Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței

Proiect
9.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 92 în total
Cuvinte : 34161
Mărime: 149.08KB (arhivat)
Publicat de: Sabin Luca
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Anca Munteanu

Cuprins

  1. Argument 5
  2. Capitolul I. Cadrul teoretic
  3. 1. SINELE 6
  4. 1.1. Delimitări conceptuale 6
  5. 1.2. Formarea sinelui 9
  6. 1.3. Teorii ale conceptului de sine 9
  7. - Teoria proprium-ului (G. Allport) 9
  8. - Teoria dezvoltării Sinelui (E. Erikson) 11
  9. - Teoria tendinţei realizării Sinelui (C. Rogers) 12
  10. - Teoria lui S. Epstein 13
  11. 1.4. Rolul conştiinţei de sine.. 14
  12. 1.5. Structura sinelui 15
  13. - Imaginea de sine (Eul Real) 16
  14. - Eul ideal 17
  15. - Discrepanţa dintre Eul real şi cel ideal 18
  16. 1.6. Stima de sine 19
  17. 2.VALORILE 21
  18. 2.1. Definirea valorilor 21
  19. 2.2. Dezvoltarea morală ( Kohlberg ) 22
  20. 2.3. Valorile umane universale 24
  21. 2.4. Aplicarea valorilor umane 25
  22. 2.5. Teoria lui M. Rokeach despre sistemul de valori 26
  23. 3. ADOLESCENŢA 27
  24. 3.1. Caracterizare 27
  25. - Adolescenţa ca perioadă de ,,furtună şi stres’’ 28
  26. - Adolescenţa ca un stadiu de dezvoltare 29
  27. - Abordarea adolescenţei ca o parte a vieţii” 30
  28. 3.2. Sinele (imaginea de sine) la adolescent 30
  29. 3.3. Stima de sine la adolescenţi 33
  30. 3.4. Sistemul de valori la adolescent 34
  31. Capitolul II. Metodologia cercetării
  32. 1. Obiectivele şi ipotezele cercetării 35
  33. 2. Prezentarea subiecţilor 36
  34. 3. Prezentarea testelor 37
  35. - Indexul de adaptare şi valori (I.A.V) 37
  36. - Scala pentru măsurarea stimei de sine 39
  37. - Sistemul de valori personale (Rokeach) 39
  38. Capitolul III. Analiza calitativă a rezultatelor
  39. Ipoteza 1. 40
  40. Ipoteza 2. 50
  41. Ipoteza 3. 61
  42. Ipoteza 4 70
  43. Concluzii finale 82
  44. Bibliografie 83
  45. Anexe 87

Extras din proiect

Argument

Orice cultură, comunitate sau societate umană este formată dintr-o mulţime de personalităţi, de vârste diferite, care dispun de un sistem de valori, ce se află într-un proces continuu de înnoire şi reorganizare.

O etapă din viaţa individului, care este determinantă pentru evoluţia ulterioară a fiinţei umane, este adolescenţa. Înţelegerea acestei vârste, din punct de vedere psihologic, este cheia pentru determinarea condiţiilor unei dezvoltări armonioase a individului şi a dezvoltării sănătoase a societăţii.

Dinamica structurilor axiologice, a imaginii şi a stimei de sine este determinantă de schimbări majore cum ar fi începerea unui nou ciclu de învăţământ, care provoacă transformări şi restructurări la nivelul mentalităţilor individuale şi îşi pune amprenta pe comportamentele şi atitudinile adolescenţilor în raport cu viaţa, a modului lor de a gândi şi acţiona. Având în vedere importanţa traversării în condiţii optime a acestei perioade de puternice transformări fizice şi psihice, este necesar a aborda acest domeniu la nivelul elementelor esenţiale ale personalităţii : identitate, orientare valorică şi apreciere de sine. Ştiind că valorile interiorizate devin motive fundamentale ale activităţii individului, susţinându-l energetic şi conferidu-i un anumit sens, este necesară şi identificarea valorilor caracteristice adolescenţilor, pentru a determina reperele comportamentelor şi conduitelor specifice acestei vârste.

Persoana umană se adaptează la realitatea în schimbare, călăuzindu-se după anumite principii evaluative, care îi ghidează întreaga sa activitate, precum şi modul de relaţionare cu ceilalţi şi cu dezirabilul socio-moral. Adaptarea socială a adolescenţilor oferă deci informaţii importante în ceea ce priveşte funcţionarea lor în cadrul sistemului interrelaţional.

Considerăm această cercetare de un real folos în domeniul abordării vârstei adolescenţei, având în vedere că oferă posibilitatea de a aprofunda anumite aspecte despre imaginea şi stima de sine, adaptarea socială şi latura axiologică a personalităţii. Înţelegând felul în care aceste aspecte funcţionează, putem cunoaşte la un nivel superior vârsta adolescenţei.

Capitolul I. Premise teoretice

1. SINELE

1.1. Delimitări conceptuale

Lumea interioară a personalităţii şi conştiinţa de sine au atras, încă din timpuri străvechi, atenţia oamenilor de ştiinţă. Conştiinţa de sine este una din problemele cardinale ale filosofiei, psihologiei şi sociologiei. Importanţa ei se bazează pe faptul că studiul conştiinţei şi auto-conştientizării, constituie baza metodologică pentru soluţionarea atât a numeroaselor probleme teoretice, cât şi a multor sarcini practice legate de formarea concepţiei despre lume şi viaţă.

Capacitatea de auto-conştientizare şi autocunoaştere este o însuşire excepţională a omului, care se cunoaşte pe sine în calitate de subiect al conştiinţei, comunicării şi acţiunii, plasându-se într-un raport nemijlocit faţă de sine însuşi.

Produsul final al autocunoaşterii este un sistem dinamic de concepţii despre sine însuşi ale omului, conectate cu aprecierea acestora, sistem definit prin termenul de concepţie a Eu-lui.

Concepţia Eu-lui apare la om în procesul interacţiunii sociale, ca un produs unic şi inevitabil al dezvoltării sale psihologice şi ca o achiziţie relativ stabilă. Ea lasă o amprentă puternică asupra tuturor manifestărilor vitale ale omului, din copilărie până la bătrâneţe.

Am putea vorbi, în sensul cel mai general, despre reprezentarea de sine a individului care trăieşte în comunitate, în mijlocul semenilor săi, realizând permanent o comparaţie între Eu şi Altul.

„Reprezentarea (de sine) este echivalentă cu o structură cognitivă complexă, care intervine în tratarea informaţiilor ce provin, fie din mediul social al individului, fie din propriul său comportament.” (Roland Doron, Francaise Parot 1999, pag. 161). Conceptul de sine serveşte deci organizării informaţiilor despre sine.

În literatura de specialitate, conceptul de sine s-a cristalizat ca o înmănunchere a tuturor credinţelor despre noi înşine, practic propria noastră imagine de sine.

Necesitatea înţelegerii pe deplin a personalităţii umane, a structurii ei, ne împinge la a găsi nişte delimitări conceptuale cuprinzătoare (integratoare), ce pot exprima modul de structurare individuală. Un astfel de concept este „Sinele”.

Voi folosi în această lucrare conceptul de Sine, ce reprezintă un nucleu al personalităţii.

Încă de la început lucrării, doresc să fac unele delimitări conceptuale, fără de care s-ar putea stârni confuzie.

În unele lucrări de psihologie s-a folosit noţiunea de „Eu” pentru a surprinde cât mai bine componenta subiectivă a personalităţii. Cum însă nu putem spune: Imaginea de Eu, ci imaginea de sine, voi folosi cuvântul ,,Sine’’ (engleză Self, franceză Soi) ca un concept integrator, având în alcătuire atât o componentă subiectivă (Eul trăit ca subiect), cât şi o componentă socială (Eul ca obiect care trăieşte împreună şi cu celălalt, care relaţionează şi se percepe, se evaluează pe sine însuşi).

Sinele ne apare astfel ca un rezultat al auto-observaţiilor, iniţiind judecăţi asupra celorlalţi dar şi ca un receptor fin a ceea ce vine din interior.

Voi folosi însă şi conceptul ,,Eu’’ atunci când acesta va surprinde mai bine aspecte referitoare la personalitatea omului.

Există un sens implicit al Sinelui şi acesta tinde să cuprindă atât o ipostază de cunoaştere despre sine, cât şi sinele privit ca o instanţă organizatoare a comportamentului. Grăitoare este în acest sens ideea formulată de către I. Pikunas: „Ceea ce este creierul pentru organism este sinele pentru personalitate. Sinele este un sistem central de integrare şi direcţionare a forţelor spre forme variate de interacţiune cu persoane şi obiecte” (I. Pikunas, 1969, pag. 99).

Sensul conceptului de sine face referire la un set achiziţionat de sentimente şi atitudini ale persoanei, faţă de propria apariţie şi felul în care aceste atitudini se răsfrâng asupra comportamentului.

Concepţia individului despre sine însuşi se formează în urma interacţiunilor sociale şi ghidează comportamentul acelui individ.

După Kinch (1963), conceptul de sine este o organizare a calităţilor, pe care individul şi le atribuie lui însuşi, calităţi ce includ atât atribute, cât şi valori.

Conţinutul a ceea ce ştim fiecare despre propria persoană este diferit de la individ la individ. Fiecare dintre noi avem propria identitate: eu sunt ceea ce sunt, sau sunt cine sunt, în comparaţie cu celălalt.

Preview document

Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 1
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 2
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 3
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 4
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 5
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 6
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 7
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 8
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 9
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 10
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 11
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 12
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 13
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 14
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 15
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 16
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 17
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 18
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 19
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 20
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 21
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 22
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 23
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 24
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 25
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 26
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 27
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 28
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 29
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 30
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 31
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 32
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 33
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 34
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 35
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 36
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 37
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 38
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 39
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 40
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 41
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 42
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 43
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 44
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 45
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 46
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 47
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 48
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 49
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 50
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 51
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 52
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 53
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 54
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 55
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 56
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 57
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 58
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 59
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 60
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 61
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 62
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 63
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 64
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 65
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 66
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 67
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 68
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 69
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 70
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 71
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 72
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 73
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 74
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 75
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 76
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 77
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 78
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 79
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 80
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 81
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 82
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 83
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 84
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 85
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 86
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 87
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 88
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 89
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 90
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 91
Repere identitare și valorice la vârsta adolescenței - Pagina 92

Conținut arhivă zip

  • Repere Identitare si Valorice la Varsta Adolescentei.doc

Alții au mai descărcat și

Violența școlară - violența profesor-elev

CAPITOLUL 1 DEVIANŢA ŞCOLARĂ- ABORDARE GENERALĂ 1.1. Delimitarea conceptului de devianţă şcolară Devianţa şcolară este un fenomen care se...

Comportamentul autodistructiv la adolescenți

SECTIUNE TEORETICA INTRODUCERE Sinuciderea este unul din actele de vointa cu urmari nefaste – cel mai impresionant act din intreaga manifestare a...

Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților

INTRODUCERE Cercetările de durată denotă faptul că educaţia morală are impact asupra nivelului de dezvoltare cognitivă a indivizilor. În timp ce...

Dezvoltarea conștiinței morale la preșcolari

1. Rezumat Perioada prescolara este una din etapele de intensa dezvoltare psihica ce are loc sub presiunea structurilor sociale, culturale, prin...

Proiect de intervenție pe un grup de copii - stima de sine

I Justificare Scopul acestui proiect este de a studia imaginea de sine a copilului şi a individului şi relaţionarea individului în interiorul...

Perioada Adolescenței

Caracteristici generale ale evoluţiei adolescentului Perioada adolescenţei (14/15-18-25 ani) mai este denumită şi perioada şcolarului mare. Dacă...

Dinamica proceselor de reflectare rațională în plan ontogenetic

1.SPECIFICUL PSIHOLOGIC AL GÂNDIRII Psihologia tradiţională recurge la o definiţie de tip descriptiv-explicativ a gândirii considerată fiind...

Adolescența

PERIOADA ADOLESCENTEI I. Caracteristici generale ale evolutiei adolescentei Perioada adolescentei 14/15 – 18/25 ani, mai este denumita si ca...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea morală la adolescenți

1. ARGUMENT Aşa cum toate corpurile fizice sunt guvernate de legea gravitaţiei şi după cum toate organismele se supun unor legi biologice, tot aşa...

Ai nevoie de altceva?