Atentia la elevi din mediu rural

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Atentia la elevi din mediu rural.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Psihologie

Cuprins

1. Fundamentarea teoretica.
a. Delimitari conceptuale.
b. Perspectiva de abordare.
c. Modele si teorii aplicative.
2. Partea aplicativa de cercetare.
a. Obiectivele cercetarii.
b. Ipotezele cercetarii.
c. Metodologia cercetarii.
d. Centralizarea si prelucrarea statistica a datelor obtinute.
e. Interpretarea si decodificarea datelor obtinute.
f. Concluzii.
3. Referinte bibliografice.

Extras din document

1. Fundamentarea teoretica

a. Delimitări conceptuale

Atenția este fenomenul psihic care se referă la concentrarea si orientarea proceselor psihice cognitive asupra unui obiect sau fenomen (percepția,memoria,gandirea, etc.)

Perioada pulbertati adoleșcenților este perioada in care au loc diferite percepti si acțiuni care iși modifică pragul minimal si cel maximal ( capacitatea de acomodare,atentia,observatia,sensibilitatea auditivă ).

In aceasta perioada adolescenti au un avantaj foare mare față de adulti deoarece au un simț foarte dezvoltat in înmagazinarea cunoștințelor si capacitatea de invățare .

La aceasta varsta dezvoltarea copilului,educația și comportamentul celor din jur raman decisive pentru el,la aceasta varsta el vede lumea, depinde cum vrem să o vadă, prin ochi buni sau rai.

Asupra adoleșcentilor și a noastră acționează in permanentă o mulțime de stimuli iar prin selecție ne direcționam atenția asupra unor dintre ei. Zilnic suntem incarcați cu informații de cca. 100 000 biți/sec., dintre care nu putem prelucra decat max. 100 biți/sec .

Atenția minimala implica nemișcarea,focusarea doar pe respectivul fapt –dovada sunt elevi la ore cand le place ora respectiva sunt atenti și e liniște iar cand sunt plictisiți și vorbesc unii cu alții ,vor face altceva si nu iși vor mai concentra atenția asupra informației transmise de cadrul didactic.

b. Perspectiva de abordare

Stimularea elevului in timpul orelor de studiu prin diferite tehnici distractive de predare prin creativitate imaginatie și dezvoltarea fiecarui elev in parte fara a mai preda dupa sistemul pe care cadrul didactic trebuie sa il respecte,face ca elevul sa acorde atentia dorita de profesor cat si de elev.

Definirea atenției presupune optimizarea cunoașteri unui obiect prin separarea lui de ceea ce il înconjoară prin care acesta produce efecte semnificative asupra vieți noastre psihice cum ar fi :

• Prin orientarea atenției doar asupra unui fapt de exemplu mingea de fotbal de pe teren,prin care se constata ca doar aceasta devine clar ,restul nu îl mai vedem ,si astfel are loc selecția ;

• Atenția se manifestă are ca efect rapiditatea perceperii unui fapt și disocierea lui de celălalți,neânteresați ( urmarim un anume jucator indiferent cata aglomerație e la poartă )

• Concentrarea atenției chiar daca e asupra unui sistem de intensitate slab ,face ca acesta să devină clar și impresia pe care ne-o lasă să fie puternică (albitrul cand tușeste la meci )

• Concentrarea atenției determina modificari motorii si expresive,reflexe de orientare cum ar fi : ochi larg deschișii,ridicăm capul,sprâncenele , etc.

Toate aceste efecte semnificative se produc asupra vieti noastre chiar fară să ne dăm seama și au ca rezultat concentrarea atenției .

Atenția se manifestă in funcție de :

Obiectul supus atenției:

• Atenția expectativă (atunci cand ne aflăm în asteptarea produceri unui fapt și suntem in stare de vigilența );

• Atenția exterioară se eferă la urmărirea evenimentelor din mediul exterior;

• Atenția interioară(concentrarea asupra propriilor stari ,sentimente,ganduri) .

Proprietațile intriseci ale atenției:

• Atenția involuntară se declanșeaza fără să vrem,sub acțiunea unui stimul;

• Atenția voluntară (efort direcționat cu ajutorul voinței);

• Atenția posvoluntară se referă la menținerea atenției .

c. Modele si teorii aplicative

Conform dictionarului de psihologie Larousse, atentia este definita astfel:

„A fi atent inseamna, intr-un fel a te inchide fata de lumea exterioara spre a te focaliza asupra a ceea ce te intereseaza. A fi atent inseamna de asemenea a fi dinainte pregatit pentru ceea ce urmeaza sa intreprinzi , a fi pe faza , a nu fi luat prin surprindere, a te orienta cu anticipatie in campul evenimentelor.”

In lucrarea sa „Introducere in psihologie”, M. Golu spune ca :

„Atentia este un proces psihofiziologic de orientare , concentrare si potentare selectiva a functiilor si activitatilor psihice si psiho-comportamentale modale specifice in raport cu obiectul si finalitatea lor proprii, asigurandu-le atingerea unui nivel optim de eficienta adaptativa.”

2. Partea aplicativa de cercetare

a. Obiectivele cercetarii

Influenta factorilor externi si interni care acționeaza asupra proceselor psihice ale atenției elevului in timpul orelor de studiu.

In afara de atenţia distributiva, testul ajuta si la măsurarea rezistentei la oboseala psihica, prin compararea randamentelor obţinute in cele 2 etape.

b. Ipotezele cercetarii

Noțiunea de atenție presupune un punctaj obținut din cateva teste concepute pentru a cuantifica nivelul atenției elevilor din mediul rural.

Am desfașurat un proiect la Scoala cu clasele I-VIII ,,Sohodor,, din comuna Sohodor,judetul Bacau,am aplicat un test de cuantificarea a nivelului de atenție unui grup de 15 subiecți,reprezentand elevii clasei a-V-a (cu varsta cuprinsa intre 9-11 ani).

c. Metodologia cercetarii

Obiectivul cercetării mele este de a depista nivelul de atenție al elevilor din mediu rural și daca acesta este influențat de mediul din care se alfla ei.

În continuare va voi prezenta testul care implica atenția elevilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Atentia la elevi din mediu rural.doc

Bibliografie

1.Teste de inteligența distribuitiva http://193.230.235.141/index.php?dir=psihologie/TESTE%20DE%20ABILITAT/

Alte informatii

UNIVERSITATEA „VASILE ALECSANDRI” DIN BACĂU DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC