Mass-media si Educabilitatea. Influenta Mass - Media asupra Fiintei Umane

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Mass-media si Educabilitatea. Influenta Mass - Media asupra Fiintei Umane.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tiberiu Dughi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Cuprins

1. CONCEPTUL DE EDUCABILITATE
2. TEORII PRIVIND EDUCABILITATEA (ESENŢĂ, MECANISME, LIMITE)
2.1. Teorii ereditariste
2.2. Teorii ambientaliste
2.3. Teoria dublei determinări
3. FACTORII DEVENIRII FIINŢEI UMANE. INFLUENTA MASS-MEDIA ASUPRA FIINTEI UMANE
3.1. Mediul-cadru de existenţă şi dezvoltare psihoindividuală
3.1.1. Mediul fizic
3.1.2. Mediul social
3.2. Influenţa presei şi a audio-vizualului asupra omului
4. MASS-MEDIA
4.1 Televiziunea, noul simbol al statutului social
4.2 Mass-media creeaza dependenta de informatii
5. CONCLUZII
6. BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Acestă lucrare constă în prezentarea mass-media si a educabilitatii precum si influenta mass-media asupra fiintei umane. Lucrarea îşi propune să expună cât mai multe dintre cunoştinţele acumulate de-a lungul celor trei ani de studiu. Pe lângă noţiunile de teorie ce vor face obiectul acesteia, explicarea aprofundată a tuturor paşilor influentei mass-media asupra personalitatii, va încerca să dovedească pregătirea cât mai temeinică a autorului.

Educaţia este factorul hotărâtor al dezvoltării psihoindividuale a persoanei. Ea sistematizează şi organizează influenţele mediului. Are o funcţie socială, fiind intermediarul între om şi condiţiile de mediu.

Rolul mass-media in societate a devenit foarte important. Informatiile reprezinta o sursa vitala pentru orice tip de decizie, iar mass-media este principalul mediu de difuzare a acestora. Dincolo de rolul de informare, prin intermediul mass-media se contureaza opinii, ideii si se formeaza atitudini a unui individ.

În România ca si toate celelalte tari, mass-media este o putere. Dintre mijloacele mass-media cel mai mare impact îl are televiziunea. Ca aparat, televizorul este o inventie a mintii omenesti – care în sine nu este nociva; însa modul în care el este folosit, cu precadere în ultimii cincisprezece ani la noi si în ultimii treizeci de ani în occident, l-a transformat într-o veritabila sursa de manipulare.

Omul intra în contact cu lumea prin cele cinci simturi: vaz, auz, miros, gust, pipait. Dintre aceste simturi, vederea este cea prin care intra cele mai multe imagini si informatii. Personalitatea omului, prin procesele psihice precum: cunoasterea, întelegerea, memoria, imaginatia, este foarte dependenta de ceea ce primeste prin acest simt.

Relatia dintre mass-media si fiinta umana se poate pune în termeni de consecinte globale, de influente precise sau de misiuni generale atribuite acestor sisteme. Astfel, caracteristica mijloacelor media de comunicare si informare reprezinta pe de o parte un rol - informarea publicului, dar si un efect - prin informatiile transmise influenteaza gandirea si comportamentul fiintei umane.

1. CONCEPTUL DE EDUCABILITATE

Caracteristică esenţială a fiinţei umane şi categorie pedagogică distinctă, educabilitatea s-a bucurat de atenţia majorităţii cercetătorilor din domeniul ştiinţelor educaţiei, fiind defintă drept :

- „capacitatea omului de a fi receptiv la influenţe educative şi de a realiza, pe această cale, acumulări progresive concretizate în diferite structuri de personalitate."

- „ansamblul posibilităţilor de a influenţa cu mijloace educative formarea personalităţii fiecărui individ uman, în limitele psihogenetice ale speciei noastre şi a particularităţilor înnăscute care conferă fiecăruia individualitatea sa genetică."

- „capacitatea insului uman de a fi educat, de a se lăsa supus acţiunii educaţionale, de a beneficia de ea, în forma dezvoltării sale fizice, psihice, comportamentale.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Mass-media si Educabilitatea. Influenta Mass - Media asupra Fiintei Umane.doc