Comunitatea de Rromi Lăeși

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 4619
Mărime: 36.63KB (arhivat)
Publicat de: Chira-Chira Molnar
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: GHEORGHE SARAU, DELIA GRIGORE

Extras din proiect

Spatiu cu legendara traditie culturala, Botosaniul reprezinta si locul unde de-a lungul timpului au convietuit oameni apartinând celor mai diverse etnii.

De departe cea mai numeroasa minoritate etnica din zilele noastre pe acest teritoriu comunitatea de rromi din Botosani, cunoscuta înca din timpuri stravechi a trait alaturi de evrei, rusi, lipoveni, armeni, polonezi, greci etc.

Denumiti cândva de catre un conviv poet, ,,pitoreasca pata de culoare” a orasului, rromii se fac remarcati nu numai prin diferenta de nuanta specifica dar si prin comportament, prin temperamentul lor, în unele privinte diferit de cel al populatiei majoritare.

Rromii din Botosani apartin neamurilor de rromi ursari si laesi , neamuri nomade, sedentarizate spre sfârsitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX.

Având ca meserii de baza fieraritul si lautaria (cântatul la nunti, petreceri) dar si caramidaritul si chiar prelucrarea metalelor pretioase (aur si argint) rromii au reprezentat totdeauna o veriga importanta a vietii economice si sociale a comunitatii locale.

Daca pâna acum 15-20 de ani aceste meserii asigurau o oarecare stabilitate si chiar prosperitate pentru numeroasele familii de rromi, din toate zonele judetului dezvoltarea si modernizarea industriei din ultimii ani a facut ca aceste meserii sa fie mai putin importante astazi, multi rromi trebuind sa se reprofileze în alte domenii si ocupatii.

Dupa cele mai recente estimari în judetul Botosani traiesc peste15000 de rromi din care un numar de 8000 de tineri sub 25 de ani.

Referitor la numarul mare al copiilor din cadrul familiilor de rromi se poate spune ca, desi acestia reprezinta o mândrie a parintilor, se face remarcat si faptul ca devine din ce în ce mai greu, în conditiile transformarilor sociale din ultimii ani, asigurarea unor conditii optime optime de dezvoltare si educatie.

Necesitatile de ordin material si social au condus deasemenea în multe cazuri la renuntarea la modul de viata familial, compact, specific si la adaptarea unor obiceiuri si chiar a portului traditional timpurilor moderne.

Desi multe lucruri s-au schimbat în viata rromilor, limba rromani si multe dintre traditiile vechi, obiceiuri si credinte adânc întiparite în memoria ancestrala a acestei etnii sunt elemente care nu vor dispare niciodata din viata lor.

Ritualul casatoriei si cel al inmormântarii, descântecul, dansul si muzica traditionale, sarbatorile, sfatul si judecata de pace a rromilor sunt câteva elemente care definesc o populatie cu o cultura veche, specifica.

Mai întotdeauna bucuria dansului si sunetul magic al viorii i-a însotit pe rromi, lucruri care au facut sa fie apreciati de catre populatiile cu care au intrat în contact dar mai ales recunoscuti.

Astazi,desi institutiile nationale si interntionale manifesta un interes deosebit pentru îmbunatatirea si ,,integrarea “ rromilor in societate la nivel de comunitati locale înca mai persista prejudecatile, marginalizarea si actiunile cu caracter discriminatoriu, anti-rromi.

Informarea ,educatia populatiei majoritare în spirit moral-civic si tolerant, constientizarea ideii de multiculturalitate sunt câteva elemente care pot conduce la dezvoltarea unei societati normale în pas cu prerogativele unui nou mileniu.

*

Despre rromii laesi, care formeaza marea majoritate a rromilor din Botosani se poate spune ca au reusit sa convietuiasca intr-un mod pasnic cu toate celelalte minoritati si cu populaia majoritara, datorita capacitatii de adaptare la toate cerintele societatii în care convietuiesc dar mai ales caracterului cooperant si deschis caracterisrtic acestui neam.

Preview document

Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 1
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 2
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 3
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 4
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 5
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 6
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 7
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 8
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 9
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 10
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 11
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 12
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 13
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 14
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 15
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 16
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 17
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 18
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 19
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 20
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 21
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 22
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 23
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 24
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 25
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 26
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 27
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 28
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 29
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 30
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 31
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 32
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 33
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 34
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 35
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 36
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 37
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 38
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 39
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 40
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 41
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 42
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 43
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 44
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 45
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 46
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 47
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 48
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 49
Comunitatea de Rromi Lăeși - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Comunitatea de Rromi Laesi.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?