Scheme logice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 5907
Mărime: 888.57KB (arhivat)
Publicat de: Veaceslav P.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Postovan Veaceslav

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. 1. PREDAREA ALGORITMILOR 4
  3. 1.1. Metode de predarea informaticii 4
  4. 1.2. Algoritm, program, programare 4
  5. 1.3. Scheme logice 7
  6. 1.4. Proiectarea algoritmilor 10
  7. 1.4.1. Structiră liniară 11
  8. 1.4.2. Structura secvenţială 11
  9. 1.4.3. Structură repetitivă 12
  10. 1.4.4. Structură alternativă 13
  11. 2. DESCRIEREA MATERIALELOR DIDACTICE 15
  12. 2.1. Instrumentelor grafice specializate 15
  13. 2.2. Instrumentul grafic Draw.io 15
  14. 2.3. Crearea unei scheme cu ajutorul Microsoft Office 2016 18
  15. 2.4. Descrierea instrumenrului grafic Microsoft Visio 23
  16. 2.5. Descrierea instrumenrului grafic SmartDraw 25
  17. CONCLUZII 26
  18. BIBLIOGRAFIE 27

Extras din proiect

INTRODUCERE

De la apariţia ei şi pînă astăzi informatica aparţinea în mare parte persoanelor cu înclinaţii spre științe exacte. Aceasta deoarece informatica, care la origine s-a dezvoltat din matematică, este sinonimă cu matricele, vectorii, grafurile, funcţiile şi ecuaţiile de diverse tipuri. Ca urmare a acestui fapt pînă acum tinerii care nu aveau înclinaţii spre științe reale au refuzat, în general, să se apropie de domeniul informaticii sau, dacă au făcut-o, sau limitat la a fi simpli utilizatori ai unor programe ei neavînd cunoştinţele necesare pentru a pătrunde mai adînc în acest domeniu.

Cei mai mulţi copii folosesc calculatorul pentru jocuri, muzică, filme sau socializare. Doar o parte dintre copii utilizează calculatorul în învățare şi chiar şi în acest caz, cei mai mulţi sunt doar consumatori ai produselor informatice. În zilele noastre este tot mai evidentă necesitatea transformării copiilor din consumatori de programe în creatori de programe.

Este însă de necontestat faptul că informatica are astăzi capacitatea de a aduce progrese uriaşe în domenii precum medicină, muzică, artă, drept şi altele care nu au tangenţă cu matematica, fizica sau tehnologii. Dezvoltările din ultimii ani au demonstrat ce beneficii mari poate produce un program utilizat în chirurgie sau cît de mult se extind limitele în materie de muzică sau artă prin folosirea calculatoarelor. Astfel, pare firească următoarea întrebare: în condițiile în care programarea pare să nu fie prea îndrăgită de copii, cum pot fi atrași copiii să învețe programare?

Actualitatea temei: Dezvoltarea gîndirii algoritmice trebuie luată în considerare ca obiectiv în instruire, atunci cînd învaţă programarea algoritmică. Practica instruirii elevilor şi studenţilor a demonstrat că învăţarea unui limbaj de programare este în general “mai uşoară” decît învăţarea elaborării algoritmilor. Acest lucru se poate justifica prin faptul că elaborarea unui algoritm este echivalentă cu implementarea raţionamentelor deduse din metode şi tehnici utilizate în rezolvarea unei probleme.

Scopul lucrării este cercetarea premiselor teoretice necesare pentru implementarea schemelor logice în cadru procesului de predare a informaticii în clasa a IX - a și elaborarea unui set de materiale didactice.

Pentru atingerea scopului au fost puse următoarele obiective:

1. Studierea literaturii la tema dată;

2. Analiza metodelor ce contribuie la dezvoltarea gîndirii logice;

3. Cercetarea aplicațiilor destinate realizării schemelor logice;

4. Prezentarea modalităților de utilizare a instrumentelor la lecțiile de informatică.

În primul capitol este destinat predării algoritmilor și crearea schemelor logice. Sunt analizate proiectarea algoritmilor la structura liniară, secvențială, repetitivă și alternativă prin intermediul schemelor bloc.

În al doilea capitol sunt descrise materialelor didactice și a instrumetelor grafice specializate destinate elaborării schemelor logice.

Teza de licență conține 27 pagini, 25 figuri și o listă din 12 surse bibliografice.

1. PREDAREA ALGORITMILOR

1.1. Metode de predarea informaticii

Profesorul care predă discipline informatice trebuie să îi ajute pe elevi să înțeleagă conceptele algoritmice și să ajunga la un nivel de cunoștințe și de gîndire cît mai înaltă. Îi ajuta să analizeze, să sintetizeze, să aplice noi cunoștințe și să rezolve probleme. Deci, profesorul, trebuie să conștientizeze provocarea de a fi în pas cu schimbarile din domeniile de activitate și să folosească cunoștințele și experiența acumulată pentru a-i pune pe elevi în acele situații de învățare care să le asigure formarea și dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii, dar și dobîndirea capacitații de a învăța pe tot parcursul vieții. Elevii beneficiazî de strategiile efective de predare și învățare atît în clasǎ cît si în afara ei..

Algoritmizarea este o metodă care se bazează pe folosirea algoritmilor în actul predării cu scopul de a familiariza îi cu o serie de scheme procedurale (modele de acţiune), logice sau de calcul, care îi vor ajuta să rezolve o serie largă de sarcini de instruire. Metoda constă în formarea unor deprinderi de gîndire şi acţiune, de rezolvare de probleme sau luare de decizii generale şi stabile, care vor permite elevilor rezolvarea unor sarcini din ce în ce mai complexe.

Algoritmii reprezintă un număr de indicaţii care prescriu succesiunea de operaţii care trebuie parcurse pentru obţinerea unui rezultat. Ei pot fi grupaţi în mai multe categorii:

• de rezolvare – care reprezintă reguli de rezolvare a unor exerciţii sau probleme;

• de sistematizare a materiei– care reprezintă reguli de ordonare logică a materiei şi care permit analiza şi sinteza cunoştinţelor;

• de consolidare a cunoştinţelor –care permit perfecţionarea unor deprinderi intelectuale sau de calcul;

• de identificare – care permit sesizarea unei clase de probleme şi realizarea unei clasificări sau sinteze;

• de creaţie – care reprezintă tehnici de gîndire divergentă productivă [1];

Bibliografie

1. Алгоритмы и исполнители. Основы программирования.. (online). Disponibil pe Internet la adresa: http://www.informaks.narod.ru/algo_baz.htm (consultat pe 15.04.2016)

2. Metode tehnice și procedeie didactice (online). Disponibil pe Internet la adresa: https://www.academia.edu/13595463/Didactica_specialit%C4%83%C5%A3ii_Informatic%C4%83_Curs_3_III._Metode_tehnici_%C5%9Fi_procedee_didactice?auto=downloadpdf (consultat pe 05.05.2016)

3. Informatica.Gandirea algoritmica. Tipuri de structuri (online). Disponibil pe Internet la adresa: http://www.ctptc-airinei.ro/catinfo/4matoffline/fisa%201%20algo%20gio.pdf (consultat pe 06.05.2016)

4. I. Mocanu, I. Spinnei, A.Gremalschi. informatica limbajul pascal Clasa a-IX-XI-a .

5. A. Braicov. Informatica Culegeri de probleme ediția aII-a. 2007, ISBN 9975-69-788-7.

6. Informatica, Curriculum pentru învăţămîntul gimnazial (clasele VII-IX) Chişinău, 2010. (consultat pe 16.04.2016)

7. Лапчик М.П. Вычисление. Алгоритмизация. Программирование: Пособие для учителя / Лапчик М.П. – М., 2002.

8. Comparison of network diagram software. (online). Disponibil pe Internet la adresa: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_network_diagram_software#List_of_Drawing_Tools (consultat pe 15.04.2016)

9. Comparison of Major Diagramming Software Microsoft Visio vs SmartDraw vs Creately vs (online). Disponibil pe Internet la adresa: http://creately.com/infographic-visio-smartdraw-creately-omnigraffle-gliffy (consultat pe 2.05.2016)

10. Benson D. Getting Support for draw.io (online). Disponibil pe Internet la adresa: https://support.draw.io/display/SUP/Getting+Support+for+draw.io (consultat pe 12.05.2016)

11. Brandt C. SmartDrow 2016 (online). Disponibil pe Internet la adresa: http://www.pcworld.com/article/2025308/review-smartdraw-2013-helps-you-go-with-the-flow.html (consultat pe 10.05.2016)

12. Воропаев Д. Обзор новых возможностей Microsoft Visio 2016 (online). Disponibil pe Internet la adresa: http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/microsoft-visio-2013-overview-rus (consultat pe 22.05.2016)

Preview document

Scheme logice - Pagina 1
Scheme logice - Pagina 2
Scheme logice - Pagina 3
Scheme logice - Pagina 4
Scheme logice - Pagina 5
Scheme logice - Pagina 6
Scheme logice - Pagina 7
Scheme logice - Pagina 8
Scheme logice - Pagina 9
Scheme logice - Pagina 10
Scheme logice - Pagina 11
Scheme logice - Pagina 12
Scheme logice - Pagina 13
Scheme logice - Pagina 14
Scheme logice - Pagina 15
Scheme logice - Pagina 16
Scheme logice - Pagina 17
Scheme logice - Pagina 18
Scheme logice - Pagina 19
Scheme logice - Pagina 20
Scheme logice - Pagina 21
Scheme logice - Pagina 22
Scheme logice - Pagina 23
Scheme logice - Pagina 24
Scheme logice - Pagina 25
Scheme logice - Pagina 26
Scheme logice - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Scheme logice.docx

Alții au mai descărcat și

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Metode activ-participative în activitatea educative a copiilor cu cerințe speciale

Metode activ-participative in activitatea educative a copiilor cu cerinte speciale Prin aceste metode: se stimuleaza interesul pentru cunoastere,...

Proiect de lecție - logopedie

Data: 13.01.2010 Locul: Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva “P.Popescu Neveanu”,Timisora Grupa: DMU Aria Curriculara: Logopedie...

Pedagogia ca știință a educației

Pedagogia ca stiinta a educatiei Planul de idei 1. Ce este pedagogia si locul ei intre stiintele educatiei 2. Dimensiunile pedagogiei ca stiinta...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Te-ar putea interesa și

Elaborarea Construcției Sistemului informațional și de Calcul pentru Achiziția și Prelucrarea Informației Telemetrice

INTRODUCERE Transmiterea informaţiei la distanţa datează din secolul al 19-lea. Una dintre primele linii de transmisie a fost înfiinţată în anul...

Vehicule Autonome – Sisteme de asistență de menținere a benzii

Capitolul 1. Introducere 1.1 Introducere în proiect Titlul lucrării este „Vehicule Autonome - Sisteme de asisten.ă de menținere a benzii de...

Termometrul TD-28

1.1Descriere proiect: În acest proiect voi prezenta modul de funcţionare al unui termometru folosind temperatura masurată cu ajutorul unui senzor...

Detector de fum DF-11M

Beneficiați de pachetul promoțional care include un detector de fum Când DF-2112M iți este partener, poți sta liniștit - detectorul nostru te...

Controlul Documentelor

1. SCOP 1.1. Prezenta procedură are drept scop stabilirea modalităţilor de control a tuturor documentelor interne şi externe care sunt în legătură...

Algoritmi de Calcul

Capitolul I Sistem Informaţional – Sistem Informatic I.1. Sistemul Informaţional. Un sistem poate fi privit ca un ansamblu de elemente...

Baze de date - Grotto Hair Studio

CAPITOLUL I. INTRODUCERE Notiuni introductive despre Baze de Date Definitie: Bazele de Date sunt colectii de date organizate care servesc unui...

Proiect Algoritmi și Structuri de Date

<<INTRODUCERE>> Procesele desfăşurate într-o activitate organizată nu au loc la întam-plare, ci sunt declanşate de anumite informaţii care...

Ai nevoie de altceva?