Ghid Practic Pentru Orele de Consiliere

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Ghid Practic Pentru Orele de Consiliere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 54 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Pedagogie, Psihologie, Psihopedagogie

Cuprins

I. INTRODUCERE
- De ce este importanta prevenirea primara a consumului de droguri?
- Care este specificul adolescentei?
- Obiective
II. DEFINIREA CONCEPTELOR SI CLASIFICARE
- Ce înseamna prevenirea primara, prevenirea secundara si prevenirea tertiara
- Ce întelegem prin dependenta, toleranta, stare de sevraj
- Tipuri de droguri
- Semne ale consumului de droguri
- Primul ajutor
III. PRINCIPII, ATITUDINI SI COMPORTAMENTE PREVENTIVE
- Factori sociali
- Comunicarea
IV. METODE, TEHNICI SI STRATEGII DE ABORDARE A PROBLEMEI CONSUMULUI DE DROGURI
- Consilierea de grup
- Metode de stimulare a gradului de implicare a elevului în activitate
- Voluntariatul
V. ACTIVITATI PRACTICE
ANEXA 1 CHESTIONARE
ANEXA 2 ORGANIZATII SI INSTITUTII
ANEXA 3 LEGISLATIE
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

I. INTRODUCERE

De ce este importanta prevenirea primara a consumului de droguri?

Este cunoscuta preocuparea crescânda a adolescentilor si tinerilor pentru consumul de droguri. Pretutindeni în lume consumul de droguri a devenit o problema care a luat societatea româneasca prin surprindere. În cadrul unui studiu realizat de Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si Organizatia Salvati Copiii în toate liceele capitalei 10% dintre tineri au recunoscut ca sunt consumatori de droguri. Vârsta minima la care la care începe consumul de droguri a scazut vertiginos. Drogurile se consuma în tot mai multe si diverse locuri iar societatea noastra nu este dotata cu institutii care sa combata eficient acest fenomen sau sa ofere conditii de tratament cu grad mare de recuperare pentru societate a celor care s-au pierdut în aceasta lume iluzorie a consumatorilor de droguri.

În ultima perioada au început sa apara materiale cu sprijinul organizatiilor non-guvernamentale sau al altor institutii dar multe dintre ele ofera informatii teoretice mai degraba axate pe abordarea tratamentului toxicomaniei dupa ce aceasta s-a instalat si mai putin pe tehnici eficiente în prevenirea consumului.

Tinand cont de toate argumentele mentionate mai sus trebuie sa acordam o importanta din ce în ce mai mare prevenirii primare a consumului de droguri prin educatia realizata în cadrul scolii si totodata sa venim în sprijinul cadrelor didactice care realizeaza ore de consiliere pe problema prevenirii consumului de substante cu materiale practice si utile în activitatea realizata la clasa sau în scoala.

Care este specificul adolescentei?

Conturarea identitatii adolescentului este corelata cu stima de sine si cu conceptia despre sine. Conceptia despre sine reprezinta ceea ce vede individul atunci când se uita la sine însusi. Încercarile preadolescentului si adolescentului de a se cunoaste si descoperi au mare nevoie de suportul parintilor si al altor persoane care sunt importante pentru ei. Lipsa suportului si întelegerii din partea persoanelor importante îl pot determina sa adopte strategii de a face fata lumii care sa fie blocante în raport cu cresterea si maturizarea lui.

Stima de sine pozitiva este sentimentul de autoapreciere si încredere în fortele proprii. O sursa importanta pentru formarea stimei de sine o constituie evaluarile parintilor. Esecul parintilor în a diferentia între comportament si persoana (etichetarea copilului dupa comportament) duce la formarea unei imagini de sine negative. Exista si alte mesaje care pot influenta negativ imaginea de sine ca: gesturile de interzicere, amenintarile cu abandonul (Daca nu faci.... nu te mai iubesc), deficite ale stilului de relationare parinte-copil.Lipsa de comunicare în familie este prielnica pentru dezvoltarea sentimentului copilului ca nu este înteles si iubit. Numai o buna comunicare în familie poate ajuta copilul sa-si transmita starile prin care trece parintilor.

Unul din procesele semnificative în dezvoltarea personalitatii adolescentului îl constituie procesul de identificare. Identificarea consta în adoptarea de catre acesta a caracteristicilor, atitudinilor si comportamentelor unor persoane semnificative. Identificarea este o consecinta a observarii si imitarii unui model. Cel mai frecvent, modelul îl constituie parintele, dar poate fi si unul dintre bunici, un frate mai mare, un profesor sau o personalitate TV. De aici decurge importanta modului de comportament al adultului (parinte, profesor) si mai putin a prelegerilor educative pe care adultul le ofera copiilor.

Educatia primita în familie are un rol deosebit în formarea personalitatii adolescentului. O educatie excesiv de severa poate dezvolta sentimentul ca nu este iubit, poate duce la instalarea complexului de inferioritate si a unei indispozitii permanente. El va cauta sa evadeze din mediul familial pentru a-si gasi un grup de prieteni care sa-l accepte si sa-l valorizeze. Nevoile lui fundamentale (de siguranta, de dragoste, de acceptare) nesatisfacute în propria familie îl vor face mai putin selectiv în alegerea prietenilor.

O educatie excesiv de toleranta poate induce adolescentului ideea ca totul i se cuvine, ca totul îi este permis. În plus, o astfel de educatie da nastere la o nevoie crescuta de satisfacere imediata a dorintelor, fara a lua în calcul consecintele acestora.

Se întâmpla deseori în familiile monoparentale sa existe un sentiment de vinovatie al copilului pentru divortul parintilor sau decesul unuia dintre parinti. Acest lucru este cu atât mai problematic cu cât între copil si parintele cu care a ramas nu se dezvolta o relatie apropiata bazata pe o comunicare de calitate.

Obiective

Autorii îsi propun sa obtina prin aceasta lucrare

-dezvoltarea activitatilor din domeniul educatiei pentru sanatate;

-promovarea în cadrul comunitatii a unui stil de viata curat si sanatos prin intermediul adolescentilor, parintilor si profesorilor;

-constientizarea cadrelor didactice în legatura cu rolul important pe care îl pot juca, raspunzând problemelor legate de consumul de substante;

-aprofundarea cunostintelor referitoare la actiunea principalelor substante de abuz, cât si a problemelor mai importante pe care le poate genera consumul acestora;

-renuntarea la unele dintre metodele didactice traditionale pentru a apela la metode atractive si stimulante pentru elevi;

-însusirea unui set de metode prin care pot fi influentate atitudinile si comportamentele adolescentilor, parintilor si profesorilor referitor la consumul de substante

Speram ca acest material sa fie util tuturor cadrelor didactice care îsi desfasoara activitatea in domeniile:

§ Dirigentie

§ Consiliere

§ Educatia pentru sanatate

§ Lectorate cu parintii

§ Comisia metodica a dirigintilor

Fisiere in arhiva (1):

  • Ghid Practic Pentru Orele de Consiliere.doc

Alte informatii

activitati de consiliere si orientare scolara