Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 20021
Mărime: 10.03MB (arhivat)
Publicat de: Lavinia V.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Otilia Clipa
UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA

Cuprins

  1. - ARGUMENT PSIHOPEDAGOGIC : .pag. 3
  2. - CAPITOLUL I
  3. Formarea priceperilor şi deprinderilor practice – obiectiv al procesului de învăţământ. 4
  4. 1. I. 1. Delimitări conceptuale . . 4
  5. 2. I. 2. Fenomene psihice implicate în formarea priceperilor şi deprinderilor practice . 7
  6. 2 .1. Temperamentul. 8
  7. 2 .2. Caracterul. 12
  8. 2 .3. Aptitudinile. . 14
  9. 2 .4. Procese psihice cognitive (percepţia, reprezentarea ,imaginaţia). . 14
  10. 2 .5. Limbajul. 18
  11. 2 .6. Voinţa. 19
  12. 2 .7. Afectivitatea. 21
  13. - CAPITOLUL II :
  14. Modalităţi de realizare şi formare a priceperilor şi deprinderilor practice la preşcolari . . 23
  15. 1. II .1. Lecţiile de formare a priceperilor şi deprinderilor practice la preşcolari. 23
  16. 2. II .2. Obiectivele activităţilor de formare a priceperilor şi deprinderilor pe arii curricular. 25
  17. 3. II .3. Metode didactice specific. 30
  18. 4. II .4. Diagnosticarea nivelului de dezvoltare a capacităţilor de formare a priceperilor şi deprinderilor practice la vârsta preşcolară . 34
  19. 4 .1. Experimentul de constatare . . 34
  20. 4 .2. Experimentul formativ . . 35
  21. 4 .3. Experimentul de control . 37
  22. 5. II .5. Raportul de interdependenţă dintre activităţile cu grupa întreagă şi cele la alegere în formarea deprinderilor practice. 38
  23. - CAPITOLUL III :
  24. Opţional ,, Artă , fantezie , îndemânare “- curriculum la decizia grădiniţei. . 41
  25. - CONCLUZII . 50
  26. - ANEXE. 51
  27. - BIBLIOGRAFIE. 69

Extras din proiect

ARGUMENT PSIHOPEDAGOGIC

Vârsta preşcolară este fără îndoială temelia educativă a întregii vieţi . Datorită vârstei mici educaţia capătă la preşcolari un character specific . Asigurarea succesului la învăţătură al copiilor în funcţie de potenţialul lor biologic şi psihic , pe de o parte şi depăşirea aşecului pe de altă parte , se prezintă ca obiective educaţionale de mare complexitate la etapa actual de dezvoltare a teoriei şi practicii pedagogice .

Eficienţa preşcolarului mare depinde nu numai de asimilare a cunoştinţelor , priceperilor şi deprinderilor , dar şi de anumite trăsături de personalitate .

Deci se poate spune că învăţarea antrenează întreg psihicul şi are un rol generativ formativ şi constructiv faţă de acesta .

În cadrul învăţării se remarcă preponderenţa succesivă a proceselor psihice , primei modalităţi de cunoaştere îi corespunde cunoaşterea dată de senzaţii şi percepţii , celei de-a doua modalităţi îi corespunde cunoaşterea dată de reprezentări şi imaginaţie , apoi într-o ultimă fază , este implicat procesul superior al gândirii , al abstractizării .

De la vârsta preşcolară vom dezvolta şi forma priceperi practice , de redare corectă şi de a aplica corect ceva ce am învăţat în procesul instructiv- educativ .

Activităţile de formare a priceperilor şi deprinderilor practice contribuie la dezvoltarea psihică a copilului .

Organizarea şi desfăşurarea acestor activităţi oferă variate posibilităţi pentru dezvoltarea atenţiei . Copiii trebuie să-şi concentreze atenţia asupra tehnicilor expuse de educatoare pentru a-l analiza , asupra explicaţiilor date şi asupra demonstraţiilor făcute de ea . Activităţile de formare a deprinderilor practice dezvoltă şi imaginaţia . Învăţându-i să combine deprinderile învăţate pentru a compune teme diferite , ele dau copiilor posibilitatea de a-şi exteriorize gândurile lor prin imagine . Învăţându-i să-şi termine lucrul început ,deci să-şi atingă scopul propus , chiar dacă pentru aceasta el trebuie să depună efort îndelungat, copilul îşi dezvoltă răbdarea şi perseverenţa . La aceasta se adaugă şi mulţumirea pe care el o simte în timpul lucrului , căci este ştiut faptul că la această vârstă acţiunea are un rol important în viaţa copilului şi îi procură cele mai mari satisfacţii .

La grupa pregătitoare , copiii pot să gândească şi să se exprime liber , ei cunosc tehnicile deprinderilor practice , iar acest tip de activitate contribuie şi la dezvoltarea limbajului ca proces psihic în cele două component ale sale : calitativ şi cantitativ . Cantitativ, prin îmbogăţirea vocabularului cu termeni noi specifici sferei tehnologice şi integrarea noilor cuvinte în vocabularul activ al copiilor ( de exemplu : tăiere , rupere , mototolire , şnuruire etc. ). Sub aspect calitativ , activitatea de formare a deprinderilor practice influenţează limbajul prin însuşi actul de exersare a vorbirii în diferite moment ale activităţii . Limbajul specific mai este pus în evidenţă în momentul motivării sau al evaluării temei respective .

Prin însuşirea modalităţilor de exprimare , alături de celelalte modalităţi , copilul se exprimă creativ , se conturează personalitatea sa .

Lucrarea de faţă constituie o încercare de integrare a datelor din literature de specialitate , privind formarea priceperilor şi a deprinderilor practice la preşcolari şi totodată o prezentare a modestei mele experienţe metodologice în acest domeniu .

Capitolul I

Formarea priceperilor şi deprinderilor practice –

obiectiv al procesului de învăţământ

I. 1. Delimitări conceptuale

I. 2. Fenomene psihice implicate în formarea priceperilor şi deprinderilor practice

2 .1. Temperamentul

2 .2. Caracterul

2 .3. Aptitudinile

2 .4. Procese psihice cognitive ( percepţia , reprezentarea , imaginaţia )

2 .5. Limbajul

2 .6. Voinţa

2 .7. Afectivitatea

I.1. Delimitări conceptuale

Caracteristicile generale ale procesului de învăţământ sunt evidente la nivelul corelaţiei existente între subiectul educaţiei (cadrul didactic) şi obiectul educaţiei (preşcolarul).

Ca primă etapă a sistemului de învăţământ , grădiniţa de copii , are o importanţă deosebită în formarea personalităţii tinerei generaţii deoarece , vârsta copiilor , de care se ocupă este cea a maximei plasticităţi şi receptivităţi , a deschiderii largi spre lume , a curiozităţii nemărginite , a motivaţiei maxime de a cunoaşte tot ce există în jur .

În cadrul dezvoltării psihice şi al personalităţii preşcolarului , învăţarea ocupă un loc central datorită faptului că prin învăţare individul dobândeşte noi comportamente . Începând cu priceperile şi deprinderile şi terminând cu cunoştinţele şi operaţiile intelectuale , toate se dobândesc prin activitatea de învăţare .

Priceperile - capacităţi psihofizice constau în aplicarea în practică , în mod conştient şi activ , a cunoştinţelor dobândite .

Priceperile se formează prin exerciţii repetate şi îndelungate , ele având o valoare mai mare atunci când se sprijină pe cunoştinţe bine asimilate . O pricepere se poate forma dacă copilul ştie înainte de toate ce trebuie să facă , ce fel de rezultate trebuie să obţină, de aceea el trebuie să cunoască procedeele corecte care duc la rezultatele scontate . Un preşcolar , de exemplu , stăpâneşte bine conţinutul unei poveşti , dar pus în situaţia de a povesti , nu dovedeşte suficientă pricepere . Explicaţia poate fi găsită în lipsa exerciţiului anterior , în rigiditatea gândirii sale , în absenţa motivaţiei de a povesti altora , etc.(Pedagogie Preşcolară , clasa a IX a , pag. 32)

Priceperile presupun întotdeauna activitate practică[ , exerciţii care apoi se transformă treptat în deprindere .

Priceperea poate fi dobândită pe diferite căi : prin imitarea modelelor sau a exemplelor care se întipăresc adânc , pe calea încercărilor şi a exerciţiilor ,însă totdeauna priceperea necesită o anumită activitate practică( Psihologia Copilului şi Psihologia Pedagogică , prof. N.D. Levitov , pag. 174 ).

Deprinderile sunt component automatizate ale activităţii . Prin deprinderi se înţelege priceperea, consolidată prin exerciţiu , de a executa diferite acţiuni . Numeroase deprinderi şi obişnuinţe se formează în procesul convieţuirii sociale şi al cunoaşterii empirice. În activitatea de învăţare însă un

Anumite deăprinderi şi obişnuinţe fac obiectul instruirii sistematice .Un loc aparte îl ocupă în grădiniţa de copii preocuparea educatoarei de a-i familiariza pe copii cu pronunţia corectă a fenomenelor , a cuvintelor , cu folosirea atentă a cuvintelor în spiritual limbii vorbite , al limbii literare . De asemenea , o preocupare atentă a educatoarei este şi aceea de a-i obişnui pe copii cu mânuirea corectă a creionului , în vederea însuşirii , mai târziu în clasa I , a scrierii . Fără îndoială deprinderile de acest fel se realizează în timp , prin exerciţii-joc şi prin jocuri cu reguli , prin activităţi deosebit de variate

Preview document

Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 1
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 2
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 3
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 4
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 5
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 6
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 7
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 8
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 9
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 10
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 11
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 12
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 13
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 14
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 15
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 16
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 17
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 18
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 19
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 20
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 21
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 22
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 23
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 24
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 25
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 26
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 27
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 28
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 29
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 30
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 31
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 32
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 33
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 34
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 35
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 36
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 37
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 38
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 39
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 40
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 41
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 42
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 43
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 44
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 45
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 46
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 47
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 48
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 49
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 50
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 51
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 52
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 53
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 54
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 55
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 56
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 57
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 58
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 59
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 60
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 61
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 62
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 63
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 64
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 65
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 66
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 67
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 68
Formarea priceperilor și deprinderilor practice în învățământul preșcolar - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Formarea Priceperilor si Deprinderilor Practice in Invatamantul Prescolar.doc

Alții au mai descărcat și

Implicații psihopedagogice ale jocului didactic în dezvoltarea limbajului la preșcolari

IMPLICATII PSIHOPEDAGOGICE ALE JOCULUI DIDACTIC IN DEZVOLTAREA LIMBAJULUI LA PRESCOLARI ARGUMENT Prin natura ei, limba este un sistem de semne...

Optimizarea demersului didactic în grădiniță prin utilizarea resurselor curriculare de concepție proprie

ARGUMENT De-a lungul istoriei educația a înregistrat numeroase schimbări, unele însemnate, în scopul apropierii protagoniștilor acesteia- copiii,...

Socializarea copilului preșcolar

ARGUMENT MOTTO: SĂ NU-I EDUCĂM PE COPIII NOSTRI PENTRU LUMEA DE AZI. ACEASTĂ LUME NU VA MAI EXISTA CÂND EI VOR FI MARI ŞI NIMIC NU NE PERMITE SĂ...

Strategii de stimulare a creativității școlarilor mici

ARGUMENT Fenomen multidimensional, creativitatea apare ca o activitate complexă care se finalizează într-un produs. Ea se manifestă în...

Modalități concrete de realizare a activităților liber alese

ARGUMENT " Jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vieții . Jocul este singura atmosferă în care ființa poate să respire și, în...

Dezvoltarea Abilității Creatoare a Preșcolarilor prin Modificarea Raportului educatoare-copil

Cap. I Importanţa teoretică şi practică a creativităţii în etapa actuală Perioada preşcolară constituie o etapă distinctă în procesul de instruire...

Proiect de programă pentru opțional - Trenulețul cu povești

- FIȘĂ DE AVIZARE - A PROIECTULUI DE PROGRAMĂ PENTRU OPȚIONAL Institutia de invatamant: „Gradinita cu Program Prelungit "Neghinita” Cluj-Napoca...

Metode de stimulare a creativității la preșcolari

Despre creativitate și creație Creativitatea este ,,o structură caracteristică psihicului, ce face posibilă realizarea unor producții, opere...

Te-ar putea interesa și

Lucrarea de grad I - educarea limbajului copilului preșcolar

ARGUMENT “Limba este întâiul mare poem al unui popor” (Lucian Balga) Nu numai în dezvoltarea istorică a omului, dar și în dezvoltarea...

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Relația joc-invățare la vârsta preșcolară

I. INTRODUCERE Cereintele mereu crescande ale societatii contemporane impun invatamantului actual sarcini importante care sa determine cresterea...

Stimularea potențialului creativ prin joc didactic matematic, la ciclul primar

ARGUMENT Tema „ Stimularea potențialului creativ prin joc didactic matematic, la ciclul primar” a pornit de la ideea că introducerea jocului...

Metode interactive utilizate la orele de matematică în grădiniță

Introducere ,,Organizarea activităţii şcolare fie in formă frontală ori colectivă ( de muncă cu intregul colectiv al clasei, al anului de studiu...

Principalele Elemente ale Limbajului Plastic

CAPITOLUL I EDUCAŢIA ARTISTICĂ-PLASTICĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞCOLAR ŞI PREŞCOLAR I.1.IMPORTANŢA ŞI SCOPUL INSTRUCTIV-EDUCATIV AL ARTEI PLASTICE CA...

Evaluare inițială Grupa Mare

Evaluarea initială pe care am realizat-o la inceputul semestrului I, an școlar 2018- 2019, respectiv în perioada 10.09.2018 - 21.09.2018 a avut...

Proiectarea evaluării inițiale la preșcolarii de grupă mare

Cercetarea a fost efectuata la Gradinita de copii cu program prelungit, nr. 30 Ploiesti. A fost aplicata EVALUAREA INITIALA la grupa mare, pe un...

Ai nevoie de altceva?