Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese

Proiect
5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 120 în total
Cuvinte : 20982
Mărime: 1.43MB (arhivat)
Publicat de: Marinel Pîrvu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lungu Mihailescu

Cuprins

  1. Planul lucrari :
  2. Cap. 1 Cuplaje si frane pentru masini-unelte 2
  3. 1.1. Functiile cuplajelor si franelor utilizate la masini-unelte 3
  4. 1.2. Momentul de torsiune necesar al cuplajelor si franelor cu frictiune 7
  5. 1.3. Frane de frictiune utilizate la masini-unelte 25
  6. Cap. 2 Proiectarea mecanismului de acţionare a unei prese 32
  7. 2.1. Alegerea schemei cinematice a presei 33
  8. 2.2. Calculul lungimii manivelei 35
  9. 2.3. Proiectarea arborelui principal 36
  10. 2.4. Construcţia şi proiectarea bielei 37
  11. 2.5. Proiectarea sistemului de decuplare – cuplare 44
  12. Cap. 3 Proiectarea tehnologică de execuţie a axului principal al unei prese mecanice 48
  13. Cap.4 Proiectarea unor echipamente pentru realizarea reperului ax principal 63
  14. 4.1. Freză deget pentru canalul de pană 63
  15. 4.2. Proiectarea cuţitului de strung pentru exterior 71
  16. Cap. 5 Management şi eficienţă economică 86
  17. 5.1. Fazele şi regimul de lucru 87
  18. 5.2. Determinarea ciclului de reparaţii la maşinile unelte 87
  19. 5.3. Determinarea fondurilor de timp de funcţionare şi a normelor de timp pe tipul de maşină unealtă 93
  20. 5.4. Determinarea productivităţii anuale pe tipuri de maşini unelte 98
  21. 5.5. Determinarea tipului de producţie. Metoda indicilor de constantă 100
  22. 5.6. Amplasarea locurilor de muncă, a maşinilor unelte şi a utilajelor 102
  23. 5.7. Dimensionarea suprafeţelor 104
  24. 5.8. Costul tehnologic şi de producţie 109
  25. Bibliografie 119

Extras din proiect

1. Functiile cuplajelor si franelor utilizate la masini-unelte de prelucrat prin deformare

Cuplajele si franele sunt subansambluri obligatorii ale structurii marii majoritati a masinilor-unelte de prelucrat prin deformare.Foarte putine tipuri de prese mecanice – cum ar fi , de exemplu, unele prese mecanice cu surub - nu dispun de astfel de subansambluri.

Importanta deosebita a cuplajelor si franelor utilizate la masini-unelte de prelucrat prin dcformare (MUPD) - rezultata din importanta functiilor pe care acestea trebuie sa le indeplineasca - impune o proiectare si constructie riguroasa a lor, bazata pe un model matematic bine fundamentat.

Cuplajele sunt constructii "normal deschise", deci sunt active doar ca urmare a unei comenzi si a unei actiuni din exterior. Cuplajele si franele nu trebuie sa fie simultan active , intrarea lor in actiune fiind succesiva. Din punct de vedere constructiv, se identifica :

Cuplajele sunt :

- Rigide - cu gheare

- cu dinti

- cu pana rotativa

- Cu frictiune - cu suprafete plane de frecare

- cu suprafete conice de frecare

- cu suprafete cilindrice de frecare

- Speciale - cu doua rapoarte de transmitere

- cu inductie

Cuplajele rigide, desi fiabile in exploatare, compacte, usor de proiectat si de realizat, nu permit intreruperea functionarii masinii in orice moment al realizarii unui ciclu cinematic si nu sunt capabile, prin insasi constructia lor, sa asigure masinii protectia la suprasarcina dupa moment. Din aceste motive ele sunt din ce in ce mai putin utilizate , existand chiar tari care interzic utilizarea de prese si automate de presare mecanice echipate cu cuplaje rigide.

Cuplajele rigide nu fac obiectul prezentei lucrari.

Cuplajele cu frictiune - cele mai frecvente fiind cele cu discuri, cu suprafete plane de frecare — sunt cele mai raspandite si de o larga varietate constructive. Au complexitate constructiva medie si gabarit mediu sau mare. Sunt actionate pneumatic, iar comanda pentru cuplare sau decuplare poate fi executata practic in orice moment al unui ciclu cinematic al masinilor pe care le echipeaza. Sistemele de comanda cel mai frecvent intalnite sunt de natura electrica sau electro-mecanica.

Orice cuplaj cu frictiune este caracterizat de un moment de torsiune maxim capabil ,a fi transmis, performanta care ii permite sa indeplineasca - daca este corect dimensionat sau ales — functia de protectie a masinii la suprasarcina dupa moment.

Cuplajele speciale se utilizeaza de regula la unele prese mecanice cu dubla actiune, in scopul cresterii frecventei medii de lucru. La astfel de masini cuplajul de turatie joasa (si moment de torsiune de valoare mare) este activ pentru transmiterea miscarii in timpul executarii ciclului tehnologic asociat unui ciclu cinematic, deci in timpul executarii operatiei tehnologice, iar cuplajul de turatie ridicata este activ in restul ciclului cinematic (in timpul coborarii in gol si in timpul ridicarii culisorului). Cele doua cuplaje componente ale ansamblului nu au particularitati proprii de calcul si constructie fata de cuplajele de frictiune normale.

1.1. Functiile cuplajelor utilizate la MUPD

Cuplajele reprezinta un subansamblu obligatoriu al masinilor-unelte de preiucrat prin deformare. Cele mai importante functii pe care le au cuplajele in structura unei masini-unelte de prelucrat prin deformare sunt :

- transmit miscarea de rotatie catre arborele principal al masinii, continuu sau cu intermitenta. Se asigura astfel fie posibilitatea reglarii frecventei de lucru a masinii la cerintele procesului tehnologic, fie adaptarea frecventei de lucru efective, variabila, a masinii la posibilitatile operatorului uman care o deserveste.

In primul caz — lucru in regim automat - masina functioneaza cu frecventa constanta, dar se pot intalni doua situatii:

1 - frecventa de lucru este cea maxima capabila a masinii (situatie in care cuplajul

este continuu activ);

2 - frecventa de lucru este una mai redusa decat cea maxima capabila a masinii, fiind impusa de performantele (de regula de natura dinamica ale) unuia dintre lanturile cinematice auxiliare sau echipamentele ce doteaza suplimentar masina si care ii confera posibilitatea de lucru in regim automat. Lantul cinematic auxiliar sau echipamentul cu functionarea cea mai lenta determina frecventa de lucru a masinii si comanda functionarea alternativa a cuplajului si a franei masinii. Masina functioneaza automat, dar in regim de curse comandate de un subsistem al masinii.

Intre fiecare doua cicluri cinematice succesive, fiecare de durata tcc, exista un timp de oprire t0 a masinii. Daca masina este echipata cu cuplaj cu frictiune, timpul t0 poate avea orice valoare. Daca masina este echipata cu cuplaj rigid, timpul t0 poate avea doar anumite valori , multiplu al unui increment determinat de solutia constructiva a cuplajului respectiv

In cel de al doilea caz masina functioneaza cu frecventa variabila comanda inceperii fiecarui nou ciclu cinematic al masinii fiind data de operatorul uman care o deserveste.

Frecventa actiunilor operatorului uman nu poate fi constanta si acest fapt determina frecventa variabila a functionarii masinii, ea lucrand, evident, in regim de curse singulare, comandate. Timpii de oprire t0 dintre fiecare doua cicluri cinematice ale masinii au valori diferite. Aceste valori pot fi oarecare, daca masina este echipata cu cuplaj cu frictiune. sau. daca cuplajul este unul rigid, sunt diferiti multipli ai unui increment determinat de caracteristicile cuplajului. La limita, unii dintre timpii t0 ai regimului de lucru lovitura cu lovitura pot fi nuli.

In toate cazurile timpul tct de realizare a ciclului tehnologic este mic in raport cu timpul tcc al ciclului cinematic caruia ii este asociat Timpul de oprire t0 poate fi mic,comparabil cu timpul ciclului cinematic tcc sau mai mare decat acesta.

Pozitionarea ciclului tehnologic la sfarsitul ciclului cinematic, are strict rolul de a putea stabili un reper comun pentru timpii tcc, tct si t0.

- transmit catre elementele executoare ale masinii energia necesara desfasurarii proceselor de lucru. Aceasta energie are o valoare maxima constanta, proportionala cu momentul de torsiune maxim capabil a fi transmis de cuplaj, Mtc. Valoarea acestuia se stabileste in etapa de proiectare si trebuie respectata strict.

- asigura protectia masinii la suprasarcina dupa moment, prin patinarea cuplajului.

Forta disponibila FD a unei prese este o marime variabila, dar direct proportionala cu ,,momentul de torsiune maxim admis la arborele principal" al masinii, MtAP, la randul ei valoare limita, constanta, direct proportionala cu momentul de torsiune maxim capabil a fi transmis de cuplaj.

Forta tehnologica instantanee Ft dezvoltata in timpul executarii unei operatii este puternic variabila si, daca masina pe care se face prelucrarea a fost aleasa corect, mai mica decat forta disponibila. Eventualele situatii accidentale Ft >FD nu se pot executa, deoarece masina nu poate dezvolta forte tehnologice mai mari decat forta disponibila, direct dependenta de momentul de torsiune maxim dezvoltat de cuplaj. In astfel de cazuri rezistenta opusa miscarii transmisa de cuplaj este mai mare decat momentul maxim pe care acesta il poate dezvolta si, in consecinta, cuplajul patineaza.

Conex functiilor enumerate, este necesar a preciza si alte cerinte impuse cuplajelor masinilor-unelte de prelucrat prin deformare:

- indeplinirea cu fermitate si operativitate a functiilor lor;

- fiabilitate si durabilitate cat mai mare;

- mentenabilitate;

- compactitate si simplitate constructiva;

- consum energetic propriu redus;

- interschimbabilitate si, daca este posibil, constructie modularizata

Cuplajele de frictiune utilizate la prese mecanice sunt capabile a transmite momente de torsiune de valori mari si foarte mari, putand ajunge la 70.000 N×m.

Preview document

Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 1
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 2
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 3
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 4
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 5
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 6
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 7
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 8
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 9
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 10
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 11
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 12
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 13
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 14
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 15
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 16
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 17
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 18
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 19
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 20
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 21
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 22
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 23
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 24
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 25
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 26
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 27
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 28
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 29
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 30
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 31
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 32
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 33
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 34
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 35
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 36
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 37
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 38
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 39
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 40
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 41
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 42
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 43
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 44
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 45
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 46
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 47
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 48
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 49
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 50
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 51
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 52
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 53
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 54
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 55
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 56
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 57
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 58
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 59
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 60
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 61
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 62
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 63
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 64
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 65
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 66
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 67
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 68
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 69
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 70
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 71
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 72
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 73
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 74
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 75
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 76
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 77
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 78
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 79
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 80
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 81
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 82
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 83
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 84
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 85
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 86
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 87
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 88
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 89
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 90
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 91
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 92
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 93
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 94
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 95
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 96
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 97
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 98
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 99
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 100
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 101
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 102
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 103
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 104
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 105
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 106
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 107
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 108
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 109
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 110
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 111
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 112
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 113
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 114
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 115
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 116
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 117
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 118
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 119
Proiectarea Mecanismului de Acționare a unei Prese - Pagina 120

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Mecanismului de Actionare a unei Prese.doc

Alții au mai descărcat și

Redimensionarea prin Metode Asistate de Calculator a Rotorului de la o Moară cu Ciocane Fixe Folosită la Maruntirea Brokenului

CAPITOLUL 1 EXTRACTIA ULEIULUI PRIN PRESARE 1.1 Generalitati. Procesarea materiilor prime grase este diferita în functie de felul acestora. La...

Transmisii în lanț

ARGUMENT Lanturile sunt elemente cinematice flexibile constituite din zale articulate între ele. Functionarea transmisiei se bazeaza pe...

Asamblări nedemontabile - nituirea

ARGUMENT Nituirea este procedeul tehnologic de îmbinare nedemontabila a doua sau mai multe piese cu ajutorul niturilor. Îmbinarite nituite sunt...

Optimizarea Regimurilor de Așchiere la Găurirea cu Capete Multiaxe

CAPITOLUL 1. CAPETE DE GĂURIT MULTIAX. GENERALITĂŢI. CLASIFICARE. TIPURI CONSTRUCTIVE. 1.1.Generalităţi. Metoda de găurire cu capete multiax...

Proiectarea unei prese cu excentric pentru ambutisarea pieselor de dimensiuni mari

INTRODUCERE Dezvoltarea impetuoasa a stintei si tehnicii, determina tendinte noi în prelucrarea metalelor, afirmându-se din ce în ce mai pregnant...

Cutie de Viteze

CAP.1. TEMA DE PROIECT Sa se calculeze si sa se proiecteze cutia de vieze la autovehiculul HONDA S 2000 cu urmatorii parametrii: Pmax=240 CP...

Procesul Tehnologic Optim Tipizat de Prelucrare a Pieselor din Clasa Piese cu Suprafețe Plane

CAPITOLUL 1. PROCESUL TEHNOLOGIC OPTIM TIPIZAT DE PRELUCRARE A PIESELOR DIN CLASA ,, PIESE CU SUPRAFEŢE PLANE’’ CONDIŢII TEHNICE IMPUSE...

Proiectarea unui Dispozitiv de Fixare Folosit în Cazul Strunjirii

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA DISPOZITIVULUI DE FIXARE A PIESELOR DE TIP „BIELĂ ALCO”. 1.1 GENERALITĂŢI. BIELE. Bielele sunt cele mai caracteristice...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea Schimbătorului de Viteze

Să se proiecteze schimbătorul de viteze mecanic, puntea și suspensia spate pentru autovehiculul cu urmatoarele caracteristici și performanțe:...

Presă cu piuliță fixă cu două coloane

Memoriul tehnic Solutia contructiva aleasa pentru presa proiectata este presa cu piulita fixa cu doua coloane . Presa cu piulita fixa cu doua...

Presă pentru ambutisare

2. INTRODUCERE Odata cu cresterea diversitatii nevoilor consumatorilor, a tehnologiei moderne si a concurentei, inovatia si crearea de produse...

Presă cu două coloane

1. Memoriu tehnic 1.1 Consideraţii generale ale mecanismului şurub şi piuliţă Mecanismul cu şurub şi piuliţă se utilizează pentru transformarea...

Presă cu piuliță rotitoare cu 2 coloane

1.1. Tema de proiect. Factorul priincipal in conceperea sau proiectarea formei exterioare a organelor de masini il constituie rolul functional pe...

Proiect presă cu piuliță fixă

I. MEMORIU TEHNIC 1.1. CONSIDERAŢII GENERALE Mecanismele cu şurub şi piuliţă se utilizează pentru transformarea mişcării de rotaţie în mişcare de...

Presă cu piuliță fixă

Presele cu şurub cu acţionare manuală se utilizează în construcţia de maşini, în ateliere, mecanice pentru îndoirea şi ambutisarea unor piese de...

Ai nevoie de altceva?