Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 7061
Mărime: 31.63KB (arhivat)
Publicat de: Carol Pintilie
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Termenul de psihoterapie cognitiv-comportamentală are mai multe sensuri. În cel restrâns acoperă terapia cognitivă şi comportamentală clasică, iar în cel larg se referă la o perspectivă cognitivă asupra întregii psihoterapii în măsura în care vizează modificarea comportamentului, modului de prelucrare a informaţiei şi în care este trăită o situaţie traumatică. Unele tehnici dinamice de orientare psihanalitică şi experienţială sunt reevaluate în lumină cognitiv-comportamentală.

1. Rădăcinile comportamentaliste ale terapiei cognitive a copilului şi adolescentului

Terapia cognitivă la copiii este o extensie a fundamentelor terapiei comportamentaliste bazată pe teoria învăţării clasice, operante şi prin modelare în tratamentul tulburărilor psihiatrice (Eysenck, 1959).

Multe dintre tehnicile cognitive utilizate la copiii şi adulţi se aseamănă cu cele utilizate în terapia comportamentalistă. De exemplu, trainingul abilităţilor sociale este considerat actualmente o strategie cognitivistă, dar îşi are rădăcinile adânci în terapia behavioristă, prin utilizarea modelelor, jocului de roluri, repetiţiei. La fel, relaxarea este o importantă tehnică în terapia cognitivă, deşi iniţial a fost pusă la punct de către Jacobson (1938) şi apoi dezvoltată de către Wolpe (1982), fiind utilizată ca o parte a desensibilizării clasice din terapia comportamentalistă. Terapia expunerii a fost dezvoltată de Marks ca o parte a condiţionării operante, care în terapia cognitivă a fost integrată ca focusare pe propria expunere ca o condiţie necesară în imageria dificultăţilor (în special în învăţarea de a-şi accepta emoţiile). Terapeuţii comportamentalişti n-au creat tehnici specifice pentru copiii, ci doar le-au adaptat acestora.

Cea mai populară tehnică utilizată la copiii este derivată din învăţarea operantă şi prin modelare fiind aplicabilă tulburărilor externalizate cum ar fi agresivitatea. Aplicarea metodelor operante a inclus: utilizarea întăririlor pozitive şi negative, supracorecţia, contractele terapeutice, extincţia şi pedepsele.

Această tehnică, aplicată şi la adult, când este utilizată la copiii trebuie să fie clară, concretă şi uşor de înţeles şi enunţat de către copil.

Copiii sunt expuşi şi în mod natural unor tehnici bazate pe modelare ca parte a procesului de maturizare (de exemplu în rolurile sexului, abilităţile sociale, interacţiunile sociale).

Utilizarea “modellingului” în terapie este însoţită şi de alte tehnici ca “self-talk”-ul sau întăririle, care s-au dovedit utile în cazul anxietăţii şi a stresului şi în învăţarea de se opri şi gândi înainte de a acţiona. Tehnicile bazate pe condiţionarea clasică cum ar fi relaxarea şi desensibilizarea (Wolpe, 1982) sunt mai dificil de aplicat la copiii, necesitând adaptări speciale sub forma imageriei auto-instrucţiei, conciziei instrucţiunilor, ajutorului din partea părinţilor, jocului, picturii, bomboanelor şi jucăriilor care toate duc la creşterea motivaţiei copilului şi abilităţii acestuia de a se relaxa.

Au fost obţinute rezultate promiţătoare prin aplicarea acestor tehnici în ceea ce priveşte tratamentul tulburărilor de internalizare: fobiei şcolare, fobiei de zgomot, fobiei de WC, anxietăţii de separare.

Tehnicile cognitive pentru copiii include şi următoarele strategii: trainingul autoinstrucţiei, strategii pentru autoconducere,, trainingul rezolvării problemelor, trainingul relaxării.

Terapia cognitivă a copilului îşi are rădăcinile atât în terapia comportamentalistă cât şi în terapia cognitivă a adulţilor.

2. Bazele terapiei cognitive (TC)

TC se bazează pe teoria potrivit căreia trăirile afective şi comportamentul sunt determinate de felul în care persoana îşi structurează lumea.

Cogniţiile unei persoane se bazează pe atitudini sau scheme dezvoltate pe baza unor experienţe anterioare.

Cogniţiile sunt considerate ca cele mai importante legături în lanţul evenimentelor care duc la tulburări comportamentale sau la disfuncţii psihologice.

Trei premise teoretice guvernează terapia cognitivă:

Prima premisă: Gândurile, imaginaţia, perceptele şi alte cogniţii ale unei persoane se presupune că îi afectează comportamentul. Acest lucru este în special valabil la copil, care nu-şi poate manifesta gândirea raţională şi pentru cei pentru care sentimentele şi imaginile sunt la fel de importante ca şi faptele.

Terapia cognitivă a copilului recunoaşte influenţele şi interdependenţa dintre factorii cognitivi, afectivi, sociali, developmentali, biologici şi comportamentali în etiologia şi remedierea psihopatologiei (Powel şi col., 1991).

A doua premisă este că fiecare este participant activ la propria învăţare. Participarea activă necesită mobilizarea motivaţiei copilului pentru a participa la terapie, cu scopul de a învăţa un nou proces cognitiv care să-l înlocuiască pe cel vechi care era dezadaptativ sau lipsea.

A treia premisă: Se acceptă că utilitatea constructelor cognitive în efortul de modificare a comportamentului trebuie demonstrat empiric.

Teoreticienii şi practicienii cognitiv-comportamentalişti se ghidează după câteva principii:

1. Procesele mediate cognitiv sunt cuprinse în învăţarea umană.

2. Gândurile, sentimentele (trăirile) şi comportamentele sunt intercorelate.

3. Activităţile cognitive ca şi expectaţiile, propriul bilanţ sunt importante în înţelegerea şi predicţia psihopatologiei şi a schimbărilor psihoterapeutice.

4. Cogniţiile şi comportamentele sunt compatibile: procesele cognitive pot fi interpretate sub forma unor paradigme comportamentale şi tehnicile cognitive pot fi combinate cu proceduri comportamentaliste.

5. Sarcina terapeutului cognitivist-comportamentalist este de a colabora cu clientul în scopul de a-i evalua şi a-i depista procesele cognitive şi comportamentele deficiente sau distorsionate şi să desemneze noi experienţe de învăţare care să-i remedieze aceste cogniţii, comportamente şi modele de trăire.

Terapia cognitivă a copilului îşi extrage o mare parte din ascendenţă din teoria lui Bandura referitoare la rolul expectaţiilor în orice învăţare şi a capacităţii expectaţiilor de a facilita succesul terapiei. De asemenea, şi alţi teoreticieni au influenţat această formă de terapie la copiii, cum ar fi Ellis (terapia raţional emotivă), Beck, Meichenbaum, D’Zurilla (trainingul rezolvării problemelor).

Tratamentul cognitiv al copilului trebuie să se refere la învăţarea celor mai potrivite abilităţi şi aplicarea celor mai adecvate tehnici.

Consideraţiile teoretice au dus la ipoteza că cel mai important moderator în eficacitatea implementării teoriei cognitive la copiii este nivelul lor de dezvoltare cognitivă.

Cele mai bune rezultate se obţin la adolescenţi (între 13 – 18 ani) şi la preadolescenţi (11 – 13 ani) şi rezultate mai modeste – 50%. Succese la copiii mai mici (5 – 11 ani) (Durlak, 1991).

În ciuda acestor constatări, se consideră actualmente că orice copil, indiferent de vârstă, poate beneficia de terapia cognitiv-comportamentală, cu condiţia ca terapeutul să adopte terapia la stilul cognitiv personal al copilului (Ronen 1992, Knele 1993). Copiii mai mari îşi pot dezvolta strategii cognitive independent, în timp ce cei mai mici au nevoie de terapeut să le dezvolte aceste strategii.

Preview document

Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 1
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 2
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 3
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 4
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 5
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 6
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 7
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 8
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 9
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 10
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 11
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 12
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 13
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 14
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 15
Psihoterapie cognitiv - comportamentală a copilului și adolescentului - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Psihoterapie Cognitiv - Comportamentala a Copilului si Adolescentului.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte Teoretice și Sociale ale Fobiei Sociale

INTRODUCERE În lucrarea care urmează m-am referit asupra cunoştinţelor recente în ceea ce priveşte tratarea fobiei sociale. Mai precis, m-am...

Anxietatea și stima de sine

INTRODUCERE Teama, în doze moderate, creşte acuitatea perceptivă, capacitatea de concentrare a atenţiei, face ca gândirea să fie mai clară şi mai...

Relația dintre anxietate și autonomie la adolescenți

OBIECTIVELE CERCETĂRII • OBIECTIVE TEORETICE Ideea centrală a abordării cognitive a tulburărilor emoţionale constă în aceea că nu evenimentul în...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Psihoterapie

CURS 1 - Psihoterapia copilului: Specific, obiective, faze Psihoterapia copilului s-a dezvoltat iniţial ca ramură a psihoterapiei adultului ,însa...

Eficiența Psihoterapiei la Copii

Curs 1 - Identificarea unor tratamente eficiente pentru copiii care suferă de tulburări comportamentale şi emoţionale este - problemă de mare...

Stima de sine

Activitate Înainte de a începe lectura acestui curs pe o foaie de hârtie încercaţi să definiţi ce credeţi că este, ce reprezintă stima de sine....

Te-ar putea interesa și

Abandonul copilului - specificul serviciului de asistență maternală

Iata observatii pentru lucrarea trimisa de dvs. dnei conf.univ.dr. Laura Goran - Lucrarea dvs. nu are obiective, ipoteze, lot de subiecti,...

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Proiect Preventiv pentru Tulburarea de Personalitate de Tip Schizotipal

1. Rezumat Prin intermediul proiectului de faţă ne propunem să prezentăm, pe de o parte, aspectele generale şi specifice ale tulburării de...

Psihoterapii Comportamentale

Psihoterapiile behavioriste Psihoterapia este definită ca fiind caracterizată de câteva particularităţi distincte: este orientată mai mult spre...

Psihoterapii Cognitive - Tehnici de Consiliere Behavioriste

Tehnici de consiliere behavioriste Psihoterapiile cognitive şi comportamentale (CBT) sunt abordări psihologice bazate pe principii ştiinţifice, pe...

Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia vs Centre Hospitalier Sainte Anne din Paris

CapI.Direcţii de dezvoltare a serviciilor de sănătate(psihiatrie)din Romania Psihiatria româneascã are de recuperat un decalaj important faţă de...

Surse și resurse de relaționare a consilierului școlar cu elevii ciclului gimnazial

Pentru orice elev, scoala este mediu unde invata sa se descopere pe sine si lumea din jurul sau. Consilierul este cel care sustine elevul in...

Metode și Tehnici de Consiliere Psihopedagogică

a) Pe baza paradigmei AT construiţi o secvenţă de comunicare consilier-client, în care consilierul se află în starea de Adult a Eului său şi are un...

Ai nevoie de altceva?