Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 9883
Mărime: 2.84MB (arhivat)
Publicat de: Anabela Ursu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vlad Iulian
A fost prezentat la USAMV Bucuresti, specializarea piscicultura si acvacultura, la materia hidrobiologie

Cuprins

  1. Geologia oceanelor si continentelor 3-4
  2. Oceanele- prezentare generala 4-6
  3. Proprietatile chimice ale apei 6-9
  4. Proprietatile fizice ale apei 9-15
  5. Formarea uraganelor sau a taifunelor 15-17
  6. El Nino-o anomalie termica a oceanului 18-19
  7. Universul recifelor de corali 19-21
  8. Curentii oceanici 21-24
  9. Clasificarea curentilor 25-26
  10. Mareele 27-28
  11. Relieful litoral 28-33
  12. Bibilografie 35

Extras din proiect

Oceane, caracteristici generale si specifice

Geologia oceanelor si continentelor

Oceanele au aproape aceasi varsta ca si Pamantul, sedimente s-au acumulat sub apa cu aproape 500 de milioane de ani inaintea celor mai vechi roci cunoscute astazi. Intelegerea geologiei oceanelor deschide o fereastra asupra interiorului pamantului, climei globale si a evolutiei vietii pe Pamant.

Pamantul a inceput sa se formeze acum mai mult de 4,5 miliarde de ani intr-un disc de gaz, praf si gheata in jurul Soarelui. Acest disc protoplanetar s-a format in orbita de catre campul gravitational al acestei stele. Atractia gravitationala dintre particulele de praf in interiorul discului au produs mici roci, si coliziunile au transformat rocile in mici inele, inele din ce in ce mai dens populate au format planetele sistemului solar.

Nasterea pamantului: initial, rocile din cadrul fiecarui inel au plutit impreuna in deriva, ca urmare a atractiei lor gravitationale reciproce intr-un proces numit acumulare rece. Organismele mari au atras material in fiecare inel, au crescut si au format planete mici, una dintre ele fiind pamantul.

Platforma oceanica este foarte diferita de scoarta continentala. Platforma oceanica este mult mai subtire si s-a format, aproape in intregime, in decursul ultimelor 200 milioane de ani. In anul 1960, profesorul Harry Hess, de la Universitatea Princeton din New Jersey, a afirmat ca platforma oceanica se afla intr-o continua expansiune din cauza lanturilor muntoase submarine. El a calculat ca se creaza o noua scoarta oceanica care creste cu cativa cm pe an, ceea ce era suficient de repede pentru ca intreaga platforma oceanica sa se fi format in ultimii 200 milioane de ani.

Prin examinarea varstei rocilor submarine aflate in apropierea lanturilor muntoase din zona de mijloc a Atlanticului, oamenii de stiinta au descoperit ca platforma oceanica se extinde cu o viteza de 2 cm pe an, pe fiecare parte a lantului muntos, ceea ce inseamna ca Oceanul Atlantic se lateste cu o viteza de 4 cm pe an. In partea centrala a oceanului intalnim lanturi muntoase, care sunt intersectate cu greutatede unele crapaturi numite zone de fractura. Ele se pot intinde pana la 60.000 de km pe fundul tuturor oceanelor. Lantul Central Atlantic se extinde de la Marea Norvegiana prin insulele vulcanice ale Islandeisi Azore, pana la Atlanticul de Sud, unde este echidinstant de la coasta Africana si Sud Americana. Lantul continua in Oceanul Indian cu un brat care ajunge in Marea Rosie, apoi trece printre Australia si Antarctica si apoi in estul Pacificului. Aceste lanturi muntoase au un rol important in placile techtonice.

Pe fundul oceanului, pe axele dorsalelor, bazaltul urca si se solidifica, provocand alunecarea placilor, de unde deriva si deformarea continentelor. Pentru ca toate oceanele comunica intre ele, nivelul suprafetei lor este acelasi peste tot. Este nivelul 0, cel in care valurile si mareele scalda tarmurile. Altitudinea medie a acestui nivel este instabila, variind pe lungi durate. De exemplu, acum 30 de mii de ani, era in jur de 90 m mai joasa ca azi. Asadar, continentele erau mai inaltate din mare, erau deci, mai vaste si malurile se situau in fata celor pe care le cunoastem azi.

Această problemă a preocupat mulţi oameni de ştiinţă, iar ipotezele cu privire la formarea continentelor şi oceanelor s-au diversificat şi modificat odată cu dezvoltarea cunoştinţelor despre Pământ.Până la începutul anilor 60 ai secolului XX, cea mai răspândită explicaţie a distribuţiei uscatului şi apei oceanelor a fost translaţia continentelor.

Este atribuită lui Alfred Wegener (formulată în 1912 şi publicată într-un volum în 1915), însă unele idei în acest sens au fost emise încă din secolul trecut. Wegener a plecat de la existenţa unui continent unic numit Pangea, înconjurat de apele Oceanului Panthalassa; partea nordică a uscaturilor continentale a fost numită Laurasia, iar cea sudică Gondwana. În mezozoic, datorită forţei centrifuge şi puterii de atracţie a Lunii şi Soarelui, Pangea s-a fragmentat în mai multe blocuri. Acestea fiind mai uşoare deoarece erau constituite din Sial, au “alunecat” pe Sima în sens invers faţă de mişcarea de rotaţie (s-au deplasat spre vest), fiind supuse concomitent şi unei deplasări dinspre poli spre Ecuator. În viziunea sa, translaţia necontenită a continentelor este exprimată de distribuţia actuală a uscatului şi apelor oceanice. Ea a contribuit, de asemenea, la formarea lanţurilor muntoase şi a altor caracteristici majore ale suprafeţei Pământului. Scindarea ar fi început în jurasic, în zona australă actuală, prin deschiderea Oceanului Atlantic şi Indian şi s-a accentuat în perioadele următoare prin alunecarea divergentă a blocurilor de uscat. Americile s-au îndepărtat de Europa şi Africa, lăsând în urmă Oceanul Atlantic, iar în lungul ţărmurilor lor vestice impactul cu fundamentul pacific a generat puternicul lanţ al Munţilor Stâncoşi şi Anzi. În estul Africii, fragmentarea a început prin separarea Madagascarului şi a Indiei - aceasta din urmă deplasându-se spre nord, a strivit depozitele de mică adâncime ale Mării Tethys, generând sistemul muntos himalayan. Australia şi Noua Zeelandă s-au mişcat mai întâi spre est şi apoi spre nord, lăsând în urmă Antarctica ş.a.m.d.

Acestea ar fi, în rezumat, evenimentele majore ale complicatului proces de translaţie al continentelor. În sprijinul acestei teorii, Wegener şi adepţii săi au adus argumente de natură morfologică, geologică, paleontologică, cât şi biogeografică, paleoclimatică şi chiar geodezică - deşi acestea din urmă mai puţin convingătoare.

Oceanele lumii - prezentare generala

Vederi din cosmos ale oceanului planetar

Partea vestică a Pacificului

Partea estică a Pacificului

Oceanul Atlantic

Oceanul Indian

Oceanul Arctic

Oceanul Pacific este situat între Asia, Americi, Australia şi Antarctica. El este legat cu Oceanul Arctic prin strâmtoarea Bering, iar cu Oceanul Atlantic prin strâmtoarea Drake. Hotarul cu Oceanul Indian trece pe linia care uneşte peninsula Malacca, insulele Sumatera, Djawa şi ţărmurile de răsărit ale Australiei şi insulei Tasmania. Suprafaţa lui este de 160 milioane km², iar împreună cu mările mărginaşe – 178,7 milioane km², ceea ce constituie ½ din suprafaţa oceanului planetar. Volumul de apă este de 707,1 milioane km³.

Adâncimi mari sunt situate în apropierea ţărmurilor muntoase: groapa Chile (8063 m), groapa Kurilelor (10542 m), groapa Japoniei (10347 m), groapa Marianelor (11022 m), groapa Tonga (10882 m). Peste ⅜ din suprafaţă este ocupată de adâncimi mai mari de 4000 m, iar ⅛ – cu adâncimi de peste 5000 m. Relieful fundului Oceanului Pacific este foarte variat. Regiunile adânci alternează cu înălţimi ce trec în lanţuri şi grupuri de insule. Între aceste formaţiuni ale reliefului oceanic se află depresiuni submarine cu adâncimea de 4500 – 6700 m (depresiunile Pacifică Centrală, Pacifică de Nord-Est şi Pacifică de Nord-Vest, Marianelor, Filipinelor, Malaeziei, Pacifică de Sud, Peruană, Chiliană etc.). Din suprafaţa totală a Oceanului Pacific 18,7 milioane km² revin mărilor şi golfurilor.

Oceanul Atlantic este situat între Europa, Africa, America şi Antarctica. La sud-vest se uneşte cu Oceanul Pacific prin strâmtoarea Drake, iar la sud-est se contopeşte cu apele Oceanului Indian de la Capul Acelor până în Antarctica (pe meridianul 21 °C). În partea de nord, Oceanul Atlantic se uneşte cu Oceanul Arctic. Hotarul dintre aceste două oceane trece pe linia insulelor Norvegiei (Stadt), Islanda, Shetland, Groenlanda. Aici sunt situate praguri submarine cu adâncimea de 200 – 600 m, care separă apele Oceanului Atlantic de apele Oceanului Arctic.

Preview document

Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 1
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 2
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 3
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 4
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 5
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 6
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 7
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 8
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 9
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 10
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 11
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 12
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 13
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 14
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 15
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 16
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 17
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 18
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 19
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 20
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 21
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 22
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 23
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 24
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 25
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 26
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 27
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 28
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 29
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 30
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 31
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 32
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 33
Oceanele - Caracteristici Generale și Specifice - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Oceanele - Caracteristici Generale si Specifice.doc

Alții au mai descărcat și

Cric auto îndrumar

CAPITOLUL I Consideratii generale 1.1 Caracterizarea solutiei constructive Schema cinematica al cricului simplu cu dispozitiv de actionare cu...

Sistemul ABS

Automobilele moderne sunt echipate cu sisteme de frânare performante si fiabile, capabile să atingă excelente valori de frânare chiar si la viteze...

Noțiunea de semifabricat

Orice proces tehnologic de prelucrare mecanica prin aschiere este insotit de erori. Acest neajuns duce la obtinerea unei piese care nu corespunde...

PSP 1

1.Faltuirea – asamblarea prin indoirea in falt a marginilor pieselor care se asambleaza cu sau fara material de adaos. 2.Gatuirea 3.Umflarea si...

Organe de mașini

1. PRINCIPII GENERALE DE PROIECTARE ALE ORGANELOR DE MASINI 1.1. Obiectul cursului de „Organe de maini” Definirea unor notiuni: · Masina:...

Determinarea experimentală a caracteristicii și rigidității arcurilor

DETERMINAREA EXPERIMENTALA A CARACTERISTICII SI RIGIDATII ARCURILOR 13.1 Scopul lucrarii Scopul lucrarii este de a familiariza pe stundeti cu...

Îmbinări prin Lipire și Încleiere

3.1. ÎMBINARI PRIN LIPIRE Îmbinarile prin lipire se realizeaza cu ajutorul unui metal sau aliaj de lipit, adus în stare fluida prin încalzire la o...

Te-ar putea interesa și

Câmpia Română

INTRODUCERE Prin această lucrare am încercat să realizez – pornind de la literatura de specialitate şi de la observaţiile de teren – o prezentare...

Teorii Generale cu Privire la Managementul Hotelier

Teorii generale cu privire la managementul hotelier Capacitatile de cazare în industria hoteliera, continut si clasificare Într-o zona, statiune,...

Amenajări și construcții hidrotehnice

I. Generalităţi 1.1 Hidrologia Apa reprezintă unul din elementele naturale indespensabile existenţei lumii vii. Ea are un rol fundamental în...

Turism Litoral

CAP 1. TURISMUL DE LITORAL- CONCEPTE Dintre toate tipurile de turism international ,cel mai important este turismul balnear maritim sau...

Turism de Litoral în Crimeea

Introducere Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Acesta a fost extins în ultimiiani pentru a include orice călătorie în...

Protecția Mediului în Caz de Calamități și Dezastre

CAPITOLUL I CALAMITATI NATURALE 1.1 Generalităţi: Spre deosebire de multe alte evenimente, calamităţile naturale (Termenul "catastrofă naturală"...

Lacurile Terrei

Legătura dintre apă şi geografie este de nedesfăcut. Apa joacă un rol de cea mai mare importanţă în natură; fără ea viaţa pe planeta noastră ar fi...

Mediul Pădurilor Boreale

CAPITOLUL I: DEFINITIE, CARACTERISTICI 1. TAIGAUA este denumirea ruseasca a pădurii boreale. Ea reprezintă vegetatia caracteristica regiunilor...

Ai nevoie de altceva?