Psihologie Organizationala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Psihologie Organizationala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc, pdf de 21 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Obiective

1. Diagnoza motivationala

2. Diagnoza satisfactiei

3. Diagnoza climatului organizational

4. Investigarea conflictului organizational

5. Identificarea relatiilor dintre motivatia si climat organizational.

6.. Identificarea problemelor din organizatie

Ipoteze si variabile

1. Variabile

a) Motivatia – desemneaza starea interna de necesitate a organismului care orienteaza si dirijeaza comportamentul in directia satisfacerii.Cu alte cuvinte motivatia se refera la o serie de trebuinte, tendinte, dorinte, porniri care mobilizeaza, diminueaza si determina in ultima instanta organismul sa desfasoare astfel de comportamente care sa duca la satisfacerea lor adecvata. ( Mielu Zlate, 2007)

b) Satisfactia – este definita drept o stare emotiva pozitiva rezultata din opinia unui angajat asupra muncii pe care o desfasoara sau a climatului organizational in care isi desfasoara munca. Satisfactia in munca poate viza mai multe aspecte : salariul, promovarile, recunoasterea, conditiile de lucru, politica organizationala, colegii de munca. (Ticu Constantin, 2004)

c) Climatul organizational – este definit ca un conglomerat de atitudini, comportamente si trairi care caracterizeaza viata intr-o organizatie.Cu alte cuvinte climatul se referă la percepţiile împărtăşite ale angajaţilor cu privire la politicile, practicile şi procedurile formale şi informale ale organizaţiei.( Avram E. , 2008)

d) Conflictul organizational – este vazut ca expresie a confruntarii fortelor, intereselor si energiilor umane in procesul realizarii scopurilor.In analiza situatiilor conflictuale nu trebuie sa pierdem insa din vedere aspectele afective, emotionale, expresive care se refera la reprezentarile, atitudinile, perceptiile, stereotipurile, sentimentele pe care adversarii le elaboreaza si le resimt unii fata de altii. (Mielu Zlate, 2007)

2. Ipoteze

1. Cu cat calitatea relatiilor pe plan profesional este mai buna, cu atat dorinta de a stabili relatii de prietenie cu colegii de munca creste.

2. Cu cat conflictul din organizatie este mai mare, cu atat satisfactia angajatilor legata de organizarea muncii este mai scazuta.

3. Conflictul din organizatie se asociaza cu necesitatea angajatilor de a detine puterea.

Lotul de participanti

Lotul de participanti este format dintr-un numar de 12 persoane, dintre care 7 persoane de gen masculin si 5 persoane de gen feminin, cu varste cuprinse intre 28 si 46 de ani. 50 % dintre persoane ( 6 persoane) au studii licele, iar 50% dintre persoane ( 6 persoane) au studii universitare.

Metode si instrumente

Pentru culegerea datelor am utilizat analiza documentelor ( organigrama si un scurt istoric al firmei) si ancheta pe baza de chestionar. Am aplicat urmatoarele chestionare : Dominante motivationale (DM) , Satisfactie in munca (SP) , Climat organizational (CO), Diagnoza conflictului organizational (DC) si un chestionar cu 4 intrebari pentru a culege date pentru analiza SWOT.

Chestionarul Dominante Motivationale este alcatuit din 32 de itemi si are 4 factori :

• Conducerea (trebuinte de putere) : dorinta de a-i influenta pe cei din anturajul sau, mobilizandu-i spre succes sau manipulandu-i in interes personal

• Expertiza( trebuinte de realizare): tendinta de a excela in cadrul activitatilor in care se angajeaza, de a fi considerat un’’ expert’’, un profesionist.

• Relationare (trebuinte de afiliere) : dorinta de a stabili si de a manifesta relatii de prietenie cu altii, de a lucra cu placere intr-un colectiv placut, cu oameni intelegatori.

• Subzistenta (trebuinte de existenta) : preocuparea persoanei pentru nevoile de baza ale existentei( odihna, hrana, securitate, bani etc.).

Criterii de validare:

Aplicat pe un lot de 320 de subiecti s-au obtinut coeficienti de consistenta interna Alpha Crombach (pe factori) de : 0,881 ( trebuinte de putere) ; 0,902( trebuinte de realizare); 0,906 ( trebuinte de afiliere) si 0,802 ( trebuinte de existenta).Coeficientul Alpha Crombach pe intreg chestionarul a fost de 0,941, iar coeficientii pentru cele 2 parti au fost de 0,927 si 0,881.

Fisiere in arhiva (3):

  • esantion.doc
  • FR_Organigrama_25.06.12 (2).pdf
  • organizationala.doc

Bibliografie

Avram, E. si Cooper C. L.,( 2008), Psihologie organizational-manageriala. Tendinte actuale. Iasi: Polirom;
Bogathy, Z. (coord.) (2004). Manual de psihologia muncii si organizationala. Iasi : Polirom;
Constantin, T ( 2004). Evaluarea psihologica a personalului. Iasi: Polirom;
Vlasceanu, M. (2003). Organizatii si comportament organizational. Iasi: Polirom;
Zlate, M. (2007). Tratat de psihologie organizational-manageriala, (Vol. 2). Iasi : Polirom