Dezvoltarea atentiei la adolescenti

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Dezvoltarea atentiei la adolescenti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Psihopedagogie

Extras din document

Tema: Dezvoltarea atenției la adolescenți

Organizator: Abram Lincoln, profesor de psihologie în cadrul Liceului Teoretic ,, Ștefan Ciobanu “

Beneficiari: 12 persoane cu vârsta între 14-16 ani

Scopul prezentului program îl constituie determinarea dezvoltării atenției la adolescenți.

Motivația:

Subiectul cel mai important din punctul meu de vedere în întreaga activitate umană. În special referindu-mă la necesitatea alegerii și aplicării în practică anume a acestei teme se exprimă prin faptul trecerii a unui timp nu atât de mult de la depășirea personal a vârstei adolescentine, pe parcursul căreia am avut ocazia de a fi elev în liceu și cu regret constat că foarte des la ore îmi lipsea atributul atenției, fapt generat de mai mulți factori printre care nu ezit a evidenția și factorul de lipsă a cunoștințelor de reglare a mecanismelor de dezvoltare a atenției.

De aceea reieșind din noțiunea precum că atenția este un act de selectare psihică activă prin care se realizează semnificația, importanța și ierarhizarea unor evenimente, obiecte și fenomene care ne influențează existența (acordam atenție lucrurilor care ne interesează și o menținem prin scopul urmărit), consider oportun implimentarea respectivului program, deoarece conform strategiilor de educare în sistemul nostru educațional gimnazial și liceal practic nu se accentuează dezvoltarea competențelor celor mai importante procese psihice. Și sigur că în urma aplicării vom obține anumite rezultate positive.

Obiectivele:

O1. Repere teoretice asupra dezvoltării atenției la adolescenți;

O2. Analiza programului de dezvoltare a atenției la adolescenți;

O3. Determinarea unor recomandari referitor programului de dezvoltare a atenției la adolescenți;

O4. Elaborarea concluziei.

Numărul de ședințe:

Desfășurarea prezentului program este planificată pe parcursul a 10 ședințe, care se vor desfășura consecutiv, una după alta în zilele de luni până vineri, cu durata de 30-45 min maxim a unei ședințe. Începutul fiecărei ședințe este planificat la orele 14:00 în fiecare zi.

Tematica ședințelor:

1. Stabilirea contactului psihologic cu fiecare participant și noțiuni introductive privind atenția și dezvoltarea acesteia

2. ,, Ghicește animalele “

3. Jocul culorilor

4. Compararea a două imagini

5. ,, Ghici cine a plecat? “

6. ,,Test” de atenție

7. Desenează cuvântul

8. Ultima ședință sau ședința de totalizare

Ședința 1: Stabilirea contactului psihologic cu fiecare participant și noțiuni introductive privind atenția și dezvoltarea acesteia.

Durata: 30 min

Participanții: 12 persoane

Vârsta: 14-16 ani

Scopul: Cunoașterea fiecărui participant și identificarea potențialului personal, precum și familiarizarea cu obiectivele programului prin intermediul aducerii la cunoștință a noțiunilor introductive ce privesc respectivul proiect.

Desfășurarea:

Efectuarea prezenței, în vedrea stabilirii dacă toți sunt prezenți, ulterior aducerea la cunoștință a tuturor obiectivelor de către moderator și neapărat prezentarea fiecărui participant.

Trecând nemijlocit la noțiunile de bază a atenției, sub egida iarăși a moderatorului fiecare va contribui cu propriile opinii la înțelegerea temei mai bine, adică nu va fi o prelegere în care se expun definițiile.

La finele ședinței, timp de 2 min, de către moderator se va face o concluzie și neapărat va intriga participanții în cee ace privește ședința nr. 2.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea atentiei la adolescenti.docx

Bibliografie

1. Ursache Arina ,,Dezvoltăm atenția “ , Chișinău 2015
2. Floru Robert ,, Psihofiziologia atenției “ , București 1967
3. https://liviugheorghe.wordpress.com/2010/03/04/cultivarea-constienta-a-atentiei/
4. http://www.scritub.com/gradinita/Jocuri-pentru-dezvoltarea-gand1411621619.php
5. http://www.suntparinte.ro/activitate-in-familie/activitati-pentru-dezvoltarea-atentiei-la-liceeni