Teză la psihologie

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 24063
Mărime: 158.79KB (arhivat)
Publicat de: Martin Teodorescu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

INTRODUCERE

Problema căilor şi a mijloacelor de modelare a omului în vederea optimizării potenţialului său creator tinde să ocupe astăzi un loc prioritar în ansamblul preocupărilor ştiinţei şi practicii sociale.

Copilul şi tânărul de astăzi cheltuiesc o mare parte din durata vieţii lor ca subiecţi supuşi actului instructiv – educativ. Educaţia, instrucţia, învăţarea trebuie să fie utile, rodnice pentru personalitatea celui care învaţă, iar utilitatea şi rodnicia nu pot fi măsurate în acest caz decît după eficienţa lor psihologică,după noile procedee, structuri şi organizări câştigate, adică după totalitatea progreselor dezvoltării realizate prin educaţie şi învăţare. Problemele învăţării sunt în stânsă legătură şi unitate cu problemele dezvoltării.

Activismul personal, învăţarea ca activitate proprie a copilului este cadrul concret în care se realizează dezvoltarea, formarea proceselor şi a capacităţilor psihice.

Invăţarea şcolară se realizează prin interrelaţia funcţiilor şi proceselor psihice cu accent predominant pe procesele psihice cognitive. Va trebui să se ţină seama de caracteristicile intrisece ale materialului uman asupra căruia se acţionează, dar trebuie avut în vedere faptul că educatul este un sistem pe care îl creăm noi înşine, în mare măsură, prin educaţie. Dezvoltarea intelectuală, ca latură a dezvoltării psihice generale, este ea însăşi condiţionată de un felul cum decurge şi cum a decurs – activitatea de însuşire a anumitor cunoştinţe şi priceperi. Forţa motrice a dezvoltării psihice intrinsecă, ea nefiind dată de la început, în chip nativ, ci dobândită, învăţată, prin mecanisme speciale de interiorizare a modelului extern al contradicţiei şi cauzalităţii obiective.

Limbajul, structurarea acestuia şi relaţiile componente – învăţare, componentele mnezice, sunt factiri esenţiali în achiziţile realizate în şcoală.

Ca funcţie psihică atenţia, cu toate că nu are conţinut informaţional propriu, facilitează performanţele celorlalte procese psihice. Ea reprezintă în fapt orientarea activităţii intelectuale în raport cu scopurile implicite sau explicite ale învăţăturii.

Baza de cunoştinţe are un rol esenţial, atât în procesarea secundară a informaţiei senzoriale, cât şi în toate prelucrările ce au loc la nivelul memoriei de lucru sau atenţiei. Modul de organizare a cunoştinţelor în memorie facilitează reactualizarea lor. Comportamentul este ghidat de cunoştinţele şi scopurile din câmpul atenţiei sau de cunoştinţele şi structura de scopuri active în memoria de luicru.

Arhitectura cognitivă a psihicului uman (totalitatea mecanismelor cognitiv impenetrabile, necesare şi suficiente pentru realizarea unui comportament inteligent) permite sistemului cognitiv uman să înveţe din mediul sau din propria experienţă.

Învăţarea depinde de modul de organizare a bazei de cunoştinţe prealabile.

Cunoaşterea performanţelor şcolare şi optimizarea acestora necesită stăpânirea de instrumente specifice destinate cunoaşterii psihologice a elevilor. Pentru o acţiune eficientă se impune direcţionarea actului didactic în funcţie de cunoaşterea psihologică a capacităţilor, intereselor, aptitudinilor elevilor. Acţiunea educativă devine eficientă în condiţiile în care procesul de formare se efectuează urmărind caracteristicile generale de personalitate.

Potenţialul fiecărui elev trebuie pus în valoare prin oferirea unor metode şi tehnici care să-i ofere posibilitatea de exprimare cu valoare individuală şi socială.

CAPITOLUL I

ARHITECTONICA COGNITIVĂ A S.P.U.

1.1. Argumentări teoretice

Sistemul bio-pshihic uman este un sistem deschis, realizând cu mediul său nu numai un schimb substanţial şi energetic ci şi unul informaţional.

Sistemul bio-pshihic uman este un sistem de procesare a informaţiei → psihologia cognitivă este ştiinţa care studiază mecanismele acestor prelucrări, modul în care un anumit input induce un oulput specific.

Un sistem cognitiv este un sistem fizic care posedă două proprietăţi: de reprezentare şi de calcul. Nu caracteristicile fizice sunt determinate pentru un sistem cognitiv ci capacitatea sa de reprezentare a mediului şi de a efectua calcule cu aceste reprezentări. Reprezentarea şi calculul sunt trăsăturile necesare şi suficiente pentru ca un sistem fizic să posede inteligenţă.

Orice sistem cognitiv, deci implicit cel uman poate fi analizat la cel puţin 4 niveluri:

1. nivelul cunoştinţelor

2. nivelul computaţional

3. nivelul reprezentaţional-algoritmic

4. nivelul implementaţional

1.Pentru a înţelege comportamentul unui sistem cognitiv trebuie investigată baza de cunoştinţe pe care o posedă şi scopul sau intenţiile de care este animat. Cea mai mare partea comportamentului nostru cotidian poartă amprenta conjuncţiei dintre scopuri şi cunoştinţele de care dispunem.

Evident, cunoştinţele şi scopurile nu epuizează toată complexitatea comportamentului uman, dar constituie un factor esenţial în expoatarea acestuia. Îndeosebi deciziile pe care le ia subiectul sunt dependente de intenţionalitatea şi cunoştinţele sale. Cunoştinţele subiectului survin din mai multe surse: enunţul problemei, experienţa imediată sau de lungă durată cu acest tip de sarcină, deprinderile dobândite, socializarea.

▪ Comportamentele sau mecanismele psihice care se modifică în funcţie de cunoştinţele pe care le are subiectul se numesc cognitiv-penetrabile. De exemplu recunoaşterea unei litere se realizează mai rapid dacă ea este prezentă într-un cuvânt cu sens decât într-o combinaţie lingvistică fără sens; în general orice obiect sau figură este recunoscută mai rapid într-un context corespunzător decât într-unul neuzual pentru obiectul sau figura respectivă.

Preview document

Teză la psihologie - Pagina 1
Teză la psihologie - Pagina 2
Teză la psihologie - Pagina 3
Teză la psihologie - Pagina 4
Teză la psihologie - Pagina 5
Teză la psihologie - Pagina 6
Teză la psihologie - Pagina 7
Teză la psihologie - Pagina 8
Teză la psihologie - Pagina 9
Teză la psihologie - Pagina 10
Teză la psihologie - Pagina 11
Teză la psihologie - Pagina 12
Teză la psihologie - Pagina 13
Teză la psihologie - Pagina 14
Teză la psihologie - Pagina 15
Teză la psihologie - Pagina 16
Teză la psihologie - Pagina 17
Teză la psihologie - Pagina 18
Teză la psihologie - Pagina 19
Teză la psihologie - Pagina 20
Teză la psihologie - Pagina 21
Teză la psihologie - Pagina 22
Teză la psihologie - Pagina 23
Teză la psihologie - Pagina 24
Teză la psihologie - Pagina 25
Teză la psihologie - Pagina 26
Teză la psihologie - Pagina 27
Teză la psihologie - Pagina 28
Teză la psihologie - Pagina 29
Teză la psihologie - Pagina 30
Teză la psihologie - Pagina 31
Teză la psihologie - Pagina 32
Teză la psihologie - Pagina 33
Teză la psihologie - Pagina 34
Teză la psihologie - Pagina 35
Teză la psihologie - Pagina 36
Teză la psihologie - Pagina 37
Teză la psihologie - Pagina 38
Teză la psihologie - Pagina 39
Teză la psihologie - Pagina 40
Teză la psihologie - Pagina 41
Teză la psihologie - Pagina 42
Teză la psihologie - Pagina 43
Teză la psihologie - Pagina 44
Teză la psihologie - Pagina 45
Teză la psihologie - Pagina 46
Teză la psihologie - Pagina 47
Teză la psihologie - Pagina 48
Teză la psihologie - Pagina 49
Teză la psihologie - Pagina 50
Teză la psihologie - Pagina 51
Teză la psihologie - Pagina 52
Teză la psihologie - Pagina 53
Teză la psihologie - Pagina 54
Teză la psihologie - Pagina 55
Teză la psihologie - Pagina 56
Teză la psihologie - Pagina 57
Teză la psihologie - Pagina 58
Teză la psihologie - Pagina 59
Teză la psihologie - Pagina 60
Teză la psihologie - Pagina 61
Teză la psihologie - Pagina 62
Teză la psihologie - Pagina 63
Teză la psihologie - Pagina 64
Teză la psihologie - Pagina 65
Teză la psihologie - Pagina 66
Teză la psihologie - Pagina 67
Teză la psihologie - Pagina 68
Teză la psihologie - Pagina 69
Teză la psihologie - Pagina 70
Teză la psihologie - Pagina 71
Teză la psihologie - Pagina 72
Teză la psihologie - Pagina 73
Teză la psihologie - Pagina 74
Teză la psihologie - Pagina 75
Teză la psihologie - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Teza la Psihologie.doc

Alții au mai descărcat și

Consilierea centrată pe sarcină-problemă

I. Evaluarea initiala a cazului Fisa de inregistrare a cazului Nume : R Prenume: A Data si locul nasterii : 15-03-1992 Gen: Feminin Adresa:...

Specificul managementului în asistența maternală din Județul Galați

INTRODUCERE Psihologia copilului şi factorii care influenţează comportamentul acestora încă de la naştere a constituit subiect de cercetare pentru...

Proiect de Cercetare - ADHD

Motto: „Fiecare copil pe care-l instruim este om pe care-l câştigăm”. Victor Hugo Tema cercetării: Hiperactivitatea cu deficit de atenţie I....

Reușitele elevilor și migrația

ÎNTRODUCERE Actualitatea cercetării: Instabilitatea socio-economică din şi tranzitia interminbilă au determinat pe mulţi dintre concetăţeni să...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Lecția de viață a Egiptului Antic

INTRODUCERE Civilizatia egipteana m-a fermecat inca de cand imi pot aduce aminte, chiar inca din- nainte de a afla ca exista stiinta numita...

Probleme psihologice ale familiei temporar dezintegrate

Adnotare Teza de licență cu tema ”Probleme psihologice ale familiei temporar dezintegrate” este constituită din 2 capitole și face o...

Tradiții și obiceiuri romanești

Se spune că popoarele care îşi uită tradiţia sunt sortite pieirii .” INTRODUCERE Tema din prezenta lucrare de diplomă este Tradiţii şi obiceiuri...

Problematica Inconștientului în Paradigmele Psihologiei Contemporane

Introducere si istoric Oricine isi propune sa studieze adâncurile misterioase ale inconstientului se va confrunta de la început cu o mare...

Metodă de cercetare a științei economice

Preocuparea permanenta a omului,manifestata de-a lungul timpului,de a utiliza resursele in cea mai adecvata forma,de a concepe si realiza in mod...

Materialismul eliminativist

Introducere Regăsim psihologia peste tot în jurul nostru: în viața cotidiană, în mass-media, în modul în care interacționăm și ne adaptăm...

Metode Empirice de Cercetare

1= ANCHETA SOCIOLOGICĂ - Ancheta reprezintă o metodă de interogare, informare asupra faptelor sociale (opinii, atitudini, motivaţii, aspiraţii,...

Antropologia Culturii

IV. 1. Raporturile dintre antropologie, psihologie si criminologie în abordarea acestei teme În acest dramatic sfârsit de secol si de mileniu,...

Ai nevoie de altceva?