Tulburarea de Stres Post - Traumatic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Tulburarea de Stres Post - Traumatic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Definitie

Tulburarea de stres post traumatic se caracterizeaza prin reexperientierea unui eveniment traumatic extrem, acompaniata de simptome de excitatie crescuta si de evitare a stimulilor asociati cu trauma.

Descriere

PTSD este cel mai bine cunoscut ca o problema a veteranilor de razboi care se întorceau de pe câmpul de lupta si era numit shell shock. Totusi, PTSD poate afecta pe oricine a experientiat un eveniment traumatic cum ar fi un viol, furt, dezastru natural sau un accident grav. Exemple de evenimente traumatice ar fi: bombardarea World Trade Center din 1993, bombardarea orasului Oklahoma din 1995, schimburile de focuri accidentale din scoli, de la locurile de munca si, mai recent, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 asupra WTC si Pentagonului, dezastrele naturale. Diagnosticarea unei boli grave poate deasemenea sa declanseze PTSD la unele persoane. Considerat ca facând parte din tulburarile anxioase, poate afecta persoane de toate vârstele care au experientiat o trauma severa. Copiii care au fost expusi la traume cum ar fi razboiul, un dezastru natural, abuz sexual sau fizic sau moartea unui parinte sunt de asemenea expusi la PTSD.

Mecanisme etiopatogenetice.

Stresul acut posttraumatic apare datorita expunerii subiectului unui stresor extrem de puternic (viol, razboi, cataclism etc.). Stresorul joaca rolul unui stimul neconditionat ce genereaza raspunsul neconditionat anxiogen. Stimulul neutru din situatia respectiva poate deveni stimul conditionat care ulterior amorseaza acelasi raspuns anxios, aparând comportamentul de evitare vis-a-vis de acel stimul. De asemenea, stresul acut pottraumatic este însotit de o multime de gânduri obsesive referitoare la situatia tinta. În plus, în conditiile unui stres extrem de puternic activitatea hipocampusului este perturbata. În consecinta, în memoria explicita (hipocampusul constituie substratul memoriei explicite) se codeaza doar o parte din informatii legate de situatia traumatica. Restul informatiilor (în special cele încarcate emotional) sunt codate în memoria implicita a carei substrat îl formeaza amigdala si zonele învecinate. Aceste informatii ne influenteaza inconstient reactiile emotionale.

Persoanele cu PTSD tind sa aiba nivele anormale de hormoni implicati în raspunsul corpului la stres. Functia tiroidei pare de asemenea sa fie accelerata la persoanele cu PTSD. Unele studii au aratat ca nivelele de cortizol la persoanele cu PTSD sunt sub normal iar nivelele epinefrinei si norepinefrinei sunt peste normal. Persoanele cu PTSD continua sa produca mai multe opiacee naturale dupa ce trauma a trecut. O descoperire importanta este ca modificarile neurohormonale observate în cazul PTSD sunt diferite si chiar opuse celor observate în depresia majora. Acest profil de modificari neurobiologice este de asemenea prezent la persoanele care au atât PTSD cât si depresie.

Factori de risc.

Statisticile obtinute din analiza evenimentelor de pâna acum indica faptul ca riscul pentru PTSD creste în functie de urmatorii factori:

- Genul feminin

- Amploarea, durata evenimentului traumatic

- Persoanele de vârsa mijlocie (40  60 ani)

- Experienta putina sau deloc în copingul cu evenimente traumatice

- Minoritati etnice

- Statut economic scazut

- Femei ale caror soti manifesta simptome de PTSD

- Afectiuni psihiatrice preexistente

- Expunere directa la evenimente care includ vatamarea corporala, situtii în care este amenintata viata persoanei

- Traiul într-o comunitate traumatizata

Copiii sunt de asemenea susceptibili sa dezvolte PTSD si riscul creste exponential odata cu cresterea expunerii lor la eveniment. Copiii abuzati, care au suferit moartea unui

Fisiere in arhiva (1):

  • Tulburarea de Stres Post - Traumatic.doc