Depresia la adolescenți

Proiect
6.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 23175
Mărime: 107.78KB (arhivat)
Publicat de: Dinu Ciocan
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Beniamin Popa
Punctul de plecare în elaborarea acestei lucrări a fost dorinţa de a surprinde modalitatea în care adolescenţii sunt afectaţi de depresie. Am dorit să analizez problemele emoţionale ale adolescenţilor urmărind cu precădere manifestarea depresiei. Această lucrare îşi propune să demonstreze că prin intermediul unui program de intervenţie bazat pe terapia raţional-emotivă şi comportamentală, precum şi prin intermediul unui program de intervenţie bazat pe terapia comportamentală şi prin intermediul unui program de psihocorecţie a stărilor depresive aplicat pe adolescenţii care au obţinut un scor înalt de depresie vom reuşi să reducem intensitatea acestei emoţii negative disfuncţionale, prin modificarea cogniţiilor iraţionale care sunt prezente în gândirea acestor adolescenţi.

Extras din proiect

INTRODUCERE

Unul din doi adolescenţi din zilele noastre suferă de depresie, iar pe întreaga durată a vieţii fiecare persoană trece cel puţin odată printr-o stare depresivă. Cercetările arată că depresia din timpul copilăriei este devastatoare pentru copii reprezentând una dintre cele mai traumatizante experienţe îndurate de un copil. Faptul acesta este îngrijorător, pentru că depresia determină o întreagă varietate de stări psihologice negative, intense: de la vinovăţie sau scăderea încrederii în sine, până la panică, furie, ură, mânie şi chiar comportamente criminale sau suicidare. Efectele psihologice ale depresiei sunt, în multe situaţii, mai puternice chiar decât cele cauzate de decesul unui părinte. Mulţi dintre copii ajung să aibă chiar probleme de relaţionare pe termen lung, tulburări de vorbire, astm sau migrene, în timp ce copiii care nu trec prin perioade depresive au în general o stare de sănătate mai bună, cu 30 până la 35%. Efectele negative ale depresiei pot avea urmări chiar şi după ce trece perioada adolescenţei, când aceştia devin adulţi.

Punctul de plecare în elaborarea acestei lucrări a fost dorinţa de a surprinde modalitatea în care adolescenţii sunt afectaţi de depresie. Am dorit să analizez problemele emoţionale ale adolescenţilor urmărind cu precădere manifestarea depresiei.

Această lucrare îşi propune să demonstreze că prin intermediul unui program de intervenţie bazat pe terapia raţional-emotivă şi comportamentală, precum şi prin intermediul unui program de intervenţie bazat pe terapia comportamentală şi prin intermediul unui program de psihocorecţie a stărilor depresive aplicat pe adolescenţii care au obţinut un scor înalt de depresie vom reuşi să reducem intensitatea acestei emoţii negative disfuncţionale, prin modificarea cogniţiilor iraţionale care sunt prezente în gândirea acestor adolescenţi.

Efectele depresiei sunt dezorganizatoare pentru adolescent, în sensul în care influenţează calitatea adaptării ulterioare, deci trebuie acţionat în consecinţă şi luate măsuri de susţinere psihologică a adolescentului în timpul unui asemenea eveniment pentru a-l ajuta pe acesta să depăşească perioada aceasta depresivă cu efecte cât mai puţin traumatizante pentru el.

CAPITOLUL I

FUNDAMENTARE TEORETICĂ

1. DEPRESIA ÎN PERIOADA ADOLESCENŢEI

1.1. Depresia – definiţie.

Orice slăbire trecătoare sau durabilă a stării de dispoziţie afectivă sau a tonusului psihic este considerată o depresie.

Depresia este o tulburare a dispoziţiei care determină copilul şi adolescentul să se simtă trist sau să fie irascibil o perioadă lungă de timp. O persoană tânără care este deprimată nu se mai bucură la şcoală, la joacă şi în compania prietenilor şi poate fi lipsită de energie sau poate avea alte simptome. Ca şi la adult, simptomele depresiei variază de la uşoare la severe şi de la o persoană la alta. Depresia poate dura o perioadă lungă de timp şi poate avea o evoluţie ciclică, cu perioade de boală urmate de perioade fără semne de boală. Depresia cronică, forma medie denumită şi distimie, apare atunci când un copil se simte înfrânt cea mai mare parte a timpului, timp de un an sau mai mult. Atât forma medie cât şi forma gravă a depresiei poate fi tratată cu eficienţă.

Până de curând se credea că numai adulţii suferă de depresie în timp ce copiii şi adolescenţii nu. Acum se ştie că până şi copiii mici pot avea forme grave de depresie ce necesită tratament pentru vindecare. Oricum, simptomele depresiei la copil şi adolescent sunt greu de recunoscut. Simptomele variază de la plictiseală la dureri abdominale şi pot fi confundate cu simptome ale altor afecţiuni. Mulţi copii şi adolescenţi care suferă de depresie nu primesc tratament adecvat pentru că simptomatologia nu este recunoscută. Variaţii ale stării sufleteşti şi schimbări emoţionale cauzate de depresie pot trece neobservate, considerate neimportante sau atribuite creşterii normale. www.sfatulmedicului.ro

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), reuniţi la Bucureşti, la lucrările celei de-a 55-a reuniuni a Comitetului Regional pentru Europa, s-au arătat îngrijoraţi de creşterea numărului depresiilor şi a sinuciderilor în rândul copiilor. Astfel, depresiile sunt în creştere în 30 din cele 52 de ţări membre ale OMS din Europa. La grupa de vârstă 12-17 ani, depresia afectează 4-5 la sută dintre subiecţi, în timp ce la tinerii de 19 ani ajunge până la 9 la sută. Cazuistica depresiei este strâns legată de cea a sinuciderii. Din cele zece ţări din lume cu o rată înaltă a suicidului, nouă sunt în Europa.

Considerată altădată drept o problemă specifică vârstei adulte, depresia a devenit astăzi o stare obişnuită pentru mulţi adolescenţi - şi preadolescenţi. Cercetătorii şi specialiştii recunosc acum faptul că depresia apare frecvent la copii şi la adolescenţi. (Evans, Reinhart & Succop, 1980; French & Berbin, 1979)

Multă vreme, s-a considerat că un copil nu poate fi depresiv, din singurul motiv că evoluţia sa nu este încă încheiată. Din aceleaşi motive, se credea că depresia este rară în adolescenţă, mai ales pentru că exista ideea potrivit căreia criza adolescentină este unica răspunzătoare pentru o trăire dureroasă care constituie aspectul ei original, fiind totodată şi un factor de maturizare. Pe scurt, era „normal” ca adolescentul „să nu se simta bine în propria-i piele”.

Depresiile copilului şi adolescentului au început să fie recunoscute de aproximativ treizeci de ani încoace. Astfel, adolescenţii secolului nostru se confruntă cu o serie de circumstanţe dificile care ţin de situaţia de acasă şi de cea de la şcoală, care se suprapun peste particularităţile vârstei, cu dificultăţile inerente de maturizare şi de dezvoltare a identităţii şi cu o serie de probleme comunitare cum ar fi creşterea consumului de droguri, lipsa perspectivei de obţinere a unui loc de muncă, etc.

Astfel, orice slăbire trecătoare sau durabilă a stării de dispoziţie afectivă sau a tonusului psihic este considerată depresie. Depresia poate fi psihică, somatică sau psihosomatică (A. Porot, apud Enachescu, 2005). Depresia nu este în mod obligatoriu o stare patologică, ci este în primul rând o stare de dispoziţie afectivă a omului, fie în raport cu circumstanţele cotidiene, fie în raport cu variaţiile ciclice ale naturii persoanei sale.

Conform DSM-IV- TR, 2000, elementul esenţial al episodului depresiv major îl constituie o perioadă de cel putin 2 săptămâni în cursul căreia există, fie dispoziţie depresivă, fie pierderea interesului sau plăcerii pentru aproape toate activităţile. La copii şi adolescenţi, dispoziţia poate fi mai curând iritabilă sau capricioasă decât tristă sau abătută. Acest tablou clinic trebuie să fie diferenţiat de patternul de iritabilitate al „copilului răsfăţat” când este frustrat. Simptomele de nucleu ale unui episod depresiv major sunt aceleaşi la copii şi adolescenţi, deşi există date care sugerează că proeminenta simptomelor caracteristice se schimbă cu etatea.

Diagnoza precisă a depresiei în copilărie e realizată greu datorită simptomelor larg divergente din această categorie. Simptomele clinice sunt în funcţie de domenii şi adesea sunt diferite de figura clinica a adulţilor depresivi. Unii cercetători susţin că procesul depresiv se manifesta în trei feluri:

1. Fantezia - temele depresive sunt demonstrate în visele unor jocuri spontane sau sunt smulse prin testele proiective. Fantezia este prezentă la aproape toţi copiii diagnosticaţi cu reacţii depresive.

2. Expresiile verbale - depresia este evidentă în vorbirea fără speranţă, suicid, a fi fără valoare, neiubit, inatractiv.

Preview document

Depresia la adolescenți - Pagina 1
Depresia la adolescenți - Pagina 2
Depresia la adolescenți - Pagina 3
Depresia la adolescenți - Pagina 4
Depresia la adolescenți - Pagina 5
Depresia la adolescenți - Pagina 6
Depresia la adolescenți - Pagina 7
Depresia la adolescenți - Pagina 8
Depresia la adolescenți - Pagina 9
Depresia la adolescenți - Pagina 10
Depresia la adolescenți - Pagina 11
Depresia la adolescenți - Pagina 12
Depresia la adolescenți - Pagina 13
Depresia la adolescenți - Pagina 14
Depresia la adolescenți - Pagina 15
Depresia la adolescenți - Pagina 16
Depresia la adolescenți - Pagina 17
Depresia la adolescenți - Pagina 18
Depresia la adolescenți - Pagina 19
Depresia la adolescenți - Pagina 20
Depresia la adolescenți - Pagina 21
Depresia la adolescenți - Pagina 22
Depresia la adolescenți - Pagina 23
Depresia la adolescenți - Pagina 24
Depresia la adolescenți - Pagina 25
Depresia la adolescenți - Pagina 26
Depresia la adolescenți - Pagina 27
Depresia la adolescenți - Pagina 28
Depresia la adolescenți - Pagina 29
Depresia la adolescenți - Pagina 30
Depresia la adolescenți - Pagina 31
Depresia la adolescenți - Pagina 32
Depresia la adolescenți - Pagina 33
Depresia la adolescenți - Pagina 34
Depresia la adolescenți - Pagina 35
Depresia la adolescenți - Pagina 36
Depresia la adolescenți - Pagina 37
Depresia la adolescenți - Pagina 38
Depresia la adolescenți - Pagina 39
Depresia la adolescenți - Pagina 40
Depresia la adolescenți - Pagina 41
Depresia la adolescenți - Pagina 42
Depresia la adolescenți - Pagina 43
Depresia la adolescenți - Pagina 44
Depresia la adolescenți - Pagina 45
Depresia la adolescenți - Pagina 46
Depresia la adolescenți - Pagina 47
Depresia la adolescenți - Pagina 48
Depresia la adolescenți - Pagina 49
Depresia la adolescenți - Pagina 50
Depresia la adolescenți - Pagina 51
Depresia la adolescenți - Pagina 52
Depresia la adolescenți - Pagina 53
Depresia la adolescenți - Pagina 54
Depresia la adolescenți - Pagina 55
Depresia la adolescenți - Pagina 56
Depresia la adolescenți - Pagina 57
Depresia la adolescenți - Pagina 58
Depresia la adolescenți - Pagina 59
Depresia la adolescenți - Pagina 60
Depresia la adolescenți - Pagina 61
Depresia la adolescenți - Pagina 62
Depresia la adolescenți - Pagina 63
Depresia la adolescenți - Pagina 64
Depresia la adolescenți - Pagina 65
Depresia la adolescenți - Pagina 66
Depresia la adolescenți - Pagina 67
Depresia la adolescenți - Pagina 68
Depresia la adolescenți - Pagina 69
Depresia la adolescenți - Pagina 70
Depresia la adolescenți - Pagina 71
Depresia la adolescenți - Pagina 72
Depresia la adolescenți - Pagina 73
Depresia la adolescenți - Pagina 74
Depresia la adolescenți - Pagina 75
Depresia la adolescenți - Pagina 76
Depresia la adolescenți - Pagina 77
Depresia la adolescenți - Pagina 78
Depresia la adolescenți - Pagina 79
Depresia la adolescenți - Pagina 80
Depresia la adolescenți - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Depresia la Adolescenti.doc

Alții au mai descărcat și

Depresia

Cap.1 Rezumat Am ales lucrarea cu titlul “Depresia”, unde am si exemplificat cu ajutorul studiilor de caz, depresia in cazul dependentilor de...

Abordări psihoterapeutice de scurtă durată în tratamentul depresiei reactive

INTRODUCERE Se întâmplă poate să ne atragă atenţia o serie de anunţuri care ne prezintă cursuri, conferinţe sau sesiuni dedicate comunicării,...

Fenomenul Depresiei în Cotidian

INTRODUCERE Interactionam zilnic si ne confruntam cu diferite stari afective, printre care se prezintă și un fenomen cotidian precum este...

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate

1. Introducere Foarte puţine cupluri anticipează, atunci când se căsătoresc, că mariajul lor poate fi ameninţat, într-o bună zi, de probleme...

Comportament deviant la adolescenți - cauze

INTRODUCERE În complexitatea situaţiilor de viaţă în care este permanent implicat subiectul uman, acesta se manifestă nu doar ca o simplă...

Sigmund Freud și psihanaliza

Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al scolii psihologice de psihanaliza. Principalele teorii ale acestei scoli...

Tradițiile Românești ale Analizei Psihologice

CAPITOLUL I Conceptul de roman de analiză psihologică Pentru a se orienta în hăţişurile unei specii literare atât de complexe şi nesupuse nici...

Te-ar putea interesa și

Aspirația profesională și sistemul de valori la adolescenți

ARGUMENT Structura si afirmarea personalitatii umane reprezinta un proces amplu, complex, cu numeroase determinari, în care sistemul aspirational...

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Probleme Psihologice la Copiii cu Părinții Plecați la Muncă în Străinătate

INTRODUCERE Migraţia părinţilor în căutarea unui loc de muncă care să aducă stabilitate materială familiei este unul dintre procesele sociale care...

Stările depresive în raport cu extraversiune - introversiune la diferite etape de vârstă

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate În ultimele decenii s-a constat frecvenţa fenomenului psihopatologic în practica clinică – depresia....

Depresia - tristețea patologică

Depresia reprezintă starea mentală caracterizată prin tristeţe patologică, autodevalorizare, dezinteres, anxietate, descurajare profundă şi...

Suicidul la Adolescenți

Introducere În această lucrare îmi propun să tratez problema suicidului la adolescenţi din trei perspective, si anume: a) aspecte generale...

Studiu de Caz - Depresia

Depresia constituie o maladie mentală caracterizată printr-o modificare profundă a stării timice, a dispoziției, în sensul tristeţii, al suferinţei...

Abuzul Emoțional și Depresia la Adolescență

Introducere Cei mai mulţi parinţi consideră că abuzul împotriva copilului este reprezentat de violenţa fizică, sexuală şi/sau de neglijarea...

Ai nevoie de altceva?