Tipuri de Abordari ale Psihicului - Metode si Metodologii Explicative Specifice

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tipuri de Abordari ale Psihicului - Metode si Metodologii Explicative Specifice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Psihologie

Cuprins

1. Metoda si metodologie in psihologie
a-definirea conceptului de “metoda”
b-principalele metode ale psihologiei
c-definirea conceptului de “metodologie”
d-tipuri de metodologie psihologice
2. Legitatea psihologiei
3. Explicatia in psihologie
4. Teoria psihologica
5. Abordarea plana a psihicului
6. Abordarea structural dinamica a psihicului
7. Abordarea sistematica a psihicului
8. Abordarea sinergetica a psihicului

Extras din document

1 METODA SI METODOLOGIE IN PSIHOLOGIE

Psihologia ne ofera cunostinte sistematice, profunde despre psihic; ea ne dezvaluie legile obiective ale activitatii psihice si astfel ne permite sa explicam corect aceasta activitate.

Obiectul psihologiei, oricare ar fi el, o data stabilit, urmeaza a fi cercetat si investigat in vederea cunoasterii. Explicarea fenomenelor si particularitatilor psihice este imporatanta pentru fiecare dintre noi si aceasta nu doar din placerea de a cunoaste ci si din motive de ordin practic.

In acest scop, cercetatorul trebuie sa dispuna de o conceptie metodologica bine definita, cat si de metode specifice de cercetare ca instrumente cu ajutorul carora poate sa explice natura, continutul, structura si originea fenomenelor studiate.

a) pornind de la grecescul “methodos” care inseamna cale, drum; se poate spune ca metoda este tocmai instrumentul pe care il foloseste cercetatorul in vederea colectarii datelor si analizarii lor; punctul de plecare, fagasul pe care urmeaza sa mearga lucrurile pentru a fi studiate si explicate.

Metoda este o structura de ordine, un program dupa care se regleaza actiunile practice si intelectuale in vederea atingerii unui scop. Orice metoda are un caracter instrumental, este o modalitate de interventie, de informare, de interpretare, de actionare. Ea rezulta din cunoasterea prealabila a domeniului si se formuleaza prin conversiunea relatiilor celor mai generale si specifice domeniului in modalitati instrumentale si normative.

M Zlate identifica trei categorii de demersuri necesare pentru realizarea specificului metodelor de cunoastere psihologica: demersul enumerativ, clasificator si demersul descriptiv-explicativ-interpretativ.

b) Principalele metode cu care opereaza psihologia sunt:

-metoda observatiei care consta in urmarirea intentionata si inregistrarea exacta, sistematica a diferitelor manifestari comportamentale ale individului (sau ale grupului) ca si a contextului situational al comportamentului . Este una dintre cele mai vechi metode de cercetare nu numai ale psihologiei ci si a altor stiinte.

-metoda experimentului are o caracteristica esentiala si anume tinde spre coerenta unui sistem de relatii controlate prin experienta. Greenwod considera ca doua aspecte sunt esentiale pentru experiment: capacitatea acestuia de a verifica ipotezele cauzale; posibilitatea pe care o ofera de a controla situatiile experimentale. Experimentul nu este altceva decat “testarea ipotezelor cauzale prin intelegerea unor situatii contrastante controlate”(Greenwod 1945)

-metoda convorbirii permite sondarea mai directa a vietii interioare a subiectului, a intentiilor ce stau la baza comportamentului sau. Convorbirea este discutia angajata intre cercetator si subiectul investigat, care presupune: relatia directa, schimbarea locurilor si rolurilor partenerilor, sinceritatea subiectului, abilitatea cercetatorului de a obtine angajarea deplina in discutie a subiectului, empatia cercetatorului. Convorbirea este considerata metoda psihologica cea mai complicata si cea mai greu de invatat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Abordari ale Psihicului - Metode si Metodologii Explicative Specifice.doc