Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 19 fișiere: docx, txt, cal, xmcd
Pagini : 107 în total
Cuvinte : 9188
Mărime: 5.09MB (arhivat)
Publicat de: Radu B.
Puncte necesare: 12
UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE CONSTRUCTII DE MASINI

Cuprins

  1. NOTIUNI GENERALE 4
  2. I. REDUCTOR CONIC CU DINTI DREPTI 7
  3. 1.1.Reductoare,cu o singura treapta de reducere 7
  4. 1.2 Variante Constructive 8
  5. 1.3.Justificarea variantei alese 13
  6. 1.4. Intretinerea dispozitivului 13
  7. 1.5 Montarea rotilor 13
  8. II. MEMORIUL JUSTIFICATIV DE CALCUL 14
  9. 2.1 Calculul angrenajului conic 14
  10. 2.2. Calcul raport de transmitere roti conice. 14
  11. 2.3. Se calculeaza turatiile pe fiecare arbore 14
  12. 2.4. Se calculeaza Puterile pe fiecare arbore 15
  13. 2.5. Calculul momentelor de torsiune 15
  14. 2.6 Calculul gradului de acoperire al angrenajului conic si al Randamentului 16
  15. 2.7. MechSoft 2004 16
  16. 2.8. Raport MechSoft al angrenajului conic 37
  17. III.TRANSMISIA PRIN CURELE 41
  18. 3.1 Dimensionare roti de curea 45
  19. 3.2 Fixarea pieselor pe capetele de arbore 51
  20. IV.CALCULUL ARBORILOR 52
  21. 4.1 Dimensionare capat de arbore pinion conic 53
  22. 4.2 Dimensionare capat arbore de iesire 54
  23. 4.3 Forte rezultate din angrenajul conic 55
  24. 4.4. Calculul reactiuni arbore de intrare 57
  25. 4.5 Calculul reactiuni arbore de iesire 59
  26. 4.6 Verificare reactiuni pinion conic 61
  27. 4.7 Verificare reactiuni arbore de iesire 75
  28. 4.8 Calculul penelor 85
  29. V. Rulmenti 91
  30. 5.1 Calculul Rulmenti pinion.Montaj in O 91
  31. 5.2 Calcul rulmenti arbore iesire 97
  32. VI. Carcasa reductor 101
  33. VIII.Lubrifianti 106
  34. 8.1 Verificarea la incalzire a reductorului 106
  35. Bibliografie 107

Extras din proiect

NOTIUNI GENERALE

Angrenajele conice sunt angrenaje cu axe concurente la care suprafeţele de rostogolire au formă conică şi sunt tangente după o generatoare comună, iar suprafeţele exterioare ale roţilor componente au aceeaşi formă ca şi suprafaţa de rostogolire, adică suprafeţe conice.

Între axele suprafeţelor de rostogolire şi generatoarea comună se stabilesc unghiurile, unghiuri a căror sumă reprezintă unghiul între axele de transmitere a mişcării, unghi notat ∑.

In cazul în care unul din aceste unghiuri este de 90o, conul respectiv se transformă într-o suprafaţă plană, dantura fiind înscrisă într-un cerc pe această suprafaţă. Angrenajul capătă în această situaţie denumirea de angrenaj conic cu roată plană.

Roata plană în angrenajul conic corespunde cremalierei din angrenajul cilindric, ea fiind intermediară între roata conică cu dantura exterioară şi cea cu dantura interioară.

Din punct de vedere geometric, dantura angrenajului conic corespunde unor suprafeţe conjugate definite conform teoriei angrenării, dar studiul acestor suprafeţe pune o serie întreagă de probleme a căror rezolvare nu se face absolut exact din punct de vedere matematic, ci folosind o serie de aproximaţii pentru a se stabili o metodologie de calcul mai larg accesibilă şi, totodată, pentru asigurarea posibilităţii de execuţie. Din punct de vedere cinematic, problema care se pune este de a determina prin calcul dimensiunile danturii şi limitele între care există posibilitatea de generare a suprafeţelor conjugate ale dinţilor. Acest studiu al angrenajului conic prezintă o serie de dificultăţi, dat fiind faptul că suprafeţele de rostogolire (axoidele) sunt suprafeţe conice şi că cele două cercuri de rostogolire ale bazei axoidelor nu se găsesc în acelaşi plan (fig.2).

Datorită acestui fapt nu se poate aplica direct teoria angrenării, dezvoltată pentru angrenarea în plan, în vederea determinării caracteristicilor danturii. Evident, prin metodele geometriei diferenţiale este posibil studiul teoretic al acestui tip de angrenare, dar relaţiile de calcul sunt complicate, ceea ce nu le conferă o utilitate imediată fără programe de calcul foarte bine puse la punct.

O altă cale de studiu a fost ca, prin analogie cu angrenarea în plan, să se dezvolte o geometrie a angrenării teoretic exactă, plecând de la încadrarea suprafeţelor conice într-o sferă şi aplicând formulele trigonometriei sferice (fig.3), profilul dintelui roţilor conice rezultând după o evolventă sferică.

Dintele roţii plane obţinute în acest caz nu are însă profil rectiliniu, ci unul cu punct de inflexiune, ceea ce reprezintă complicaţii constructive în ceea ce priveşte realizarea sculelor (fig.4).

Toleranţele pentru angrenajele conice sunt stabilite prin STAS 6460-61; ele se aplică la angrenaje conice concurente cu roţi dinţate metalice prelucrate, cu dinţi drepţi, înclinaţi sau curbi, având diametrul de divizare până la 2000mm şi modulul exterior de la 1 până la 30mm.

Sunt prevăzute 12 clase de precizie, fără a prevedea toleranţe pentru clasele de precizie 1, 2, 3, 4 şi 12.

Fiecare clasă de precizie este determinată de criteriile de precizie cinematică a roţii, de funcţionarea lină în angrenare, de contactul dintre dinţi.

Fiecare criteriu de precizie este caracterizat prin anumite erori şi abateri ale elementelor roţilor dinţate conice şi a angrenajelor, denumite indici de precizie.

În alegerea criteriilor de precizie se admite şi combinarea lor, având toleranţe din diferite clase de precizie, respectându-se unele reguli. Astfel, criteriul de funcţionare lină nu poate să difere decât cu o clasă de precizie în sus sau în jos faţă de criteriul de precizie cinematică.

Criteriul de contact dintre dinţi nu poate fi de clasă mai puţin precisă decât clasa de precizie a criteriului de funcţionare lină a roţii în angrenaj.

Forma dinţilor :

• Roţi plane cu dinţi ale căror flancuri sunt plane

• Roţi conice cu dinţi drepţi (cremalieră circulară cu dinţi drepţi)

• Roţi conice cu dinţi înclinaţi (cremalieră circulară cu dinţi înclinaţi)

• Roţi conice cu dinţi curbi (cremalieră circulară cu dinţi curbi).

Funcţiunea

Angrenajul cu roţi conice transmite puterea nominală P1n de la un arbore conducător (1) cu turaţia n1 la un arbore condus (2) cu turaţia n2, axele celor doi arbori fiind concurente (în general, unghiul axelor este de 90o).

Contactul perfect şi rigid între dinţii unui angrenaj conic cu dinţi drepţi sau înclinaţi, al cărui cremalieră circulară are flancurile plane, se face după o dreaptă; între dinţii curbi, contactul perfect şi rigid se face după o curbă.

Roata (1) acţionează asupra roţii (2) prin forţe normale şi tangenţiale faţă de flancurile dinţilor în contact, repartizate de-a lungul contactului. Repartizarea este proporţională cu deformaţiile elastice ale dinţilor în contact, care variază proporţional cu distanţa până la vârful comun al conurilor primitive; rezultă o repartizare trapezoidală a forţelor normale şi tangenţiale pe lungimea contactului. Rezultantele Fn şi µFn¬ ale acestor forţe sunt aplicate într-un punct deplasat spre periferia roţilor faţă de punctul median. Direcţia acestor forţe variază de-a lungul arcului de angrenare descris de punctul lor de aplicaţie. În calculele obişnuite se consideră, cu o aproximaţie neglijabilă, că punctul de aplicaţie se găseşte în mijlocul liniei de contact şi se neglijează variaţia orientării.

Caracteristici

Angrenajul cu roţi conice este mai scump decât angrenajul cu roţi cilindrice. Prelucrarea şi montajul trebuie să fie supravegheate mai atent. Din cauza greşelilor de montaj, a prelucrării sau a deformaţiei în funcţionare, se produce o deplasare a vârfurilor conurilor primitive; contactul rigid devine punctual, cel real (elastic) se produce într-o zonă în vecinătatea punctului de contact rigid; se produc concentrări de sarcini, vibraţii şi zgomot. Pentru corectarea acestor erori inevitabile, dinţii se fac bombaţi, ca şi la angrenajele cilindrice.

Domenii de aplicare

Se folosesc în construcţia de maşini, unde este nevoie să se transmită mişcarea între doi arbori concurenţi (cel mai des între doi arbori care fac între ei un unghi de 90o).

Roţile conice cu dinţi drepţi se folosesc pentru viteze periferice mici (2...3m/s); la viteze mai mari se folosesc roţile cu dinţi curbi, asigurând un mers mai liniştit. Se folosesc în mod obişnuit pentru rapoarte de transmitere până la i = 6.

La maşinile de danturat roţi conice, muchia cuţitului de tăiat se mişcă în poziţia finală, de-a lungul flancului dintelui cremalierei circulare, materializând astfel acest flanc. Roata conică execută mişcarea relativă de rostogolire faţă de cremaliera circulară. Se obţine astfel flancul dintelui roţii conice ca înfăşurătoare a flancului dintelui cremalierei. Se pot obţine roţi conice cu cremaliera circulară deplasată faţă de poziţia normală. Spre deosebire de angrenajele cilindrice, nu se pot obţine decât angrenaje conice de zero

Bibliografie

1.Ovidiu Tataru ,Adalbert A,Ovidiu B Lucian T, Stefan B,s.a-”REDUCTOARE”-reeditare 1994 [1]

2.Ovidiu Belcin,Corina Birleanu, Marius Pustan-“ORGANE DE MASINI” , Editura Risoprint 2011 [2]

3.Dumitru Pop, Lucian Tudose, Simion Haragas-“LAGARE CU RULMENTI” [3]

4.Ovidiu Tataru –Notite curs [4]

5. Simion Haragas- “reductoare cu o treapta” Editura Risoprint, 2014 [5]

Preview document

Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 1
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 2
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 3
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 4
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 5
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 6
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 7
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 8
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 9
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 10
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 11
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 12
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 13
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 14
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 15
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 16
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 17
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 18
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 19
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 20
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 21
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 22
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 23
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 24
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 25
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 26
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 27
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 28
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 29
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 30
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 31
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 32
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 33
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 34
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 35
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 36
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 37
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 38
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 39
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 40
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 41
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 42
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 43
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 44
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 45
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 46
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 47
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 48
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 49
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 50
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 51
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 52
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 53
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 54
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 55
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 56
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 57
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 58
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 59
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 60
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 61
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 62
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 63
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 64
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 65
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 66
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 67
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 68
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 69
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 70
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 71
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 72
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 73
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 74
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 75
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 76
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 77
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 78
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 79
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 80
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 81
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 82
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 83
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 84
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 85
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 86
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 87
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 88
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 89
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 90
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 91
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 92
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 93
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 94
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 95
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 96
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 97
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 98
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 99
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 100
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 101
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 102
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 103
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 104
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 105
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 106
Reductor conic cu dinți drepți cu o treaptă de turație - Pagina 107

Conținut arhivă zip

  • Calcule .xmcd
  • Calcule Angrenaj .cal
  • Calcule Angrenaj 1.cal
  • Calcule Reactiuni .xmcd
  • Calcule roata curea .cal
  • Dimensionare arbore iesire .cal
  • Dimensionare arbore iesire v1.cal
  • Dimensionare Pinion conic .cal
  • Dimensionare Pinion conic v1.cal
  • Raport angrenaj conic MechSoft.txt
  • Raport transmisie prin curele SPZ.txt
  • Reductor conic cu dinti drepti cu o treapta de turatie.docx
  • Verificare pana A10x8x56.cal
  • Verificare pana A12x8x70.cal
  • Verificare pana A14x8x56.cal
  • Verificare rulment 1.cal
  • Verificare rulment 2.cal
  • Verificare rulment 3.cal
  • Verificare rulment 4.cal

Alții au mai descărcat și

Reductor cilindric cu dinți înclinați

Capitolul I MEMORIU DE PREZENTARE 1. Introducere: Reductoarele de turatie cu roti dintate sunt mecanisme care servesc la transmiterea miscarii...

Reductor cilindric cu dinți drepți

1 CALCULE PRELIMINARE 1.1 Împartirea raportului de transmitere total Se admite ca şi raport de transmitere pe transmisia prin curele (din motive...

Transmisie Mecanică

Capitolul I ALEGEREA MOTORULUI ELECTRIC ŞI A GLISIERELOR 1) Determinarea puterii motorului electric P2 – puterea necesară la maşina de lucru η...

Reductor Conico-Cilindric

Sa se proiecteze transmisia mecanica a unei benzi transportatoare pentru bagaje cu schema cinematic de mai jos: Transmisia este compusa din: -...

Calculul și construcția unui reductor

Să se proiecteze un mecanism de acţionare format din: motor electric, transmisie prin curele trapezoidale şi reductor de viteză cu angrenaj...

Reductor 1 treaptă

1. Studiul solutiilor similare 1.1 Generalităţi Transmisiile mecanice sunt mecanisme care servesc la transmiterea energiei, de obicei cu...

Proiectarea unui Reductor Orizontal

1. Tema de proiect: Proiectarea unei transmisii mecanice pentru actionarea unei masini de lucru avand doua intrari de putere. Aceasta va fi...

Te-ar putea interesa și

Reductor cilindric cu dinți înclinați

Capitolul I MEMORIU DE PREZENTARE 1. Introducere: Reductoarele de turatie cu roti dintate sunt mecanisme care servesc la transmiterea miscarii...

Reductor de turație

INTRODUCERE Transmisiile mecanice sunt mecanisme elementare care asigura transmiterea energiei mecanice de la masinile motoare la masinile de...

Organe de mașini

Capitolul 1 Studiul solutiilor similare 1.1 Generalitati Transmisiile mecanice sunt mecanisme care servesc la transmiterea energiei, de obicei...

Transmisia Mecanică pentru Acționarea Unei Mașini de Lucru

MATERIAL GRAFIC a. Asamblul general al sistemului de acţionare (minimum 2 proiecţii) b. Desenul de execuţie pentru arborele de intrare al...

Organe de mașini - transmisie mecanică

Să se proiecteze o transmisie mecanica formata din : motor electric trifazat(ME), transmisie prin curea trapezoidala (TCT), reductor cilindric cu...

Mașina de administrat amendamente MA-3,5

1. Destinaţia şi parametrii constructivi ai MA-3,5. Maşina MA-3,5 este destinată pentru transportul şi împrăştierea pe suprafaţa solului a...

Mașina pentru împrăștiat gunoi de grajd MIG-5

TEHNOLOGIA DE EXPOATARE A AGREGATULUI TRACTOR U650M + MIG 5 1. Destinaţia agregatelor şi parametrii constructivi ai agregatelor Agregatul Tractor...

Transmisie mecanică

Tema proiect Sa se proiecteze actionarea mecanica compusa dintr-o transmisie prin curele trapezoidale si un reductor cilindric cu roti dintate cu...

Ai nevoie de altceva?