Mapa logopedică - sunetul G

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 2682
Mărime: 24.87MB (arhivat)
Publicat de: Diana Petrache
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Damian Totolan
Universitatea ,,OVIDIUS’’ Constanta FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEI

Extras din proiect

Emiterea fonemului „g”

Buna înţelegere a naturii tulburãrilor de limbaj necesitã o trecere în revistã a câtorva noţiuni referitoare la fiziologia şi clasificarea sunetelor vorbite. Sunetul vorbit are în limbã rolul funcţional de a diferenţia cuvintele unele de altele. Consoana propriu – zisã nu este un sunet independent, ci se articuleazã împreunã cu o vocalã.

În foneticã, c – g corespund sunetelor ce se scriu ce, ci, ge, gi. G este o consoanã oclusivã velarã oralã sonorã. Simbolul sãu fonetic este [g]. Litera g poate nota trei sunete distincte: în grupurile de litere ge – gi este o consoanã africatã postalveolarã sonorã, notatã fonetic [d3]; în grupurile de litere ghe – ghi este o consoanã oclusivã palatalã surdã, notatã fonetic [ ]; în toate celelalte situaţii este o consoanã oclusivãvelarã surdã, notatã fonetic [g]. Ultimele douã variante de pronunţie nu sunt diferite fonemic.

Articularea consoanei g este asemãnãtoare cu cea a consoanei c, deoarece au aceeaşi bazã de articulare. Spre deosebire de omorganica ei surdã (c), consoana g are o frecvenţã în limbã mult mai redusã (0,89%).

Tehnica pronunţiei

În cadrul grupurilor de litere ge – gi, modul de articulare este sibilant africat, adicã fluxul de aer este mai întâi blocat complet şi apoi lãsat sã treacã printre dinţi, producând o turbulenţã care se aude ca o şuierãturã. Locul de articulare este postalveolar, adicã prin plasarea pãrţii anterioare a limbii în spatele alveolelor incisivilor superiori, în acelaşi timp cu împingerea corpului limbii în sus spre palat. Este o consoanã sonorã, adicã în timpul pronunţiei sale coardele vocale vibreazã. Este o consoanã oralã, centralã şi pulmonarã.

În cazul grupurilor de litere ghe – ghi, modul de articulare este oclusiv, adicã prin blocarea fluxului de aer din canalul fonator. Locul de articulare este palatal, adicã partea mijlocie a limbii se atinge sau se apropie de palat. Este o consoanã surdã, adicã în timpul pronunţiei sale coardele vocale nu vibreazã. Este consoanã oralã, centralã şi pulmonarã.

În toate celelalte situaţii, modul de articulare este tot oclusiv. Locul de articulare este velar, adicã în partea posterioarã a cavitãţii bucale, prin atingerea sau prin apropierea rãdãcinii limbii de vãlul palatin.

Atât în pronunţia consoanei c, cât şi în pronunţia consoanei g, faţa, buzele şi dinţii au poziţii identice. Condiţia esenţialã este contactul dintre spatele limbii şi palatul moale, care formeazã o barierã etanşã între faringe şi cavitatea bucalã. Vãlul palatin, în momentul ridicãrii limbii, este ridicat, astupând conductul nazo – faringian; coborârea limbii este urmatã de coborârea vãlului palatin.

Modalitãţi de corectare

Corectarea deficienţelor de limbaj se face utilizând douã categorii de metode, unele de ordin general şi altele specifice fiecãrei categorii de dizabilitate. Cele mai multe sunt aplicate de cãtre specialiştii logopezi, în cabinetele lor, însã exerciţii de corectare, repetare, integrare în grupul de prieteni sau clasa de elevi, prin socializare, reprezintã acţiuni pe care le poate face cu real succes învãţãtorul clasei. Condiţii esenţiale ale reuşitei le reprezintã colaborarea strânsã cu pãrinţii copiilor care au astfel de tulburãri, respectarea particularitãţilor de vârstã şi individuale, efectuarea de exerciţii de scurtã duratã şi, mai ales, o atmosferã caldã, amabilã, rãsplãtirea cu laude şi încurajãri.

În categoria metodelor şi procedeelor de corectare se utilizeazã exerciţii de gimnasticã şi mimogimnasticã a corpului şi a organelor aparatului fonoarticulator, mişcãri complexe ale diferitelor grupe de muşchi care iau parte la activitatea de respiraţie, la dezvoltarea mişcãrilor faciale: umflarea şi retragerea simultanã a obrajilor, imitarea râsului, scoaterea limbii neîncordate între dinţi şi buze sau încordatã sub formã de sãgeatã, mişcãri antero – dorsale ale limbii, executate la început cu gura deschisã, apoi cu ea închisã. Se executã şi exerciţii pentru dezvoltarea motricitãţii mandibulare sau a buzelor, a vãlului palatin sau chiar a laringelui. Exerciţiile de respiraţie se pot desfãşura sub formã de joc, însoţite de mişcãri ale braţelor, şoapte sau cântare.

Se exerseazã formarea corectã a sunetului, a modalitãţii de pronunţie corectã. Se insistã asupra formãrii autocontrolului auditiv, folosind silabe directe, indirecte, intermediare, logatomi, grupe consonantice, cuvinte în care sunetul se aflã la început, în interior şi la sfârşit, propoziţii simple sau dezvoltate, fraze.

Preview document

Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 1
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 2
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 3
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 4
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 5
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 6
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 7
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 8
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 9
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 10
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 11
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 12
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 13
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 14
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 15
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 16
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 17
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 18
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 19
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 20
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 21
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 22
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 23
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 24
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 25
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 26
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 27
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 28
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 29
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 30
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 31
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 32
Mapa logopedică - sunetul G - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Mapa Logopedica - Sunetul G.doc

Alții au mai descărcat și

Mapă logopedică

Introducere Limbajul este un fenomen deosebit de complex care a preocupat de multa vreme pe oamenii de stiinta din cele mai variate domenii. Fiind...

Inovații în învățământ

Odată cu intrarea în secolul XXI, profesorii se găsesc în situaţia de a fi confruntaţi cu un număr mare de schimbări ale mediului educaţional:...

Terapia Tulburărilor de Limbaj

TERAPIA DISLALIEI 1. Principiile terapiei logopedice Principiile urmate în cursul terapiei dislaliei sunt următoarele : - respectarea...

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Rolul Calculatorului în Procesul de predare-învatare

Acum 2000 de ani Seneca spunea: „Etiam seni esse discendum” (chiar şi cei bătrâni trebuie să înveţe), cugetare în care regăsim ideea învăţării...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?