Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă

Proiect
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7333
Mărime: 57.53KB (arhivat)
Publicat de: Teodor Stoian
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: L. Bozga

Cuprins

  1. Aspecte generale privind metodele şi tehnicile de cercetare sociologică 2
  2. Studiul de caz – metodă de cercetare calitativă 2
  3. Funcţiile epistemologice ale studiului de caz 2
  4. Tipuri de studii de caz 3
  5. Etapele studiului de caz 4
  6. Cazul A.V. 5
  7. 1. Istoricul Social 5
  8. a. Date privind identificarea beneficiarului 5
  9. b. Date privind familia beneficiarului 5
  10. c. Date privind evoluţia beneficiarului 6
  11. d. Situaţia materială / financiară 7
  12. e. Probleme identificate 7
  13. 2. Convorbirea telefonică 7
  14. 3. Întâlnirea fată în fată 7
  15. 4. Întocmirea liste de probleme 8
  16. 5. Obtinerea informatiilor de la alte agentii/institutii 8
  17. 6. Vizita la domiciliul clientului 8
  18. 7. Cartea vietii 9
  19. 8. Matricea ciclului de viată 9
  20. 9. Genograma 10
  21. 10. Harta eco 11
  22. 11. Scala resurselor familiale 12
  23. 13. Scala de sprijin familial 14
  24. 14. Analiza câmpului de forte 14
  25. 15. Matricea procesului decizional 14
  26. 16. Ghid de interviu 15
  27. 17. Ghid de observatie 15
  28. 18. Planul de servicii (PS) 16
  29. 19. Obiective generale 18
  30. ANEXĂ : 19
  31. CONTRACT DE INTERVENTIE 19
  32. Bibliografie: 20

Extras din proiect

Aspecte generale privind metodele şi tehnicile de cercetare sociologică

Prin metode şi tehnici de cercetare sociologică, înţelegem demersuri investigative menite colectării şi interpretării faptelor sociale. Aderăm la punctul de vedere susţinut de mulţi sociologi, după care tehnicile sunt subordonate metodelor, iar procedeele sunt subordonate tehnicilor. Cu toate acestea, în literatura sociologică domină tendinţa de a admite în categoria metodelor doar pe acelea destinate obţinerii informaţiilor, în timp ce tehnicile sunt raportate la toate etapele cercetării concrete: proiectarea, recoltarea şi prelucrarea informaţiilor. Toate etapele sunt importante, dar etapa „grea” a cercetării este cea de obţinere a informaţiilor.

Aici au devenit clasice următoarele metode: observaţia, experimentul, ancheta, analiza documentară şi monografia sociologică. Lor le sunt subordonate tehnici cum ar fi: observaţia externă, observaţia participativă, experimentul de laborator şi experimentul natural, ancheta pe bază de chestionar (tehnica chestionarului) şi ancheta pe bază de interviu (tehnica interviului).

Multe din tehnici presupun folosirea de subtehnici sau procedee.

Principalele funcţii ale tehnicilor de cercetare sunt:

• standardizarea afirmaţiilor empirice cu privire la calităţile nemijlocit observabile;

• sistematizarea şi formalizarea unor operaţii de logică a cercetării;

• asigurarea obiectivităţii în cercetare şi în interpretarea rezultatelor;

• introducerea măsurării în sociologie.

Ca unelte ale muncii de cercetare, tehnicile trebuie să răspundă anumitor exigenţe: să fie riguros definite; să poată fi standardizate; să fie transmisibile altor cercetători şi susceptibile a fi aplicate exact în acelaşi mod, în condiţii identice, la acelaşi gen de probleme, la acelaşi tip de fapte sociale.

Studiul de caz – metodă de cercetare calitativă

Studiul de caz este o metodă prin excelenţă calitativă, ce constă în abordarea complexă, multilaterală a unei entităţi sociale de la indivizi până la comunităţi sau organizaţii, cu scopul de a ajunge la o imagine cât mai completă (holistică) posibil despre acea entitate.

După R. K. Yin, studiul de caz este „o anchetă empirică asupra unui fenomen contemporan în contextul vieţii sale, în care limitele dintre fenomen şi context nu sunt cu totul evidente şi în care se utilizează surse multiple de informare.”

Cazul studiat reprezintă un teren pentru observaţii multiple, dar şi pentru utilizarea altor metode (interviu, biografia socială etc.) necesare adunării informaţiilor utile.

Studiul de caz permite sesizarea legăturile dintre fenomenele sociale care sunt prea complexe pentru a putea fi abordate prin intermediul anchetei sau experimentului.

Studiul de caz nu este folosit pentru a descoperi frecvenţe statistice în viaţa socială, ci pentru a pune în evidenţă aspecte semnificative, utile în cunoaşterea ştiinţifică a vieţii sociale, inclusiv în procesul elaborării teoretice.

Funcţiile epistemologice ale studiului de caz

a) Studierea cazurilor oferă baza factuală pentru generalizările inductive în vederea elaborării unei teorii. Pentru aceasta, principala metodă utilizată este cea comparativă. Comparaţia nu se realizează pe o schemă care să permită standardizarea, putând fi alese criterii multiple de comparare în funcţie de scopurile urmărite. Rezultatele acestor comparaţii pot fi utilizate pentru generalizări teoretice având ca suport logic inducţia comparativă. Această funcţie este mai evidentă în fazele iniţiale ale unei cercetări când se pune problema realizării unei „bănci de observaţii” care fiind supuse prelucrării joacă rolul unei platforme de construcţie teoretică.

b) Folosirea cazurilor ca probe de validare sau invalidare a unor teorii, ori explicaţii. Demersul logic al verificării este unul deductiv. Dacă, de exemplu, ne interesează testarea afirmaţiei după care clienţii serviciilor de asistenţă socială devin experţi în ceea ce priveşte specularea oportunităţilor oferite de legislaţia în vigoare, una din căile utilizate este alegerea unei familii care beneficiază de o serie de facilităţi şi studierea ei multiplă, prin observaţii, şi interviu, pentru a concluziona în legătură cu abilităţile ei de a o beneficia de maximum posibil din ceea ce sistemul de asistenţă socială permite.

Rezultă din explicaţiile anterioare că a doua funcţie a studiului de caz va fi activată într-un stadiu mai avansat al cercetării, când se verifică sau se îmbogăţeşte o teorie.

Tipuri de studii de caz

(a) Studiul de caz intrinsec este acela care are ca obiect de cercetare o situaţie cu caracter unic sau foarte rar întâlnită, despre care se bănuieşte că permite descoperirea unor aspecte noi, nebănuite până atunci. De exemplu, o calamitate (inundaţie, incendiu) care lasă fără adăpost mai multe familii. Fiecare dintre aceste familii poate fi abordată în cercetare prin tehnica studiului de caz ce va permite evidenţierea aspectelor semnificative şi a legăturilor care le unesc, cu scopul sesizării dinamicii evenimentelor. Într-un asemenea studiu de caz miza teoretică nu se află în posibilitatea folosirii informaţiilor între-o eventuală procedură de testare teoretică, ci interesează înseşi informaţiile colectate şi sistematizate în cercetarea cazului. Cercetările monografice intră în aceasta categorie de studii de caz. Sociologii din perioada interbelică, din şcoala lui Dimitrie Gusti au elaborat monografii rurale cu scopul de a cunoaşte detaliat anumite localităţi rurale. Deşi nu pot fi excluse unele încadrări teoretice în descrierea şi explicarea acelui caz, totuşi, „nota diferenţiatoare este însă dată de faptul că investigarea nu se pune în slujba unei teorii iniţiale.”

(b) Studiul de caz instrumental se foloseşte atunci când cercetarea cazului este necesară verificării (sau ilustrării) unei teorii. În această situaţie, cazul este folosit mai mult ca pretext, centrul de greutate al interesului cognitiv cade mai mult asupra funcţiei confirmative sau ilustrative a cazului decât asupra conţinutului său informativ. Aşa a procedat Jane Jacobs în cartea sa The Death and Life of Great American Cities (1961), în care oraşul New York este folosit ca un caz tip pentru a elabora o teorie despre specificul marilor metropole americane. Studiul de caz instrumental nu aparţine totuşi paradigmei cercetărilor cantitative, deoarece nu se porneşte de la ipoteze specifice şi nici nu se operează cu grile de categorii.

(c) Studiul de caz multiplu este folosit în analiza comparativă în vederea generalizărilor inductive. Acest tip de studiu de caz a fost amplu utilizat în anii 1980-1990 îndeosebi în cercetarea economică. Mai multe întreprinderi au fost studiate pentru a se identifica constantele în vederea unor generalizări privitoare la succesul economic. De asemenea, studiul de caz a mai fost folosit şi în cercetarea pedagogică, atât în Marea Britanie, cât şi în SUA, îndeosebi la Universitatea Harvard, aici mai ales în practica seminariilor universitare. Astăzi, studiul de caz, ca procedeu pedagogic este din ce în ce mai mult practicat în întreaga lume, datorită capacităţii sale de a exersa capacităţi de analiză şi de comparare şi de a găsi soluţii la problemele ridicate. „Activitatea managerială, cea de judecător, procuror şi avocat, cu deosebire, implică prin ele însele o continuă rezolvare de cazuri.”

(d) Auto-cazul este o formă a studiului de caz în care autorul vorbeşte despre propria sa experienţă într-un anumit domeniu. Un om de ştiinţă mărturiseşte despre avatarurile muncii de cercetător, despre dificultăţile întâmpinate în activitatea sa, despre principalele riscuri pe care cei tineri ar putea să le evite etc. Un anchetator poate, de asemenea, consemna, pentru folosul celor tineri, întregul demers investigativ, cu toate surprizele, satisfacţiile sau insatisfacţiile întâmpinate în procesul rezolvării unui caz anchetat. Auto-cazul are şi el mai mult conotaţii didactice, fiind folosit de cei tineri în procesul formării lor profesionale.

Preview document

Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 1
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 2
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 3
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 4
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 5
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 6
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 7
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 8
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 9
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 10
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 11
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 12
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 13
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 14
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 15
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 16
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 17
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 18
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 19
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 20
Studiul de Caz - Metodă de Cercetare Calitativă - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Studiul de Caz - Metoda de Cercetare Calitativa.doc

Alții au mai descărcat și

Neglijarea Copilului - Considerații Generale

ARGUMENT Dacă eşecurile din sectoarele economice sau politice pot fi stopate sau diminuate prin mijloace legislative sau economice, eşecurile în...

Influența desenelor animate asupra comportamentului agresiv al copiilor

În societatea contemporană copilul preșcolar ia contact tot mai strâns cu mediul de grădiniță, diferit de cel familial și, în același timp ia...

Proiect Metodologie

Intr-o forma sau alta, premisele unui proiect trebuie dezvoltate, particularizate, incarcate de semnificatii care se vor deschizatoare de drum...

Studiu de caz organizațional - conflictul în organizație

Rezumat Lucrarea de fata isi propune, cu ajutorul grilei de observatie si cu ajutorul interviului non- directiv sa arate faptul ca nu exista un...

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de Personalitate Borderline se caracterizează printr-un pattern pervaziv de instabilitate in relatiile interpersonale, a imaginii de...

Carențe ale Rolurilor Tatălui

REZUMAT În prezenta lucrare am investigat valenţele ameliorative ale exerciţiilor experienţiale de grup asupra comportamentelor agresive ale...

Desenele animate care prezintă comportamente agresive influențează comportamentul copiilor

Tema cercetarii Acest proiect de cercetare isi propune sa verifice daca desenele animate cu continut agresiv influenteaza in mod negativ...

Metode de cercetare utilizate în educație

Educatia este o activitate specific umana constienta, oraganizata sitematic care are in vedere un individ sau o colectivite, propunandu-si sa...

Te-ar putea interesa și

Rolul Familiei privind Integrarea Copilului în Societate

Introducere Familia este instituţia în care se formează, se construieşte personalitatea; copilul va deveni un viitor adult cu sau fără inhibiţii,...

Portofoliu Didactic

I.1.PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI I.1.Metodele de cunoastere a personalitatii Nevoia de cunoaştere a elevului a determinat analiza unor metode şi tehnici...

Femei Molestatoare - Cercetare despre Abuzul Sexual asupra Minorilor

IDENTIFICAREA PROBLEMEI Am ales ca subiect al acestei cercetari comportamentul abuzator feminin îndreptat asupra copiilor, întrucât cele mai multe...

Aspecte Etiologice ale Toxicomanului

Argument Schimbările sociale majore din România ultimului deceniu, datorate contextului geopolitic internaţional, dar şi evoluţiei politice...

Asistența Maternală a Copiilor cu Autism

ARGUMENT Încredinţarea copilului la un asistent maternal este o masură de protecţie de tip familial realizată în interesul superior al copilului...

Delicvența juvenilă

ARGUMENT Ponderea importanta a tineretului in structura actuala a societatii ca si contributia lui tot mai marcanta in diverse domenii ale vietii...

Protecția și asistarea victimelor traficului de persoane

Argument În România până la apariția unor legi și norme metodologice speciale pentru prevenirea și combaterea traficului cu ființe umane (Legea...

Cultura Organizațională în Școala Românească

I. Introducere Lucrarea are ca scop identificarea unor trăsături specifice culturii organizaţiei şcolare. Ne naştem într- o cultură, ne formăm şi...

Ai nevoie de altceva?