Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 7673
Mărime: 524.66KB (arhivat)
Publicat de: Roxana D.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 3
  2. 2. TERMINOLOGIE ȘI ASPECTE GENERALE 4
  3. 2.1 Funcțiile mass-mediei 6
  4. 3. EFECTELE TELEVIZORULUI ASUPRA MINȚII UMANE 8
  5. 3.1 Creșterea copiilor în era tehnologiei 8
  6. 3.2 Deficiențele de învățare 9
  7. 3.3 Deficiențele de ascultare 9
  8. 3.4 Deficiențele de citire 10
  9. 3.5 Probleme cu memoria 10
  10. 3.6 Problemele de atenție sau ADHD 10
  11. 4. FAMILIA ȘI TELEVIZORUL 11
  12. 4.1 Comportamentul violent la copii 11
  13. 4.2 Obezitatea și televizorul 12
  14. 5. REGULI DE UTILIZARE A TELEVIZORULUI/CALCULATORULUI 13
  15. 6. PROBLEMA DE CERCETARE 14
  16. 6.1 Scopul 14
  17. 6.2 Obiective 14
  18. 6.3 Variabilele 14
  19. 6.4 Metoda de cercetare 14
  20. 7. REZULTATE 14
  21. 8. PUNCTE TARI, LIMITE, DIRECȚII VIITOARE 15
  22. 8.1 Puncte tari 15
  23. 8.2 Limite 15
  24. 8.3 Direcții viitoare 15
  25. 9. CONCLUZII 16
  26. 10. BIBLIOGRAFIE: 17
  27. 10.1 Anexa 1 18
  28. 10.2 Anexa 2 20
  29. 10.3 Rezultate chestionare aplicate părinților 25

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Trăim în era vitezei și a tehnologiei, iar informațiile sunt la îndemâna oricui. Având în vedere mutitudinea și diversitatea informațiilor pe care mass-media le pune la dispoziția publicului este necesară realizarea unei selecții în ceea ce privește natura infomațiilor care ajung la public, luând în calcul efectele nocive pe care acestea le pot avea asupra comportamentului oamenilor.

Deși cu toții suntem expuși la amalgamul de informații din media, cei mai afectați dintre noi sunt copiii, care se află într-o etapă de formare și devoltare care poate fi afectată de aceste informații.

Mass-media are pe lângă funcția de informare și o funcție de educare. Procesul de educare are o sferă largă de acțiune, educarea realiându-se indiferent de vârstă, gen, etnie sau naționalitate. De obicei mass-media realizează educație în mod spontan, neintenționat, dar există și situații în care aceasta vine în sprijinul educației formale, realizată în școală, pentru a facilita înțelegerea unui conținut.

Cel mai popular mijloc de transmitere a informațiilor a rămas televziunea, acesta fiind un mijloc accesibil și ieftin. Deși la prima vedere, televizorul pare inofensiv, dacă pătrundem în subiect vom observa numeroase efecte negative pe care acesta le produce omenirii. Televizorul atrage și îi face pe oameni să petreacă un număr mare de ore în fața televizorului, considerând această activitate ca fiind relaxantă și distractivă. Totuși, lucrurile nu stau chiar în acest fel, specialiștii susținând că televizorul ne patronează viețile, influențându-ne în direcțiile pe care societatea le dorește.

La copiii mici, televizorul afectează dezvoltarea normală a cortexului, prin promovarea unei stări de pasivitate atunci când privesc la TV, fără a necesita utilizarea gândirii logice sau a reflecțiilor personale. Această stare pasivă duce la o slabă dezvoltare a emisferei cerebrale stângi, a cărei activitate este oprită în timpul vizionării programelor TV. În timp, toate aceste elemente duc la apariția unor probleme grave, cum ar fi: deficiențele de învățare, deficiențele de atenție, obezitate sau chiar ADHD.

Un alt efect negativ produs de televizor , în rândul copiilor, se referă la dezvoltarea unor comportamente violente, agresive, ca urmare a vizionării unor programe al căror conținut promovează violența. Poate cel mai grav efect pe care televzorul îl poate produce este dependența. Dependența de televizor manifestându-se asemenea dependenței de substanțe interzise.

Efectele produse de mass-media în rândul celor mici sunt de o potrivă negative, sarcina de a le preveni sau ameliora , revenindu-le adulților.

Lucrarea de față vine să detalieze toate problemele menționate mai sus, în vederea realizării unei educații pentru utilizarea rațională a televizorului, dar și pentru prevenirea efectelor dăunătoare ale acestuia.

2. TERMINOLOGIE ȘI ASPECTE GENERALE

“Dacă în educația copilului ocolim familia, ocolim Biserica, ocolim practicile culturale tradiționale, care presupun lectura, meditație, contemplație, și, în locul lor, punem educația prin internet și televiziune, atunci ajungem, mai devreme sau mai târziu, la o criză profundă.” .Gavriluță (2011)

Mass-media este un termen care desemnează totalitatea surselor de informare publice care ajung la un număr foarte mare de persoane. Acest termen a rezultat prin lipirea a două cuvinte din două limbi diferite și anume de la latinescul “media” (mijloace) cu englezescul “mass”, care în contextul dat desemnează un număr foarte mare de persoane.

Mass-media reprezintă, în opinia lui Ion Albulescu (2003), “suporturi sau instrumente tehnice, care servesc la transmiterea în forme specifice a unor mesaje între profesioniști ai comunicării, reuniți în instituții sociale, și marele public, constituit într-un ansamblu de indivizi izolați.”, iar Ioan Cerghit (1972) consideră că: “ ..mass-media formează al patrulea mediu constant de viață al copilului, alături de cel familial, de cel școlar și de anturajul obișnuit de relații.”. De asemenea, Lewis Mumford (1953) definea mass- media ca fiind “ochiul lumii”, sugerând faptul că posibiltățile de informare și instruire oferite de mass-media sunt extrem de ample, constituindu-se în adevărate industrii.

Dezvoltarea mass-mediei a condus în timp la accelerarea ritmului activităților de comunicare ale oamenilor. Un rezultat al acestui progres se referă la dezvoltarea mijloacelor de comunicare, acestea ducând la fenomenul de globalizare a comunicării, care a făcut tranziția de la societatea tradițională, la cea informațională. Societatea informațională este caracterizată prin: posibilități multiple de transimitere și receptare a informației. Așadar, mass-media este din ce în ce mai prezentă în viețile oamenilor, producând schimbări majore. Aceasta ne permite să cunoașteam oameni noi, să descoperim locuri și fenomene extraordinare, ne lărgește orizonturile și favorizează comunicarea cu persoanele aflate la distanță, permite socializarea, dar și aprofundarea unor conținuturi care ne interesează. Totuși pe lângă multitudinea de beneficii pe care mass-media le aduce omenirii, există și efecte negative care survin în urma utilizării în exces a acesteia. Efectele negative ale utilizării excesive ale comunicării în masă se concretizează în situații ca: izolarea individului, în așa-numitul "spațiu virtual"; imitarea unor comportamente negative; interiorizarea de nonvalori ca individualismului sau egoismul; accentuarea comportamentelor violente, dar și apariția viciilor.

Având în vedere că tehnologia evoluează cu rapiditate și că lumea este acaparată de tot ceea ce înseamnă gadgeturi, specialiștii au realizat studii pentru a observa ce influențe au acestea asupra oamenilior. În studiile lor aceștia au avut ca punct de plecare următoarele întrebări: „Citirea regulată a ziarelor impune ideologia clasei dominante?”; „Aparițiile repetate ale oamenilor politici la TV pot provoaca schimbări de opinie sau de intenție de vot în rândul electoratului?”; „Copiii care privesc multe scene de violență pe micul ecran sunt oare înclinați mai mult decât alții să adopte un comportament agresiv?”; „Poate televizorul să provoace copiilor probleme de atenție?” etc.

Educația se definește ca o activitate psihosocială complexă care are drept scop formarea și dezvoltarea personalității unui individ în conformitate cu cerințele actuale și de viitor ale societății. Acțiunea de educare are loc cu precădere într-un cadru instituționalizat, de obicei școala, în toate formele sale, fiind realizată de persoane specializate, care transmit informații, formând capacități, abilități și deprinderi, prin utilizarea diferitelor metode, cu scopul de a atinge obiective educaționale stabilite prin programele curriculare.

Bibliografie

1. Cerghit Ioan, Mass-media și educația tineretului școlar, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1972

2. Albulescu Ion, Educația și mass-media/ comunicare și învățare în societatea informațională, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2003

3. Lewis Mumford , Cultura orașelor, 1953

4. McQuail, Denis; Windahl, Sven, Teorii ale comunicarii de masa, Editura Comunicare.ro, 2004, p. 69

5. ( V. Tran, I. Stănciugelu, Teoria comunicării, 2003, pag. 132-134)

6. https://beyondreamz.files.wordpress.com/2010/01/educatia_mass-media.pdf

7. http://www.creeaza.com/didactica/comunicare-si-relatii-publice/jurnalism-presa/Efectele-massmedia971.php

8. http://dorin-popa.blogspot.ro/2007/10/functiile-mass-media.html

9. http://ziarullumina.ro/alternative-pozitive-la-internet-si-televizor-10356.html

10. http://www.ecolife.ro/articole/educatie/128-efectele-televiziunii-asupra-mintii-umane.html

11. http://www.crestinortodox.ro/religie/efectele-televiziunii-asupra-mintii-umane-despre-cresterea-copiilor-lumea-121262.html

12. http://kidz.garbo.ro/articol/Copil/4870/Televizorul-prieten-sau-dusman-al-copilului.html

13. http://www.sfatulmedicului.ro/adhd

14. https://ro.wikipedia.org/wiki/Tulburare_hiperchinetic%C4%83_cu_deficit_de_aten%C8%9Bie#ADHD_la_copil

15. http://www.perfecte.ro/3-6-ani/afla-cate-ore-trebuie-sa-petreaca-un-copil-la-televizor-sau-calculator.html

16. http://www.anabaptisti.ro/web_continut/fisiere/televizor.pdf

17. http://www.desprecopii.com/info-id-9305-nm-Televizorul-si-obezitatea-copilului.htm#_

18. http://m.crestinortodox.ro/religie/viata-familie-televizorul-69755.html

19. http://medlive.hotnews.ro/televizorul-si-copiii-efectele-negative-asupra-evolutiei-cognitive-si-a-vietii-sociale.html

20. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/10/16/copii-monitor-calculator-televizor-efecte-dependenta-internet-povesti-desene-animate/

Preview document

Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 1
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 2
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 3
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 4
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 5
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 6
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 7
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 8
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 9
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 10
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 11
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 12
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 13
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 14
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 15
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 16
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 17
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 18
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 19
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 20
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 21
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 22
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 23
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 24
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 25
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 26
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 27
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 28
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 29
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 30
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 31
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 32
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 33
Influența mass-mediei asupra comportamentului copiilor - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Influenta mass-mediei asupra comportamentului copiilor.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă între sistemul de învățământ românesc și sistemele de învățământ europene

Capitolul I - Sistemul de învăţământ. Concept şi componente Sistemul de învăţământ reprezintă un subsistem al sistemului social, acesta fiind...

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Clasificarea tulburări de limbaj

II.TULBURARILE DE LIMBAJ 2.l. LIMBAJUL 2.l.l. DEFINITII Limbajul este definit cel mai adesea ca fiind activitatea psihica de comunicare intre...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Te-ar putea interesa și

Abuzul ca Expresie Predominantă a Maltratării Copilului

INTRODUCERE Modificarea substanţială a condiţiilor sociale din ţara noastră, în perioada post-decembristă a determinat schimbări radicale în viaţa...

Violența în Familie

INTRODUCERE Noţiunea de violenţǎ are ca şi rǎdǎcinǎ cuvântul “vis” echivalent cu “forţǎ” şi care face trimitere la ideea de putere, de dominaţie,...

Influența stării de sărăcie asupra delicvenței juvenile

INTRODUCERE Omul ca fiinţă bio-psiho-socială a fost capabil să-şi pună o serie de întrebări care vizau viaţa şi rolul său în comunitate, odată cu...

Mass media în educație - aspecte pozitive și negative

INTRODUCERE Lucrarea de faţă prezintă aspecte teoretice şi analize sociologice în domeniul pedagogiei, mai exact referitoare la relaţia dintre...

Mass media și abuzul sexual al copiilor din perspectiva asistenței sociale

Introducere Abuzul sexual îndreptat împotriva unui copil presupune implicarea copilului imatur/dependent sau a unui adolescent, de catre adult,...

Programe TV destinate copiilor - violența în desenele animate

Introducere Astăzi, când tehnologia a atins cote pe care acum câţiva ani nici nu ni le puteam imagina, relaţia societate-informaţie este...

Influența mass media asupra procesului instructiv educativ dedicat elevilor preadolescenți

Introducere Mass-media ne afecteaza profund, deoarece ea constituie o prezenţă constantă în viaţa noastră. Alte instituţii pot avea un impact mai...

Impactul Mass Mediei în Comportamentul Publicului

INTRODUCERE Mass media reprezintă o denumire generală a tuturor mijloacelor de informare în masă. Aceste mijloace sunt caracterizate prin...

Ai nevoie de altceva?