Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 13154
Mărime: 53.85KB (arhivat)
Publicat de: Romanenco M.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Arseni Lidia

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I. SOCIALIZAREA ÎN FAMILIE ŞI IMPORTANŢA ACESTUI PROCES PENTRU INTEGRAREA VIITOARE A COPILULUI ÎN PREŞCOLARITATE 5
  3. 1.1. Aspecte conceptuale privind de socializare 5
  4. 1.2. Rolurile părinţilor în dezvoltarea psihică a copilului 10
  5. 1.3. Stiluri educative ale părinţilor şi efectele lor asupra dezvoltării copilului 14
  6. CAPITOLUL II. GRĂDINIŢA – FACTOR DE SOCIALZARE 20
  7. 2.1. Cadrul didactic şi grupul de covârstnici - factori de socializare 20
  8. 2.2. Implicaţiile grădiniţei asupra socializării 25
  9. BIBLIOGRAFIE 30
  10. CONCLUZII 31

Extras din proiect

INTRODUCERE

Întreaga dezvoltare, ca şi condiţia umană însăşi, sunt inundate şi stimulate de procesele de socializare prin care se constituie integrarea socială şi identitatea persoanei. Influenţele se exercită asupra copilului mai întâi prin familie şi mai ordonat şi sistematic cu ajutorul instituţiilor de învăţământ, prin viaţa socială, în ansamblu, ca factori ce concură în a-i oferi modele de conduită, clişee de apeciere şi reacţii, opinii şi cunoştinţe despre tot ceea ce îl inconjoară.

Mediul familial este cel mai direct legat de dezvoltarea armonioasă a copilului, având rol decisiv în devenirea copilului iar în condiţiile în care satisface permanent nevoia de suport afectiv şi pe cea de protecţie şi oferă premisele pe baza cărora se vor structura modelele psihologice şi sociale va reuşi să valorifice total potenţialul biologic al copilului. Este sistemul în care copilul are experienţe, observă modele sau pattern-uri de activităţi şi interacţiuni, se dezvoltă în cadrul raporturilor dintre membrii familiei.

Părinţii au rolul de a modela, pentru el, realitatea obiectivă, selectând aspectele care vor fi transmise, constituindu-se ca un filtru între copil şi realitate şi îi asigură, prin răspunsurile lor, cadrele optime pentru a se dezvolta şi învăţa. Intervenţia părintelui ca factor de dezvoltare ajută copilul să-şi dezvolte deprinderi adecvate de interacţiune socială în primul rând prin satisfacerea nevoilor fizice şi emoţionale, prin pregătirea terenului pentru comunicare, permiţându-i să încerce lucruri de care încă nu este capabil, adaptând o activitate specifică astfel încât să-i poată face faţă şi, în special, acţionând ca bază de date pentru copil, fapt care îl ajută pe acesta să-şi organizeze informaţia şi să elaboreze planuri.

Sociabilitatea, ca trăsătură ce are capacitatea de a facilita adaptarea, se dezvoltă prin unificarea a numeroase deprinderi specifice, care au aceeaşi semnificaţie adaptativă generală pentru persoană, asfel încât sociabilitatea se structurează în funcţie de condiţiile mediului exterior.

Copilul prescolar manifestă o intensă sociabilitate, o puternică dorinţă de contact social dar el nu este sociabil în general ci învaţă, prin unităţi specifice de învăţare, să ajungă la un comportament adaptativ şi expresiv. Se poate afirma astfel că evoluţia copilului este marcată de interacţiunile între el, ca individ în dezvoltare şi ceilalţi, de interesul pe care începe să-l arate faţă de alţii, cu care descoperă că poate acţiona împreună.

Grădiniţa asigură lărgirea experienţei personale dar mai ales condiţiile unei activităţi sociale bogate, variate, în care şi prin care copilul va reuşi să preia iniţiativa contactului social mai frecvent, poate, decât adultul, va elabora relaţii de încredere în ceilalţi şi va conştientiza locul şi rolul său în cadrul colectivităţii.

Prin prezenta lucrare am dorit să evidenţiem măsura în care activităţile desfăşurate în cadrul grădiniţei influenţează sociabilitatea, ca şi capacitate asociativă care îl determină pe copil să fie capabil să trăiască în asociere permanentă cu ceilalţi, să fie capabil de relatii prietenoase şi, în special, să dorească să întreţină legături cu semenii săi, implicându-se cu plăcere în această antrenare şi căutare de contacte şi relaţii sociale.

Pentru elaborarea acestei teme am avut în vedere lucrări scrise atât de autori autohtoni cît şi de autori străini care au aprofundat tematica complexă a socializării copilului, avansînd ideea socializării progresive a acestuia sub influenţa mediului înconjurător.

Cercetarea s-a focalizat cu precădere pe dinamica schimbării la nivel de grup, în acest sens observând comportamentele manifestate la nivelul grupei mici ( 3-4 ani), grupei mijlocii (4-5 ani, comparativ cu alţi copii de aceeaşi vârstă care nu frecventează grădiniţa) şi grupei mari (5-6 ani).

Motivaţia temei este determinată de faptul că viitorul societăţii este reprezentat de copii, de dezvoltarea armonioasă a acestora depinzând evoluţia umanităţii. În acest sens relevarea semnificaţiilor posibile pentru această etapă de vârstă, a modificărilor ce se produc sub influenţa condiţiilor de mediu, a educaţiei, a culturii şi a rolurilor sociale exercitate asupra copilului este mai indicată decât necunoaşterea acestora, necunoaştere ce se poate solda cu dezechilibru şi neadaptare a conduitei umane în relaţiile cu mediul social.

1. SOCIALIZAREA ÎN FAMILIE ŞI IMPORTANŢA ACESTUI PROCES PENTRU INTEGRAREA VIITOARE A COPILULUI ÎN PREŞCOLARITATE

1.1. Aspecte conceptuale pivind socializare.

Procesul de socializare este un proces social prin care individul uman, membru activ al societăţii, parcurge transformări succesive, un proces continuu de interacţiune, inegal ca intensitate, care dă unei fiinţe potenţial sociale posibilitatea să-şi dezvolte o identitate, un ansamblu de idei, o gamă de deprinderi. Esenţa acestui proces constă în aceea că societatea încearcă, prin agenţii de socializare, să transforme individul astfel încât să corespundă normelor şi valorilor ei.

Prin socializare copilul este condus spre dobândirea regulilor vieţii, a obişnuinţelor, a modurilor de a gândi, a credinţelor şi a idealurilor conforme cu mediul social în care a crescut.

În aserţiune general acceptată, socializarea înseamnă asimilarea experienţei sociale (cunoştinţe, norme, idealuri, roluri), formarea capacităţilor acţionale, a concepţiilor, a trăsăturilor de personalitate, a inteligenţei sociale, dezvoltarea trebuinţelor, motivelor şi a aspiraţiilor personale şi colective.

Cercetările din acest domeniu pornesc de la ideea că societatea, sistemul de valori şi cultura influenţează persoana mai mult prin intermediul grupurilor mici ca familia, grădiniţa, grupul de covârstnici, şcoala, atrăgând atenţia asupra priorităţii raporturilor interpersonale ca şi factori de influenţare a dezvoltării psihice a copilului.

În orice societate familia constituie factorul primordial al formării şi socializării copilului, ca şi cadru fundamental în interiorul căruia sunt satisfăcute nevoile sale psihologice şi sociale şi împlinite etapele întregului său ciclu de creştere şi dezvoltare, prima colectivitate integratoare ce condiţionează toate achiziţiile ulterioare.

În copilărie se realizează socializarea primară ce reprezintă tocmai acest proces de transformare a copiilor în adevărate fiinţe umane sociale, prin învăţarea valorilor de bază, prin pregătire şi limbaj, proces cu caracter profund afectiv, spre deosebire de celelalte forme de socializare, secundară şi continuă, orientate spre neutralitate afectivă.. Socializarea primară (sau de bază) permite deprinderea regulilor de comportare, a normelor şi valorilor ce pot fi asimilate la vârste mici şi care constituie bagajul informaţional şi afectiv al oricărui individ.

O dezvoltare pozitivă din punct de vedere psihologic şi social se întâlneşte la copii atunci când aceştia sunt crescuţi în familii, de către părinţii lor.

În perioada copilăriei socializarea are un puternic caracter matern, asociat, într-o anumită măsură, cu influenţa intensă a tatălui. Iniţierea copilului în viaţa umană, învăţarea de către acesta a principalelor mijloace în evoluţia către un comportament autonom, învăţarea limbii, însuşirea valorilor se realizează în relaţia cu mama, ca fiind primul model de la care preia cunoştinţe şi îşi însuşeşte deprinderi.

Preview document

Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 1
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 2
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 3
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 4
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 5
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 6
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 7
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 8
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 9
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 10
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 11
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 12
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 13
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 14
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 15
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 16
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 17
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 18
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 19
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 20
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 21
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 22
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 23
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 24
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 25
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 26
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 27
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 28
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 29
Metode de Socializare a Copiilor în Prescolaritate - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Metode de Socializare a Copiilor in Prescolaritate.docx

Alții au mai descărcat și

Socializarea copilului preșcolar

ARGUMENT MOTTO: SĂ NU-I EDUCĂM PE COPIII NOSTRI PENTRU LUMEA DE AZI. ACEASTĂ LUME NU VA MAI EXISTA CÂND EI VOR FI MARI ŞI NIMIC NU NE PERMITE SĂ...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Capitolul 3 - dezvoltarea psihică

CAPITOLUL 3 3. DEZVOLTAREA PSIHICA 3.1. Conceptul de dezvoltare Activitatea psihica a omului adult nu este gata constituita în momentul nasterii...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Te-ar putea interesa și

Optimizarea demersului didactic în grădiniță prin utilizarea resurselor curriculare de concepție proprie

ARGUMENT De-a lungul istoriei educația a înregistrat numeroase schimbări, unele însemnate, în scopul apropierii protagoniștilor acesteia- copiii,...

Contribuții Metodice privind Valorificarea Conținuturilor Programei de Educație Fizică în Dezvoltarea Motricității Preșcolarului

Introducere Sănătatea, dezvoltarea fizică armonioasă constituie premise importante ale calităţilor, capacităţilor şi trăsăturilor de caracter ale...

Rolul activităților liber alese în socializarea copiilor din grădiniță

ARGUMENT Educaţia se realizează în instituţii formative, grădiniţe şi şcoli. De mici, copiii pornesc în viaţă cu un bagaj de cunoştinţe asimilate...

Socializarea copilului preșcolar

ARGUMENT MOTTO: SĂ NU-I EDUCĂM PE COPIII NOSTRI PENTRU LUMEA DE AZI. ACEASTĂ LUME NU VA MAI EXISTA CÂND EI VOR FI MARI ŞI NIMIC NU NE PERMITE SĂ...

Rolul Grupei Pregătitoare în Asigurarea Cerințelor de Integrare Optimă a Preșcolarului în Învățământul Primar Școlar

INTRODUCERE Grădiniţa, prin grupa pregătitoare a devenit veriga iniţială a învăţământului, cu sarcini instructiv-educative pentru pregătirea...

Educația preșcolară - premisă a dezvoltării psiho-fizice a copilului

ARGUMENT Ca primă etapă a sistemului de învăţământ, grădiniţa de copii are o importanţă covârşitoare în formarea personalităţii tinerei generaţii...

Socializarea progresivă a preșcolarului sub influența activităților din grădiniță

Introducere Întreaga dezvoltare, ca şi condiţia umană însăşi, sunt inundate şi stimulate de procesele de socializare prin care se constituie...

Rolul Familiei

Familia este grupul cel mai important dintre toate grupurile sociale deoarece ea influienteaza si modeleaza persoana umana.Unii merg chiar mai...

Ai nevoie de altceva?