Ansambari prin Lipire

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4177
Mărime: 2.07MB (arhivat)
Publicat de: Olimpiu Cucu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Imbinarea a doua piese pe o suprafata cilindrica circulara se poate efectua nemijlocit fara utilizarea buloanelor, penelor etc. Pentru aceasta este suficient a se asigura confectionarea pieselor, strangerea ajustajului, iar la asamblare – a presa o piesa in alta Figura 1.

Fortele de frictiune asigura imobilitatea imbinarii si permit preluarea atat a sarcinilor de torsiune, cat si a celor axiale. Intepenirea arborelui in bucsa permite, in afara de aceasta, de a incarca imbinarea cu moment de incovoiere.

Capacitatea de incarcare a imbinarii de presare depinde in primul rand de strangere. Marimea strangerii sestabileste in corespundere cu valoarea sarcinii.

Asamblarea oricarei imbinari de presare se executa prin una din urmatoarele trei metode: Prin presare, prin incalzirea bucsei, prin racirea arborelui.

Presarea este cea mai raspindita si mai simpla metoda de asamblare, insa are si neajunsuri esentiale – strivirea si taierea partiala (razuirea) a neregularitatilor suprafetelor de contact, posibilitatea deformarii uniforme a pieselor si deteriorarii flancurilor lor.

Razuirea si strivirea neregularitatilor duc la reducerea rezistentei imbinarii in comparative cu asamblarea prin incalzire sau racier de 1.5 ori.

Pentru a inlesni asamblarea prin presae si micsorarea razuirii capatului arborelui si marginii gaurii, se recomanda a li se da o forma conica, dupa cum se prezinta in Figura 2.

ASAMBLARI PRIN LIPIRE – GENERALITATI

Lipirea este un procedeu de imbinare a doua piese metalice in stare solida folosind un material de adaos (topit) diferit de acela al pieselor de lipit. Adaosul, numit aliaj pentru lipit, are temperatura de topire mai mica decat aceea a metalelor de baza. Incalzit peste punctual sau de topire, aliajul patrunde intre suprafetele pieselor si formeaza solutii solide cu materialul acestora, realizand o imbinare numita lipitura.

La lipire muchiile pieselor nu se topesc, ceea ce permite mentinerea mai exacta a dimensiunilor si a formei, precum si efectuarea imbinarilor repetate la reparatii. Utilizarea lipirii in constructia de masini se executa in legatura cu implementarea pe scara larga a noilor materiale de constructie

( masele plastice ) si a otelurilor aliate de inalta rezistenta, multe dintre care se sudeaza rau. Drept exemple de utilizare a lipirii in constructia de masini pot servi radiatoarele automobilelor si ale tractoarelor, camerele de ardere ale motoarelor cu reactie cu oxidant lichid, paletele turbinelor. Conductele de combustibil si ulei.

Lipirea constituie una din principalele tipuri de asamblare in constructia de aparate, inclusive in radioelectronica, unde ele au mai mult rolul de legatura sin u repezinta imbinari de forta.

Eficacitatea utilizarii imbinarilor lipite, rezistenta lor si alte caracteristici calitative se determina in mare masura de calitatea procesului tehnologic, alegerea corecta a tipului de aliaj sau clei, regimul termic, curatarea suprafetelor planului de imbinare, protectia lor contra oxidarii speciale etc.

Exemple de constructie sunt prezentate in Figura 3 si 4. Asamblarea se formeaza ca rezultat al legaturilor chimice ale materialului pieselor si materialului de adios, numit aliaj. Temperatura de topire a aliajului este mai joasa decat temperature de topire a materialului pieselor, de aceea in procesul lipirii piesele raman rigide. La lipire aliajul topit se intinde pe suprafetele incalzite ale planului si imbinare ale pieselor. Suprafetele pieselor se degreseaza, se curata de oxizi si alte particule straine. Fara aceasta nu se poate asigura o buna higrosopicitate a suprafetelor cu aliajul si umplerea pieselor in planul de imbinare.

Preview document

Ansambari prin Lipire - Pagina 1
Ansambari prin Lipire - Pagina 2
Ansambari prin Lipire - Pagina 3
Ansambari prin Lipire - Pagina 4
Ansambari prin Lipire - Pagina 5
Ansambari prin Lipire - Pagina 6
Ansambari prin Lipire - Pagina 7
Ansambari prin Lipire - Pagina 8
Ansambari prin Lipire - Pagina 9
Ansambari prin Lipire - Pagina 10
Ansambari prin Lipire - Pagina 11
Ansambari prin Lipire - Pagina 12
Ansambari prin Lipire - Pagina 13
Ansambari prin Lipire - Pagina 14
Ansambari prin Lipire - Pagina 15
Ansambari prin Lipire - Pagina 16
Ansambari prin Lipire - Pagina 17
Ansambari prin Lipire - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Ansambari prin Lipire.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Asamblării prin Presare

Argument Asamblările nedemontabile sunt asamblările pentru a căror desfacere este necesară distrugerea parţială sau totală a organului de...

Cuplă cinematică șurub-piuliță

Sa se proiecteze un ansamblu mecanic destinat demontarii unei asamblari presate intre un butuc si un arbore, folosind cupla cinematica surub ...

Sistemul ABS

Automobilele moderne sunt echipate cu sisteme de frânare performante si fiabile, capabile să atingă excelente valori de frânare chiar si la viteze...

Noțiunea de semifabricat

Orice proces tehnologic de prelucrare mecanica prin aschiere este insotit de erori. Acest neajuns duce la obtinerea unei piese care nu corespunde...

PSP 1

1.Faltuirea – asamblarea prin indoirea in falt a marginilor pieselor care se asambleaza cu sau fara material de adaos. 2.Gatuirea 3.Umflarea si...

Organe de mașini

1. PRINCIPII GENERALE DE PROIECTARE ALE ORGANELOR DE MASINI 1.1. Obiectul cursului de „Organe de maini” Definirea unor notiuni: · Masina:...

Determinarea experimentală a caracteristicii și rigidității arcurilor

DETERMINAREA EXPERIMENTALA A CARACTERISTICII SI RIGIDATII ARCURILOR 13.1 Scopul lucrarii Scopul lucrarii este de a familiariza pe stundeti cu...

Ai nevoie de altceva?