Metoda Proiectului in Disciplina Protectia Mediului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Metoda Proiectului in Disciplina Protectia Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Evelina Balas

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Cuprins

CAPITOLUL 1 ÎNVĂŢAREA BAZATĂ PROIECT 3
Paşii organizării în învăţarea bazată pe proiect 6
Avantaje ale invatarii bazate pe proiect 8
Dezavantaje ale invatarii bazate pe proiect 9
CAPITOLUL 2 PROIECT DE LECŢIE/ACTIVITATE 10
CAPITOLUL 3 RESURSE ŞI INFORMAŢII 15
Ecosistemul unei păduri 15
Ecosistemul unei păduri de stejar 16
Fauna şi vegetaţia pădurilor de stejar 16
Ecosistemul unei păduri de fag 17
Fauna şi vegetaţia pădurilor de fag 17
Ecosistemul unei păduri de molid 17
Fauna şi vegetaţia pădurilor de molid 18
CAPITOLUL 4 CONCLUZII FINALE 19
BIBLIOGRAFIE 20

Extras din document

CAPITOLUL1

ÎNVĂŢAREA BAZATĂ PROIECT

Învăţarea bazată pe proiect este una dintre ideiile pedagogice care desi au o vechime considerabila, abia in ultima perioada au capatat consistenta deplina la nivelul practicilor didactice.

William Heard Kilpartick a lansat propunerea învăţării pe baza unor proiecte alese si dezvoltate împreuna cu copiii, din lucrarea The Project Method (1918).

În literatura de specialitate învăţarea bazată pe proiect este definită ca o metoda interactivă de predare/învăţare care cere elevilor sa cerceteze lucrând singuri sau pe grupe, să creeze, să reînveţe sau să afle ceea ce se petrece la şcoală în societate; este activitatea amplă care începe în clasă, prin definirea şi întelegerea sarcinii de lucru, şi continuă acasă, pe parcursul câtorva zile sau săptămâni, timp în care elevul are permanente consultări cu profesorul şi se încheie tot în clasa prin prezentarea în faţa colegilor a unui raport asupra rezultatelor obţinute şi, dacă este cazul, a produsului realizat, care se finalizează, în principiu, cu un „produs” tangibil: un dosar tematic, un portofoliu, o propunere de rezolvare a unei probleme, o expozitie sau o colectie, etc.

Învăţarea bazată pe proiect este o modalitate de organizare a învăţării care permite parcurgerea unor activităţi de învăţare interdisciplinare şi transdisciplinare, centrate pe elevi, ancorate în probleme practice ale vieţii de zi cu zi.O definiţie posibilă este următoarea:învăţarea bazată pe proiect este o metodă de predare care implică elevii în învăţarea conţinuturilor şi dezvoltarea abilităţilor prin intermediul unui process extins, structurat în jurul unor întrebări sau probleme autentice şi complexe,care va avea ca rezultat unul sau mai multe produse.

Un avantaj evident al învăţari bazate pe proiect este faptul că elevii pot fi motivaţi să se angajeze responsabil în propria lor învăţare. Învăţarea bazată pe proiect oferă posibilitatea ca elevii să îşi urmeze propriile interese şi să caute răspunsuri la propriile întrebări,să decidă ei înşişi cum să caute răspunsuri şi cum să resolve probleme.

Învăţarea bazată pe proiect asigură posibilitatea abordării interdisciplinare şi transdisciplinare a conţinuturilor.Elevii aplică şi integrează conţinutul unei anumite discipline în diferite momente ale realizării proiectului.Realizarea proiectului dă sens şi semnificaţie cunoştinţelor,datorită gradului înalt aplicabilitate imediată. Abilităţile pe care le dezvoltă învăţarea bazată pe proiect sunt abilităţi de lucru necesare în lumea reală, abilităţi cerute de angajatori la locul de muncă pe care elevii îl vor ocupa, cum ar fi abilitatea de a lucra în echipă,de a lua decizii bine fondate, de a avea iniţiativă şi de a rezolva probleme complexe.

În sala de clasă, învăţarea bazată pe proiect asigură profesorului posibilitatea de a dezvolta relaţii valoroase cu elevii.Profesorii pot avea rolul de antrenor, facilitator, dar nu în ultimul rand vor putea învăţa ei înşişi. Produsele proiectului, planurile, schiţele, prototipurile sunt subiecte de conversaţie excelente pe baza cărora profesorii şi elevii pot extinde învăţarea.

De asemenea, pentru realizarea proiectului, mai ales în etapa de documentare, deseori este nevoie să ieşim din perimetrul şcolii şi să căutăm resurse materiale sau sprijin în comunitate. Aceste ocazii sunt valoroase pentru că atât elevii cât şi profesorii au posibilitatea să stabilească relaţii de colaborare cu membrii comunităţii (specialişti,comunitatea de afaceri), iar produsele proiectului vor putea fi prezentate acestora, precum şi părinţilor, ocazie bună de a întări relaţiile dintre şcoală şi comunitate.

Caracteristicile învăţării bazate pe proiect:

-Învăţarea bazată pe proiect recunoşte înclinaţia naturală a elevilor de a învăţa, capacitatea lor de a face lucruri importante, de a rezolva sarcini complexe şi nevoia lor de a fi trataţi cu seriozitate şi încredere şi plasaţi în centrul procesului de învăţare;

-Învăţarea bazată pe proiect implică elevii în explorarea conceptelor şi principiilor centrale ale unei discipline;

-În învăţarea bazată pe proiect se formulează probleme complexe, întrebări reale care vor ghida explorările elevilor de-a lungul priectului;

-Învăţarea bazată pe proiect va rezulta într-un produs sau mai multe produse care vor explică dilema sau vor prezenta informaţiile generate în cursul procesului de investigaţie;

-Produsele învăţari bazată pe proiect permit cererea şi oferirea frecventă de feedback şi ele sunt posibilităţi de învăţare din experienţă;

-Învăţarea bazată pe proiect permite evaluarea atât a procesului cât şi a produselor, autoevalua- re şi evaluarea de către elevi;

-Învăţarea bazată pe proiect necesită şi încurajează colaborarea şi cooperarea;

-Învăţarea bazată pe proiect poate fi adaptată la orice categorie de vârstă.

În condiţiile în care societatea noastră cere persoane responsabile, cu abilităţi de planificare, gândire critică, creativitate, de comunicare şi de prezentare, înţelegerea culturilor diferite, abilitatea de a lua decizii şi cunoştinţe şi abilităţi de utilizare a tehnologiei, precum şi acelor instrumente care servesc cel mai bine scopul, învăţarea bazată pe proiect are avantajul că poate să transforme şcoala într-un laborator de viaţă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda Proiectului in Disciplina Protectia Mediului.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ,,AUREL VLAICU” DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC