Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 78 în total
Cuvinte : 25623
Mărime: 5.28MB (arhivat)
Publicat de: Maria B.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petru Udrea
Lucrare pentru obtinearea gradului didactic I

Cuprins

  1. ARGUMENT 3
  2. CAPITOLUL I MEDIUL INCONJURATOR 5
  3. 1.1. Elementele componente ale mediului înconjurător 8
  4. 1.2. Componentele primare 10
  5. 1.2.1. Scoarţa terestră 10
  6. 1.2.2 Atmosfera 11
  7. 1.2.3. Apa 14
  8. 1.2.4. Utilizarea apei 16
  9. 1.3. Componentele derivate 18
  10. 1.3.1. Vegetaţia 18
  11. 1.3.2. Fauna 19
  12. 1.3.3. Solul 21
  13. 1.4. Componentele antropice 22
  14. 1.4.1. Aşezările omeneşti 23
  15. 1.4.2. Componente antropice asociate agriculturii 24
  16. 1.4.3.Componentele antropice asociate industriei 26
  17. 1.4.4. Componentele antropice asociate transporturilor 27
  18. CAPITOLUL II. PĂDUREA ŞI MEDIUL ÍNCONJURĂTOR 29
  19. 2.1. Funcţiile ecologice ale pădurii 31
  20. 2.1.1. Funcţiile naturale ale pădurii 31
  21. 2.1.2. Funcţiile sociale ale pădurii 31
  22. CAPITOLUL III. NECESITATEA PROTECŢIEI MEDIULUI
  23. ÎNCONJURĂTOR 36
  24. 3.1. Poluarea mediului 38
  25. 3.2. Surse de poluare 39
  26. 3.2.1. Surse latente de poluare 39
  27. 3.2.2. Surse de poluare caracteristic umane 40
  28. 3.2.3. Agricultura, silvicultura şi zootehnia ca surse de poluare 41
  29. 3.2.4. Poluarea radioactivă 42
  30. 3.2.5. Poluarea sonoră 43
  31. 3.3. Protejarea mediului înconjurător 44
  32. CAPITOLUL IV. EDUCAŢIA PRIVIND PROTECŢIA MEDIULUI
  33. ÎNCONJURĂTOR- EDUCAŢIA ECOLOGICĂ 48
  34. 4.1. Programele naţionale de educaţie ecologică 53
  35. 4.2. Programul „Eco – Padurea” 54
  36. 4.3. Programa de Educaţie Ecologica 56
  37. 4.3.1. Modul I 56
  38. 4.3.2. Modul II 61
  39. 4.4. Proiect de Educaţie Ecologică 69
  40. CONCLUZII 75
  41. BIBLIOGRAFIE 77

Extras din proiect

ARGUMENT

“Poeţii au privit întotdeauna Pământul ca pe un cosmos al miracolelor infinite şi, încercănd să le descifreze, le-au sporit, adăugând ei înşişi noi petale « corolei de lumini a lumii » .Oamenii de ştiinţă ai tuturor vremurilor s-au străduit să-i smulgă tainele, să le explice şi să le legifereze, transformându-le în tot atâtea premise ale activităţii umane.”( Neguţ S,1978).

Supusă de-a lungul vremurilor unei continue interogaţii, Terra a dat fiecărei generaţii noi răspunsuri, oferind însă spre dezlegare alte probleme, nebănuite de înaintaşi. A fost considerată la început centrul static al întregului univers pentru ca, peste secole, să se admită că „e pur si mouve”. Mai apoi, astronomii au redus-o la dimensiunile unei planete „ modeste”, Soarele însuşi , în jurul căruia gravitează , nefiind decăt una dintre stelele mijlocii ale universului fără limite .

Şi totuşi, oricât de mult „demitizată” de ştiinţă, această planetă şi-a păstrat până astăzi unicitatea în sistemul nostru solar, ca singura purtătoare a acelui tulburător mister care este viaţa, în primul rănd cea umană. Pe acest „singur Pământ ” omul , care la începuturile istoriei sale atribuia întreaga existentă unei atotputernice divinităţii, s-a dovedit a fi adevăratul demiurg, recreator al lumii . Acest „ singur Pământ ” a putut să răspundă deopotrivă nevoilor de hrană ale omului, elanurilor lui sufleteşti, ispitelor mereu mai adânci ale gândirii .

În mediul înconjurător omul şi-a îndreptat cu admiraţie şi înfiorare privirile spre peisajele divine oferite de pajiştile înverzite, de semeţii munţi împăduriţi , de apele cristaline ale răurilor sau de cele adănci şi neliniştite ale mărilor . El i-a adăugat privelişti noi, la fel de fascinante graţie inteligenţei şi geniului său creator .

Cunoaşterea şi acţiunea umană au dobândit în ultimele decenii asemenea dimensiuni, încât se vorbeşte tot mai frecvent şi nu numai metaforic despre „exploziile” vremii: demografică, urbanistică, economică, tehnico-ştiinţifică etc. Toate acestea au accelerat nu numai existenţa umană, ci şi relaţia fundamentală pentru viaţă, om-natură, intensificând influenţa pe care societatea a exercitat-o dintotdeauna asupra mediului. Se vede acum tot mai clar că a lucra pământul poate să însemne şi a-l secătui, a extrage resursele subsolului, a le irosi, a exploata pădurile, a despădurii .

Rodnicia de-a dreptul miraculoasă a muncii umane ameninţă însă, în unele cazuri, să se prefacă în distrugere a habitatului şi a hranei , otrăvire a atmosferei şi a apei.

Cei care atrag atenţia asupra acestor pericole nu vorbesc cu nostalgia unor visători romantici, ci cu argumentele convingătoare ale ştiinţei . Ei subliniază că procese ca poluarea, eroziunea terenurilor, defrişările neraţionale, extinderea exagerată a aşezărilor,exterminarea sau punerea în pericol de dispariţie a unor specii de plante şi animale, sunt tot atâtea primejdii pentru existenţa umană; că apa, aerul, solul nu sunt infinite şi, prin urmare, nu li se pot aduce modificări dincolo de anumite limite care le-ar putea periclita caracteristicile esenţiale, absolut necesare vieţii.

CAPITOLUL I . MEDIUL INCONJURATOR

Prin mediu înconjurător sau mediu ambiant se înţelege ansamblul de elemente şi fenomene naturale şi artificiale de la exteriorul Terrei, care condiţionează viaţa în general şi pe cea a omului în special. Sensul dat acestei noţiuni în cadrul Uniunii Europene este cel al unui ansamblu de elemente care, în complexitatea relaţiilor lor, constituie cadrul, mijlocul şi condiţiile de viaţă ale omului, cele care sunt ori cele care nu sunt resimţite.

O altă definiţie o găsim în Legea protecţiei mediului, în care mediul înconjurător este ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul şi subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv, valorile materiale şi spirituale.

Mediul înconjurător mai poate fi definit ca “ ansamblul factorilor naturali şi ai celor creaţi prin diverse acţiuni umane care , în stânsă interdependenţă , influienţează echilibrul ecologic şi determină condiţiile de viaţă pentru om , pentru dezvoltarea societăţii “ . Căci ’’ nu se poate vorbi aproape nicăieri de existenţa unui mediu natural nemodificat de om“. (Tufescu, Posea, Ardelean, Geografia mediului înconjurător -manual pentru clasa a XI -a , E. D. P., Bucureşti, 1998)

Deci omul nu poate fi scos din mediul înconjurător(aşa cum afirma Simion Mehedinţi la începutul secolului), el formând , împreună cu mediul natural - umanizat , un întreg, un sistem spaţio - temporal .

Mediul inconjurator reprezinta totalitatea componentelor naturale(substrat geologic, relief, clima, hidrografie,vegetatie,fauna,sol) si a componentelor antropice (omul si activitatile lui) care interactioneaza si genereaza starea actuala a Terrei. Ramura geografiei care se ocupa cu studiul mediului inconjurator este geografia mediului inconjurator.

Factorii geoecologici reprezinta totalitatea componentelor din cadrul structurii mediului inconjurator. Fiecare factor are rolul sau bine determinat si contribuie la asigurarea echilibrului planetar.

Unitatile teritoriale in care componentele de mediu au trasaturi asemanatoare se numesc tipuri de medii.Expresia vizibila in teritoriu a tipurilor de mediu se numeste peisaj geografic si el va reflecta legaturile existente intre componentele sale.

Raporturile dintre om, societatea omeneasca si mediul inconjurator s-au modificat in timp. Poluarea generalizata a mediului a devenit un fenomen care se manifesta la nivelul tuturor componentelor sale.

În mod cât se poate de evident, acest tip de mediu nu există şi nu funcţionează ca o simplă sumă de termeni diferiţi, ci constituie un întreg, care, prin vastitatea şi diversitatea de stuctură şi particularităţi dinamice, preia şi combină în variante extrem de bogate şi complexe toate caracteristicile entităţilor iniţiale din care provine .

Principala sa însuşire, calitativ diferită faţă de aceasta, este apariţia în sistemul de interrelaţii a unor termeni şi legături noi, datorită cărora mediul fizic seamănă tot mai puţin cu varianta sa primară, populaţia creşte continuu, iar societatea umană îşi extinde tot mai mult posibilităţile de acţiune.Fără îndoială, scopurile imediate ale acestor acţiuni au fost întotdeauna utile, într-un fel sau altul, societăţii, dar consecinţele intervenţiei omului în circuitul materiei au luat, uneori în timp caracter de catastrofă, defrişările abuzive au scos din circuitul economic suprafeţe întinse de teren.

Chiar şi în epoca actuală, cănd se execută lucrări tehnice , neglijarea cunoaşterii unor caracteristici ale cadrului fizic poate să se soldeze cu pagube materiale considerabile şi degradări proporţionale ale mediului(ruperea barajelor, pierderea unui mai mare volum de muncă şi materiale investite, căi de comunicaţie).

Preview document

Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 1
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 2
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 3
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 4
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 5
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 6
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 7
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 8
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 9
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 10
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 11
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 12
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 13
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 14
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 15
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 16
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 17
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 18
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 19
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 20
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 21
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 22
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 23
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 24
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 25
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 26
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 27
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 28
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 29
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 30
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 31
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 32
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 33
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 34
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 35
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 36
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 37
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 38
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 39
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 40
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 41
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 42
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 43
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 44
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 45
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 46
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 47
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 48
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 49
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 50
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 51
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 52
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 53
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 54
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 55
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 56
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 57
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 58
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 59
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 60
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 61
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 62
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 63
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 64
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 65
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 66
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 67
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 68
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 69
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 70
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 71
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 72
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 73
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 74
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 75
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 76
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 77
Educarea elevilor din ciclul primar în spiritul apărării, protecției și refacerii mediului înconjurător - Pagina 78

Conținut arhivă zip

  • Educarea Elevilor din Ciclul Primar in Spiritul Apararii, Protectiei si Refacerii Mediului Inconjurator.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect de lecție - Planeta noastră de-i curată, viața ni-i asigurată

Aria curriculară: Matematică şi Ştiinţe ale naturii Clasa: preăgtitoare Nivelul clasei: ridicat Disciplina: Matematică şi exporarea mediului...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Metode activ-participative în activitatea educative a copiilor cu cerințe speciale

Metode activ-participative in activitatea educative a copiilor cu cerinte speciale Prin aceste metode: se stimuleaza interesul pentru cunoastere,...

Educație Ecologică în Învățământul Preșcolar

Unitatea tematicã nr. 1 I. MEDIUL ÎNCONJURÃTOR SI INFLUENtA LUI ASUPRA FORMÃRII PERSONALITÃtII COPIILOR I.1. Rolul cunoaSterii mediului în...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Ai nevoie de altceva?