Consilierea in Reintegrarea Sociala a Adolescentilor Toxicomani

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Consilierea in Reintegrarea Sociala a Adolescentilor Toxicomani.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 108 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

De ce drogurile? Este consumul de droguri la adolescentii din România într-adevar o problema sociala sau este doar un fenomen izolat, caruia i se acorda prea multa importanta?

Drogurile fac parte astazi din realitatea de lânga noi. Se spune ca în toxicomanie se intra pe poarta durerii, a voluptatii, a curiozitatii sau a disperarii. Omul modern se drogheaza pentru obtinerea unei senzatii deosebite, a unei supraactivitati psihice sau fizice, a unei destinderi prin euforie si visare; orientalul cauta în drog anihilarea personalitatii, trecerea spre starea de vis si neant; sud-americanul gaseste în drog miracolul care îi împiedica somnul, îi conserva puterea, îi suprima foamea. Indiferent de justificarea drogarii, aceasta practica este o manifestare individuala sau colectiva de neadaptare.

Fenomenul traficului si consumului ilicit de droguri s-a manifestat pe neasteptate, institutiile statului nefiind pregatite sa faca fata acestui flagel. Informatiile cu privire la droguri, la efectele lor, la profilaxia si terapia toxicomaniei sunt insuficiente: institutiile de profil lipsesc sau sunt suplinite de câteva sectii de dezintoxicare din cadrul unor spitale. Principala categorie de populatie vulnerabila la consumul de droguri o reprezinta tinerii. Populatia tânara este mult mai deschisa la nou, la risc, mai dispusa sa încerce noi experiente.

În tara noastra, numarul persoanelor care consuma droguri a crescut foarte mult dupa 1990, înregistrându-se o scadere a vârstei persoanelor care le consuma. Una din principalele cauze ale cresterii numarului de consumatori este necunoasterea efectelor nocive ale acestora. Nivelul scazut de informare si pregatire a parintilor, profesorilor si institutiilor de profil au determinat extinderea acestui fenomen si la noi în tara.

Ceea ce este cel mai alarmant aste faptul ca au patruns si în scoli. Dealerii vor sa-si formeze o clientela cât mai bogata si de aceea, la început, ademenesc tinerii cu oferte cât mai tentante. Odata dependenta dobândita, începe hartuiala, iar preturile cresc. Tinerii, elevii, studentii, uita de grijile scolii si ajung sa faca orice pentru a capata bani, în schimbul carora vine uitarea, placerea. Cei dependenti de droguri încep sa se prostitueze pentru bani, încep sa fure, jefuiesc, ucid.

Efectele consumului de dgroguri se rasfrâng nu numai asupra celui care consuma ci si asupra societatii. Deteriorarea starii de sanatate fizica si psihica a individului, absenteismul scolar sau de la locul de munca, sinuciderile sunt urmarile dezastruoase ale abuzului de droguri; costurile pentru tratament si alte facilitati, ca si cele pentru protectia împoriva delictelor provocate de abuzul de droguri sunt foarte mari.

De aceea, pentru a preveni o crestere mai mare a numarului consumatorilor, trebuie sa se vorbeasca cu tinerii, cu parintii despre aceasta problema.Institutiile educationale trebuie sa prezinte cât mai multe programe de informare cu privire la acest fenomen. Consumul de droguri reprezinta o provocare pentru tineri, o problema serioasa pentru profesori si parinti, un semnal de alarma pentru societate. Drogul omoara mai întâi orice demnitate si sfârseste prin a ucide în totalitate. Ziarele si buletinele de stiri abunda în stiri macabre legate de consumul de droguri. Tragediile se întâmpla mereu printre noi, lânga noi…

Aceasta lucrare este realizata în domeniul drogurilor, în domeniul în care exista insuficienta literatura de specialitate si o activitate de preventie insuficienta; realitati alarmante care determina cresterea numarului de consumatori…

Motivul alegerii temei a fost cunoasterea cât mai multor informatii cu privire la cauzele si efectele abuzului de droguri în rândul adolescentilor. Într-o cariera profesionala viitoare voi dori sa ofer aceste informatii atâ adolescentilor cât si parintilor lor, ajutându-i sa cunoasca cât mai bine acest fenomen si sa poata face o alegere cât mai buna pentru ei.

REZUMAT

Primul capitol cuprinde un istoric si o trecere în revista a drogurilor existente pe piata interna si intrnationala. Sunt prezentate, de asemenea, cauzele si efectele nocive ale consumului de droguri asupra vietii sociale.

Al doilea capitol trateaza amanuntit categoria cea mai expusa în fata „pericolului alb”: ADOLESCENTA.

Cercetarea practica (capitolul III) consta în evidentierea rolului infomarii privind consumul de droguri în rândul adolescentilor. Am elaborat, aplicat si interpretat un chestionar care reflecta nivelul de cunostinte, atitudinile si tendintele adolescentilor în privinta consumului de droguri si a posibilelor masuri de preventie. De asemenea se pune accentul pe relatia consumator de droguri – cosilier în reintegrarea si reinsertia sociala a acestuia.

Lucrarea se încheie cu prezentarea unui model de program ce are ca scop prevenirea si interventia la nivel comunitar în vedera reducerii factorilor de risc care pot provoca consumul de droguri(anexa 1).

Fisiere in arhiva (1):

  • Consilierea in Reintegrarea Sociala a Adolescentilor Toxicomani.doc