cu privire la folosirea acestora și asigură întreținerea echipamentelor necesare exercitării ocupației.
Pentru a-și îndeplini în bune condițiuni sarcinile, tehnicianul optometrist trebuie să dispună de cunoștințe temeinice despre structura ochiului, despre viciile de refracție, condițiile ergonomice de lucru, aparatele și mijloacele de testare optometrică și tehnologia de adaptare și montare a ochelarilor.
CAPITOLUL I
ANATOMIA OCHIULUI
Părțile componente ale ochiului
Analizatorul vizualeste un sistem funcțional unitar care din punct de vedere fiziologic și morfologic este alcătuit din trei segmente:
1. Segmentul periferic (receptorul) - primește excitațiile exterioare specifice și care este format din globul ocular și anexele sale.
2. Segmentul intermediar (de conducere)- transmite influxul nervos de la segmentul periferic la scoarța cerebrală.
3. Segmentul central - care este format din zona corticală unde se analizează și sintetizează informațiile primite de la nivelul receptorilor, rezultând senzația luminoasă.
Segmentul periferic al analizatorului vizual se află în retină, tunica internă a globului ocular.
Globul ocular este componenta fundamentală a aparatului vizual. Are forma sferică turtită de sus în jos, cu diametrul antero-posterior de 25 - 26mm, cel transversal de 24,5mm și cel vertical de 23,7mm. Are masa de 7 - 7,5g, volumul de 6,5cm. Consistența fermă este dată de tunicile globului puse în tensiune de conținutul intraocular. Este situat în partea anterioară a orbitei.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Ochiul.docx