Practica Penitenciar Poarta Alba

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Practica Penitenciar Poarta Alba.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 39 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai I. Mihai

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Psihologie

Cuprins

1. Introducere
2. Notiuni teoretice
a. Prezentare generala a Penitenciarului Poarta Alba
b. Obiectul psihologiei judiciare
c. Fenomenul deviantei
d. Analiza psihologica a actului infractional
e. Etiologia actului infractional
f. Privarea de libertate. Consecinte psihologice
3. Partea practica
a. Redactarea instrumentelor utilizate pentru desfasurarea anchetei psihologice
b. Avantajele si dezavantajele utilizarii acestor instrumente
c. Creionarea profilului psihologic a 6 detinuti
d. Concluzii privitoare la subiect
4. Concluzii finale
5. Bibliografie selectiva

Extras din document

1. Introducere

Prezenta lucrare se centreaza in jurul temei libertatii, accentul fiind pus pe motivatia unor persona de a renunta la acest drept si modul acesteia de adaptare in conditiile privarii de libertate.

Libertatea este perceputa, simtita de orice fiinta vie, fiind dorita din momentul nasterii pana in cel al mortii. Am putea spune ca este o necesitate vitala, deoarece s-a observat in nenumarate randuri ca privarea de libertate a vietuitoarelor duce la schimbarea temperamentului, a comportamentului lor, aparitia bolilor, si uneori survine chiar moartea. Acest lucru denota importanta acestei stari spirituale in viata oricarei vietuitoare, dar mai presus in viata omului care este inzestrat cu ratiune si o poate intelege mai bine ca orice alta fiinta vie.

Notiunea de libertate face obiectul framantarilor umane inca din cele mai vechi timpuri, dar cu toate acestea nimeni nu poate sa dea o definitie completa, unanim acceptata de toate popoarele lumii. Daca in cazul vietuitoarelor libertatea se defineste prin conditiile mediului de viata in care traiesc, care, in mod ideal, ar fi aceleasi cu acelea in care au trait inaintasii lor, in cazul oamenilor definirea libertatii tine cont de mult mai multi factori si astfel denota o problematica mult mai fina, mai greu de definit.

In lumea animalelor nu este nevoie de reguli scrise pentru a proteja libertatea fiecarui individ in parte. Fiecare vietuitoare isi urmeaza ciclul natural al vietii fara sa intervina in mod decisiv in viata celorlalte fiinte. Acolo singura lege care guverneaza este cea a supravietuirii, actiunile sangeroase bazandu-se numai pentru satisfacerea unor nevoi vitale cum ar fi: hrana, apa, teritoriu, protejarea si perpetuarea speciei.

In cazul oamenilor, lucrurile stau foarte diferit. Omul, conform conceptiei lui Maslow, in afara de nevoile vitale, de cele de afectiune, afiliere si aparteneta, mai trebuie sa-si satisfaca si nevoia de autorealizare. La nivel ideatic, aceasta nevoie a omului de a se implini este mareata, deoarece prin aceasta nevoie de implinire omul se diferentiaza de regnul animal. Problema apare insa in momentul in care omul incearca sa isi defineasca scopul in viata. De multe ori nu realizam ca scopurile, idealurile noastre intervin si schimba in mod dramatic viata altor persoane, ingradindu-le libertatea. O alta problema care apare este si definirea libertatii. Ce pentru un om inseamna sa fie liber poate sa nu insemne nimic pentru altul, iar pentru o alta persoana poate insemna o ingradire a libertatii sale.

In contemporaneitate abaterea de la norma, de la media sociala se numeste devianta. Fiecare sociatete are normele si regulile ei dupa care aceasta functioneaza. Uneori aceasta abatere de la medie poate duce la progres, dar de cele mai multe ori, aduce haos. De aceea, acesta actiune trebuie izolata si pedepsita, tocmai pentru a proteja societatea in intregimea ei, dar si fiecare individ in parte.

Lucrarea de fata isi propune sa investigheze conditiile, imprejurarile in care 6 persoane au deviat de la norma si au adus prejudicii morale si materiale altor indivizi, precum si modul in care s-au adaptat in conditiile privarii de libertate. Totodata lucrarea incearca sa contureze “universul” penitenciarului, un univers aparte care functioneaza dupa legi proprii si in care “intra cine vrea, scapa cine poate…”

2. Notiuni teoretice

a. Prezentare generala a Penitenciarului Poarta Alba

In anul 1949, incepe istoria penitenciarului Poarta Alba. In 2001 a fost înfiinţata secţia de la Valul lui Traian destinata tinerilor intre 18 si 21 ani, in regim semideschis. Exista 4 regimuri de executare:

• Penitenciar

• Spital

• Minori si tineri

• Centre de perfecţionare

La penitanciarul Poarta Alba exista 8 secţii de deţinere, printer care exista si o secţie de femei. Pedepsele de pana la 1 an sunt executate in regim deschis; 1-5 ani in regim semideschis; 5-15 ani regim inchis; peste 15 ani in regim de maxima siguranţa. Penitenciarul Poarta Alba funcţionează in regim de maxima siguranţa. Capacitatea maxima a penitenciarului este de 1700 de deţinuţi, actualmente sunt ocupate 1300 de locuri. Deţinuţii pot beneficia de şcolarizare, activităţi sportive, calificare pe diverse meserii, pot presta servicii in folosul comunităţii in schimbul cărora li se scade din pedeapsa. Penitenciarul are cantina proprie, gospodărie agrozootehnica, 110 hectare teren dintre care 35 pentru cultivarea legumelor. Exista un atelier de tamplarie, un atelier de picture si sculptura. Penitenciarul este dotat cu 100 de calculatoare.

Penitenciarul Spital Poarta Albă a fost înfiinţat în data de 01.03.1999. Are o capacitate de 250 paturi, fiind împărţit în 5 secţii şi anume : medicină internă, dermatovenerologic, boli infecţioase, medicină internă-cronici şi psihiatrie. Acesta este situat în apropierea municipiului Constanţa, la o distanţă de 30 km pe DN 2 A cu trecere prin oraşul Ovidiu şi de 25 km pe DN 3 A cu trecere prin oraşul Basarabi, iar până în staţiunea Mamaia sunt 33 km.

Unitatea este dotată cu aparatură de înaltă performanţă, având posibilitatea de a asigura o gamă lărgită şi diversificată de investigaţii paraclinice şi dispune de un personal competent care deşi insuficient numeric reuşeşte să îndeplinească obiectivele impuse de strategia de reformă.

Penitenciarul Spital Poarta Albă are bune relaţii de colaborare cu Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Poarta Albă, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, Spitalul Militar de Urgenţă Constanţa, Serviciul de Medicină Legală Constanţa, diversele structuri locale ale M. A.I., ministerului public, organizaţii neguvernamentale, mass-media locală şi centrală.

Concomitent cu desfăşurarea permanentă a actului medical, cu deţinuţii se mai desfăşoară activităţi cultural-educative, religioase şi sportive (convorbiri individuale şi colective, slujbe religioase, diverse competiţii), o parte din ei fiind angrenaţi şi în programele socio-educative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Practica Penitenciar Poarta Alba.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “OVIDIUS” Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei Specializare: Psihologie