Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7207
Mărime: 55.57KB (arhivat)
Publicat de: Olimpiu Gherman
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Viata si opera lui Freud

-I.1. O scurta istorie

-Sigmund Freud s-a nascut la Freiberg, un mic orasel din Moravia, la data de 6 mai 1856, in casa de pe strada Lacatusilor, numarul 117. Numele initial al lui Sigmund Freud era Sigismund Schlomo Freud, dupa numele bunicului sau din partea tatalui, care murise in acelasi an, cu 10 saptamani inainte de nasterea lui Freud in Tizmenitz (Galia). Acest nume nu a fost folosit niciodata de Sigmund.

-Tatal, cu numele intreg Jacob Kolloman Freud (nascut pe 18 decembrie 1815 in Tizmenitz), era un negustor de lana destul de sarac iar mama sa, Amalia Malka Nathanson, era mai tanara decat acesta cu 20 de ani, el avand la momentul casatoriei varsta de 39 de ani. Se casatoresc la sinagoga din Viena, pe 29 iulie 1855.

I.2 Copilaria si adolescenta lui Freud

-La nasterea lui Sigmund, familia Freud locuia intr-un spatiu destul de saracacios, aveau o camera simpla, inchiriata intr-o casa modesta, aflata pe strada Schlossergasse, la numarul 117. Ceea ce era impunator in acest orasel, Pribor, era turla bisericii catolice (Mariae Geburt), cu faimoasele ei clopote, biserica ce se inalta maiestros peste cateva case modeste. Cea mai apropiata sinagoga se afla la o distanta de 6 mile, in localitatea Neu Tischein. Pe langa aceasta biserica, in Freiberg se mai regasea o piata patrata, dar ceea ce il impresiona pe micul Freud erau padurile dimprejur, dese si frumoase. Acest peisaj mirific va ramane sacru pentru Freud adultul si-l va elogia de fiecare data cand va avea ocazia. Toate acestea, in contrast cu imaginea oribila a Vienei; Viena- orasul copilariilor sale , al maturitatii, al succeselor , dar si orasul infernal, al tuturor dezastrelor, orasul in care cade victima antisemitismului, si, in final, orasul din care va trebui sa fuga, salvandu-si viata imbatranita odata cu invadarea Austriei de catre nazisti, la 1938.

-La varsta de 4 ani, din cauza situatiei materiale nefavorabile a tatalui, familia se muta in Viena, dupa cateva luni de locuit la Leipzig. Starea familiei in Viena nu se va imbunatati remarcabil; Freud isi va aminti cu regret saracia din aceasta perioada ’au urmat ani lungi si grei si cred ca nimic despre ei nu merita a fi rememorat’. Aici se vor instala intr-un cartier numit Leopoldstadt, un ghetou al orasului de odinioara, care in acea perioada a anilor 1860 adapostea jumatate din cei 15000 de evrei din Viena.

-Freud si-a recunoscut de fiecare data originea evreiasca si nu a renuntat a se numi evreu, cu toate ca originea sa i-a adus necazuri de-a lungul vietii. Chiar daca recunoaste ca a stat departe de religia iudaica, ca si de celelalte religii, Freud va marturisi ca a avut un sentiment puternic ca apartine comunitatii iudaice. De exemplu, in 1926 ii scrie lui Enrico Morselli, un neurolog italian, ca niciodata nu si-a pierdut sentimentul solidaritatii fata de poporul sau, simtindu-se satisfacut inca de cand era copil. In 1865 se petrece un eveniment neplacut, care va duce la o noua situatie nefavorabila familiei: fratele tatalui, Josef , este anchetat, condamnat si pus in inchisoare sub acuzatia ca a facut comert cu ruble false. Pe micul Freud aceasta intamplare nu l-a afectat prea mult, dar isi aminteste in Interpretarea Viselor ca aceasta catastrofa l-a facut pe tatal sau sa incarunteasca in cateva zile.

La Viena se vor naste celelalte 4 surori si fratele Alexandru, cel mai mic dintre toti. Conform unei traditii relatate de sora lui Freud, Anna, numele Alexander a fost ales in urma unui consiliu de familie, la sugestia lui Freud, care avea doar 10 ani, in memoria nobletei lui Alexandru cel Mare si a abilitatilor lui, dovedite in calitate de lider militar.

-Tot in jurul varster de 10 ani, tatal sau a inceput sa-l ia impreuna cu el in plimbarile sale pe strazile Vienei si sa-i vorbeasca despre lumea pe care o cunostea. Intr-una din zile i-a marturisit ca viata evreilor din Viena s-a imbunatatit in mod radical fata de de cum era in anii anteriori si i-a relatat o poveste. Mergand intr-o sambata, imbracat la patru ace si purtand o caciula noua de blana pe cap, a trecut pe langa el un crestin care i-a azvarlit caciula in noroi si s-a rastit la el, zicandu-i Elibereaza trotuarul, evreule! Micutul Freud l-a intrebat pe tatal sau cum a reactionat in acel moment, iar acesta i-a raspuns cu calm: Am trecut pe sosea si mi-am ridicat caciula. Acest raspuns umil l-a dezamagit pe Freud, care si-a promis ca niciodata nu se va lasa calcat in picioare de crestinii catolici.

-Tanarul Sigmund este influentat de lectura povestirilor mitologice despre Hannibal. Hannibal este personajul pe care l-a pus tatal sau, Hamilcar, sa jure ca se va razbuna pe romani. El va deveni eroul lui Freud, care va trece Alpii spre Roma. Freud marturiseste ca Hannibal si Roma simbolizau in ochii lui de adolescent tenacitatea evreiasca si organizarea catolica. Iata ca, inca din copilarie, se poate observa un Freud revolutionar, un spirit independent intelectual, cu o furie controlata, cu o vitejie fizica si un respect fata de sine ca evreu.

-Freud ramanea preferatul parintilor, lucru dovedit si prin faptul ca, oricat de saraca era familia, el avea intotdeauna camera lui proprie. Parintii ii acceptau aroganta copilareasca cu calm si ii incurajau sentimentele de superioritate, iar cand interesele sale se ciocneau de nevoile surorii mai mici, Anna, intotdeauna Freud avea intaietate.

O persoana importanta din copilaria lui Freud, ce trebuie mentionata aici, este doica Monika Zajic, pe care o aminteste in scrierile sale tarzii. Doica aceasta va avea o influenta considerabila asupra dezvoltarii sale. Din intrebarile adresate mamei sale, Freud afla ca ea era o batrana si urata, dar foarte priceputa si capabila. Ea il ducea mereu in biserica catolica la slujbele religioase si ii vorbea frumos despre Dumnezeu, iar cand se intorcea de la biserica, micutul incepea sa predice si sa povesteasca despre bunul Dumnezeu. Dintr-o scrisoare catre Wilhelm Fliess, datata 15 octombrie 1897, aflam ca doica devenise hoata. Chiar in ziua nasterii Annei, la 31 decembrie 1858, ea a fost prinsa furand bani din casa parintilor. Philippe a predat-o politiei iar ea a fost condamnata la 10 luni de inchisoare, ceea ce pentru micul Freud a reprezentat o deceptie deloc usoara.

-Inca de la 8 ani citeste cu dragoste operele autorilor preferati, Shakespeare si Goethe, Homer, Hannibal sau Schiller. Este atras mai ales de eseul lui Goethe, Uber Die Natur (Despre natura), si in ziua in care a ascultato conferinta despre acest studiu a luat decizia de a se inscrie la Medicina; de asemenea recunoaste admiratia si deschiderea fata de scrierile naturalistului britanic Charles Darwin. La varsta de 9 ani, in 1865, Freud intra la Gymnasium Sperl(liceu), cu un an mai devreme si inca de acum se observa ca este insufletit de o sete de cunoastere indreptata spre sfera

relatiilor umane. Sase ani consecutiv a fost primul in clasa, iar la terminarea scolii avea nu numai cunostiinte temeinice de greaca, latina, germana si ebraica, ci invatase si franceza, engleza precum si putin din spaniola si italiana, in total opt limbi straine.In paralel urmeaza filosofia, cursuri de logica si participa la seminariile filosofului scolastic Franz Bretano despre Aristotel, de psihologie empirica si despre argumentele existentei lui Dumnezeu. Prima sa dragoste a avut-o pe cand avea 16 ani; se indragostise de Gisela Fluss, o tanara cu un an mai mica decat el. Despre aceasta dragoste ii va relata lui Eduard Sillberstein, celui mai bun prieten si apropiat din acei ani, prin corespondenta pe care o avea cu acesta.

- Freud s-a inscris la Facultatea de Medicina a Universitatii din Viena in toamna anului 1873, dar va deveni absolvent abia in 1881. Desi constiincios, in anii studentiei nu a avut succese uimitoare si marturiseste ca specializarile medicinei, cu exceptia psihiatrei, nu-l atrageau mai deloc. In 1878 isi schimba prenumele, luandu-l pe cel de Sigmund. Un an mai traziu isi indeplineste stagiul militar unde se plictiseste foarte mult, iar pentru a inlatura aceasta plictiseala si in acelasi timp pentru a castiga si ceva bani traduce studiile de filosofie ale ganditorului si empiristului britanic John Stuart Mill. La 17 iunie 1882 se logodeste cu Martha Bernays, o pasiune inca din tinerete.

Opera freudiana

-Sigmund Freud isi incepe munca in clinica inca din tinerete. Primele lucrari apar mai tarziu. Opera freudiana se imparte in 24 de volume, in total peste 110 titluri, cuprinzand lucrari de dimensiuni considerabile dar si articole.

-In anul 1891 apare prima sa carte, sub numele Zur Auffassung der Aphasien, in care dezvolta o tema de neurologie, criticand conceptia lui Wernicke si Lichteim.

-In 1892, in colaborare cu doctorul Oskar Rie publica Klinische Studien uber die halbseitige Zerebrallahmung der Kinder, o monografie care trateaza paraliziile cerebrale infantile.

Preview document

Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 1
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 2
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 3
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 4
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 5
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 6
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 7
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 8
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 9
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 10
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 11
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 12
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 13
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 14
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 15
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 16
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 17
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 18
Abordarea psihanalitică a personalității. teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Abordarea Psihanalitica a Personalitatii. Teoria Psihanalitica a Lui Sigmund Freud.docx

Alții au mai descărcat și

Sigmund Freud și psihanaliza

Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al scolii psihologice de psihanaliza. Principalele teorii ale acestei scoli...

Psihanaliza lui Sigmund Freud

1.INTRODUCERE Orientarea analitică (dinamică) este prima propunere de intervenţie psihoterapeutică sistematică, ce se dezvolta la începutul...

Studiul relației personalitate - personaj - aspecte particulare ale interacțiunii lor dinamice

Argument „Lumea este o scena si oamenii sunt doar actori.” William Shakespeare (Cum va place) Termenul de personalitate este polisemantic,...

Stadiile dezvoltării psihosexuale la Freud

1. Introducere Sigismund Shlomo Freud s-a nascut într-o familie de evrei Ashkenazi din Frieberg. Si-a luat numele de Sigmund abia la vârsta de 21...

Recenzie - Jean Piaget, Reprezentarea Lumii la Copil

Psiholog si epistemolog (epistemologie=teoria cunoasterii stiintifice) , director al Centrului International de Epistemologie Generala din Geneva,...

Psihanaliza lui Freud versus psihologia analitică a lui Jung

Introducere Istoria modernă a psihologiei este marcată de apariția, la începutul secolului XX, a Școlii psihanalitice întemeiată de Sigmund Freud...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Teoria lui Freud

Sigmund Freud a propus o nouă și complexă înțelegere a personalității atât din punctul de vedere al funcționarii normale cât și din cel al...

Te-ar putea interesa și

Anxietatea Socială

Introducere Lucrarea de faţă prezintă sinteza unor investigaţii prezentate în literatura de specialitate vizând problematica anxietăţii sociale,...

Relația dintre Leadership și Personalitate din Perspectiva Psihologiei Organizaționale

INTRODUCERE „Îi admirăm pe oamenii de geniu, îi invidiem pe oamenii bogaţi, ne temem de oamenii aflaţi la putere, dar de încrezut, nu ne încredem...

Corelația anxietate - toxicomanie

I. Introducere Uzul drogurilor nu este ceva de actualitate, întrucât substanţele psihoactive sunt cunoscute şi utilizate de-a lungul istoriei....

Personalitate, temperament și roluri politice

Introducere Comportamentul uman politic este o temă dezbătută de sute de ani. Deși există tratate despre cum ar trebui să de comporte liderii încă...

Variații ale anxietății la bolnavii cu insuficiență renală cronică

ARGUMENT Anxietatea este o permanenţă a modului de fiinţare uman, existând în spaţiul dialogului dintre sine şi eu, fiind incitată de contactul...

Personalitatea Infractorilor

Personalitatea infractorilor 1. Modele ale personalităţii infractoare Un prim model al personalităţii poate fi repede identificat. În vorbirea de...

Politici asistențiale în probațiune

La baza cazului corectional se identifica incercarea de a schimba comportamentul clientilor ,modificarea comportamentala fiind urmare a unui proces...

Dezvoltare Umana, Psihoterapii și Psihopatologie

Aspecte principale ale subindentităţii familiale la tineri Evolutia identitatii inregistreaza cresteri in fiecare substadiu al tineretii,dar in...

Ai nevoie de altceva?