Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 4 fișiere: doc, ppt, xls
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 2561
Mărime: 524.96KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Vișan
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA BUCUREŞTI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI

Extras din proiect

REZUMAT

Obiectiv: Cercetarea de faţă îşi propune studiul influenţei unei anumite cantităţi de efort fizic asupra performanţelor în procesul de învăţare utilizând testul NVLT computerizat în laboratorul de psihologie experimentală.

Ipoteza : Proba fizică la care este supus grupul de subiecţi influenţează semnificativ statistic performanţa în învăţare.

METODA : Participanţi : un grup aleator de studenţi la psihologie, testat în trei etape : evaluare înainte de proba fizică, proba fizică în sine care a presupus urcarea şi coborârea scărilor de 20 de ori şi evaluarea după proba fizică.

Instrumente : Proba la care au fost supuşi subiecţii se numeste testul NVLT computerizat de memorie vizuală, iar datele au fost introduse în calculator şi prelucrate cu ajutorul programului de statistică SPSS. Aceste date au fost prelucrate cu ajutorul testului t pentru esantioane dependente.

Rezultate : Rezultatele obţinute în urma prelucrării datelor cu ajutorul testului t relevă faptul că există o diferenţă semnificativă statistică deoarece p< 0.05 şi deci ipoteza cercetării este sprijinită de datele obţinute şi se acceptă.

Concluzii : In consecinţă, obiectivul cercetării este îndeplinit şi proba fizică a dus la obţinerea unor diferenţe semnificative din punct de vedere statistic asupra performanţelor în asimilarea şi recunoaşterea imaginilor la testul computerizat NVLT.

1.INTRODUCERE

Cercetătorii au demonstrat că suprasolicitarea fizică diminuează capacitatea de concentrare, implicit de memorare, producând atât disconfort fizic, cât şi psihic. Cei care nu depun efort fizic intens înainte de a susţine examene au rezultate mai bune decat ceilalţi deoarece sunt odihniţi şi nu resimt disconfortul fizic redat printr-o stare de oboseală, durere musculară sau articulară. În schimb, cei care fac efort fizic intens, resimt o stare psihică alterată redată prin irascibilitate, provocată de disconfortul muscular sau articular si frustrare, cauzata de necesitatea unui efort mental mai pronuntat.

Care sunt beneficiile exercitiilor fizice ? In cantitati moderate, exercitiile fizice au o serie de beneficii esentiale pentru sanatatea fizica si psihica a persoanelor practicante, printre care se regasesc: intarirea sistemului imunitar, oxigenarea tesuturilor, mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, prevenirea problemelor cu articulatiile, mentinerea greutatii corporale etc. Activitatea fizica este recomandata in ameliorarea, dar si prevenirea unor afectiuni precum: hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul de tip 2, osteoporoza, tulburari ale somnului, tulburari cardiace cronice etc.

Efecte - psihice: Se observa imbunatatirea dispozitiei afective, imbunatatirea imaginii de sine, imbunatatirea activitatii intelectuale, cresterea puterii de concentrare. In cantitati prea mari, creste iritabilitatea, scade randamentul intelectual, provoaca stari depresive si de frustrare.

Efecte- fizice : dureri musculare si articulare, tremuraturi, ameteli, probleme gastro-intestinale.

Oboseala este o stare fiziologica reversibila si efemera caracterizata prin scaderea capacitatii functionale a organismului si insotita de o stare generala de rau. Ea apare in urma unui efort fizic ce a atins un prag limita. Odata cu incetarea efortului, manifestarile oboselii dispar. Oboseala este de mai multe tipuri:

a)Oboseala fiziologica ( ” sanatoasa ” ), care dispare dupa incetarea efortului

b)Oboseala acuta ( starea de supraantrenament ), care dispare in urma unui efort ce depaseste capacitatea maxima functionala a organismului ( un individ neantrenat care efectueaza un antrenament foarte intens, un sportiv care efectueaza antrenament fara sa fie refacut complet dupa o raceala, accident, alt antrenament recent si foarte intens, etc )

c)Oboseala patologica, care apare ca urmare a unor greseli sistematice de dozare a eforului((deci, apare in timp ).

Oboseala poate aparea in timpul unui antrenament, mai devreme sau mai tarziu, in functie de natura si durata efortului, precum si de gradul de adaptare a organismului la efort Astfel, oboseala apare mai tarziu in cazul unui efort mediu, intermitent, in care frecventa cardiaca nu depaseste 140 batai/minut, pana la 50 ani pentru ambele sexe, si sub 110-120 bătăi/minut, peste 50 ani. Aceste valori ale frecvenţei cardiace trebuie să fie minime pentru ca efortul fizic să aibă un efect benefic asupra organismului, astfel încât să nu se piardă ceea ce s-a acumulat. Gradul de oboseală ne este dat de răspunsurile metabolice (culoarea pielii, nivelul transpiraţiei, frecvenţa respiratorie, starea psihică momentană – apatie, euforie etc) sau de frecvenţa cardiacă şi respiratorie. Ca manifestări externe ale apariţiei oboselii putem enumera: scăderea forţei şi a vitezei de execuţie, diminuarea preciziei, prelungirea timpului de reacţie la un anumit stimul etc.

Preview document

Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 1
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 2
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 3
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 4
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 5
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 6
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 7
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 8
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 9
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 10
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 11
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 12
Studiu Privind Influența Efortului Fizic Asupra Performanțelor la Examene - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Influenta Efortului Fizic Asupra Performantelor la Examene
    • cercetare.doc
    • prezentarea power point-cercetare.ppt
    • Studiu Privind Influenta Efortului Fizic Asupra Performantelor la Examene.xls
    • tabele.doc

Alții au mai descărcat și

Relația dintre cognițiile iraționale și stima de sine în alegerea carierei la adolescenți

A lua o decizie în domeniul carierei înseamnă a alege o soluție de orientare școlară și profesională din mai multe variante posibile. Această...

Experiment - timpul de reacție în funcție de natura stimulului prezentat

Introducere: Scopul acestui experiment este de a testa valoarea timpului de reactie inregistrat la subiecti in functie de natura stimulului care le...

Relația dintre cafeina și memoria de lucru

1.Scopul cercetării Studiul acesta își propune să examineze relația dintre cantitatea de cafeină consumată și performanța memoriei de lucru....

Raport de cercetare - test de memorare și învățare

1.INTRODUCERE: Prin intermediul acestui experiment, ne-am propus sa cercetam memoria de lucru, denumita si memoria de scurta durata. Pentru a...

Tipul de învățământ și feedback-ul influențează stima de sine

Pornind de la problema de cercetare ,,Care sunt efectele feedback-ului asupra performantei studentilor” din studiul ,,Effects of Differential...

Calea spre cunosterea sportului de performanță

Voi începe prin a susţine că psihologia facilitează drumul spre sportul de succes, colaborînd impreună cu membri culpabili de progresul spre vîrful...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Ai nevoie de altceva?