Educatia Tehnologica

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Educatia Tehnologica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: EVLAMBIE VALENTIN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

EDUCATIA TEHNOLOGICA

ÎN SECOLUL VITEZII

I.MOTIVATIA ALEGERII TEMEI: EDUCATIA TEHNOLOGICA

Dezvoltarea tehnologica, progresele stiintifice si tehnice, trecerea de la societatea industrializata la cea postindustriala, informatizata, marile probleme globale create de civilizatie si cu care omenirea se confrunta, determina o atentie corespunzatoare educatiei tehnologice.

Lumea noastra este un amestec de promisiuni exceptionale si de perspective nelinistitoare, de evolutii dezirabile si izbucniri tehnologice necontrolabile, tehnologia fiind potential ambivalenta, de om depinzând sensul evolutiei: spre progres, ordine si perfectiune sau spre autodistrugere - fapt ce trebuie sa impuna o înalta moralitate si responsabilitate în utilizarea imenselor energii si înaltelor tehnologii de care azi omul poate dispune.

Accelerarea schimbarilor si socul inevitabil al viitorului, impactul dintre tehnologie si mediul natural sau social, trecerea de la tehnologia fortata la înalta tehnologie reclama o educatie si mentalitate tehnologica noua.

Explozia informationala si uzura accelerata a cunostintelor stiintifice, tehnice ca si proliferarea, diversificarea si perfectionarea continua a produselor tehnologice impun educatia tehnologica prin care omul sa fie capabil sa stapâneasca mai bine si sa exploateze mai eficient tehnologia noua.

Realizarea unei culturi de baza în perioada învatamântului general reclama includerea educatiei tehnologice în contextul acestuia, vizând cultivarea unei viziuni de ansamblu asupra tehnologiei, formarea unei atitudini active morale si responsabile în raport cu dezvoltarea si exploatarea acesteia - premisa pentru o viata socio-profesionala adecvata, într-un univers super-tehnologizat. Includerea educatiei tehnologice în planurile de învatamânt pentru ciclul gimnazial, printr-o esalonare corespunzatoare, poate conduce la realizarea progresiva a multiplelor sale obiective educative si sa faca din aceasta disciplina una din cele mai interesante si atractive activitati ale procesului instructiv-educativ.

II. CONCEPTUL DE EDUCATIE TEHNOLOGICA SI SPECIFICUL SAU

"Lumea se schimba, si cu ea si locul omului în aceasta lume. În întreaga Europa, responsabilii învatamântului cauta sa atenueze divortul dintre educatia primita si viata profesionala viitoare. Asa s-a nascut educatia tehnologica, integrata progresiv în programele scolare si devenita o noua disciplina a ciclului mediu" (Yves, Deforge, 1969).

Încercam o definire a educatiei tehnologice prin reliefarea unor trasaturi distinctive în raport cu celelalte discipline, subliniind în continuare obiectivele sale educative, precum si elementele de continut si modalitatile specifice de realizare.

Educatia tehnologica nu este învatamânt profesional tehnic si nici învatamânt teoretico-stiintific în sens strict, ci este o formatie culturala noua, nascuta din raportul omului modern cu tehnologia si pe care o consideram o componenta a culturii de baza si o coordonata de actiune pentru educatia permanenta.

Educatia tehnologica are un caracter specific interdisciplinar si totodata caracter dual: teoretic si practic, stiintific si tehnologic. Ea nu se reduce la nici una din materiile cuprinse în programa de învâtâmânt. Educatia tehnologica nu se reduce nici la instruirea practica, la initierea într-un mestesug traditional sau o profesie moderna, deci nu este o profesionalizare timpurie, ci are ca obiectiv fundamental o noua viziune si atitudine practica asupra omului si sensurilor vietii, prin prisma tehnologiei, precum si o întelegere a rolului tehnologiei în progresul omenirii. Astfel, va fi înteles omul în efortul sau continuu de perfectionare, asociindu-si tehnologia pentru a-si dezvolta, prelungi si multiplica forta si simturile prin instrumente si masini, produse ale tehnologiei (telescoape, radar, macarale, noi surse de energii etc); pentru a comunica la distanta prin sunet si imagine (întelegând si utilizând structura functionala a unei emisii-receptii); pentru a se extinde în spatiu si a reduce distantele (prin noi mijloace de transport moderne, colonizare cosmica etc); pentru a se elibera de muncile grele, repetitive, în medii nocive (utilizând automate, roboti); pentru a-si multiplica capacitatile de informare si operare a informatiei (cunoscând functionarea si initiindu-se în exploatarea ordinatoarelor, calculatoarelor), disponibilizându-se pentru activitati creatoare si, nu în ultima instanta, pentru a fi în armonie cu natura si a evita dezechilibrele, pentru a sti sa învete permanent de la mama natura.

Educatia tehnologica se integreaza, totodata, într-un sistem al pregatirii în perspectiva a individului, facilitând: optiunea, insertia si flexibilitatea socioprofesionala într-un univers tehnologic dinamic, în expansiune, diversificare si schimbare permanenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia Tehnologica.DOC

Alte informatii

PREZENTAT IN CADRUL CURSULUI DE PEDAGOGIE, E COMPLET, NOTA 10.