Atenția

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 24961
Mărime: 183.46KB (arhivat)
Publicat de: Hermina M.
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. CAPITOLUL I : Introducere pag.2;
  2. CAPITOLUL II: Conceptul de atenţie pag.5;
  3. CAPITOLUL III: Atenţia şi neatenţia - generalităţi pag.12;
  4. III.1. Formele atenţiei pag.12;
  5. III.2. Calităţile atenţiei pag.15;
  6. III.3. Neatenţia şi formele ei pag.26;
  7. CAPITOLUL IV: Particularităţi ale atenţiei la şcolarul mic pag.30;
  8. CAPITOLUL V: Modalităţi ale institutorului de stimulare şi întreţinere a atenţiei pag.36;
  9. V.1.Educarea atenţiei voluntare pag.36;
  10. V.2.Stârnirea atenţiei involuntare pag.39;
  11. V.3. Combaterea neatenţiei pag.42;
  12. CAPITOLUL VI: Anexă pag.46;
  13. VI.1. Jocuri pentru stimularea atenţiei pag.46;
  14. VI.2. Proiecte de lecţie pag.53;
  15. CAPITOLUL VII: Concluzii pag.82;
  16. CAPITOLUL VIII: Bibliografie pag.85.

Extras din proiect

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

În ultimele două decenii , cercetările asupra atenţiei au cunoscut o dezvoltare cu totul ieşită din comun. Mărturie stau atât numeroasele publicaţii de psihologie şi fiziologie , cât şi reuniunile internaţionale – congrese, simpozioane etc. – consacrate dezbaterii problemelor teoretice şi practice ale atenţiei. Faptul se datoreşte pe de o parte , descoperirilor neurofiziologice, care au pus în evidenţă structurile cerebrale şi mecanismele nervoase ale întreţinerii stării de veghe şi filtrajului mesajelor senzoriale, iar pe de altă parte , necesităţilor practice de a asigura condiţii optime ale supravegherii şi controlului instalaţiilor automatizate şi ale comunicării, condiţii de monotonie sau de perturbări.

Au fost reluate într-o nouă perspectivă , cercetări privind relaţiile dintre atenţie şi percepţie , învăţare , memorare , motivaţie; au fost imaginate modele experimentale ingenioase pentru studiul relaţiilor dintre manifestările psihologice şi fiziologice ale atenţiei în vederea descifrării substratului ei nervos.

Observaţia curentă ne furnizează fără îndoială o informaţie utilă , care ne permite să ne descurcăm în activitatea de toate zilele şi în relaţiile cu semenii noştri Ea este în acelaşi sursa unor întrebări cu privire la natura fenomenelor observate , a relaţiilor dintre ele, a mecanismului lor intim. Primul imbold al acestor întrebări l-a dat practica, nevoia de a soluţiona problemele care survin în cursul activităţii zilnice a oamenilor – producţia de bunuri materiale şi spirituale , transportul, relaţiile dintre oameni etc. Cercetarea ştiinţifică a acumulat şi acumulează în continuare numeroase rezultate care sunt exploatate în mod direct în industrie , medicină, agricultură etc.

Dar ştiinţa constituie nu numai o sursă de aplicaţii practice nemijlocite ; ea urmăreşte explicarea fenomenelor din natură şi societate cu scopul de a dobândi o înţelegere mai profundă a legilor generale şi particulare care le guvernează. Formarea unei concepţii ştiinţifice asupra lumii măreşte puterea noastră de previziune şi control, sporeşte posibilităţile omului de a transforma activ mediul în care trăieşte şi se dezvoltă.

Atâta timp cât psihicul a fost conceput ca expresie a unor forţe divine sau ca spirit independent de corpul material s-au putut formula doar speculaţii sterile cu privire la rolul şi natura activităţii psihice. Când psihicul a fost conceput ca expresie a activităţii cerebrale, care mijloceşte relaţiile dintre organism şi ambianţă, cerceta ştiinţifică a pătruns în explicarea , pe bază de fapte controlabile, a modului în care omul cunoaşte lumea şi se adaptează schimbărilor ei.

Întrebările pe care şi le-au pus oamenii de ştiinţă cu privire la atenţie au pornit de la observaţia că, deşi organele noastre de simţ sunt asaltate în permanenţă de modificările nenumărate care au loc în jurul nostru , pentru fiecare moment dat nu putem fi atenţi decât la o mică parte a lor. După ce criterii selecţionează organismul anumite semnale şi le ignoră pe celelalte ? De ce nu putem fi atenţi la mai multe lucruri în acelaşi timp ? Ce proprietăţi trebuie să aibă un stimul pentru a atrage atenţia ? Ce se petrece în creierul nostru când aşteptăm un anumit lucru ? Cum operează tabloul de comandă cerebral pentru a decide când şi la ce să fim atenţi ? Ce legătură există între motivele noastre interne – trebuinţele , interesele noastre – şi atenţie ? Cât timp poate fi menţinută încordarea atenţiei şi din ce cauză se deteriorează ? Cât de repede ne putem muta atenţia de la un obiect la altul ?

Numeroase întrebări şi-au găsit răspuns satisfăcător , demonstrat cu argumente incontestabile pe baza cercetărilor experimentale; s-au născut noi probleme care formează obiectul investigaţiilor în continuare.

Interesul oamenilor de ştiinţă pentru studiul atenţiei nu este însă doar teoretic ,de cunoaştere ; diferite necesităţi de ordin practic au stimulat la rândul lor căutările în această direcţie.

Astfel, în cursul celui de-al doilea război mondial s-a constatat cu neplăcută surprindere că operatorii radar , a căror misiune era de a supraveghea continuu ecranele, pentru a sesiza semnalele care indicau prezenţa unor nave inamice , omiteau o bună parte a acestora Atât observaţiile întâmplătoare cât şi cercetările sistematice întreprinse ulterior au arătat că deşi operatorii sunt pregătiţi pentru a aştepta şi supraveghe timp îndelungat , deşi cunosc particularităţile sarcinilor de „detecţie” şi au toate motivele să obţină un randament ridicat, totuşi „vigilenţa” lor scade de-a lungul perioadei de supraveghere.

Scăderea capacităţii de detecţie a semnalelor a fost remarcată nu numai la operatorii radar şi sonor , ci şi la supraveghetori ai instalaţiilor industriale , corectori etc. De la aceste observaţii au pornit numeroase cercetări experimentale asupra vigilenţei (atenţiei susţinute) pentru a găsi cauzele degradării atenţiei şi remediile posibile.

Dezvoltare tehnicii , a mecanizării producţiei, creşterea greutăţii specifice a muncii de supraveghere şi control a tabloului de comandă, dezvoltarea sistemelor electromecanice şi electronice au redus efortul fizic al muncitorului, crescând în schimb solicitarea neuropsihică şi în primul rând încordarea atenţiei pentru captarea informaţiei şi dirijarea procesului de producţie pe baza unei decizii rapide şi corecte În controlul traficului aerian, diferite mesaje parvin la intervale foarte scurte de timp Acestea trebuie filtrate rapid şi răspunsurile adecvate depind de capacitatea de concentrare şi de comutare a atenţiei. Comunicarea umană în condiţii de „competiţie” a stimulilor a deveni obiect de cercetare pentru a afla cum funcţionează filtrul atenţiei şi care este măsura posibilităţilor de ase muta de la un canal la altul pentru a selecta informaţia.

Cercetările asupra atenţiei stau la baza „psihologiei reclamei”, a aplicării metodelor moderne de învăţare (mijloace audio - vizuale ş.a.) , a prezentărilor la radio sau televiziune etc. Cunoaşterea particularităţilor atenţiei permite selecţia adecvată pentru anumite profesiuni care solicită această funcţie în mod special; tulburările atenţiei constituie semne importante pentru diagnosticul anumitor boli neuropsihice.

Preview document

Atenția - Pagina 1
Atenția - Pagina 2
Atenția - Pagina 3
Atenția - Pagina 4
Atenția - Pagina 5
Atenția - Pagina 6
Atenția - Pagina 7
Atenția - Pagina 8
Atenția - Pagina 9
Atenția - Pagina 10
Atenția - Pagina 11
Atenția - Pagina 12
Atenția - Pagina 13
Atenția - Pagina 14
Atenția - Pagina 15
Atenția - Pagina 16
Atenția - Pagina 17
Atenția - Pagina 18
Atenția - Pagina 19
Atenția - Pagina 20
Atenția - Pagina 21
Atenția - Pagina 22
Atenția - Pagina 23
Atenția - Pagina 24
Atenția - Pagina 25
Atenția - Pagina 26
Atenția - Pagina 27
Atenția - Pagina 28
Atenția - Pagina 29
Atenția - Pagina 30
Atenția - Pagina 31
Atenția - Pagina 32
Atenția - Pagina 33
Atenția - Pagina 34
Atenția - Pagina 35
Atenția - Pagina 36
Atenția - Pagina 37
Atenția - Pagina 38
Atenția - Pagina 39
Atenția - Pagina 40
Atenția - Pagina 41
Atenția - Pagina 42
Atenția - Pagina 43
Atenția - Pagina 44
Atenția - Pagina 45
Atenția - Pagina 46
Atenția - Pagina 47
Atenția - Pagina 48
Atenția - Pagina 49
Atenția - Pagina 50
Atenția - Pagina 51
Atenția - Pagina 52
Atenția - Pagina 53
Atenția - Pagina 54
Atenția - Pagina 55
Atenția - Pagina 56
Atenția - Pagina 57
Atenția - Pagina 58
Atenția - Pagina 59
Atenția - Pagina 60
Atenția - Pagina 61
Atenția - Pagina 62
Atenția - Pagina 63
Atenția - Pagina 64
Atenția - Pagina 65
Atenția - Pagina 66
Atenția - Pagina 67
Atenția - Pagina 68
Atenția - Pagina 69
Atenția - Pagina 70
Atenția - Pagina 71
Atenția - Pagina 72
Atenția - Pagina 73
Atenția - Pagina 74
Atenția - Pagina 75
Atenția - Pagina 76
Atenția - Pagina 77
Atenția - Pagina 78
Atenția - Pagina 79
Atenția - Pagina 80
Atenția - Pagina 81
Atenția - Pagina 82
Atenția - Pagina 83
Atenția - Pagina 84
Atenția - Pagina 85
Atenția - Pagina 86
Atenția - Pagina 87
Atenția - Pagina 88
Atenția - Pagina 89

Conținut arhivă zip

  • Atentia.DOC
  • PEDAGO~1.DOC

Alții au mai descărcat și

Portofoliu pedagogie

CAPITOLUL I RELAȚIA PROFESOR-ȘCOALĂ 1.1. Rolul profesorului în școală și societate În România, primele așezăminte de tip școlar au apărut pe...

Proiect de activitate integrată - Legumele, grupa mică

Data: 10.11.2016 Practicantă: Unitate de învățământ: G. P. P. „Guliver”, Suceava Nivelul/Grupa: I/grupa mica Tema săptămânii: În lumea...

Dezvoltarea fizică și psihică a copilului preșcolar (3-7 ani)

1.Dezvoltarea fizica In perioada prescolaritatii,copilul se dezvolta atat in plan fizic cat si in plan psihic intr-un ritm mai accentuat decat in...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Te-ar putea interesa și

Tulburarea afectivității cu deficit de atenție

ARGUMENT În ultimii ani s-a vorbit şi s-a scris mult despre copiii hiperactivi, cărora li se asociază deficitul de atenţie. De asemenea, este...

Psihologie experimentală - definiția și caracteristicile atenției

In literatura de specialitate gasim numeroase definitii ale atentiei din care reiese ca a fi atent inseamna intr-un fel a te inchide fata de lumea...

Reconfigurarea Politicii Externe a Statelor Unite ale Americii după Atentatele din 11 Septembrie 2001

I. Introducere S.U.A constituie un model de capitalism, ce vrea la sfârşit de secol XX, a fi cel mai performant. America de la începutul secolului...

Atentatele de la 11 Septembrie

Introducere Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigaşe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite care au avut loc...

Studiu de Caz - Atentatele de la 11 Septembrie 2001

„ Al III-lea Război Mondial a început marţi, 11 septembrie” sau „De acum înainte nimic nu va mai fi la fel” – cam acestea erau expresiile folosite...

Neurofiziologia atenției

Principala formatiune implicata in realizarea atentiei este sistemul reticulat. Formatiunea reticulata pregateste cortexul si caile senzoriale...

Atentatele din Madrid - 11 martie 2004

In dimineata zilei de joi 11 martie 2004, zece rucsacuri incarcate cu TNT au explodat in patru trenuri in Madrid (Spania) in patru statii diferite....

Atentatele de la Madrid și Implicarea Mass-Media

I. Introducere Mass-media a devenit, în lumea modernă, un fel de centru gravitaţional în raport cu care se poziţionează toate celelalte segmente...

Ai nevoie de altceva?