Notiunile de Geometrie Predate la Clasele I-II

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Notiunile de Geometrie Predate la Clasele I-II.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 67 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: MARCELA POPESCU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Cuprins

1. Introducere 1
2. Notiunile de geometrie predate la clasele I-II 4
3. Câteva consideratii privind metodologia lectiilor cu continut geometric la ciclul primar 22
4. Câteva consideratii privind proiectarea didactica a lectiilor cu continut geometric la ciclul primar 27
5. Evaluarea eficientei sistemului de instruire a cunostiintelor de geometrie la ciclul primar 52
6. Proiect de lectie la clasa I 55
7. Proiect de lectie la clasa a II-a 59
8.Bibliografia 64

Extras din document

INTRODUCERE

Lucrarea de fata se intituleaza “Notiunile de geometrie predate la clasele

I-II², si da o scurta introducere la câteva din notiunile utilizate pentru rezolvarea problemelor de geometrie.

Am ales aceasta lucrare deoarece notiunile de geometrie predate la clasele

I -II formeaza una dintre cele mai importante si frumoase ramuri ale matematicii.

Geometria se ocupa cu studiul formelor spatiale si al relatiilor lor de marime.

Aceste notiuni pe plan educativ realizeaza dezvoltarea gândirii logice, cultivarea calitatilor acesteia prin exersarea operatiilor sale, dezvoltarea atentiei voluntare stabile, memoriei logice, cultivarea unor trasaturi pozitive de vointa si caracter (rabdare, perseverenta, corectitudine, constiinciozitate, disciplina), formarea unui limbaj matematic corect si transformarea unor termeni matematici în vocabularul activ al elevilor.

Primul capitol prezinta notiunile de geometrie predate si învatate în clasele I - II.

În capitolul al doilea sunt prezentate câteva consideratii privind metodologia lectiilor cu continut geometric la ciclul primar.

În capitolul al treilea se prezinta câteva consideratii privind proiectarea didactica a lectiilor cu continut geometric la ciclu primar.

În capitolul patru se prezinta evaluarea eficientei sistemului de instruire a cunostiintelor de geometrie la ciclul primar.

În capitolul cinci se prezinta doua proiecte de lectie la clasele I-II.

Matematica are un rol foarte important deoarece a patruns în aproape toate domeniile de cercetare. Matematica si-a adus contributia la studierea si dirijarea stiintifica a procesului de învatamânt si chiar a întregului sistem de influenta implicate în procesul formarii omului.

Matematica nu este doar o singura tehnica folosita numai într-un domeniu limitat, ci este unul din modurile fundamentale ale gândirii umane si prin intermediul acestora matematica este un element indispensabil oricarei culturi.

Geometria a luat nastere ca urmare a necesitatii practice a oamenilor si s-a dezvoltat în strânsa relatie cu acestea.

Dezvoltarea relatiei socio-economice cer geometriei solutii optime situatiilor problematice legate de masurarea lungimilor, calcularea ariilor si volumelor, proiectarea si executarea unor constructii arhitecturale, a canalelor viaductelor, a lucrarilor de irigatii. Aceste necesitati au condus la aprofundarea cercetarilor si studiilor teoretice.

Predarea matematicii la clasele I-IV are în vedere 3 planuri: instructiv, educativ si practic având drept obiectiv fundamental dezvoltarea intelectuala a elevilor, însusirea instrumentelor de calcul si de rezolvare a problemelor.

Întrebuintarea cunostiintelor privitoare la numeratia scrisa si orala, utilizarea pe scara larga a calculului oral si scris, formarea unei conceptii unitare despre unitatile de masura si întrebuintarea curenta a acestor unitati constituie doar câteva din prilejurile care se refera la aplicarea practica a cunostiintelor de matematica.

Prin predarea “Notiunilor de geometrie” elevii vor fi capabili: sa recunoasca puncte, segmente si figuri geometrice plane pe corpuri geometrice; sa recunoasca prin desen figuri geometrice plane; sa construiasca cu ajutorul riglei segmente de lungimi date; sa precizeze interiorul si exteriorul unei figuri geometrice; sa masoara distanta dintre doua puncte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunile de Geometrie Predate la Clasele I-II.doc