Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare

Proiect
4/10 (2 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3884
Mărime: 47.23KB (arhivat)
Publicat de: Cristina-Mihaela S.
Puncte necesare: 8
FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI PSIHOLOGIE DEPARTAMENTUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI SPECIALIZAREA: PEDAGOGIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIMAR ŞI PREŞCOLAR ANUL II

Extras din proiect

REZUMAT:

Copiii cu dificultăţi de învăţare au nevoie de o abordare specială în clasă, prin care cadrul didactic poate capta atenţia şi, prin angajarea activă a imaginaţiei şi emoţiilor elevului, să ofere o alternativă reală pentru rezolvarea problemelor specifice.

Lucrarea noastră face referire la copii cu dificultăţi de învăţare care sunt înscrişi în clase de masă sau în şcolile de masă, de stat. Cercetările noastre se axează asupra discriminării acestor elevi, de către colegii acestuia sau chiar de cadre didactice.

Am utilizat un singur instrument de cercetare pe care l-am aplicat pe elevii şi prifesorii dintr-o şcoală din Timişoara, din lipsă de timp, astfel rezultatele nu pot fi contestate ca aparţinând marii majorităţi a populaţiei. În momentrul în care am păşit pentru rima dată în acest subiect atat de sensibil multora, am pornit cu ideea că lumea este rea, iar copii sunt cu adevărat defavorizaţi de cei din jur, sunt batjocoriţi şi nedoriţi în sistemul de învăţământ de masă. Pe parcursul cercetărilor, cu cât ne adânceam mai mult, observam că lucrurile pe care le credeam la început nu sunt realmente adevărate, în cazul multor afirmaţii fiind surprinse de rezultatele obţinute. Dar acest lucru nu însemna că ne puteam „culca pe o ureche”, pentru că aşa cum cercetările ne-au contrazis unele afirmaţii făcute, aşa, tot ele ne-au confirmat unele suspiciunii.

Pe parcursul lucrării am arătat că într-adevăr elevii sunt defavorizaţi şi discriminaţi, dar nu neapărat prin batjocorire, ci în destule situaţii prin a fi nedoriţi, sau a fi favorizaţi în faţa colegiilor spunând că sunt „speciali”, sau chiar prin a fi consideraţi „cu adevărat bolnavi mintal”, lucru pe care mulţi părinţi şi multe cadre didactice îl confundă cu dificultăţile.

ARGUMENT:

Deficientele de invatare apar atunci cand performantele scolare ale copilului sunt scazute in raport cu asteptarile pentru varsta si inteligenta sa. Acestea se bazeaza pe o intarziere in dezvoltare si pe un fond neurologic mostenit sau provocat in anumite situatii. Desi multi copii mai au din cand in cand probleme cu invatatul la gradinita sau scoala, exista anumite semne care atesta manifestarea unei deficiente de invatare.

Deficientele cronice ale unui copil de a invata sa scrie (disgrafia), citeasca (dislexia) sau sa calculeze (discalculia) sunt considerate a avea o cauza neurologica. Diagnosticarea timpurie a unei deficiente de invatare este esentiala pentru a ajuta copilul sa se dezvolte normal. Problemele la acest nivel nu sunt curabile, dar ajutorul specializat ajuta mult copilul sa se integreze social si sa devina un adult capabil sa profese si sa evolueze spre succes. Urmarirea simptomelor specifice varstei reprezinta primul pas catre identificarea lor.

Prin intermediul acestui chestionar, noi, ca şi studenţi ai Facultăţii de “Sociologie şi Psihologie”, avem intenţia de a realize un studiu de cercetare care are ca şi scop dezbaterea, într-o serie de întrebări şi răspunsuri , a problematicii discriminării copiilor cu dificultăţi de învăţare.

În ceea ce priveşte societatea contemporană, copiii care suferă de aceste dificultăţi de învăţare, greu de diminuat, fie sunt respinşi sau ignoraţi total din anumite grupuri de indivizi, fie sunt “acceptaţi” în respectivele grupuri, urmând ca apoi să fie priviţi asemenea unor “ciudaţi”, acest termen reuşind să definească pe deplin termenul regăsit din ce în ce mai des în societatea noastră, anume “discriminarea”.

Deoarece în majoritatea instituţilor de tip şcoală, din România, existenţa copiilor cu dificultăţi de învăţare prezintă un grad tot mai ridicat, fenomenul discriminării este tot mai des întâlnit, în special în rândul cadrelor didactice.

Pe baza întrebărilor de investigaţie, atât cadrele didactice cât şi elevii chestionaţi vor avea ocazia de a-şi exprima propria opinie (cadrele didactice în mod direct în timp ce elevii în mod indirect pentru a nu se simti stânjeniţi) cu privire la “Problematica discriminării copiilor cu dificultăţi de învăţare”.

În cazul copiilor care suferă de anumite dificultăţi de învăţare se pune în mod deosebit accentul pe capacitatea acestora de a se adapta sau de a se integra într-un nou mediu cu care aceşti copii sunt absolut nevoiţi să intre în contact, în general din motive strict educaţionale.Acesţi copii trebuie să fie sprijiniţi şi întredtaţi pentru a se obişnui cu grupul în care tocmai au intrat.

Majoritatea indivizilor, chiar şi cadrele didactice consideră copiii care suferă de astfel de dificultăţi în învăţare, a fi un handicap psihic, fără a avea capacitaea de a observa inteligenţa de care dispun aceşti copii cu probleme dar totodată cu un intellect foarte dezvoltat, în general memoria fiind deosebit de dezvoltată în comparaţie cu cea a persoanelor perfect normale.

Aşadar, “Problematicii discriminării copiilor cu dificultăţi de învăţare” în este necesar un studio complex pentru a face întreaga societate să înţeleagă faptul că orice copil care prezintă anumite dificultăţi de învăţare nu este handicapat, dinpotrivă are un intellect deosebit şi este capabil să înţeleagă sau chiar să realizeze lucruri pe care o persoană perfect normală, care îşi propune să discrimineze copii în cauză, ar putea să realizeze de una singură.

Bibliografie

1. Nuissi E., Cercetare educaţională empirică pentru începători, editura Mirton 2011

2. Munteanu A., Psihologia copilului şi a adolescentului, editura Eurobit Timişoara

3. Ungureanu D., Copii cu dificultăţi de învăţare, editura didactică şi pedagogic, Bucureşti 1998

4. http://www.usm.md/crras/CRRAS/ManualePDF/MetStat/5-SPSS_1.pdf

5. http://www.e-learn.ro/tutorial/spss/introducere-in-spss/134/1/168.htm

Preview document

Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 1
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 2
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 3
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 4
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 5
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 6
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 7
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 8
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 9
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 10
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 11
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 12
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 13
Problematica Discriminării Copiilor cu Dificultăți de Învățare - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Problematica Discriminarii Copiilor cu Dificultati de Invatare.doc

Alții au mai descărcat și

Dificultăți de Învățare

1. Dificultăţile de învăţare cele mai frecvente întâlnite în grădiniţă / şcoală În literatura de specialitate se menţionează faptul că de multe...

Provocările Educației Incluzive

Bazele educaţiei incluzive De-a lungul istoriei, şcoala şi gândirea pedagogică au abordat în diferite feluri problematica educaţiei unor copii...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Te-ar putea interesa și

Cum Văd Eu Educația Integrată în Condițiile Sistemului Românesc de Învățământ

Educatia integrata face referire la integrarea în structura învatamântului de masa a copiiilor cu cerinte speciale în educatie(copiii cu deficiente...

Provocările Educației Incluzive

Bazele educaţiei incluzive De-a lungul istoriei, şcoala şi gândirea pedagogică au abordat în diferite feluri problematica educaţiei unor copii...

Ai nevoie de altceva?