Cuprins
1. Motivarea alegerii temei
2. Obiectivele cercetarii
3. Documentare prealabila
4. Universul cercetarii
5. Cadrul teoretic
6. Unitatea de analiza si inregistrare
7. Elaborarea ipotezelor
8. Operationalizarea conceptelor
9. Tipuri de cercetare si metode
10. Elaborarea instrumentului de cercetare
Bibliografie
Extras din document
MOTIVAREA ALEGERII TEMEI
Tema acestui proiect de cercetare o reprezinta: Violenta in scolile din Romania. In ceea ce priveste societatea din ziua de astazi, se poate observa cu usurinta ca in interiorul acesteia anumite fenomene capata amploare de la un an la altul. Printre acestea se numara si violenta, fenomen ce se manifesta din ce in ce mai mult. Copilul timpurilor moderne se pare ca traieste inconjurat de exemple de acest fel, iar puterea sa de reactie impotriva acestui fenomen este una destul de limitata in conditiile in care acesta nu are un fundament educational si spiritual solid. De aceea mi-am propus sa tratez aceasta problema de o continua actualitate. In conditiile in care agresivitatea este prezenta tot mai des in interiorul scolilor, am hotarat sa abordez un proiect cu aceasta tematica pentru a evidentia carui fapt se datoreaza aceasta si nu numai.
OBIECTIVELE CERCETARII
Proiectul de cercetare si-a propus ca obiective generale:
- Investigarea contextului social, cultural si scolar in care se produc violentele in scoli.
- Identificarea posibilitatilor specifice scolii de prevenire si stapanire a violentei scolare.
Iar ca obiective specifice:
- Identificarea cauzelor si efectelor violentei in scoli.
- Studierea amplorii fenomenului de violenta din scolile romanesti din ultimii doi ani.
- Studierea impactului pe care-l are televiziunea in ceea ce priveste violenta in scoli.
DOCUMENTARE PREALABILA
In cadrul acestei cercetari am avut in vedere ca surse de informare literatura de specialitate, paginile de internet dedicate acestui subiect si informatiile de tip statistic:
- “Proiectarea cercetarii sociologice” –Ion Marginean
- “Psihosociologie. Teorie si aplicatii.” –Septimiu Chelcea (coord.)
- “Metodologia cercetarii sociologice” –Septimiu Chelcea
- “Enciclopedia de psihosociologie” –Septimiu Chelcea,Petru Ilut (coord.)
- “Violenta. Aspecte psihosociale “ –Gilles Ferreol si Adrian Neculau
- “Mass-media sub imperiul violentei” –Octavian Mihail Sachelarie
UNIVERSUL CERCETARII
Universul cercetarii acestui proiect este dat de populatia absolventa de scoala generala si de liceu, aceasta avand varste cuprinse intre 14 si 18 ani, varsta de 14 ani fiind cea la care se incheie invatamantul de scoala generala, iar varsta de 18 ani fiind cea la care se incheie liceul.
CADRUL TEORETIC
Violenta este una dintre marile probleme cu care se confrunta lumea contemporana. De la formele cele mai agresive, precum razboaie ori crime terifiante, batai, violuri, furturi, distrugeri de bunuri, si pana la cele mai putin socante, cum ar fi violentele verbale, toate acestea sustinute de o abundenta de imagini violente, se perinda zilnic in fata ochilor nostri. Definirea violentei este una extrem de dificila deoarece aceasta reprezinta un fenomen complex, dar si datorita marii diversitati a formelor sale de manifestare. Nu in ultimul rand, dificultatea a aparut si din cauza asocierii si, uneori, chiar a confundarii violentei cu agresivitatea.
Asa cum precizeaza si Dorina Salavastru, notiunea de agresivitate trimite la o potentialitate individuala, la capacitatea de a infrunta un obstacol, de a se confrunta cu altul si de a nu da inapoi in caz de dificultate. In acest sens, agresivitatea este deci necesara, uneori chiar utila pentru desfasurarea si finalizarea unei activitati. Ea reprezinta o instanta profunda care permite individului sa se afirme, sa nu dea inapoi in fata dificultatilor si nici sa nu ocoleasca lupta ca o faza de confruntare cu ceilalti in succesul unei intreprinderi.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Violenta in Scoala.doc