Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 27060
Mărime: 834.98KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pravitchi Galina
UNIVERSITATEA DE STAT A MOLDOVEI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI CATEDRA PSIHOLOGIE

Cuprins

  1. Cuprins
  2. INTRODUCERE 4
  3. CAPITOLUL I. Delimitări conceptuale 9
  4. 1. Educația morală în cadrul personalității 9
  5. 1.1 Definirea conceptului de educaţie morală 9
  6. 1.2 Obiectivele educaţiei morale 10
  7. 1.2.1 Conştiinţa morală 10
  8. 1.2.2 Conduita morală 12
  9. 1.3 Strategiile educaţiei morale 13
  10. 1.3.1 Factorii educaţiei morale 13
  11. 1.3.2 Constructele şi procedeele educaţiei morale 16
  12. 1.3.3 Metodele de educaţie morală 17
  13. 1.4 Evaluarea educaţiei morale 19
  14. 2. Valorile morale și personalitatea adolescenților 20
  15. 2.1 Adolescenţa 20
  16. 2.1.1 Caracteristicele proprii și distinctive ale adolescenţei 20
  17. 2.1.2 Formarea identității morale la adolescenți 21
  18. 2.1.3 Mediul familial în dezvoltarea sistemului de valori morale al adolescentului 23
  19. 2.1.3 Influenţa socială a grupului de amici în perioada adolescenţei 25
  20. 2.1.4 Manifestări pozitive şi negative ale conduitei morale a adolescentului 26
  21. 2.2 Formarea voinţei 28
  22. 2.3 Moralitatea şi caracterul 29
  23. 2.4 Rolul atitudinilor în formarea valorilor morale 30
  24. 2.5 Abaterile care au loc în practica educaţiei morale 30
  25. 3. Idealul educațional al vieții 33
  26. 3.1 Tendinţa originalităţii 34
  27. 3.2 Caracterul sintetic, valoric – integrativ şi prospectiv al idealului de viaţă 35
  28. 3.3 Nevoia de ideal 37
  29. 3.4 Identificarea cu modelul 39
  30. 3.5 Etape ale evoluţiei modelelor de viaţă 40
  31. 3.6 Ideal de valoare 41
  32. 4. Nivele si stadii de raţionare morală – teoria lui Kohlberg 41
  33. 4.1Nivel preconvențional 41
  34. 4.2 Nivelul convențional 43
  35. 4.3 Nivelul postconvențional 45
  36. CAPITOLUL II.Metodologia cercetării 48
  37. 1. Ipotezele cercetării 48
  38. 2. Faza constatativă experimentală 48
  39. 3. Faza experimentului propriu-zis 50
  40. 3.1 Subiecții investigați 50
  41. 3.2 Materiale și utilaj utilizate în formarea valorilor morale 51
  42. 3.2.1 Orele de dirigenţie (2 ore) 51
  43. 3.2.2 Ora de literatură (1 oră) 53
  44. 3.2.3 Codul bunelor maniere (2 ore) 53
  45. 4. Faza controlului 55
  46. CAPITOLUL III. Analiza, prelucrarea și interpretarea datelor 56
  47. 1. Faza constructivă 56
  48. 1.1Interpretarea cantitativă 56
  49. 1.2 Interpretarea calitativă 69
  50. 2. Faza experimentală 70
  51. 2.1 Orele de dirigenţie 70
  52. 2.2 Ora de literatură 72
  53. 2.3 Codul bunelor maniere 73
  54. 3. Faza controlului 74
  55. CAPITOLUL IV. CONCLUZII 81
  56. BIBLIOGRAFIE 83
  57. ANEXE 85

Extras din proiect

INTRODUCERE

Cercetările de durată denotă faptul că educaţia morală are impact asupra nivelului de dezvoltare cognitivă a indivizilor. În timp ce rădăcinile sale istorice sunt diverse şi includ preocupările a numeroşi educatori: filozofi, psihologi, susţinătorul ei contemporan este Lawrence Kohlberg.

Morala reprezintă o vastă categorie de principii și norme de viață, reguli de comportamente umane specifice unei societăți la nivelul dezvoltării acesteia. Persoanele de-a lungul vieții își stabilesc anumite reguli de conviețuire în dependență de educație și felul fiecăruia de a se forma și de a fi.

Esenţa educaţiei morale constă în crearea unui cadru adecvat interiorizării componentelor moralei sociale în structura personalităţii morale a copilului, elaborarea şi introducerea profilului moral ținînd cont de normele impuse în societate. Astfel educația morală tinde spre fomarea individului ca subiect moral, subiect ce gândeşte şi acţionează în spiritul cerinţelor şi exigenţelor moralei sociale, a idealului, a valorilor, normelor şi regulilor pe care ea le deţine.

Un ideal moral bine constituit e fundamentul oricărui sistem moral, caracteristic şi definitoriu tendinţei şi opţiunilor comportamentale unei societăţi, cît și latura aliată a tuturor elementelor componente ale acestui sistem moral. El întruchipează perfecțiunea, în care adolescentul e protagonistul propriei dezvoltări morale. Adolescentul însușește condiția sa, se dezvoltă, se (auto)educă și se realizează atît fizic, cît și în mare măsură în plan moral. Acesta tinde continuu spre ideal, indiferent de faptul realității, el urmează calea autodepășirii, el participă activ la autodezvoltare și autovalorizare.

Formarea conduitei și conștinței morale favorizează unul din cele mai complexe planuri în formarea identității morale a adolescentului : se bazează pe acțiuni și deprinderi morale, care abia prin cristalizarea și generalizarea lor se vor structura ca trăsături de ordin moral.

Frumusețea morală se manifestă și angajează adolecentul în aprecierea panoramei acesteia; ce are contribuție majoră pentru perceperea, recepționarea, înțelegerea și totodată stabilirea unui climat armonios și benefic pentru o educație morală superioară.

În procesul formării valorilor morale se va respecta și o anumită gradație specifică particularităților de vîrstă. Concomitent familiarizării adolecentului cu normele morale, se formează emoțiile și sentimentele morale, atitudinile morale, trăsăturile de caracter, convingerile, obișnuințele ce reprezintă obiective esențiale ale sistemului inițial.

Louis Legrand considera conștiința morală ca o cunoaștere a valorilor întipărite în comportamentul persoanei, integrarea implicînd obligația în cazul cînd voința individuală nu se corelează cu valorile. Deci gîndirea operativă a persoanei denotă felul prin care își dirijează propiile acțiuni, valori și conduite ale vieții și tine cont de exemplele pe care le întîmpină zi de zi..

Exemplele pe care le analizeaza si pe acelor maturi se bazează pe însuşirea unor modele ce întruchipează fapte şi acţiuni morale. Efectul pe care il are exemplul asupra lui îl constituie comportamentul celor din jur, iar pe de altă parte, tendinţa spre imitaţia proprie omului, în general. De obicei noi imităm ceea ce corespunde la un moment dat cu preocupările, dorinţele şi aspiraţiile noastre. Și de obicei aceasta imitare preia sau îmbracă o serie de nuanţe, în funcţie de personalitatea celui care preia exemplul, cît şi de situaţia în care acţionează.

Un alt autor Geissler abordează educația morală privind consecințele și problemele fundamentale ale acesteia. Înainte de transmiterea oricărei valori cognitive, a continuțului, adolescentul trebuie să afle că în comportamentul său pătrund necontenit decizii valorice și trecînd prin rațiuni sunt lipsite de consistență și stabilitate. O parte a educației morale trebuie să se rezume la evidențierea valorilor privind deciziile și condițiile unei acceptări sau respingeri diferențiate.

Respectiv pentru ca educația morala să denote un sens valoric, experiența trebuie să fie baza care o constituie în esență.

Adolescentul permanent se confruntă cu luarea unor decizii care deseori influiențează comportamentul acestuia, cît și modul de gîndire în care se accentuează spontanietatea și rapiditatea de care dă dovadă Sunt anumite valori pe care le însușesc sau se conduc și anumite reguli morale pe care le acceptă sau le refuză total. Asta ține de particularitatea de vîrstă și dorinta de a asimila norme de conduită etică constante în timp.

Evaluarea administrată pe o persoană cu valori bine definite reprezintă nucleul avansat al cunoștințelor, deprinderilor și conduitelor spirituale. În ceea ce privește regulile morale, în cazul cînd provin devieri pe marginea unor fundaluri de semnificație valorice, acestea își pierd din funcționalitate și validitate. Exemplu: Cum trebuie un adolescent să însușească o normă morală?; După ce reguli morale trebuie să se conducă spre a se dezvolta ca o personalitate empatică cu un nivel ridicat de inteligență emoțională și cu o ghidare a propriilor gînduri și acțiuni? Adolelescentul trebuie dirijat spre dezvoltarea abilităților de comunicare, prin achiziția unui sistem propriu de valori, prin dezvoltarea strategiilor de rezolvare de probleme și de luare de decizii. Părintele trebuie să comunice cu adolecentul despre sentimentele sale, să-l asculte cînd își exprimă gîndurile și trăirile, să-i acorde atenție cînd are nevoie, să trateze copilul ca o persooană valoroasă, să-l lase să facă alegeri chiar și atunci cînd greșește; să nu-și respingă copilul, acesta are nevoie să fie acceptat ca persoană, aceasta fiind temelia asigurării unei educații morale eficiente.

În toată complexitatea ei, educația morala sprijină persoanele în cauză să obțină performanțe educaționale deosebite și o viață plină de succese, împliniri, armonie însoțită de satisfacții și bucurii spirituale.

Un aspect important al educației morale este povaţa o metoda ce se bazează pe valorificarea experienţei morale a omului, exprimată în proverbe, cugetări, maxime etc., și astfel se formează conştiinţa morala.

Nu doar prin exemple și povețe sau mesajele educative ce vin de la profesori, ne pot impune cerinţe care să orienteze sau să verifice moralitatea, ci maximele, cugetările, proverbele sau aforismele: "Seamănă la tinereţe, ca să ai la bătrîneţe".

Preview document

Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 1
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 2
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 3
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 4
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 5
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 6
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 7
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 8
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 9
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 10
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 11
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 12
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 13
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 14
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 15
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 16
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 17
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 18
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 19
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 20
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 21
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 22
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 23
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 24
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 25
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 26
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 27
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 28
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 29
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 30
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 31
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 32
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 33
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 34
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 35
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 36
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 37
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 38
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 39
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 40
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 41
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 42
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 43
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 44
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 45
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 46
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 47
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 48
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 49
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 50
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 51
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 52
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 53
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 54
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 55
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 56
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 57
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 58
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 59
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 60
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 61
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 62
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 63
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 64
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 65
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 66
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 67
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 68
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 69
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 70
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 71
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 72
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 73
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 74
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 75
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 76
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 77
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 78
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 79
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 80
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 81
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 82
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 83
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 84
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 85
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 86
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 87
Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților - Pagina 88

Conținut arhivă zip

  • Formarea Identitatii Morale si Valorizarea Intrinseca a Adolescentilor.doc

Alții au mai descărcat și

Inteligența Emoțională

Motivaţia alegerii temei Şcoala românească, este încă tributară inteligenţei cognitive. Elevilor nu li se dezvoltă şi alte tipuri de inteligenţe...

Plan de Consiliere pentru Familiile cu Copiii cu CES

“A trata familiile nu este o chestiune ce depinde doar de teorie si tehnica, ci este un act de iubire.” (Nichols & Schwartz) Denumirea...

Inteligența emoțională

Introducere Inteligenţa emoţională a evoluat odată cu omenirea, necesitatea de adaptare, de a face faţă şi de a colabora cu cei din jur, fiind...

Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței

Argument Orice cultură, comunitate sau societate umană este formată dintr-o mulţime de personalităţi, de vârste diferite, care dispun de un sistem...

Plan de consiliere pentru adolescenții cu părinți plecați la lucru în străinătate

Planul de consiliere pentru copiii cu parinti plecati la lucru in strainatate a fost realizat in Scoala cu clasele I – VIII. Nr 5. ”Bogdan Voda”,...

Relația dintre Adolescenți și Părinți Privind Percepția și Dezvoltarea Personalității

ARGUMENT Adolescenţa este perioada unor spectaculoase evoluţii şi transformări psihosomatice şi psihosociale.Este vorba de acele transformări care...

Inteligența Multiplă și Interese Profesionale în Orientarea Școlara a Adolescenților

Rezumat Cercetarea de față și-a propus să evidențieze diferențele referitoare la tipul de inteligență şi interesele profesionale existente în...

Respectul de sine și motivația la adolescenți. Relația cu părinții și necesitatea acesteia

Introducere Actualitatea temei. Copilul este începutul tuturor sensurilor umane, această ființă plăpândă, necesită o tratare delicată și un...

Ai nevoie de altceva?