Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 18128
Mărime: 72.92KB (arhivat)
Publicat de: Anda Dorli Rus
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. SUMAR
  2. 1. Fenomenul globalizarii
  3. 1.1. Globalizarea ca expansiune a dominatiei si dependentei
  4. 1.2. Globalizarea ca interdependenta în crestere la nivel mondial
  5. 1.3. Globalizarea ca omogenizare a lumii
  6. 2. Turcia contemporana si pericolul islamist
  7. 2.1. Proliferarea curentelor islamiste în rândul populatiei musulmane
  8. 2.2. Gândirea Selefita
  9. 2.3. Islamul Politic
  10. 2.4. Actiune la nivel european
  11. 3. Cazul românesc
  12. 3.1. Posibile riscuri pentru siguranta nationala a României
  13. 3.2. Activitatea de combatere a terorismului fundamentalist-islamic arab în România
  14. 3.3. În loc de concluzie
  15. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

1. Fenomenul globalizarii

P. Worsley afirma ca "pâna în zilele noastre societatea umana nu a existat", însemnând ca doar astazi putem vorbi de forme ale asocierii care se raspândesc în întreaga lume, în sensul în care pâna acum niciodata nu s-au aflat pe scena totii actorii posibili. Într-un fel, posibilitatea unei singure societati umane mondiale a existat din totdeauna, dar ocazia nu a aparut decât acum. Lumea a devenit în aspectele importante un singur sistem social, ca rezultat al dezvoltarii legaturilor de interdependenta care afecteaza acum pe fiecare dintre noi. Sistemul global nu este doar un mediu în interiorul caruia se dezvolta si evolueaza societatile particulare. Legaturile sociale, economice si politice care traverseaza granitele dintre state conditioneaza în mod decisiv soarta celor care traiesc în fiecare din ele. Termenul general folosit pentru a caracteriza aceasta interdependenta crescânda a societatii umane este acela de globalizare.

Fenomenul globalizarii reprezinta etapa viitoare a procesului general de dezvoltare politico-economica si culturala a omenirii. Pentru moment este dificil sa vorbim cu oarecare certitudine despre efectele de lunga durata ale procesului de globalizare asupra comunitatii internationale dar, chiar si acum, este clar ca procesul de globalizare are atât un impact pozitiv, cât si unul negativ. Partea pozitiva a acestui proces este ca va asigura circulatia informatiei si va spori interactiunea dintre tari, care la rândul ei deschide noi posibilitati pentru dezvoltarea civilizatiei umane, îndeosebi în sfera economica. Intensificarea schimburilor comerciale, investitionale si tehnologice între diferite regiuni, facilitarea contactelor interumane, familiarizarea cu culturile altor popoare sunt, cu siguranta, benefice pentru omenire.

Pe de alta parte, odata cu aceasta, globalizarea comporta si noi provocarii, carora omenirea trebuie sa le faca fata. Multe pericole au un caracter regional sau chiar planetar: catastrofe ecologice si tehnologice, criminalitatea transnationala, terorismul international etc.

Expansiunea necontrolata a unor modele culturale de calitate îndoielnica aduce un prejudiciu traditiilor nationale si culturale ale popoarelor, amenintând originalitatea lor. Intensificarea procesului de globalizare prezinta si unele pericole pentru economiile nationale. În acelasi timp, din cauza distribuirii neuniforme ale avantajelor globalizarii, aspectele negative ale acestui proces se vor rasfrânge negativ în special asupra tarilor în curs de dezvoltare, astfel încât acestea ar putea ramâne departe de progres sau chiar în afara lui.

Cresterea interdependentei în relatiile internationale generata de globalizare aduce si noi aspecte ale notiunii de "securitate nationala si internationala". astfel creste numarul factorilor externi care influenteaza functionarea stabila a societatii. Starea securitatii internationale influenteaza din ce în ce mai mult posibilitatea de garantare a securitatii nationale. De aceea, mentinerea stabilitatii la nivel global, acordarea asistentei în crearea unor astfel de mecanisme internationale ce ar asigura o dezvoltare durabila si echilibrata, va deveni o prioritate si una din principalele probleme pentru comunitatile regionale.

Totusi, exista opinii conform carora fenomenul globalizarii nu ar fi unul nou si necunoscut omenirii. Bazele sistemului economic global au fost puse odata cu descoperirile geografice, dezvoltarea transporturilor si telecomunicatiilor, a întregii economii mondiale. Ceva similar cu ceea ce numim astazi globalizare a avut loc si înainte de primul razboi mondial, când lumea a fost împartita între marile puteri, devenind astfel mai omogena si mai usor de dirijat. Primul si al doilea razboi mondial, revolutiile ce le-au urmat, la fel ca si procesul de decolonizare au încetinit putin procesul de globalizare a economiei mondiale. Astazi, în schimb, aceasta este una dintre problemele de pe ordinea de zi a politicienilor si politologilor.

Putem concluziona ca, mai întâi de toate, globalizarea este un proces geoeconomic si mai apoi geopolitic si geocultural. Acest proces nu este numai o apropiere, o integrare a economiilor mai multor tari. Se schimba caracteristicile calitative ale acestor economii, care se transforma din niste sisteme închise în elemente ale unui sistem mondial. Astfel, se schimba însusi notiunea de "economie nationala".

Institutia economica de baza devine corporatia transnationala, care îsi amplaseaza fabricile si îsi comercializeaza produsele acolo unde îi este mai convenabil, fara a lua în considerare existenta granitelor. Din aceasta cauza are loc aprofundarea procesului de diviziune internationala a muncii, iar în cadrul unui singur stat, fie si dezvoltat, apare "economia dubla", apar "enclavele înfloritoare", "regiuni donatoare", "regiuni creditabile". În replica, regiuni întregi se transforma în furnizori de materie prima si piete de desfacere pentru corporatiile transnationale, fara a-si mai dezvolta productiile proprii.

Preview document

Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 1
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 2
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 3
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 4
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 5
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 6
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 7
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 8
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 9
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 10
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 11
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 12
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 13
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 14
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 15
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 16
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 17
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 18
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 19
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 20
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 21
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 22
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 23
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 24
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 25
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 26
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 27
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 28
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 29
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 30
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 31
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 32
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 33
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 34
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 35
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 36
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 37
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 38
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 39
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 40
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 41
Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Extremismul Religios - Studiu de Caz Turcia.doc

Alții au mai descărcat și

Terorismul sinucigaș

TERORISMUL SINUCIGAŞ Moto: „Lumea mileniului trei se confruntă cu o masă amorfă de profesionişti fanatizaţi care operează în celule mici, ieşind...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Psihologia Judiciară

Capitolul I. Psihologia juridică - ştiinţă şi practică „Viitorul psihologiei este corelat cu viitorul lumii şi cu posibilitatea de a obţine o...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?