Psihoprofilaxia Neurozelor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6299
Mărime: 45.18KB (arhivat)
Publicat de: Vasilica Crăciun
Puncte necesare: 7
Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Arte Catedra de Psihologie

Cuprins

  1. 1.Introducere 3
  2. 2. Conceptul de neuroză 5
  3. 3. Definiţii ale neurozei 7
  4. 4.Clasificarea neurozelor 9
  5. 5.Stările anxioase neurotice 10
  6. 6.Neuroza fobică 10
  7. 7.Neuroza isterică 11
  8. 8.Neurastenia 13
  9. 9.Neuroza ipohondrică 13
  10. 10.Neuroza respiratorie 14
  11. 11. Psihoprofilaxia neurozelor 15
  12. 12.Concluzii 17
  13. 13. Bibliografie 19

Extras din proiect

1.Introducere

Tema: Psihoprofilaxia neurozelor.

Ipoteza : În familiile problematice probabilitatea dezvoltării neurozelor la copii e mai mare decît în familiile fără probleme.

Cuvinte cheie : neuroză, neuroza fobică, neuroza anxioasă, neurastania, neuroza ipohondrică, neuroza respiratorie.

Importanța temei : În ultimii ani, în viaţa societăţii noastre s-au petrecut o mulţime de schimbări. Fără îndoială, numeroase dintre aceste schimbări sunt de natură pozitivă – însă realitatea este gravă. De pildă, jumătate dintre fetele şi băieţii în vârstă de treisprezece ani beau. Vârsta începerii fumatului a coborât până la nivelul de zece ani la băieţi şi doisprezece la fete. Pe nimeni nu mai miră astăzi faptul că şcolarii întreţin frecvent legături sexuale. Fiecare al zecelea avort este făcut de o adolescentă. În rândul tinerilor creşte alarmant consumul de droguri. Bolile venerice la adolescenţi, prostituţia infantilă sunt probleme tragice ale vremii noastre. 20% din totalul sinuciderilor sunt comise de copii şi adolescenţi. Au apărut adolescenţi criminali în serie. Psihiatria judiciară n-a mai cunoscut practic astfel de cazuri: pe baza lor ne putem da seama cât de monstruos a devenit nivelul agresivităţii în societate și toate acestea apărute în urma neurozelor.

Foarte frecvent manifestările nevrotice îmbracă forma suferinţelor somatice (trupeşti): de exemplu, creşte temperatura, apar dureri de burtă, dureri de cap ş.a.m.d., care indică adesea lipsa bunăstării sufleteşti a copilului. Ca răspuns la circumstanţele psihoemoţionale defavorabile în care se găseşte persoana se dezvoltă, nu rareori, diverse maladii.

Altă particularitate a nevrozei este reprezentată de tulburările comportamentale. Unii copii fug de acasă, chiulesc de la şcoală, alţii se apucă de fumat, de băutură. Pe cei mai mulţi dintre aceşti copii strada îi atrage şi îi educă în propria sa manieră. Cine e vinovat - Părinţii. Ei sunt datori să îşi iubească copiii, să îi educe, să se roage pentru ei. Ameliorarea stării psihice a copilului depinde în mare măsură de părinţii săi, de duhovnicia lor, de relaţia dintre ei, de atmosfera pe care reuşesc să o creeze în familie.

- Rezumatul lucrării : În cadrul acestei lucrări o să vorbesc despre felurile și cauzele apariției următoarelor neuroze :Neuroza fobică- neuroza care asociaza o personalitate învecinata cu cea a istericului (subiect emotiv si sensibil, cu imaginatie vie), cu crizele de fobie. Aceasta nevroza este caracterizata prin crize de fobie care deplasează angoasa provocata de un conflict interior pe o situatie exterioara precisa, teama de spatiile inchise(claustrofobie), de spatiile deschise (agorafobie), de privirea altuia etc. Pacientul lupta impotriva fobiei sale evitand situatia de care se teme sau cautand sa fie insotit de o persoana apropiata. In fata unui pericol real, el poate in schimb sa dovedeasca un mare curaj fizic.

Nevroza isterica este o tulburare nevrotica ce se caracterizeaza printr-o multitudine de simptome fizice si psihice. Boala poate debuta chiar din perioada pubertatii sau se poate instala la perioada adulta

Neurastenia- Stare cronică de obosealăşi de astenie psihică şi intelectuală, care evoluează pe un fond depresiv şi este însoţită în general de numeroase doleanţe somatice.

Neuroza ipohondrică : Ipohondria reprezintă grija exagerată a unei persoane privind starea de sănătate personală în plan fiziologic,somatic sau psihic.

Neuroza respiratorie este o modificare a funcţiei respiratorii ca urmare a tulburării centrilor respiratori subcorticali (alternanţa dintre hipo şi hiperventilaţie), apărută în urma dereglării dinamicii nervoase superioare, asociată cu o componentă astenică, care modifică dinamica toracică şi cu tulburarea adaptării respiratorii la efort. Apare în special la tineri (20-25 de ani) şi mai ales la femei.

Psihoprofilaxia neurozelor care reprezintă un sistem de măsuri de avertizare a dificultăților în dezvoltarea psihică și dezvoltarea personalității și de creare a condițiilor psihologice favorabile pentru această dezvoltare.

Bibliografie

Enachescu, C. (2007) –“Tratat de psihopatologie” , editura Polirom, Iaşi.

Larousse (2006) –“Marele dicţionar al psihologiei” , editura Trei, Bucureşti.

Tudose, F. (2007) -“Psihopatologie şi orientări terapeutice în psihiatrie” , edituraFundaţiei De Mâine, Bucureşti.

Vianu, I. (1975) –“Introducere în psihoterapie” , editura Dacia, Cluj-Napoca.

Pamfil, E., Ogodescu, D. (1974) –“Nevrozele” , editura Facla, Timişoara

Borundel, C. (1994) –“Manual pentru cadrele medii” , editura All, Bucureşti

Freud, S. (2004) –“Nervoză, psihoză, perversiune”,editura Trei, Bucureşti

http://ru.scribd.com/doc/23245863/Nevroza

http://www.infoterapii.ro/modules/news/article.php?storyid=292

http://ru.scribd.com/doc/14573936/Nevroza-Curs

http://teleianuhomeopat.3x.ro/Nevrozele.htm

http://baldovin.netai.net/acte/Din.psi.abis/texte/nevrozele.htm

Preview document

Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 1
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 2
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 3
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 4
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 5
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 6
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 7
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 8
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 9
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 10
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 11
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 12
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 13
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 14
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 15
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 16
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 17
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 18
Psihoprofilaxia Neurozelor - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Psihoprofilaxia Neurozelor.docx

Alții au mai descărcat și

Agorafobia

Agorafobia se definește prin teama de a fi singur într-un loc public, mai ales în locuri aglomerate care nu pot fi părăsite imediat în...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?