Perceptia Sociala a Familiei, Casatoriei si Divortului

Imagine preview
(7/10 din 7 voturi)

Acest proiect trateaza Perceptia Sociala a Familiei, Casatoriei si Divortului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 59 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Anitei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Psihologie

Cuprins

CUPRINS
REZUMAT 2
CAPITOLUL I Percetia sociala a familiei, casatoriei si divortului 4
1.1. Familia si casatoria 4
1.1.1. Familia – grup social fundamental. Casatoria – principal izvor al familiei 4
1.1.2. Tipuri de familie 5
1.1.3. Forme alternative ale ale familiei 6
1.1.4. Concubinajul privit juridic 7
1.1.5. Roluri si responsabilitati în familie 8
1.1.6. Principalele functii ale familiei 9
1.1.7. Relatii implicate de familie 10
1.2. Divortul 11
1.2.1. Definirea divortului 11
1.2.2. Etapele disolutiei casatoriei 11
1.2.3. Modificarea atitudinii fata de divort 13
1.2.4. Efectele divortului 14
1.2.5. Evolutia divortialitatii în Europa si România 15
1.3. Valori si atitudini 16
1.3.1. Receptivitate la emotiile celorlalti. Valorizarea relatiilor interpersonale 16
1.3.2. Interactiunea maritala 17
1.3.3. Comunicare 17
1.3.4. Violenta în familie 18
1.3.5. Rolurile de vârsta si sex 18
1.4. Concluzii generale 19
CAPITOLUL II Metodologie 21
2.1. Participanti 21
2.2. Instrumente utilizate 21
2.3. Procedura 21
2.3.1. Variabilele cercetarii 21
2.3.2. Metodele utilizate 22
2.3.2.1. Metoda chestionarului 22
2.3.2.2. Metoda observatiei nestructurate 27
2.3.2.3. Metoda analizei de continut cantitative 28
2.3.3. Masuri de control 29
CAPITOLUL III Chestionarul 29
CAPITOLUL IV Rezultatele cercetarii 32
CAPITOLUL V Concluzii cercetarii 38
BIBLIOGRAFIE 42
ANEXE 43

Extras din document

REZUMAT

Prin prezenta cercetare ne-am propus sa analizam perceptia sociala asupra familiei, casatoriei si divortului de catre tinerii necasatoriti.

Un obiectiv secundar a fost acela de a observa importanta familei in viata tinerilor. Un alt obiectiv a fost de a analiza daca tinerii doresc ca familia sa se bazeze pe iubire reciproca. Alte obiective secundare au fost analizarea preferintelor tinerilor cu privire la casatorie; observarea acordului tinerilor asupra divortului; analizarea impactului divortului parintilor asupra opiniilor tinerilor cu privire la divort; si de asemenea s-a urmarit a se afla daca tinerii sunt constienti de impactul pe care il are divortul parintilor asupra copiilor.

Ipoteza generala a cercetarii a fost: „Perceptia sociala a familiei, casatoriei si a divortului este influentata de sexul tinerilor necasatoriti si de stabilitatea familiei de provenienta”. Ipotezele de cercetare au fost: 1. „Familia ocupa un loc important in viata tinerilor”; 2. „Tinerii doresc ca familia sa fie bazata pe iubire reciproca”; 3. „Tinerii prefera casatoria”; 4. „Tinerii sunt de acord cu divortul”; 5. „Daca parintii tinerilor au divortat, atunci tinerii ar incerca sa aiba o familie fericita pentru a evita divortul”; 6. „Tinerii sunt constienti de impactul divortului asupra copiilor”.

Variabila dependenta pentru ipoteza generala, dar si pentru ipotezele de cercetare a fost “tinerii necasatoriti”. Variabilele independente pentru ipoteza generala au fost “sexul” si “parintii”. Pentru ipotezele de cercetare variabilele independente au fost urmatoarele: “familia”, “iubirea”, “casatoria”, “divort”, “opinii despre divort” si “constientizarea impactului divortului asupra copiilor”.

Metodele utilizate au fost metoda chestionarului si metoda observatiei nestructurate pentru culegerea datelor si metoda analizei de continut ca metoda de prelucrare a datelor.

Am utilizat un design descriptiv transversal.

Subiectii cercetarii noastre au fost alesi in mod aleatoriu din cadrul tinerilor necasatoriti si au participat voluntar. Esantionul a fost format din 57 de subiecti, dintre care 26 de subiecti de sex feminin si 31 de subiecti de sex masculin, 44 de subiecti cu parinti nedivortati si 14 subiecti cu parinti divortati. Paricipantii au avut varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani.

Prin rezultatele obtinute au fost validate ipotezele unu, trei, patru si sase, iar ipotezele doi si cinci au fost infirmate.

CAPITOLUL I. PERCEPTIA SOCIALA A

FAMILIEI, CASATORIEI SI DIVORTULUI

Societatea traditionala impune individului, ca o cale de integrare in comunitate,dar si de împlinire individuala, întemeierea unei familii. Este urmarit traseul parcurs de om de la familia in care se naste pana la familia pe care si-o întemeiaza,fixându-si astfel statutul social. Modelul acesteia este adoptat sau respins in functie de propria experienta de formare dar si de spiritul epocii.Ca institutie familia, confera stabilitate unei societati de aceea este protejata prin legi scrise si nescrise. Statul isi asuma responsabilitatea reglarii relatiilor dintre indivizi in interiorul familiei mai ales in momente cruciale.

1.1 Definirea notiunilor de familie, casatorie si divort.

1.1.1. Familia – grup social fundamental. Casatoria – principal izvor al familiei.

Familia este forma sociala de baza întemeiata prin casatorie, care îi uneste pe soti si pe descendentii acestora (copii si/sau alte rude) prin relatii strânse de natura biologica, prin drepturi si obligatii morale, juridice, economice, spirituale (ideologice si psihologice) si sociale (incluzând pe cele sexuale). Familia este un grup de rude format prin casatorie, sânge sau adoptare care traieste împreuna, desfasoara o activitate economico-gospodareasca comuna

Din punctul de vedere al sociologiei, familia reprezinta “grupul social fundamental, care asigura mentinerea continuitatii biologice a societatii prin procreere, îngrijirea si educarea copiilor, precum si mentinerea continuitatii culturale prin transmiterea catre descendenti a limbii, obiceiurilor, modelelor de conduita”. ,,Familia este cea mai elementara forma de organizare. Fiind prima comunitate de care se ataseaza un individ cât si prima autoritate sub care acesta învata sa traiasca, familia este cea care stabileste valorile fundamentale ale unei societati" sustine Charles Colson

Familia îndeplineste, în raport cu individul si cu societatea, functii fundamentale, accentul punându-se pe ansamblul si natura relatiilor manifestate în grup, ca si pe latura dinamico-functionala care confera specificitate familiei, în raport cu alte forme de comunitate.

Relatiile de familie au un caracter de complexitate ce nu îl mai întâlnim la alte categorii sociale, dat fiind ca, în cadrul relatiilor de familie, apar aspecte morale, psihologice, fiziologice si economice între cei care formeaza comunitatea de viata si interese.

Casatoria, ca principal izvor al familiei, poate fi definita astfel “uniunea liber consimtita între un barbat si o femeie, încheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a întemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii”. Mentionam ca actul juridic prin care se încheie casatoria nu poate fi considerat un contract.

Din aceasta definitie a casatoriei decurg mai multe caractere: este uniunea dintre un barbat si o femeie, este liber consimtita, este monogama, se încheie în formele cerute de lege, are un caracter civil, se încheie pe viata, se întemeiaza pe deplina egalitate în drepturi dintre barbat si femeie si se încheie în scopul întemeierii unei familii.

Casatoria, creând o familie, instituie o noua entitate sociala, care “confera partenerilor statusuri noi (sot/sotie, ginere/nora etc.)” si prilejuieste relatii sociale noi, contribuind la structurarea statusului social al partenerilor, cât si la structurarea societatii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Perceptia Sociala a Familiei, Casatoriei si Divortului.doc

Alte informatii

Acest proiect a fost prezentat in cadrul facultatii de psihologie, Universitatea "Titu Maiorescu" Bucuresti.