Studiu de Caz - Tulburare prin Anxietate

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Studiu de Caz - Tulburare prin Anxietate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Talau Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

PREZENTARE DE CAZ -: tulburare prin anxietate generalizata la un pacient cu structura de personalitate obsesiva

REZUMAT

Prezentul studiu prezinta cazul unui subiect cu tulburare prin anxietate generalizata, dezvoltata pe o structura de personalitate cu elemente obsesive-fobice: perfectionist si hiperexact, teama de ridicol. Anamneza psihologica, polimorfismul simptomatologic si demersul terapeutic constituie continutul studiului de fata. Totodata acestea mi-au permis, , sa stabilesc corect diagnosticul final.

Cuvinte cheie: anxietate, obsesie, fobie sociala, psihoterapie.

Motivul solicitarii consilierii psihologice

Daniel, inginer, dealer de vânzari la reprezentanta unei firme straine de automobile în România, în vârsta de 27 de ani, s-a prezentat pentru starea de anxietate pe care o resimtea, legata de reusitele sub asteptari ale actiunilor pe care le initia si de autocontrolul scazut al impulsurilor de uz al alcoolului.

Pacientul afirma: "Am impresia ca nimic nu-mi reuseste ", "Mi-e teama sa nu devin ridicol" si "Cred ca am capatat obiceiul de a consuma alcool". Aceste convingeri îi creau o stare de neliniste permanenta, îngrijorare pentru ceea ce i se întâmpla, stare de oboseala si dificultatea de a adormi.

Antecedente heredocolaterale

- interviurile realizate nu au scos în evidenta aspecte caracteristice acestui registru.

Antecedente personale patologice ale subiectului

- Nu se afla în evidenta cu antecedente psihiatrice personale.

- Nu se afla în conditii si tratamente medicale curente.

- Nu a suferit de boli si tratamente majore anterioare.

- A fost spitalizat în 1987 pentru operatie de extirpare a apendicelui.

Istoric

- Copilaria nu a fost marcata de evenimente traumatizante. Subiectul povesteste ca de la vârsta de 4 ani pâna la vârsta de 11 ani a locuit cu bunicii din partea tatalui (bunicii locuind tot în aceeasi localitate cu parintii sai - în Bucuresti - la adrese diferite), întâlnirea cu parintii având loc de 2-3 ori saptamânal. " Altfel nu s-a putut - spune subiectul - pentru ca parintii locuiau într-o garsoniera în care nu era loc pentru patru persoane ".

- Subiectul afirma ca a avut o copilarie frumoasa si nu a simtit lipsa afectiunii din partea membrilor familiei. " Faptul ca - spune acesta - eram cu adevarat cel mic (fratele este mai mare cu 13 ani decât mine) m- a facut sa ma simt permanent la adapost; protejat, îngrijit si iubit de toti ".

- În viata afectiva a subiectului a survenit o deteriorare semnificativa cauzata de ruperea relatiei cu prietena sa, în urma cu doi ani. Acesta a precizat ca nici pâna în momentul în care ne- a contactat nu a putut întelege motivul declarat de prietena sa - graba acesteia de a se casatori cu subiectul, care îsi dorea acest lucru, dar la timpul la care ar fi dobândit o relativa stabilitate ocupationala, materiala si financiara pentru noul cuplu. Relatia s-a rupt în mod brusc, fara explicatii, prietena reorientându-se catre alta persoana, savârsind actul casatoriei cu aceasta. socul emotional suferit de catre subiect, pe fondul pierderii obiectului investitiei afective si al neîntelegerii suficiente a motivului, precum si pe fondul unei structuri de personalitate perfectioniste si hiperexacte, au condus la distorsionari cognitive care au constituit baza dezvoltarii gândurilor negative cu referire la imaginea de sine a acestuia si la destructurarea încrederii de sine.

- Dupa terminarea facultatii subiectul s-a angajat ca dealer de vânzari la o reprezentanta straina de promovare si vânzare a autoturismelor. Motivat de atractivitatea noilor oferte ale pietii muncii, din anul 2003 a schimbat locul de munca, pe aceeasi functie, la o alta reprezentanta straina de promovare si vânzare a autoturismelor, despre care afirma ca îi satisface expectantele, atât din punct de vedere al conditiilor de munca, cât si din cel al satisfactiilor profesionale si financiare.

Relatiile familiale

- Copil dorit, crescut de catre bunici si de catre familia de origine.

- Familia de origine:

- Tatal - autoritar, aducator de venituri, exigent, moderat afectiv.

- Mama - educativa - este preocupata de cresterea si educarea copiilor.

- Bunicii - bonomi, binevoitori, educativi.

- Relatiile de cuplu ale bunicilor si parintilor subiectului pot fi caracterizate ca fiind armonioase, de întelegere si întrajutorare.

- Tipurile de relatii:

- subiect - tata - armonioase, condescendente.

- subiect - mama - afectuoase, condescendente.

- subiect - frate - reciproc armonioase, de întrajutorare.

Ruta scolara

- Evolutia scolara a subiectului a avut o traiectorie ascendenta datorita, atât mediului educogen, cât capacitatilor sale intelectuale. A parcurs formele de pregatire scolara primara, gimnaziala, liceala (profil economic), universitara (politehnica) si post - universitara (politehnica).

Relatii, prietenii

- Subiectul afirma ca “ relatiile cu prietenii si colegii de munca sunt bune, bazate pe stima si respect, de colaborare si ajutor reciproc ".

- Afirma ca are o noua prietena cu care relatiile sunt însa într-o faza incipienta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Tulburare prin Anxietate.doc

Alte informatii

Universitatea “ LUCIAN BLAGA” Sibiu Facultatea de Stiinte Psihologie