Opinii ale scolarilor mici privind invatarea asistata de calculator in contextul pandemiei de SARS - CoV - 2

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Opinii ale scolarilor mici privind invatarea asistata de calculator in contextul pandemiei de SARS - CoV - 2.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Craiu Violeta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

Anul II

SLATINA

An universitar 2019-2020

Argument

În concepția lui Olimpius Istrate, cercetător asociat, Institutul de Științe ale Educației, prin conceptul de elearning (sau e-learning), în sens larg, se înțelege „totalitatea situațiilor educaționale în care se utilizează semnificativ mijloacele Tehnologiei Informației și Comunicării (TIC)”. Termenul a fost preluat din literatura anglo-saxonă, fiind extins de la sensul primar, etimologic, de învățare prin mijloace electronice, și acoperind acum aria de intersecție a acțiunilor educative cu mijloacele informatice moderne. Computerul și materialele electronice/ multimedia sunt utilizate ca suport în predare, învățare, evaluare sau ca mijloc de comunicare.

În sens restrâns, elearning-ul reprezintă un tip de educație la distanță, o experiență planificată de predare-învățare organizată de o instituție ce furnizează mediat materiale într-o ordine secvențială și logică pentru a fi asimilate de studenți în maniera proprie. Medierea se realizează prin noile tehnologii ale informației și comunicării - în special prin Internet. Internetul constituie atât mediul de distribuție a materialelor, cât și canalul de comunicare între actorii implicați.

În aceste circumstanțe au apărut, inevitabil, o serie de impedimente de natură logistică, pedagogică, tehnică și de conținut în domeniul multor discipline școlare. Toate acestea pot să fie văzute fie ca bariere, fie drept provocări cărora profesorii, elevii, părinții și decidenții educației încearcă să le facă față în ritmul rapid în care apar, manifestând, în proporții variabile, disponibilitate, interes, măiestrie pedagogică, inventivitate.

Delimitarea problemei de cercetat

Începând cu 11 martie 2020, ca urmare a deciziei Ministerului Educației și Cercetării de a suspenda cursurile față-în-față, sistemul de învățământ se reorientează către practici noi de comunicare și de cooperare prin care să asigure continuitatea învățării și funcționarea organizațională. Măsurile instituite prin starea de urgență ne relevă maniere diferite, câteodată inedite, de a fi și a acționa. Adulți și copii deopotrivă sunt în situația de a descoperi noi moduri de conectare socială și de continuare a activităților profesionale, sociale, culturale, ludice și de petrecere a timpului liber. În acest sens, utilizarea noilor tehnologii a luat o amploare de neimaginat în urmă cu câteva luni. Toate aceste elemente au, cu siguranță, o zonă de evoluție și dezvoltare socială importantă, dar faptul că totul s-a întâmplat brusc „peste noapte” a pus societatea în fața unei provocări de o magnitudine pe care nu am mai întâlnit-o până în prezent.

Elementul care a condus la o presiune majoră asupra sistemului de învățământ și a societății în ansamblul ei a constat în utilizarea exclusivă a mijloacelor de comunicare la distanță pentru a face educație.

Învățarea la distanță oferă avantaje evidente pentru a limita efectele închiderii școlilor și întreruperea orelor de curs. A fost o provocare pentru profesori să-și ajusteze maniera de predare cu ajutorul tehnologiei, iar pentru elevi să-și gestioneze cât mai eficient propriul proces de învățare.

Activitatea online are, dincolo de avantajele evidente, reliefate și de studiul de față, limite în relaționarea cadru didactic - elev. Are însă și limite, care au impact negativ asupra învățării eficiente, întrucât o importantă latură a activității didactice față-în-față nu se poate face virtual. În acest sens ne-am putea ridica următoarele probleme:

1. Întâmpină elevii dificultăți în realizarea activităților de învățare la distanță?

2. Consideră aceștia învățarea online ca fiind eficientă?

3. Care este impactul învățării online asupra elevilor?

Fisiere in arhiva (1):

  • Opinii ale scolarilor mici privind invatarea asistata de calculator in contextul pandemiei de SARS - CoV - 2.docx

Bibliografie

1. Chelcea, S., (1975), Chestionarul în investigația sociologică, București: Editura Științifică și enciclopedică.
2. Cucoș, C., (2000), Pedagogie, Iași, Editura Polirom.
3. Miftode, V., (1995), Metodologia sociologică, Galați: Editura Porto-Franco.
4. Singly, F., (1998), Ancheta și metodele ei, Iași: Editura Polirom.
Surse WEB
 https://www.psih.uaic.ro/wp-content/uploads/sc_onl_rap_apr_2020.pdf, accesat în data de 15.05.2020.
 https://www.psih.uaic.ro/scoala-online-elemente-pentru-inovarea-educatiei/?fbclid=IwAR1gt0g_LEPQjEy2g34jxzYJbTL0pAlMpEHPBwI9rZEDVaP1ham5-FW5OHk, accesat în data de 15.05.2020.
 https://ro.wikipedia.org/wiki/E-learning , accesat în data de 19.05.2020.
 https://docs.google.com/forms/d/1lmhyGy-fqKHsohHBmolQxQnlbrz9ciEboJWsHac66Cc/edit, accesat în data de 02.06.2020.