Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4997
Mărime: 127.72KB (arhivat)
Publicat de: Roxana D.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Definiții 5
  3. Niveluri 6
  4. Funcții 7
  5. Roluri 8
  6. Stilurile de conducere 10
  7. Clasificarea stilurilor de conducere 10
  8. Abaterea etică 11
  9. Directorul de școală 11
  10. Studiu de caz 13
  11. Concluzii 15

Extras din proiect

Capitolul I

Introducere

„Managementul este procesul în care managerul operează cu trei elemente fundamentale - idei, lucruri și oameni - realizând prin alții obiectivele propuse” (A.Mackensie,1969)

Încă din cele mai vechi timpuri omul a avut nevoie de un conducător, de un organizator care să îi patroneze și să îi dirijeze viața în așa fel încât aceasta să devină din ce în ce mai bună. La începuturi oamenii își organizau în cea mai mare parte singuri viețile, unicul ajutor pe care îl primeau fiind ajutorul divin. Odată cu trecerea timpului și cu creșterea numărului populației de pe glob, a apărut necesitatea apariției conducătorilor. Oamenii nu își mai puteau organiza și dirija toate aspectele viețiilor lor, așa au apărut primii conducători. În general, conducătorii erau persoane știutoare de carte, demne să ocupe aceată funcție. Conducătorii erau de obicei bărbați proveniți din familii înstărite, femeile neavând acces la educație, principala lor preocupare fiind procrearea și îngrijirea familiei și a casei.

În cazul învățământului, necesitatea apriției unui conducător/organizator a venit din nevoia de a educa cât mai multe persoane. Acest aspect este suprins și în opera semi-memorialistică a lui Ion Creangă-„Amintiri din copilărie”. Astfel, încă din incipit autorul se oprește asupra unui subiect foarte important și aume -școala. Aflăm că învățământul nu era obligatoriu, tocmai de aceea părintele Ioan și dascălul Vasile umblau din casă în casă explicându-le sătenilor „binefacerile învățăturii”. Școala este bine conturată de către autor, acesta vorbind despre metodele de predare ineficiente, dar și despre felul în care erau evaluați și pedepsiți elevii.Datorită acestor metode ineficiente însuși Crangă a devenit pedagog/conducător, propunând noi metode pentru predare-învățare. Așadar, de-a lungul secolelor școala a cunoscut o evoluție majoră, de la arhaic la modern, creând astfel o societate cu un intelect mult mai dezvoltat și cu o gamă variată de cunoștințe, gata să se acomodeze în orice situație.

Dat fiind faptul că subiectul de față gravitează în jurul educației este important să subilinem calitățile pe care cei care organizează și conduc insituțiile de învățământ ar trebuie să le aibă. Calitățile unui bun lider nu se definesc întotdeauna prin inteligență, carismă sau aspect fizic. Oamenii au nevoie de o persoană pe care să o urmeze de bună-voie, iar acest lucru nu ține neapărat de performanțele în domeniu, ci mai ales de modul în care liderul relaționează și se comportă cu cei din jur. Pentru a fi un bun conducător acesta ar trebuie să aibă o serie de calități, astfel încât să obțină respectul și devotamentul colaboratorilor, colegilor, subalternilor.

Prima dintre calități este viziunea. Un lider cu viziune are o imagine mai clară asupra rezultatului și îi este mai ușor să își stabilească obiectivele pentru a atinge acel rezultat.De asemenea, dacă acesta reușește să comunice bine și să motiveze oamenii cu care lucrează, atunci rezultatul cu siguranță va fi pe măsura așteptărilor.

Integritatea este cea de-a doua calitate pe care un conducător ar trebui să o aibă. Un manger bun este acela care reușește să câștige încrederea celor cu care lucrează, o persoană cu principii și cu valori morale și care să își stăpânească foarte bine emoțiile, în așa fel încât cei din jur să știe că se pot baza oricând pe acesta.

Aprecierea meritelor persoanelor cu care intră în contact și pe care îi păstorește este, poate, cea mai importantă calitate a unui lider. Acest lucru îi va face pe mebrii echipei sale să se simtă apreciați, dar și să se apropie mai mult unii de ceilalți și chiar să de un randament mul mai bun. Tot aici se adaugă și simțul umorului, acesta fiind extreme de important în lucrul cu oamenii. Cu ajutorul umorului se va trece mai ușor peste situații limită și atmosfera va fi una relaxată și plăcută.

Creativitatea și deschiderea către nou sunt două calități ce nu pot fi trecute cu vederea, acestea fiind calea către evoluție și către schimbare. Un lider care are această calitatea o să aibă succes, venind mereu cu idei noi, realizând lucruri frumoase și originale.

Un lider trebuie să fie acel om care împreună cu echipa sa aduce schimbare, inovație, modernizare și prosperitate începând cu locul în care lucrează și continuând cu comunitatea locală, mereu țintind spre mai bine, mai mult și mai frumos. Conducătorul unei comunități trebuie să fie o persoană demnă să ocupe acea funcție, să aibă principii și valori după care să se ghideze atât în funcția deținută, cât și în viață.

Bibliografie

- Anca Tîrcă, Management educational, București, 2011

- Responsabilitatea profesorului înformarea moral-afectivă a tinerilor, Dan Badea, București, 2011

- Sorin Cristea, Dicționar de termeni pedagogici, Editura didactică și pedagogică, București

Preview document

Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 1
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 2
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 3
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 4
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 5
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 6
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 7
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 8
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 9
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 10
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 11
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 12
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 13
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 14
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 15
Abaterea etică - Consecințe asupra organizației școlare și asupra societății - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Abaterea etica - Consecinte asupra organizatiei scolare si asupra societatii.docx

Alții au mai descărcat și

Analiză a Calității Serviciului Public de Învățământ Preșcolar în București

1. Introducere Calm sau neliniştit, timid sau îndrăzneţ, înalt sau scund, rotofei sau firav, orice copil ajunge într-o bună zi la grădiniţă . Şi...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Metode activ-participative în activitatea educative a copiilor cu cerințe speciale

Metode activ-participative in activitatea educative a copiilor cu cerinte speciale Prin aceste metode: se stimuleaza interesul pentru cunoastere,...

Pedagogie

I. Pedagogia – stiinta a educatiei 1. Obiectul de studiu al pedagogiei - interogatie asupra educatiei Etimologic, termenul ,,pedagogie” deriva...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Ai nevoie de altceva?