Finalitățile Educației

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 17398
Mărime: 96.12KB (arhivat)
Publicat de: Gheorghe C.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. ARGUMENT 2
  2. CAPITOLUL I - Generalităţi 7
  3. 1.1.Definirea finalităţilor 7
  4. 1.2.Clasificări ale finalităţilor educaţiei 8
  5. CAPITOLUL II – Principalele tipuri de finalităţi 10
  6. 2.1.Ideal educaţional 10
  7. 2.2.Scopul educaţional 13
  8. 2.3.Obiectivele 15
  9. 2.3.1. Organizarea pe niveluri a obiectivelor educaţionale 18
  10. 2.3.2. Obiectivele pedagogice generale 19
  11. 2.3.3. Obiectivele pedagogice specifice 20
  12. 2.3.4. Obiectivele cadru şi obiectivele de referinţă 21
  13. 2.3.4.1. Obiectivele-cadru 21
  14. 2.3.4.2. Obiectivele de referinţă 21
  15. 2.3.5. Obiectivele operaţionale (sau performative) 21
  16. CAPITOLUL III - Taxonomii ale obiectivelor educaţionale 24
  17. 3.1.Conceptul de taxonomie didactică 24
  18. 3.2. Domeniul cognitiv. Taxonomia lui B.S. Bloom (1956) 24
  19. 3.3.Domeniul afectiv -Taxonomia lui Krathwohl 28
  20. 3.4.Domeniul psihomotor. Taxonomia lui Harrow (1972) 31
  21. 3.5.Taxonomia D'Hainaut 34
  22. CAPITOLUL IV - Competenţele 38
  23. 4.1.Demersul de stabilire a competenţelor 39
  24. 4.2.Ce este o unitate de competenţă? 40
  25. CAPITOLUL V - Proceduri de operaţionalizare a obiectivelor 42
  26. 5.1. Operaţionalizarea obiectivelor educaţionale. Concept, model, relevanţă practică, limite, aplicaţii 42
  27. 5.2.Alte criterii de operaţionalizare a obiectivelor 45
  28. 5.3.Dificultăţi sau greşeli în formularea obiectivelor 46
  29. 5.4.Proceduri de operaţionalizare 46
  30. 5.4.1. Tehnica lui Mager 47
  31. 5.4.2. Tehnica Landsheere 47
  32. CAPITOLUL VI - Aplicaţii 50
  33. CONCLUZII 52
  34. BIBLIOGRAFIE 54

Extras din proiect

ARGUMENT

Educaţia este un tip particular de acţiune umană, o intervenţie sau direcţionare, o categorie fundamentală a pedagogiei.

Platon definea educaţia ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele. Aristotel, în lucrarea sa „Politica”, considera că „educaţia trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”.

Johann Amos Comenius, în lucrarea sa „Didactica magna”, considera că la naştere, natura înzestrează copilul numai cu „seminţele ştiinţei, ale moralităţii şi religiozităţii”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educaţie. Rezultă că în concepţia sa, educaţia este o activitate de stimulare a acestor „seminţe”, şi implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul „nu poate deveni om decât dacă este educat”.

Pentru pedagogul englez din secolul al XVII-lea, John Locke, educaţia se prezintă sub forma unei relaţii interpersonale de supraveghere şi intervenţie ce se stabileşte între „preceptor” (educator) şi copil (viitorul „gentleman”).

Filosoful german Immanuel Kant, aprecia că educaţia contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societăţii: „este plăcut să ne gândim că natura omenească va fi mai bine dezvoltată prin educaţie şi că se poate ajunge a i se da o formă care să-i convie cu deosebire. Aceasta ne descoperă perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc”.

Pentru Jean-Jacques Rousseau educaţia este în acelaşi timp intervenţie şi neintervenţie:

„Educaţia negativă presupune înlăturarea oricărui obstacol din calea dezvoltării fireşti, totul trebuind lăsat să se producă de la sine fără nici o intervenţie”.

În opinia pedagogului german Johann Frederich Herbart educaţia este împărţită în trei subdiviziuni: guvernarea, învăţământul (realizarea unor obiective specifice) şi educaţia morală.

Sociologul francez Émile Durkheim considera că educaţia este o acţiune „exercitată de generaţiile adulte asupra celor ce nu sunt coapte pentru viaţa socială.”; are ca obiect să provoace şi să dezvolte în copil un număr oarecare de stări fizice, intelectuale şi morale. Durkheim afirma că „educaţia constă într-o socializare metodică a tinerei educaţii”.

Pedagogul român Constantin Narly, consideră că educaţia este „un fapt social şi individual în acelaşi timp”. Florin Georgescu considera că „educaţia este prima activitate creatoare neproducătoare de bunuri de consum, cunoscută de istorie”.

Societatea zilelor noastre solicită, mai mult ca oricând, inteligenţa şi capacitatea creatoare a omului. „Întregul climat al viitorului, afirmă, va situa capacităţile intelectuale în condiţiile deplinei afirmări şi va da un larg avans dorinţei de cunoaştere” .

În concluzie, prin educaţie se doreşte dezvoltarea conştientă a potenţialului biopsihic al omului şi formarea unui tip de personalitate solicitat de condiţiile prezente şi de perspectiva societăţii.

Educaţia are următoarele caracteristici: pune accent pe oameni, urmăreşte dezvoltarea unor calităţi umane şi explorarea orizonturilor, este orientată predominant spre pregătirea pentru viaţă, are în vedere, cu precădere, întrebări asupra existenţei, vizează cu precădere dezvoltarea unei stări sau a unei structuri atinse, finalitatea în educaţie îmbină viziunea pe termen scurt cu cea pe termen lung. Activitatea educaţională este dinamică şi flexibilă în acelaşi timp, iar educaţia stimulează idealul fiinţei umane exprimat prin „a fi şi a deveni”.

Educaţia diferă de la o etapă istorică la alta în funcţie de condiţiile materiale şi spirituale ale societăţii. Educaţia este un fenomen social, specific uman, care apare odată cu societatea, dintr-o anumită necesitate proprie acesteia – aceea a dezvoltării omului ca om, ca forţă de muncă şi fiinţă socială.

Odată cu succesiunea epocilor istorice idealul, mecanismele, conţinuturile, finalităţile educaţiei s-au schimbat, au evoluat şi s-au perfecţionat. Educaţia este deci supusă schimbărilor istorice, ea apărând odată cu societatea din comuna primitivă.

În momentul în care strămoşii îndepărtaţi ai omului au început să muncească, prin aceasta, felul lor de viaţă a început să se deosebească fundamental de cel al animalelor. Acestea din urmă au continuat să se adapteze şi să se comporte faţă de mediul natural în mod instinctiv. Omul însă a adoptat faţă de mediu o atitudine activă, transformându-l cu ajutorul uneltelor pe care le confecţionează. Astfel apare atitudinea activă a omului faţă de propria sa dezvoltare, simţul de răspundere pentru generaţia viitoare, exprimat prin grija adulţilor de a transmite celor tineri experienţa de confecţionare şi utilizare a uneltelor în vederea formării lor ca forţă de muncă. Între muncă şi educaţie s-a stabilit astfel un raport de intercondiţionare, raport care se află la baza perfecţionării uneltelor de muncă.

Dezvoltarea vieţii sociale, îmbogăţirea experienţei umane fac să se complice însuşi procesul de transmitere a experienţei acumulate, de procesul de educare. Generaţiile adulte transmit tinerelor generaţii nu numai experienţa de muncă, ci şi limba şi regulile de comportare. Acest proces intenţionat de formare a tinerelor generaţii este tocmai ceea ce înţelegem prin educaţia în comuna primitivă.

Apariţia proprietăţii private şi a claselor sociale fac ca educaţia antichităţii să se deosebească de cea specifică comunei primitive. Educaţia are acum un caracter de clasă. Acest caracter este evident atât în statele din orientul antic – Egipt, China, India – cât şi în Grecia şi Roma antică.

În şcolile egiptene se urmărea, pe de o parte, pregătirea conducătorilor statului – a preoţilor – iar pe de altă parte, pregătirea acelora care, îndeplinind diverse funcţii administrative mai mărunte, aveau obligaţia de a şti să scrie.

Din documentele ce au ajuns până în vremea noastră se poate deduce că chinezii au avut şcoli cu mult înainte ca societatea lor să se împartă pe clase. Cu toate acestea şcolile din China antică devin treptat un monopol al aristocraţiei. Spre deosebire de alte şcoli din orientul antic, în China se acordă mare atenţie formării deprinderilor de comportare, urmărindu-se mai ales cultivarea supunerii atât faţă de cei mai în vârstă, cât şi faţă de cei superiori ca situaţie socială. Educaţia morală din şcoala chineză era puternic influenţată de religie.

Ca şi la egipteni, pentru indieni nu exista o demarcaţie precisă între cunoştinţele religioase şi cele profane. Ele se împleteau. În India se studia astronomia, medicina (cu ajutorul magiei), matematica şi limba sanscrită.

Preview document

Finalitățile Educației - Pagina 1
Finalitățile Educației - Pagina 2
Finalitățile Educației - Pagina 3
Finalitățile Educației - Pagina 4
Finalitățile Educației - Pagina 5
Finalitățile Educației - Pagina 6
Finalitățile Educației - Pagina 7
Finalitățile Educației - Pagina 8
Finalitățile Educației - Pagina 9
Finalitățile Educației - Pagina 10
Finalitățile Educației - Pagina 11
Finalitățile Educației - Pagina 12
Finalitățile Educației - Pagina 13
Finalitățile Educației - Pagina 14
Finalitățile Educației - Pagina 15
Finalitățile Educației - Pagina 16
Finalitățile Educației - Pagina 17
Finalitățile Educației - Pagina 18
Finalitățile Educației - Pagina 19
Finalitățile Educației - Pagina 20
Finalitățile Educației - Pagina 21
Finalitățile Educației - Pagina 22
Finalitățile Educației - Pagina 23
Finalitățile Educației - Pagina 24
Finalitățile Educației - Pagina 25
Finalitățile Educației - Pagina 26
Finalitățile Educației - Pagina 27
Finalitățile Educației - Pagina 28
Finalitățile Educației - Pagina 29
Finalitățile Educației - Pagina 30
Finalitățile Educației - Pagina 31
Finalitățile Educației - Pagina 32
Finalitățile Educației - Pagina 33
Finalitățile Educației - Pagina 34
Finalitățile Educației - Pagina 35
Finalitățile Educației - Pagina 36
Finalitățile Educației - Pagina 37
Finalitățile Educației - Pagina 38
Finalitățile Educației - Pagina 39
Finalitățile Educației - Pagina 40
Finalitățile Educației - Pagina 41
Finalitățile Educației - Pagina 42
Finalitățile Educației - Pagina 43
Finalitățile Educației - Pagina 44
Finalitățile Educației - Pagina 45
Finalitățile Educației - Pagina 46
Finalitățile Educației - Pagina 47
Finalitățile Educației - Pagina 48
Finalitățile Educației - Pagina 49
Finalitățile Educației - Pagina 50
Finalitățile Educației - Pagina 51
Finalitățile Educației - Pagina 52
Finalitățile Educației - Pagina 53
Finalitățile Educației - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Finalitatile Educatiei.doc

Alții au mai descărcat și

Consiliere și orientare

Nevoia de consiliere educațională în școală a fost impusă de realitățile vieții: creșterea numărului de eșecuri și abandonuri școlare, de...

Clasa de elevi ca grup social

Clasa de elevi ca grup social este definită ca mediul socio – educaţional favorabil pentru socializare, integrare şi adaptare a subiecţilor umani...

Fișă psihopedagogică

Numele si prenumele copilului: Date generale despre copil si familia sa 1. Date biografice despre copil: • Data si locul nasterii: 2. Date...

Teme definitivat

TEMA 1. Educaţia și învăţământul în societatea cunoaşterii A. Educatia: forme (formala, nonformala, informala), domenii educationale (educatia...

Fișă de Caracterizare Psihopedagogică

I. DATE GENERALE: 1. Numele și prenumele: ............................................................................ 2. Data și locul nașterii:...

Model fisă psihopedagogică

I. Datele personale: Numele si prenumele : Data nasterii:6.06.1995 Locul nasterii:Targoviste Domiciliul actual: Targoviste Scoala urmata in...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Fișă Psihopedagogică

5. Date asupra structurii psihologice Atentie – stabilitate în concentrarea atentiei, nivelul distributivitatii foarte bun; valoare relativ mare a...

Te-ar putea interesa și

Conceptul de finalitate a educației

Finalitatea, in plan teleologic, defineste orientarea asumata pentru proiectarea, realizarea, evolutia unei activitati de educatie sau de...

Finalitățile educației - definiție, funcții, caracteristici, importanța lor pentru sistemul de învățământ

Educaţia, aşa cum demonstrează inclusiv etimologia acestui concept (lat. educe, educere – a duce, a conduce), nu este o activitate desfăşurată în...

Finalitățile educației preșcolare

Programa cuprinde toate activităţile existente în interiorul structurii organizaţionale a grădiniţei de copii, destinate sa promoveze şi să...

Finalitățile educației - ideal, scopuri, obiective

Operaționalizarea se referă la transformarea unui obiectiv în termeni de operații, acțiuni, manifestări observabile, dar și enunțarea obiectivului...

Idealul Educativ

înseamnă a conduce, a îndruma spre un scop. Finalităţile educaţiei direcţionează şi reglează acţiunea educativă. Definirea finalităţilor...

Finalitățile Educatiei Intelectuale

Educaţia intelectuală include finalităţi comune majorităţii disciplinelor de învăţământ şi are ca obiective generale atât dezvoltarea potenţialului...

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Finalitățile Educației

Conceptul de finalitate, la nivelul educaţiei, sugerează ansamblul orientărilor teleologic - axiologice ale activităţii educaţionale, considerată...

Ai nevoie de altceva?