Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 21229
Mărime: 137.82KB (arhivat)
Publicat de: Patricia Marton
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. dr. Aurel Stan
Proiectul a fost prezentat la Univesitatea Alexandru Ion Cuza Iasi in cadrul Facultati de Psihologie

Cuprins

  1. 1.Introducere 3
  2. 2.Cadru teoretic 5
  3. 2.1.Divortul 5
  4. 2.2.1.Dimensiunile divortului 5
  5. 2.1.1.1.Impactul schimbarilor sociale asupra ratei divorturilor. 5
  6. 2.1.1.2.Efectul experientei de viata si al alegerilor personale asupra ratei divorturilor 7
  7. 2.1.2.Definirea divortului 8
  8. 2.1.3.Cauzele unui proces de divort 12
  9. 2.1.4.Consecintele divortului 13
  10. 2.1.5.Mecanisme de coping implicate in procesul de divort 15
  11. 2.1.5.1.Diferente de varsta si gen in comportamentele de coping 15
  12. 2.1.5.2.Diferente de varsta si gen in adaptarea la divort 19
  13. 2.2.Depresia 22
  14. 2.2.1.Prevalenta depresiei 22
  15. 2.2.2.Diagnosticarea depresiei 22
  16. 2.2.3.Cauzele depresiei 24
  17. 2.2.4.Elemente specifice culturii in depresie 25
  18. 2.2.5.Elemente specifice genului in depresie 25
  19. 2.2.6.Elemente specifice etatii in depresie 28
  20. 2.2.7.Depresia si statutul marital 29
  21. 2.2.8.Tratarea depresiei 29
  22. 3.Obiectivele si ipotezele cercetarii 31
  23. 3.1.Obiectivele cercetarii 31
  24. 3.1.Ipotezele cercetarii 32
  25. 4.Metodologia cercetarii 34
  26. 4.1.Subiecti 34
  27. 4.2.Instrument de investigare 34
  28. 4.3Procedura de lucru 36
  29. 5.Rezultatele cercetarii si interpretarea acestora 37
  30. 5.1.Prezentarea si analiza datelor 37
  31. 5.2.Interpretarea rezultatelor 56
  32. 6.Concluziile si implicatiile cercetarilor in practica psihologica 65
  33. 6.1.Concluziile cercetarii 66
  34. 6.2.Implicatiile practice ale lucrarii 67
  35. 6.3.Limitele cercetarii 67
  36. 6.4.Directii viitoare de cercetare 68
  37. 7.Bibliografie 69
  38. 8.Anexe 73

Extras din proiect

1. Introducere

Foarte puţine cupluri anticipează, atunci când se căsătoresc, că mariajul lor poate fi ameninţat, într-o bună zi, de probleme majore, care să se finalizeze prin divorţ. Aceasta, în condiţiile în care majoritatea căsniciilor se confruntă, la un moment dat, cu probleme de cuplu. Diferenţa constă în aceea că unele dintre ele sunt capabile sa rezolve singure aceste probleme sau cu ajutorul prietenilor, rudelor sau specialiştilor, iar altele decid sa divorţeze.

Cercetările (Broman, 2002) arată că persoanele căsătorite se gândesc adesea la posibilitatea divorţului, chiar dacă nu şi materializează ideea. Astfel:

-părinţii se gândesc la posibilitatea unui divorţ mai frecvent decât o fac cei care nu au copii;

-cei care se plâng de propriul mariaj se gândesc de 2,3 ori mai mult la soluţia divorţului;

-există o probabilitate de 2,46 ori mai mare pentru persoanele care s-au gândit să divorţeze de partener ca, după trei ani, să fie divorţate;

-persoanele cu o satisfacţie maritală scăzută sunt de două ori mai probabil sa divorţeze;

-cei care sunt trişti, adesea, din cauza mariajului, sunt de 1,58 ori mai probabil să divorţeze.

Aproximativ 90% din cei care se gândesc sa intenteze un proces de divorţ recurg, în final, la acesta.

Sociologul Jean Veevers, citat de Bird & Melville (1994), este de părere că divorţul a devenit un eveniment „normal", pe care îl experimentează majoritatea cuplurilor, direct sau indirect, într-un anumit moment al existenţei lor. Unele persoane îl trăiesc prin traume emoţionale severe, altele îl descriu ca pe un episod neplăcut din viaţă, de scurtă durată (rezultatele studiilor lui Albrecht, din 1980, evocă acest fapt), existând şi o a treia categorie, care îi recunoaşte efectele pozitive (persoaneie divorţate, participante la studiul lui Brown, Feldberg, Fox & Kohen, din 1976, au descris divorţul ca pe o experienţă fortifianta. care le-a crescut independenţa personală, le-a oferit un nou sens al competenţei şi al controlului, le-a îmbunătăţit relaţiile cu copiii şi le-a oferit posibilitatea de a-şi dezvolta propriile interese).

Mulţi ani, femeile au fost cele avantajate în cadrul unui proces de divorţ şi aceasta pentru a balansa faptul că lumea în care trăiau era o „lume a bărbaţilor". în mod tradiţional, femeia era considerată sexul slab, sexul ce trebuia protejat. în prezent, însă. lucrurile s-au schimbat: divorţul a devenit un „câmp de luptă", în care femeia nu mai deţine, în totalitate, puterea, iar bărbatul nu pierde, automat, tot. Cu toate acestea, femeile sunt mai optimiste în ceea ce priveşte disoluţia maritală şi experienţa divorţului decât bărbaţii (Kitson & Holmes, 992). Este adevărat, însă, că tot femeile prezintă, în număr mai mare decât bărbaţii, distres şi tulburări de sănătate, în urma experimentării divorţului (Kitson & Holmes, 1992).

Realitatea arată că bărbaţii sunt mai rezistenţi la presiunea psihologică şi consecinţele unui divorţ şi că femeile au reacţii opuse. Bărbatul ignoră ceea ce i-a oferit femeia de lângă el, alături de care a fost, cândva, fericit, pentru că ar fi „nedemn" pentru el să se considere prizonierul trecutului. El se proiectează în viitor cu aceeaşi uşurinţa cu care îşi uită trecutul. Femeia, în schimb, nu are resorturi psihologice asemănătoare. Ea este fixată în trecutul relaţiei şi mai puţin dispusă să scruteze viitorul singurătăţii sale. Ea lucrează, mai curând, cu valorile prezentului şi adoptă, de regulă, o atitudine defensivă. Din această perspectivă, femeile par candidate mai probabile la depresie. Nu este, însă, cazul tuturor femeilor: femeile agresive nu gândesc asemănător celor resemnate. Ele pun capcane, obstacole, emit revendicări în calea bărbaţilor care pleacă. Vor să distribuie, în mod egal, efectele tensiunii sau, dacă se poate, să le transfere, în totalitate, acestora, evitând, în acest fel, depresia.

In ceea ce priveşte tinerii, se pare că aceştia trec mai uşor peste un divorţ. Jean Veevers (1991) este de părere că, atunci când persoana implicată este tânără, şi adaptarea la divorţ se realizează mai bine.

O posibilă explicaţie pentru constatarea lui Veevers este aceea că persoanele tinere nu stăpânesc, cognitiv, aria implicaţiilor unei căsătorii. în lipsa unei educaţii minimale despre ceea ce semnifică, o dată cu căsătoria, aria de responsabilităţi emergente în timp, căsătoria pare un joc format numai din „sancţiuni premiale": iubire, bunuri, pe care, eventual, le dobândesc prin darurile de căsătorie de la părinţi sau naşi. Pentru că nu sunt deprinşi să ..gândească individual", tentaţia de a „gândi în doi" este mai puternică. Nici soţul, nici soţia nu iau în calcul posibilitatea despărţirii. La instalarea „gândirii comune", de după acomodarea celor două personalităţi în formare, spectrul răului este alungat conştient pentru că ar putea imacula proiectele optimiste şi, întrucât această posibilitate nu este conştientizată, apariţia divergenţelor conduce direct la sfârşitul despre care discutăm: divorţul. Uşurinţa cu care s-a întemeiat o căsătorie este direct proporţională cu uşurinţa cu care se decide divorţul. în acest sens. tinerii trec mai uşor peste acest moment tensionant din viaţă.

La persoanele mai mature, cu ceva experienţă de viaţă sau / şi în căsătorie, tendinţele se manifestă diferit. Acestea au experimentat atât „gândirea în comun", cât şi „gândirea individuală", au rulat ipoteze, au propus şi realizat compromisuri, cu alte cuvinte, au încercat să se adapteze una cu cealaltă, poate chiar au reuşit. Mai mult decât atât, dacă, înainte de 1990, era mai simplu şi mai firesc să ai strictul necesar pentru comfortul familial (însemnând casă, maşină, un serviciu onest, prieteni de aceeaşi condiţie), în zilele noastre, un divorţ înseamnă distrugerea acestei sume de rechizite, obligatorii pentru o viaţa familială decentă. Durata căsătoriei ar trebui să conducă la o anume stare de maturitate relativă faţă de posibilitatea divorţului. In acest sens, este posibil ca persoanele mai mature să treacă mai greu peste un proces de divorţ.

Date fiind cele prezentate mai sus, mi s-a părut interesant de investigat în ce măsură depresia, ca modalitate de adaptare la divorţ, se manifestă diferit, în funcţie de genul, respectiv, vârsta persoanei implicate.

2. Cadru teoretic

2.1. Divorţul

2.1.1.Dimensiunile divorţului

Doar 1 din 10 mariaje începute în anii 1900 a sfârşit prin divorţ. Majoritatea disoluţiilor maritale se datorau morţii unuia dintre parteneri. începând de la mijlocul anilor 1970, numărul căsătoriilor sfârşite prin divorţ a crescut considerabil, întrecându-1 chiar pe cel al mariajelor întrerupte datorită morţii (Cherlin, 1993). Este interesant de notat faptul că, începând din 1986, rata divorţurilor a crescut considerabil în ţările industrializate, cu excepţia Italiei si Japoniei, ceea ce sugerează că instabilitatea relativă a căsătoriilor moderne este influenţată de schimbările care au loc pe plan social, precum şi de perturbările produse în stilul de viaţă (Sorrentino, 1990).

Este de notat faptul că statisticile arată câte cupluri sunt, legal, divorţate, dar nu şi câte cupluri sunt eşuate. Din nefericire, şi procentul căsătoriilor fericite este în continuă scădere. O cercetare realizată în SUA, în anul 2000, arată că, dacă, in 1976, 54% dintre persoane declarau că sunt fericite în căsnicie, în 1996, doar 38 % şi-au exprimat satisfacţia în ceea ce priveşte propriul mariaj.

Preview document

Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 1
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 2
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 3
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 4
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 5
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 6
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 7
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 8
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 9
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 10
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 11
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 12
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 13
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 14
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 15
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 16
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 17
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 18
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 19
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 20
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 21
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 22
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 23
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 24
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 25
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 26
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 27
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 28
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 29
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 30
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 31
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 32
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 33
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 34
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 35
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 36
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 37
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 38
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 39
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 40
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 41
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 42
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 43
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 44
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 45
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 46
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 47
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 48
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 49
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 50
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 51
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 52
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 53
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 54
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 55
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 56
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 57
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 58
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 59
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 60
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 61
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 62
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 63
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 64
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 65
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 66
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 67
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 68
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 69
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 70
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 71
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 72
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 73
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 74
Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Diferente de Gen si Varsta in Depresia la Persoanele Divortate.doc

Alții au mai descărcat și

Aportul psihoterapiei cognitiv-comportamentală la ameliorarea și îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților cu tulburări depresive

INTRODUCERE În societatea contemporană, omul este martorul unor schimbări socioculturale intense. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem expuşi unor...

Colaborarea dintre Părinți și Educatori în Corectarea Tulburarilor de Limbaj la Copil

ARGUMENT Motto: „Faptul că aveţi un copil nu vă face părinte, precum faptul că aveţi un pian, nu vă face pianist.” Mihail Levine Pentru a fi un...

Depresia la adolescenți

INTRODUCERE Unul din doi adolescenţi din zilele noastre suferă de depresie, iar pe întreaga durată a vieţii fiecare persoană trece cel puţin odată...

Percepția socială a familiei, căsătoriei și divorțului

REZUMAT Prin prezenta cercetare ne-am propus sa analizam perceptia sociala asupra familiei, casatoriei si divortului de catre tinerii...

Atitudinea cadrelor didactice fata de integrarea elevilor cu dizabilități

Introducere În decursul istoriei, problematica educării copiilor care învață mai greu a fost abordată în diverse moduri de către școală și...

Particularitățile Individuale a Soților Divorțați

Familia este celula de baza a societatii care uneste consortii printr-o serie de "drepturi si obligatiuni", conferindu-le statute sociale bine...

Tulburarea de Stres Post - Traumatic

Definitie Tulburarea de stres post traumatic se caracterizeaza prin reexperientierea unui eveniment traumatic extrem, acompaniata de simptome de...

Traumele familiale - Separarea membrilor prin divorț

Dintre toate fenomenele manifestate în familii, divorțul este unul care afectează echilibrul psiho-emoțional al membrilor ei, în special al...

Te-ar putea interesa și

Depresia

Cap.1 Rezumat Am ales lucrarea cu titlul “Depresia”, unde am si exemplificat cu ajutorul studiilor de caz, depresia in cazul dependentilor de...

Fenomenul Depresiei în Cotidian

INTRODUCERE Interactionam zilnic si ne confruntam cu diferite stari afective, printre care se prezintă și un fenomen cotidian precum este...

Psihologia Adolescenței și a Vârstei Adulte

1. Adolescenta: introducere 1.1 Definitii ale adolescentei Despre adolescenta s-a scris foarte mult, fara a se gasi însa explicatii...

Ai nevoie de altceva?