Modalitati si Efecte ale Utilizarii Calculatorului in Activitatile de Predare, Invatare si Evaluare

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Modalitati si Efecte ale Utilizarii Calculatorului in Activitatile de Predare, Invatare si Evaluare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Gabriel Zamfir

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Cuprins

Introducere 3
Capitolul I
Tehnologia de instruire 5
Folosirea Internetului pentru predare, instruire şi învăţare 6
Instruirea asistată de calculator 7
Capitolul II
Proiectarea instruirii 8
Programele de instruire asistată de calculator 9
Predarea 10
Lecţia 11
Exerciţii practice 11
Simularea 12
Jocuri pentru instruire 12
Testele pedagogice 13
Capitolul III
Diferite scenarii în dezvoltarea învăţământului de tip IAC 14
Învăţarea independentă 14
Învăţarea independentă asistată 15
Clasă virtuală 16
Învaţarea coloborativă 17
Concluzii 18
Index 20
Bibliografie 21

Extras din document

Introducere

În societatea zilelor noastre, aptitudinile, abilităţile, cunoştinţele oamenilor au devenit cel mai valoros capital al lor. Întreaga dezvoltare trece prin educaţie: valorile ştiinţei şi tehnicii, spiritul inventiv şi pragmatic, noile atitudini şi mentalităţi, modul de a fi şi de a evolua cerut de societatea modernă, toate acestea sunt învăţate în cadrul sistemului educaţional.

Utilizarea calculatorului în procesul de învăţământ devine o necesitate în condiţiile dezvoltării accelerate a tehnologiei informaţiei. Pentru noile generaţii de elevi şi studenţi, deja obişnuiţi cu avalanşa de informaţii multimedia, calculatorul este o cerinţă intrinsecă.

Societatea se confruntă în prezent cu schimbări rapide şi profunde:

apar produse şi servicii noi, cercetările evoluează în direcţii neaşteptate generând descoperiri care păreau până mai ieri de domeniul imaginarului. Schimbările determinate de evoluţiile tehnologiilor moderne nu se mai manifestă doar în domeniile pentru care au fost iniţial concepute, ci provoacă transformări şi în alte zone ale vieţii şi activităţii individului care, la prima vedere, nu par a fi relaţionate. În această lume în care singurul aspect nemodificat este schimbarea, învăţământul trebuie să se integreze şi să îşi adapteze ofertele pentru a veni în sprijinul noii generaţii, actualizându-şi permanent finalităţile şi resursele, astfel încât să răspundă noilor provocări şi, în acelaşi timp, să le ofere subiecţilor educaţiei deprinderi şi instrumente de muncă eficiente.

Şcoala trebuie să ţină pasul cu tehnologia, să înţeleagă şi să anticipeze impactul aspra modului de învăţare. Calculatoarele au fost incorporate în programele educaţionale oferindu-le celor ce se instruiesc o libertate şi flexibilitate mai mare dar si individualitate în clasă. Folosirea Internetului de către elevi a fost o idee care a prins repede. Afinitatea naturală dintre elevi/studenţi şi Internet a dat nastere mai multor proiecte orientate înspre elevi, iniţiate de elevi, conduse de elevi Să nu uităm că inventatorii calculatorului personal l-au dedicat în primul rând scopurilor educative. În ultimul timp au fost efectuate numeroase studii comparative referitoare la folosirea calculatoarelor personale în şcoală, iar în multe ţări sunt în curs de desfăşurare programe naţionale de introducere a tehnologiilor informatice în procesul de învăţământ.

Aplicarea tehnologiilor informaţionale în sistemul de învăţământ este impusă de exigenţele societăţii actuale. Mediile de instruire bazate pe Internet aduc cu sine atât un nou mediu educaţional cât şi noi metode de predare-învăţare-evaluare care adaugă noi valenţe procesului de învăţământ. Valoarea adăugată de acestea vizează organizarea procesului de învăţământ şi creşterea calităţii sale, dezvoltarea deprinderii de a lucra în echipă

şi de a privi profesorul ca îndrumător în procesul de învăţare, testarea şi dezvoltarea de noi mijloace de învăţământ.

CAPITOLUL I

Tehnologia de instruire

Instruirea asistată de calculator si e-learning se referă la folosirea tehnologiilor informatice şi de comunicaţii, precum şi a mediilor pentru distribuirea materialelor didactice şi pentru îmbunătăţirea proceselor de predare, învăţare, asimilare a cunoştinţelor şi deprinderilor şi de evaluare a elevilor

Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati si Efecte ale Utilizarii Calculatorului in Activitatile de Predare, Invatare si Evaluare.doc

Alte informatii

An III, EAM, ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE