Mecanism de Acționare a Troliului

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 7 fișiere: doc, dwg, bak
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 6757
Mărime: 1.26MB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu-Marcu Badea
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Malcoci
UNVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI Facultatea Inginerie şi Management în Construcţii de Maşini

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. 1. Alegerea motorului electric şi calculul cinematic al
  3. mecanismului de acţionare 4
  4. 1.1. Alegerea motorului electric 4
  5. 1.2. Determinarea şi distribuirea raportului total de transmitere al MA 5
  6. 1.3. Determinarea parametrilor cinematici şi de forţă pentru arborilor MA 6
  7. 2. Calculul de proiect al angrenajului reductorului 7
  8. 2.1. Alegerea materialului angrenajului şi determinarea tensiunilor
  9. admisibile 8
  10. 2.2. Dimensionarea angrenajului melcat 9
  11. 2.3 Calculul forţelor în angrenaj 11
  12. 2.4. Calculul de verificare al angrenajului 11
  13. 3. CALCULUL TRANSMISIEI DESCHISE 11
  14. 4 Calculul arborilor 16
  15. 4.1 Proiectarea constructiva prealabila a arborilor 16
  16. 4.2. Calculul de dimensionare 17
  17. 4.2.3. Calculul de dimensionare al arborelui-pinion 20
  18. 4.2.4. Calculul de dimensionare al arborelui condus 25
  19. 5. CALCULUL RULMENŢILOR 30
  20. 5.1. Determinarea duratei de funcţionare pentru a rulmenţilor 30
  21. 5.2 Determinarea capacităţii dinamice portante necesare a rulmenţilor
  22. melcului 30
  23. 5.3 Determinarea capacitatii dinamice portante necesare a rulmentilor arborelui
  24. condus 31
  25. 6. Proiectarea constructivă a roţii melcate şi a roţii de curea 33
  26. 6.1. Proiectarea roţii melcate 36
  27. 6.2 Proiectarea roţii de curea conduse care va fi montată pe arborele-pinion 35
  28. 7. Calculul asamblărilor prin pană
  29. 7.1 Calculul asamblării prin pană pentru arborele-pinion 37
  30. 7.2 Calculul asamblărilor prin pană pentru arborele condus 39 8. ALEGEREA CUPLAJULUI 41
  31. Bibliografie 43
  32. Cuprins

Extras din proiect

INTRODUCERE

REDUCTOARELE CU ANGRENAJE MELCATE cuprind un angrenaj incrucisat ( cu melc si roata melcata ), unghiul de incrucisare fiind de 900.

Sunt angrenaje silentioase, datorita alunecarii dintre spirele melcului si dintii rotii melcate. Aceasta alunecare impune insa, flancuri fin prelucrate, materiale rezistente la gripare si o ungere corespunzatoare.

In constructia unui reductor melcato-cilindric intra o carcasa rezultata prin turnare, formata din doua bucati , avand planul de separare orizontal, situat in planul rotilor conduse.

Arborele melcului este fixat pe doi rulmenti radial-axiali, cu role conice. Jocul rulmentilor se poate regla cu ajutorul capacului montat pe carcasa reductorului, pe capatul de intrare al arborelui.

Celelalte lagare de sustinere sunt cu rulmenti radial-axiali cu bile, ungerea angrenajulor si a rulmentilor fiind realizata cu uleiul din baia reductorului , al carui nivel trebuie sa ajunga peste dantura melcului si a rotii conduse din a doua treapta de reducere, tinand seama de recomandarea ca nivelul de ulei sa nu depaseasca 1/3 din diametrul exterior al rotii conduse.

Pentru buna functionare , reductorul este prevazut cu capac de vizitare a danturii, aerisitor, dop de golire, indicator al nivelului de ulei cu vizor si inele de ridicare executate in capac prin turnare. Etansarea arborelui de intrare si iesire se realizeaza cu mansete de rotatie.

REDUCTOARELE MELCATO-CILINDRICE mai pot avea carcasa realizata din trei parti, cu doua plane de separatie orizontale. Axele arborilor, rotilor conduse sunt cuprinse intr-un plan vertical. In aceasta constructie creste inaltimea reductorului in detrimental reducerii lungimii acestuia.

Arborele melcului este fixat pe doi rulmenti radial-axiali. Jocul din rulmenti si pozitia melcului se face cu ulei din baia reductorului. Pentru ungerea angrenajului cilindric se foloseste un pinion executat dintr-un material moale (material plastic) , care transporta uleiul pe dintii rotii conducatoare din a doua treapta de reducere.

Rulmentii de pe arborii rotilor sunt de tipul radial-axiali cu role conice, iar ungerea lor se face cu vaselina, a carei scurgere in baia de ulei este oprita de niste capace.

Etansarea arborelui de intrare si de iesire este realizata cu mansete de rotatie. Reductorul mai este precvazut cu capac de vizitare, aerisitor, indicator al nivelului de ulei cu vizor, dop de golire si inele de ridicare.

Alegerea materialelor in mod cat mai rational cere cunoasterea sarcinilor ce urmeaza a fi transmise prin dantura, durata totala de functionare a angrenajului, caracteristicile de rezistenta a materialului, forma semifabricatului.

Principalele materiale utilizate la confectionarea rotilor dintate sunt :

-otelurile, fontele , alama , bronzul si materialele plastice de tipul textolitului, poliamidei etc.

Din grupa otelurilor se folosesc : oteluri carbon de calitate STAS 880-80, oteluri aliate de cementare si oteluri aliate superioare STAS 791-80, otel turnat STAS 600-80, iar uneori la roti putin solicitate oteluri carbon obisnuit STAS 500/2-80.

Grupa fontelor care se utilizeaza in constructia angrenajelor cuprinde : fonta cu grafit nodular STAS 6071-75 si fonta antifrictiune STAS 6073-73, iar pentru solicitari mici fonta cenusie obisnuita mai ales pentru rotile dintate utilizate la transmisiile deschise de la masini agricole sau masini de ridicat si transport.

Pentru rotile dintate mai putin solicitate se utilizeaza materialele neferoase de tipul alamei si bronzului. Aceste materiale se prelucreaza usor, se comporta bine la uzura si sunt antimagnetice.

In ultimul timp, in scopul inlocuirii metalului se cauta solutii de introducerea materialelor plastice in constructia de angrenaje, acolo unde conditiile de exploatare a rotilor dintate permit acest lucru.

Aceste materiale de tipul textolit, lignofol, bachelita etc. prezinta avantajul de a reduce zgomotul angrenajelor . Ele pot fi utilizate in domeniul de temperatura limitat la 80 -1000 C si in conditii in care lipseste umiditatea, deoarece sunt hidroscopice si isi modifica dimensiunile in urma absorbtiei de apa.

Materialele metalice de tipul otelurilor si fontelor se supun tratamentelor termice in scopul maririi cifrelor de rezistenta precum si pentru a imbunatati comportarea flancurilor dintilor la diverse forme de uzura.

Duritatea flancurilor pinioanelor trebuie sa fie mai mare decat duritatea rotilor conduse pentru a preveni pericolul griparii suprafetelor flancurilor active ale angrenajului si pentru a asigura pinionului o durata de functionare apropiata de cea a rotii cu care angreneaza.

Carcasele reductoarelor trebuie sa indeplineasca urmatoarele functiuni :

- Sa asigure preluarea sarcinilor care apar in timpul functionarii

- Sa asigure inchiderea liniilor de forta prin fundatie

- Sa protejeze angrenajele contra unor factori externi

- Sa pastreze lubrifiantul necesar pentru ungerea angrenajelor

- Sa asigure transmisia caldurii spre exterior.

Tinand seama de cerintele aratate mai sus, prin forma lor constructive, caracteristicile reductoarelor trebuie sa satisfaca conditii ca :

- Rezistenta la stabilitate corespunzatoare

- Posibilitate de prelucrare si asamblare simpla

- Ungerea buna a angrenajelor si rulmentilor

- Racire corespunzatoare

- Posibilitate de control si supraveghere in functionare

- Forma estetica moderna , etc.

Prelucrarea carcaselor de reductor incepe cu rabotarea sau frezarea suprafetei de separatie, care va servi ca baza tehnologica pentru operatiile urmatoare.

Se prelucreaza apoi talpa corpului de reductor, folosind ca baza tehnologica suprafata de separatie. In operatia urmatoare se executa gaurile in care se introduc suruburile cu care se fixeaza capacul de corpul reductorului.

Gaurile de fixare din vecinatatea lagarelor trebuie sa fie cat mai aproape de acesta, in scopul asigurarii unei capacitati portante ridicate.

Dupa executarea acestor operatii , se fixeaza capacul de corp, cu ajutorul suruburilor si incepe prelucrarea alezajelor in care se vor introduce rulmentii, elementele de etansare si capacele de fixare.

Se recomanda ca alezajele sa fie de trecere, cu cat mai purine trepte, pentru o executie cat mai usoara.

Uleiul din carcasa reductorului utilizat pentru ungere, este necesar sa fie schimbat dupa un anumit timp de functionare (dupa rodaj, dupa timpul de exploatare prevazut, etc.), in care scop reductorul este prevazut din partea inferioara cu un dop de golire a uleiului.

Pentru a evita aparitia unor suprapresiuni in carcasa reductorului , in partea de sus a carcasei se monteaza un aerisitor, avand rolul de egalizare a presiunii din reductor cu presiunea atmosferica.

Neutilizarea aerisitoarelor ar face ca aerul sub presiune sa iasa pe la etansari, antrenand uleiul in exteriorul reductorului.

Nivelul uleiului din reductor trebuie sa fie intre doua limite, maxima si minima, stabilite de proiectant si marcate pe un indicator fixat in reductor.

Scaderea nivelului de ulei sub limita minima duce la uzura premature a angrenajelor si scoaterea din uz a reductorului inainte de termen.

Daca nivelul de ulei este peste limita maxima atunci in reductor apar pierderi mari prin frecare si in final o incalzire peste limitele admise.

In acest caz uleiul isi pierde calitatile de ungere si angrenajul se poate gripa.

Pentru controlul nivelului de ulei din baia reductorului se pot utiliza vizoare sau joje de ulei.

Reductoarele cu angrenaje melcate au o utilizare larga in constructia de masini si aparate ca :

- Masini de ridicat si transport

- Masini agricole

- Masini miniere

- Masini unelte

- Mecanisme de directie a automobilelor, etc.

Preview document

Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 1
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 2
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 3
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 4
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 5
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 6
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 7
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 8
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 9
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 10
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 11
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 12
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 13
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 14
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 15
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 16
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 17
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 18
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 19
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 20
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 21
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 22
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 23
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 24
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 25
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 26
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 27
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 28
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 29
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 30
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 31
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 32
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 33
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 34
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 35
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 36
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 37
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 38
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 39
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 40
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 41
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 42
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 43
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 44
Mecanism de Acționare a Troliului - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Mecanism de Actionare a Troliului
    • Foiae de titlu.doc
    • Mecanism de Actionare a Troliului.doc
    • Melc.dwg
    • Reductor melcat BPM.bak
    • Reductor melcat BPM.dwg
    • Roata melcata.dwg
    • Tabele de componenta BPM.dwg

Alții au mai descărcat și

Cric auto îndrumar

CAPITOLUL I Consideratii generale 1.1 Caracterizarea solutiei constructive Schema cinematica al cricului simplu cu dispozitiv de actionare cu...

Sistemul ABS

Automobilele moderne sunt echipate cu sisteme de frânare performante si fiabile, capabile să atingă excelente valori de frânare chiar si la viteze...

Noțiunea de semifabricat

Orice proces tehnologic de prelucrare mecanica prin aschiere este insotit de erori. Acest neajuns duce la obtinerea unei piese care nu corespunde...

PSP 1

1.Faltuirea – asamblarea prin indoirea in falt a marginilor pieselor care se asambleaza cu sau fara material de adaos. 2.Gatuirea 3.Umflarea si...

Organe de mașini

1. PRINCIPII GENERALE DE PROIECTARE ALE ORGANELOR DE MASINI 1.1. Obiectul cursului de „Organe de maini” Definirea unor notiuni: · Masina:...

Determinarea experimentală a caracteristicii și rigidității arcurilor

DETERMINAREA EXPERIMENTALA A CARACTERISTICII SI RIGIDATII ARCURILOR 13.1 Scopul lucrarii Scopul lucrarii este de a familiariza pe stundeti cu...

Îmbinări prin Lipire și Încleiere

3.1. ÎMBINARI PRIN LIPIRE Îmbinarile prin lipire se realizeaza cu ajutorul unui metal sau aliaj de lipit, adus în stare fluida prin încalzire la o...

Te-ar putea interesa și

Eficiența și evaluarea investițiilor pentru modernizarea capacității de producție în cadrul SC Petrom SA București

Introducere În practica economică investiţia este privită ca o cheltuială făcută de persoane fizice sau juridice cu scopul de a obţine bunuri si...

Utilaje pentru Transportul Produselor Solide

CAP I. CONSIDERAŢII GENERALE 1. Destinaţie, clasificare, condiţii de lucru şi sisteme de maşini şi utilaje în industria alimentară 1.1....

Proiectarea Troliului de Foraj TF - 38 cu Optimizarea Metodelor Firmei pentru Susținerea Post Vânzare a Acestuia

INTRODUCERE Petrolul s-a format în porii unor roci, numite roca mama la adâncimi mari, unde el se afla sub presiune si temperatura ridicata si de...

Descriere Baraj Vidra

1. Amenajarea hidroenergetica si bazinul hidrografic Lotru A. Descriere geografica B. Descriere hidrografica C. Încadrarea în Sistemul Energetic...

Destinația, caracteristicile tehnico-tactice ale mașinilor blindate armatelor străine

Introducere Pe parcursul anilor începând de la transportoare vechi, infanteria obtinut o vasta dezvoltare în privinta armamentului sau. În prezent...

Trolii și Mecanisme de Ridicare

Generalitati Troliile sunt mecanisme prevazute cu tambur si organ flexibil, utilizate pentru ridicareasau tractarea sarcinilor. Ele pot fi...

Autovehicule Speciale - Automacara

1.Grove GMK5220 Specificatii Tehnice: Suprastructură: Braţ Telescopic De la 13,3 m până la 68,0m din șapte secțiuni TWIN-LOCK™ . Înălțimea...

Proiectarea unei Grinzi Rulante pentru Hale Industriale

INTRODUCERE Maşinile de ridicat sunt nişte maşini de lucru cu funcţionarea ciclică şi regim intermitent, care au o largă răspândire în toate...

Ai nevoie de altceva?