Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5528
Mărime: 26.90KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Universitatea din Bucuresti. Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei

Cuprins

  1. Rezumat 3
  2. Capitolul I – Inroducere 4
  3. Capitolul II – Obiectiv 8
  4. Capitolul III – Ipoteza 9
  5. Capitolul IV – Design-ul experimental 10
  6. Capitolul V – Metodologie 11
  7. Capitolul VI – Rezultate 13
  8. Capitolul VII – Concluzii 17
  9. Capitolul VIII – Observatii si recomandari 18
  10. Bibliografie 19

Extras din proiect

Rezumat

Pentru tara noastra, s-au evidentiat o serie de discrepante in domeniul fundamentelor teoretice si practice legate de motivatie si orientare profesionala, de categoriile de profesii, de economie a educatiei (acest lucru presupune constientizarea aspectelor economice ale educatiei, precum si introducerea notiunii de eficacitate interna si externa in abordarea problemelor educative si de evaluare). (starea initiala a problemei).De aceea, ni s-a parut interesant de studiat sa descoparim felul in care fiecare dintre noi reuseste sa se motiveze pe sine insusi, sa gaseasca energia, timpul si motivul pentru a trece la actiune.. (starea finala a problemei). Este clar ca un subiect atat de complex nu poate fi epuizat prin acest studiu si, in acest context, am incercat sa raspundem la urmatoarele intrebari: Care este relatia dintre motivatie si orientarea profesionala? Care sunt motivele reale care determina asemenea orientari la un adolescent? Este vorba de o alegere reala? Cand se pune problema deciziei asupra unei cariere? Ce cauze determina decizia sau indecizia privind orientarea carierei? Este adolescentul in masura sa decida singur asupra profesiei?

OBIECTIV GENERAL: a) investigarea sferei motivationale a alegerii profesiei la elevii din clasele terminale ale liceelor din orasul Buzau; b) precum si profesiile spre care se orienteaza acesti elevi.

OBIECTIVE SUBORDONATE: a1. stabilirea unui numar de dimensiuni motivationale fundamentale, ce stau la baza deciziei adoloscentilor in alegerea profesiei; a2. influenta profilului liceului asupra motivatiei alegerii profesiei, a3. masura in care elevul este decis sa urmeze respectiva profesie; presupunem ca aceasta variabilitate a deciziei afecteaza si ea sfera motivationala; a4. masura in care genul si clasa subiectilor (a XI-a sau a XII-a) influenteaza motivatia alegerii profesiei; b1. profesiile spre care se orienteaza adolescentii, in general, dar si comparativ - in functie de profilul liceului in care sunt integrati, si in functie de gen; b2. cele mai importante motive care determina alegerea anumitor profesii – care se vor demonstra a fi cele mai "dorite" de catre subiectii investigati.

CAPITOLUL I

Introducere

Motivaţia este un „concept fundamental în psihologie şi, în genere în ştiinţele despre om, exprimând faptul că la baza conduitei umane se află întotdeauna un ansamblu de mobiluri – trebuinţe, tendinţe, afecte, interese, intenţii, idealuri – care susţin realizarea anumitor acţiuni, fapte, atitudini”.

Mobilurile enumerate reprezintă condiţii interne, interpuse între stimulii mediului şi reacţiile organismului, mediind, cerând, întreţinând un comportament sau altul. Motivaţia se restructurează şi se ajustează continuu, în concordanţă cu funcţia psihică pe care o serveşte, incluzând în componenţa sa o multitudine de variabile fiziologice, psihologice şi socio-culturale. Având în vedere acestea, motivaţia apare ca ca factor integrator şi explicativ al celor mai variate fenomene psihosociale: statusuri şi roluri, aspiraţii şi performanţe, relaţii interpersonale, a diverselor fenomene de grup (coeziunea, conformismul, autoritatea, influenţa, prestigiul, etc.).

Motivaţia constituie temeiul comportamentelor şi activităţilor pe care le prestează indivizii în cadrul grupului în funcţie de specificul solicitărilor ce decurg dintr-o categorie sau alta de relaţii funcţionale (relaţii dintre subiect şi sarcinile activităţii). În cazul relaţiilor de muncă, problema motivaţiei se pune în legătură cu sensul şi raţiunea atribuită de individ rolului său profesional. În funcţie de modul în care se realizează valorizarea socială a muncii (felul cum este privită, înţeleasă şi practicată munca) şi de contextul social, se realizează şi motivaţia celui care munceşte. Motivaţia se bazează pe trebuinţe, acestea fiind substratul cauzal imediat al celor mai diferite activităţi şi comportamente interumane. Motivul nu apare ca derivat al unei trebuinţe singulare, ci ca expresie a modului în care acestea interacţionează în sistem. Forma cea mai înaltă a motivaţiei este motivaţia internă, care apare atunci când rolul profesional cu care interacţionează subiectul devine el însuşi o necesitate. O astfel de motivaţie condensează în sine trebuinţa de activitate a subiectului, valorizarea socială pozitivă a activităţii acestuia şi conştientizarea importanţei sociale a activităţii desfăşurate.

Modificările apărute în cadrul sistemului de trebuinţe al individului influenţează profund gradul de motivare al acestuia; această mişcare e punctată adesea de contradicţii decurgând din dualitatea modului de formare a motivaţiei ca rezultat al sistemului de trebuinţe individuale şi a dependenţei de succesiunea gradelor de angajare în lucru al fiecărui nivel de trebuinţe.

Având în vedere dinamica sistemului trebuinţelor individului, motivaţia ne permite să înţelegem o serie de fenomene psihosociale deosebit de semnificative sub aspect practic, ca de exemplu: alegerea profesiei, integrarea în muncă, evoluţia socio-profesională a individului. Între motivaţie, activitate şi conduită se instituie un ciclu funcţional care, pentru cazurile menţionate, ar avea următoarea componenţă: alegerea profesiunii în funcţie de cea mai puternică trebuinţă nesatisfăcută în contextul respectiv; exercitarea profesiunii alese; satisfacerea trebuinţei iniţiale care, treptat, încetează să-l mai motiveze pe individ; intrarea în funcţiune a noi trebuinţe, care fie se creează în decursul exercitării profesiei, fie existau anterior şi sunt reactualizate. Procesul continuă, soldându-se finalmente cu legarea tot mai strânsă a individului de profesie; există, însă, şi posibilitatea ca datorită stagnării sau regresiunii în plan motivaţional să apară efecte contrare: insatisfacţie, slabă integrare, tendinţa de părăsire a locului de muncă.

Cercetările practice au evidenţiat faptul că la nivelul grupului, trebuinţele şi motivaţiile individuale se subordonează în mai mare sau mai mică măsură trebuinţelor de grup, indivizii tinzând să-şi plaseze aspiraţiile şi performanţele în jurul mediei grupului, care exercită o influenţă normativă, reglatorie.

A cunoaste motivatia unei persoane echivaleaza cu gasirea raspunsului la intrebarea ,,de ce'' inteprinde o activitate. Raspunsul este dificil, deoarece cauzele declansatoare sunt multiple si nu se pot reduce la stimulii externi. Activitatea, reactiile sunt declansate si de cauze interne; ansamblul lor a fost numit motivatie de la latinescul motivus (care pune in miscare). Pentru unii psihologi, motivul este numele generic al oricarei componente a motivatiei fiind definit ca fenomen psihic ce declanseaza, directioneaza si sustine energetic activitatea. Componentele sistemului motivational sunt numeroase, variaza ca origine, mod de satisfacere si functii, clasificarea si explicarea lor fiind controversate. Cei mai multi psihologi accepta azi ca motivatia umana include trebuinte, tendinte, intentii, dorinte, motive, interese, aspiratii, convingeri.

Pentru descrierea motivatiei s-au utilizat in psihologie metafore construite pe baza unor notiuni imprumutate din fizica.

Preview document

Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 1
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 2
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 3
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 4
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 5
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 6
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 7
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 8
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 9
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 10
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 11
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 12
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 13
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 14
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 15
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 16
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 17
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 18
Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Motivationale in Dinamica Orientarii Profesionale a Adolescentilor.doc

Alții au mai descărcat și

Relația între achizițiile operaționale la clasele V-VIII și orientarea profesională a adultului

Argument Acesta cercetare încearca sa stabileasca o legatura existenta între activitatea profesorului si implicarea scolii (la clasele V-VIII) în...

Relația dintre Adolescenți și Părinți Privind Percepția și Dezvoltarea Personalității

ARGUMENT Adolescenţa este perioada unor spectaculoase evoluţii şi transformări psihosomatice şi psihosociale.Este vorba de acele transformări care...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Motivația la nivel de management al organizației

1. Motivatia, rolul in organizatie, tipuri,, forme si surse ale acesteia. Motivatia constituie temeiul comportamentelor si activitatilor pe care...

Ai nevoie de altceva?